Eten in Peru: Voor Peruanen is de
almuerzo (lunch) de belangrijkste maaltijd van de dag.
Desayuno (ontbijt) is vaak minimaal, hoewel hotels en restaurants in toeristische centra uiteraard inspelen op de behoeften van buitenlandse bezoekers. Bij
desayuno continental krijg je toast met jam, vruchtensap, koffie of thee. Bij
desayuno americano komen er eieren bij. De
cena (avondeten) vindt doorgaans plaats na een uur of acht. Voor die tijd zijn restaurants buiten de toeristengebieden vaak akelig leeg. Veel lokale restaurants hebben
el menú, een vast menu, dat bestaat uit soep, een hoofdgerecht (pasta of rijst met wat vlees), een glazig gelatinepuddinkje en thee na. Elk gebied kent zijn eigen specialiteiten. In en rond Cuzco is dat gegrilde
cuy (cavia). Ontdek de specialiteiten van Peru tijdens jouw
Peru rondreis.
Drinken in Peru: Het is niet raadzaam het water in Peru uit de kraan te drinken. Overal is water in flessen te koop.
Agua con gas is water mét bubbels en
agua sin gas is water zónder bubbels. Naast de bekende frisdranken als cola is er ook de gele
Inca Kola te koop. ‘
Té’ is zwarte thee en ‘
mate’ is kruidenthee. Je zult tijdens je reis door Peru vaak ‘
mate de coca’ tegenkomen, thee getrokken van cocabladeren. Het schijnt te helpen tegen hoogteziekte en wordt veel gedronken in de hooglanden van Peru. Koffie is meestal Nescafé.
Café con leche is koffie met melk maar smaakt meestal als melk met koffie! Warme chocolademelk is een populaire drank evenals verse vruchtensappen. De beroemdste Peruaanse sterke drank is
pisco, de basis van
pisco sour (een cocktail van
pisco met eiwit, citroensap of Sprite, suiker en ijs). Van de lokale bieren zijn Cusqueña en Arequipeña de betere. In toeristencentra serveert men ook wel wijn, die meestal uit Chili en Argentinië komt.