Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Peru

Landinformatie Peru

Landinformatie Peru

Wil jij binnenkort naar Peru reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Peru. Weinig landen in Latijns-Amerika hebben zo’n indrukwekkende variatie aan flora, fauna en cultuur als Peru. In een uitzonderlijk mooie omgeving zijn prachtige culturen ontstaan. Slenter in Cuzco door steegjes waar Spaanse herenhuizen, kloosters en kerken bovenop de fundamenten van Incaruïnes zijn gebouwd. De ligging van Machu Picchu is haast nog mystieker dan de stad zelf. Per trein of te voet, via de fameuze Incatrail, reis je naar het hoogtepunt van deze reis toe. Het altiplano landschap zorgt voor vergezichten op besneeuwde Andespieken. Een hoogtepunt van deze rondreis vormt natuurlijk de kennismaking met de condor, die zich ophoudt in deze diepste kloof ter wereld, de Colca Canyon. In kleine indianendorpjes kun je kennismaken met de kleurrijke indiaanse bevolking. De gastvrijheid van de bevolking en de wonderschone natuur maken de rondreizen door Peru onvergetelijk.

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Peru rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Peru. Bekijk ook onze Peru reizen en selecteer je favoriete Peru rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Peru
Peru heeft een oppervlakte van 1.285.216 km² (31 maal Nederland, 42 maal België) en telt 33 miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid loopt sterk uiteen van streek tot streek. Bijna de helft van de bevolking leeft in de steden in het kustgebied (Costa), 35 procent in de hooglanden boven 3000 meter (Sierra) en slechts 15 procent in het tropische regenwoud (Selva). Ieder jaar trekken honderdduizenden mensen naar de stad waardoor de slums razendsnel groeien en de steden zich uitbreiden richting woestijn. De gemiddelde levensverwachting in Peru ligt op 69 jaar.

Bewoners van Peru: Naar schatting bestaat 45 procent van de bevolking van Peru uit indígenas (nakomelingen van de Inca’s). Daarnaast 37 procent mestiezen (een vermenging van blanken en indígenas), 15 procent  blanken en 3 procent van Aziatische (Japan, China) en Afrikaanse herkomst. De meeste indianen wonen in de Andes en in het Amazone gebied terwijl blanken en mestiezen veelal aan de kust, in de grotere steden, wonen. De hooglandindianen van de bergstreken behoren voornamelijk tot de Quechua's. Rond het Titicacameer wonen vooral Aymara’s.

Peru en haar cultuur leer je pas écht kennen door het contact met de lokale bevolking. Tijdens een van onze rondreizen door Peru kom je dan ook in aanraking met de gastvrije bewoners van het land.
Cultuur Peru
De bevolking van Peru begroet elkaar uitgebreid en informeert naar het wel en wee van elkaars familie. Bij mannen zijn kameraadschappelijke schouderklopjes en de abrazo (omhelzing) gebruikelijk. Vrouwen geef je een hand en als je ze langer kent mag je ze op de wang kussen. Indianen (indígenas) begroeten elkaar minder uitbundig, meestal blijft het bij een slap handje.

Kleding in Peru: Peruanen hechten aan een verzorgd uiterlijk. Vrouwen die zich bloot kleden, kunnen op extra aandacht rekenen. Mannen lopen vrijwel nooit in een korte broek en T-shirt rond. Kleed je decent als je door de minder toeristische gebieden van Peru reist, bedek je schouders en knieën, dit uit respect voor de lokale bevolking.
Eten en drinken Peru
Eten in Peru: Voor Peruanen is de almuerzo (lunch) de belangrijkste maaltijd van de dag. Desayuno (ontbijt) is vaak minimaal, hoewel hotels en restaurants in toeristische centra uiteraard inspelen op de behoeften van buitenlandse bezoekers. Bij desayuno continental krijg je toast met jam, vruchtensap, koffie of thee. Bij desayuno americano komen er eieren bij. De cena (avon­deten) vindt doorgaans plaats na een uur of acht. Voor die tijd zijn restau­rants buiten de toeris­tenge­bie­den vaak akelig leeg. Veel lokale restaurants hebben el menú, een vast menu, dat bestaat uit soep, een hoofdgerecht (pasta of rijst met wat vlees), een glazig gelatinepuddinkje en thee na. Elk gebied kent zijn eigen specialiteiten. In en rond Cuzco is dat gegrilde cuy (cavia). Ontdek de specialiteiten van Peru tijdens jouw Peru rondreis.

