Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie China

Landinformatie China

Landinformatie China

Wil jij binnenkort naar China reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over China. Hemelse tempels en keizerlijke verblijven, ommuurde steden, besneeuwde bergen en groene rijstvelden, stoffige markten en hippe winkels, snelle zakenmannen en opa’s in Maopak. Ervaar zelf op onze reizen naar China dat geen land ter wereld zo veel tegenstellingen kent als China. De Chinese keuken doet je smaakpapillen dansen en de vele verschillende bevolkingsgroepen werken betoverend. China is indrukwekkend, maar ook zeer toegankelijk. Het is dynamisch, groot en soms chaotisch, maar steeds weer zie je mensen die je bijblijven. Onze diverse China reizen blijven boeien. Altijd weer.

 Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw China rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land China. Bekijk onze China reizen en selecteer je favoriete China rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking China
De bevolking van China heeft een oppervlakte van 9.956.960 km² (240 maal Nederland, 326 maal België) en telt ongeveer 1,4 miljard inwoners. Een derde van de totale bevolking van China woont in de stedelijke gebieden in het oosten. De stedelijke bevolking van China zal blijven toenemen doordat veel boeren het verpauperde platteland verlaten om werk te zoeken in de steden. Om de druk van de steeds maar groeiende steden te verlichten is de regering bezig met het bouwen van gloednieuwe steden en het verspreiden van de bevolking over dunbevolkte gebieden in het land (Tibet en Xinjiang in het uiterste westen).

Minderheden van China: Naast de ongeveer 1,2 miljard Han-Chinezen, die voor het merendeel in de oostelijke provincies aan de oevers van de Gele Rivier en de Yangtze leven, bestaat de bevolking van China uit 55 officieel erkende nationale minderheidsgroeperingen die voornamelijk in de noordwestelijke en zuidwestelijke provincies wonen. Samen bewonen ze zo’n 60 procent van het Chinese grondgebied. De grootste bevolkingsgroep van China is de Zhuang met zestien miljoen mensen, de kleinste de Lhoba met nog net geen 3000 mensen. Allemaal hebben ze hun eigen gewoonten, taal, kleding en religie. Sommige van hen zijn niet van de Han te onderscheiden, anderen vallen meteen op door hun klederdracht of hun gelaatstrekken.

Positie van minderheden in China: De rechten van de minderheidsgroeperingen zijn in de grondwet vastgelegd, maar de economische en sociale positie is niet altijd gelijk aan die van de Han. De minderheden wonen vaak in nogal afgelegen (grens)gebieden, die beduidend armer zijn dan de ontwikkelde kuststrook waar de Han leven. De overheid pompt veel geld in deze gebieden door bijvoorbeeld het aanleggen van wegen en het toerisme te stimuleren. De minderheden klagen dat de meeste banen en de toeristendollars naar de Han gaan en dat ze geen gelijke kansen hebben omdat toelatingsexamens voor universiteiten in het Chinees zijn. Elk jaar komen er steeds meer Han in gebieden van de minderheden wonen, al dan niet gestuurd door de overheid.

China en haar cultuur leer je pas écht kennen door het contact met de lokale bevolking. Tijdens onze rondreizen door China kom je ook in aanraking met de gastvrije bewoners van het land.
Cultuur China
Het is gemakkelijk om met Chinezen in contact te komen. Het is leuk en je China rondreis krijgt een extra dimensie als je moeite doet om lokale mensen te ontmoeten. Alleen de taal kan een probleem zijn. Toch is het niet moeilijk om mensen te ontmoeten die Engels spreken en graag hun Engels met je willen oefenen. Alle studenten aan de universiteit moeten zware Engelse testen afleggen, dus daar ontmoet je zeker mensen die Engels spreken. Je kunt ook bij Engelse trainingscenters in China informeren naar speciale bijeenkomsten waar mensen hun Engels oefenen (de zogenaamde English corners). Je bent meer dan welkom en wellicht krijg je goede tips over bezienswaardigheden of restaurants en kom je wat meer te weten over de cultuur van China.

Gespreksonderwerpen in China: Chinezen zijn erg trots op hun land en hun 5000 jaar oude cultuur. Ook zijn ze trots op hun diverse keukens. Eten en lokale gerechten zijn altijd goede gespreksonderwerpen. 'Wat voor speciale delicatessen zijn er in uw hometown?’, is een goede vraag om het ijs te breken. Praat liever niet over politiek gevoelige onderwerpen als Taiwan, Xinjiang, Tibet en het Tiananmen bloedbad op het plein van de Hemelse Vrede. Mensen kunnen zich dan ongemakkelijk voelen.

Gewoonten in China: Chinezen gaan conflicten liefst uit de weg. Buitenlanders zijn in Chinese ogen vaak wel erg direct. Indien je een