Drinken in Peru: Het is niet raadzaam het water in Peru uit de kraan te drinken. Overal is water in flessen te koop. Agua con gas is water mét bubbels en agua sin gas is water zónder bubbels. Naast de bekende frisdranken als cola is er ook de gele Inca Kola te koop. ‘’ is zwarte thee en ‘mate’ is kruidenthee. Je zult tijdens je reis door Peru vaak ‘mate de coca’ tegenkomen, thee getrokken van cocabladeren. Het schijnt te helpen tegen hoogteziekte en wordt veel gedronken in de hooglanden van Peru. Koffie is meestal Nescafé. Café con leche is koffie met melk maar smaakt meestal als melk met koffie! Warme chocolademelk is een populaire drank evenals verse vruchtensappen. De beroemdste Peruaanse sterke drank is pisco, de basis van pisco sour (een cocktail van pisco met eiwit, ci­troensap of Sprite, suiker en ijs). Van de lokale bieren zijn Cusqueña en Arequipeña de betere. In toeristencentra serveert men ook wel wijn, die meestal uit Chili en Argentinië komt.
Feestdagen en festivals Peru
Peru kent tal van nationale en religieuze feestdagen. Elke plaats heeft zijn eigen feestdagen ter ere van de beschermheilige. Kerst en Semana Santa (de Goede Week voor Pasen) worden uitbundig gevierd. Andere belangrijke religieuze feestdagen in Peru zijn Allerheiligen en Allerzielen (1 en 2 november) en Maria Onbevlekt Ontvangen (8 december).

Nationale feestdagen in Peru: 
Belangrijke officiële feestdagen in Peru zijn: Nieuwjaarsdag (1 januari); Dag van de Arbeid (1 mei); Inti Raymi, het Zonnewendefeest van de Inca’s (24 juni); San Pedro y San Pablo (29 juni), Fiestas patrias, Onafhankelijkheidsviering (28 en 29 juli); Santa Rosa de Lima (30 augustus) en Slag om Angamos (8 oktober).

Bezoek tijdens je Peru rondreis een van de meest indrukwekkende feesten van Peru: Inti Raymi, in Cuzco. Tijdens dit festival brengt de bevolking van Peru, in prachtige kostuums, hulde aan de zonnegod van de oude Inca's. Er worden dansen opgevoerd en muziek gespeeld.  Bekijk voor ons aanbod op de website: Festivalreizen in Peru.
Fooien Peru
Fooien zijn gebruikelijk in Peru. In de luxe restaurants en hotels is 10 procent vaak al bij de rekening inbegrepen. In kleine restaurants is het vaak een kwestie van je wisselgeld geven aan de ober die je geholpen heeft. Kofferdragers verwachten een fooi van 2 USD per koffer.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 1 à 2 euro per persoon per dag. Een richtbedrag voor de chauffeur is 3 USD per dag per groep. Wordt er gebruik gemaakt van een lokale gids, dan is een fooi van 5 USD per dag per groep een goed richtbedrag.
Land en landschap Peru
Geografisch bestaat Peru uit drie gebieden: Costa, Sierra en Selva. De Costa bestaat uit een ruim 2000 kilometer lang woestijnachtig kustgebied. Dit is tevens één van de droogste gebieden op aarde, het regent soms maar één keer per twee jaar. De Sierra omvat de Andes met pieken tot 6000 meter hoogte en beslaat ongeveer één derde van Peru. Hier ligt de hoogste berg van Peru de Huascaràn (6768 meter). Op het grensgebied van Bolivia en Peru bevindt zich het Titicacameer, het hoogstgelegen bevaarbare meer ter wereld. De Selva of het tropische regenwoud ligt in het oosten. Dit tropische laagland beslaat meer dan de helft van het Peruaanse grondgebied, maar het is onherbergzaam gebied dat dunbevolkt is. Hier ontspringt de rivier de Amazone.
Religie Peru
In Peru is ongeveer 80 procent van de bevolking rooms-katholiek. Het christelijke geloof en traditionele natuurgodsdiensten gaan hand in hand. Zo wordt Maria geïdentificeerd met Pachamama, Moeder Aarde. Bij ziekte wordt eerder een beroep gedaan op een curandero, een genezer, dan op een dokter. Een curandero maakt gebruik van kruiden en bezwerende formules. In de Andes maakt magie een belangrijk deel uit van het dagelijkse leven. Wanneer je een bergpas bent overgestoken, moet je een witte steen leggen op het hoopje stenen dat daar al ligt. Dat is een eerbewijs aan de Achachilla, de eeuwenoude berggod. De geesten die op de hooggelegen plaatsten wonen, worden vereerd met rituelen, dansen en kleine offers. Zo zijn er ook huisgeesten en het geloof in kwelduivels.
Taal Peru
Spaans is in Peru de officiële voertaal. Daarnaast wordt Quechua en Aymara gesproken. Quechua is de taal van de indianen in het Andesgebergte en werd al door de oude Inca's gesproken. Aymara, eveneens een belangrijke taal van de indianen wordt voornamelijk gesproken rondom het Titicacameer. Het is handig om een mondje Spaans te spreken, want Engels is weinig verbreid.
Weer en klimaat Peru
Peru ligt ten zuiden van de evenaar waardoor de seizoenen tegenovergesteld zijn aan die in Europa. Het klimaat wordt beïnvloed door de massieve bergketens van de Andes die de regio in verschillende klimaatzones verdeelt. Ten westen van de Andes bevindt zich een kurkdroge woestijn. In het laagland (amazonas) in het noorden van Peru, is het over het algemeen tro­pisch en voch­tig. In de valleien (valles) is het gematigd koel. In het hoogland vanaf 3000 meter (altiplano) dalen de temperaturen zeker ’s nachts tot onder het vriespunt.

Klimaat aan de kust: Door de invloed van de warme golfstroom El Niño voor de kust van Peru liggen de zomerse maanden tussen december en april. Deze korte zomer gaat gepaard met kleine buien. In Lima bijvoorbeeld valt per jaar niet meer dan gemiddeld 10 mm neerslag. De temperatuur is aangenaam en ligt tussen de 25°C en 35°C. Van april tot en met november overheerst de koude Humboldt-golfstroom die langs de kust voor een hardnekkige mistlaag zorgt, de zogenaamde 'gar-a' die zich uitstrekt van het zuiden van Peru tot 200 kilometer ten noorden van Lima. Ga je landinwaarts dan laat de zon zich weer zien. De temperatuur ligt overdag gemiddeld tussen de 15°C en 20°C, veel frisser dan je zou verwachten.

Beste reistijd voor Peru: De beste reistijd voor een rondreis Peru of familiereis Peru is qua klimaat de maanden mei tot en met september.

Klimaattabel Peru: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

LIMA

Maand

T Gem

Zon

Neerslag

T W

Januari

26

6

4

22

Februari

27

7

4

23

Maart

26

7

3

22

April

24

7

2

21

Mei

22

5

2

19

Juni

20

2

2

19

Juli

19

1

2

18

Augustus

18

1

2

17

September

19

2

3

17

Oktober

20

3

4

17

November

22

4

4

19

December

24

5

5

21

AREQUIPA

Maand

T Gem

Zon

Neerslag

T W

Januari

22

7

8

-

Februari

22

7

19

-

Maart

22

7

6

-

April

23

8

2

-

Mei

22

8

0

-

Juni

22

9

0

-

Juli

22

9

0

-

Augustus

22

9

0

-

September

22

8

2

-

Oktober

22

8

3

-

November

22

8

3

-

December

23

8

6

-

CUZCO

Maand

T Gem

Zon

Neerslag

T W

Januari

17

5

18

-

Februari

17

5

18

-

Maart

17

5

13

-

April

18

7

8

-

Mei

18

8

3

-

Juni

18

9

1

-

Juli

17

9

1

-

Augustus

18

9

2

-

September

18

7

6

-

Oktober

19

7

9

-

November

19

7

11

-

December

18

5

15

-

Praktische informatie

Adressen Peru
Ambassade van Peru in Nederland 
Nassauplein 4, 2585EA Den Haag
T +31 (0)70 3653500
El [email protected]
I https://rijksoverheid.nl   

Ambassade van Peru in België 
Tervurenlaan 212, 1150 Brussel
T 02 733 33 19 
E [email protected]
I www.belgische-ambassade.com

Nederlandse ambassade in Peru
Avenue José Lakro 1301, piso 13, Miraflores, Lima
T +51 1 213 98 00
F +51 1 213 98 05 
https://www.nederlandwereldwijd.nl

Belgische ambassade in Peru
Avenida Angamos Oeste 380, Miraflores, 18 Lima
T +51 1 241 75 66/ +51 999 965 550 (noodnummer)
E [email protected] 
http://belgische-ambassade.com   
Bagage en kleding Peru
We adviseren je om je bagage mee te nemen in een rugzak of in een weekendtas (met wieltjes) voor je rondreis door Peru of je familiereis door Peru. Een koffer is ook mogelijk, maar houd rekening met het feit dat vooral een harde koffer vaak moeilijk op te bergen is in de bus en op de boot. We raden je aan om voor je eigen gemak maximaal 15 kilo bagage mee te nemen (het toegestane maximum van de luchtvaartmaatschappij is 20 kilo per persoon).

Wat betreft je kleding raden we je aan om luchtige en lichte kleding (in verband met muskieten) voor aan de kust, T-shirts met korte én lange mouwen, warme kleding (fleece, eventueel thermisch ondergoed of legging, muts, handschoenen, dikke sokken en een winddicht jack) en minimaal twee à drie lange broeken, eventueel met afritsbare pijpen (spijkerbroek droogt langzaam en loopt zwaar!) mee te nemen op je Peru rondreis. T-shirts, sjaals, mutsen, handschoenen en zelfs dikke sokken zijn gedurende deze reis ook bijna overal goedkoop te koop en kunnen leuke souvenirs vormen. Neem géén dikke (wollen) truien mee, deze zijn ter plaatse ook te koop, maar eigenlijk is het vaak beter om jezelf in meerdere laagjes te kleden, om voorbereid te zijn op sterke temperatuurswisselingen. In de bus in de zon en achter de ramen kan het bijvoorbeeld erg warm worden, terwijl het buiten misschien minder dan 10 graden is.

Denk verder bij het samenstellen van je bagage bijvoorbeeld aan wandel-/bergschoenen met enkelbescherming (bergschoenen niet noodzakelijk), sandalen en/of gympen, badslippers, zaklamp, verrekijker, naaigerei, wasmiddel, handdoek, dagrugzak, universeel geldige verloopstekker, reis- en taalgids, oordopjes, opblaaskussen, foto- en videocamera, toiletartikelen, zwemkleding, zonnewerende crème (voor gezicht hoge factor), zonnebril met hoge UV-bescherming, wekker, schrijfgerei, schaartje en een zakmes. Een muskietennet is niet nodig. Een slaapzak is nodig voor de 4-daagse Incatrail en de Larestrek, maar die kun je ook ter plekke huren.
Communicatie Peru
Internationaal bellen kan vanuit telefoonkantoren (locutorios). Op straat vind je ‘wandelende telefooncabines’, mensen met een GSM waarbij je een llamada, telefoontje kunt doen. Betaling is per minuut. Het internationale landennummer voor Peru is + 51, voor Nederland +31 en voor België +32.

Mobiel bellen in Peru: Peru heeft een uitgebreid mobiel netwerk maar heeft een andere bandfrequentie dan in Europa. Inmiddels zijn veel mobieltjes daar geschikt voor. Check het voor de zekerheid bij je provider. Informeer ook of je provider een roaming overeenkomst heeft met een provider in Peru. Informatie over de beltarieven van verschillende providers vind je op: www.bellen.com.

Heb je een simlockvrij toestel, dan is het voordelig om ter plekke  een SIM-kaart met beltegoed aan te schaffen. Met het beltegoed kun je ook internetten en dus whatsappen. SIM-kaarten zijn o.a. verkrijgbaar bij telefoonwinkels van Claro, Entel of Movistar. Vraag of de verkoper de SIM-kaart installeert.

Internet in Peru: Veel hotels en restaurants hebben gratis WiFi. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.   

 

Elektriciteit Peru
De netspanning in Peru is 220 volt, in sommige plaatsen 110 volt. De stopcontacten zijn niet hetzelfde als in Nederland of België, een verloopstekker is raadzaam. Er doen zich ook regelmatig stroomstoringen voor. Reservebatterijen en een zaklamp zijn zeker handig om mee te nemen. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Peru gebruikelijk zijn.
Fotografie Peru
Peru is een kleurrijk en fotogeniek land. Wil je mensen in Peru fotograferen, vraag mensen dan altijd eerst om toestemming. Sommige indiaanse bewoners willen liever niet gefotografeerd worden. Sommige indiaanse groepen zoals de Monteros willen alleen tegen betaling op de foto. Respecteer deze voorwaarde en ga in een dergelijk geval niet van een afstand stiekem fotograferen. Fotografeer geen biddende mensen. Het is verboden foto’s te maken van regeringsgebouwen, officiële en militaire gebouwen, grensovergangen, vliegvelden, enz.
Geldzaken Peru
De munteenheid in Peru is de nuevo sol (PEN), onderverdeeld in 100 céntimos. Er zijn biljetten van 200, 100, 50, 20 en 10 sol. Munten zijn er van 5, 2 en 1 som, evenals 50, 20, 10 en 5 céntimos.  Kijk voor de dagkoers op: www.oanda.com

ATM in Peru: In steden en toeristische plaatsen zijn geldautomaten (ATM) waar je kunt pinnen met bankpassen met Maestro- of Cirruslogo. Houd er rekening mee dat een geldautomaat defect kan zijn en zorg dat je altijd voldoende cash geld achter de hand hebt.

Veilig pinnen in Peru: 
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Peru dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.

Betalen met creditcard en dollars: 
Het is raadzaam om dollarbiljetten in kleine coupures (geen 100 US$) mee te nemen.  Zorg ervoor dat de dollarbiljetten puntgaaf zijn en van na 2004. Een klein scheurtje is vaak al reden om het biljet ongeldig te verklaren. Contante euro’s en Ameri­kaanse dollars kun je wisselen bij banken, bij casas de cambio (wisselkantoren) en bij hotels. Vraag bij het wisselen steeds om voldoende kleine coupu­res zodat je gepast kunt betalen. Marktkooplui en taxichauffeurs hebben vaak geen wissel­geld. Creditcards worden in de duurdere winkels en hotels geaccepteerd. 
Gezondheid Peru
Vaccinaties voor Peru worden beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be.

Vaccineren bij je thuis: Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD!

Preventieve maatregelen voor je Peru rondreis: 
Bij aankomst in Peru is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Kijk voor meer informatie op www.gezondopreis.nl.

Reisapotheek voor Peru: Neem een kleine reisapotheek mee op je Peru rondreis of je Peru familiereis met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) en ontsmettingsdoekjes en condooms. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten, een smeersel met DEET en een geïmpregneerd muskietennet.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen op je rondreis door Peru is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Hoogteziekte in Peru: 
Als je tijdens je Peru rondreis boven de 2500 meter hoogte komt bestaat de kans op hoogte­ziek­te. Door het zuur­stof­gebrek wordt de ademhaling versneld en adem je meer vocht uit dan nor­maal. Vandaar dat je veel moet drinken: boven 2500 meter in elk geval drie tot vier liter per dag! Hoog­te­ziekte treedt meestal binnen 24-72 uur op na het berei­ken van een nieuwe hoogte. Hoofdpijn is het belang­rijkste symp­toom. Informeer je vooraf goed over verschijnselen van hoogteziekte. Raadpleeg het boekje ‘Hoe blijf ik gezond in de hoogte’ (uitgave KIT) of kijk op de website www.hoogteziekte.info.
Openingstijden Peru
De meeste winkels in Peru zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en van 15.00 tot 19.00 uur. Niet alle winkels houden zich hieraan. Markten in Peru beginnen 's ochtends vroeg. Kantoren zijn meestal open tot 15.30 of 16.30 uur en hebben tussen de middag een flinke pauze. Postkantoren zijn in de regel geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.30 tot 19.00 uur, in grote steden ook op zaterdagochtend. Banken in Peru zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en van 15.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag alleen in de ochtend. Wisselkantoren (casas de cambio) hanteren doorgaans wat ruimere openingstijden. Musea zijn op maandag gesloten.

Shoppen in Peru: De keus aan souvenirs en kunstnijverheidsproducten in Peru is ruim, de kwaliteit is goed en de prijzen zijn laag. In Peru vind je het grootste aanbod in steden als Cusco en Arequipa. In Pisac is een grote markt op zondag, een (veel leukere) kleine markt op donderdag en een nog kleinere op dinsdag. Geliefd is het lokale aardewerk dat een diepbruine kleur heeft en voorzien is van mooie decoraties in een donkere kleurstelling. Vooral de schalen vallen bij veel reizigers in de smaak. Met een beetje water kun je eenvoudig testen of de verf goed is aangebracht, of dat je met een ‘nepper’ te maken hebt.
Reisdocumenten Peru

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Peru reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum:
Voor deze bestemming is er voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig bij een verblijf tot maximaal 90 dagen.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0) 23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Overstap in de Verenigde Staten:
Voor reizen met een overstap in de Verenigde Staten, dien je online voor vertrek een ESTA-toestemming (Electronic System of Travel Authority) aan te vragen.


Tijdsverschil Peru
Het tijdsverschil tussen Peru en Nederland en België is in onze zomer 7 uur. In de winter is het in Peru zes uur vroeger dan in de Benelux.
Veiligheid Peru
Toeristen uit Europa en Amerika zijn in de ogen van de lokale bevolking erg rijk. Toon uw rijkdom zo min mogelijk en breng de mensen niet in de verleiding om u te beroven. De kleine criminaliteit concentreert zich voornamelijk in de grote steden. Zakkenrollers zijn vooral actief op drukke plaatsen zoals op markten, pleinen en busstations. Berucht is het Machu Picchu treinstation in Cusco. Extra oplettendheid is ook geboden bij het verlaten van een bank of geldautomaat. Laat je nooit in met iemand die drugs aanbiedt en ga niet mee met 'politie in burger' zonder juiste identificatie. Mocht je beroofd worden, hang dan vooral niet de held uit: geef de overvaller wat hij wil en doe aangifte bij de plaatselijke politie of de toeristenpolitie (policía de turismo). Zorg wel dat je vooraf de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt.

Reisadvies voor Peru: Nuttige reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in de verschillende regio’s van Peru vind je op www.nederlandwereldwijd.nl of op http://diplomatie.belgium.be/nl. Nederlanders kunnen in geval van nood 24/7 bellen met het contactcenter van Buitenlandse Zaken, telefoon +31 247 247 247. Ook via het Twitteraccount @247BZ of de 24/7 BZ Reisapp kun je direct contact opnemen met het contactcenter.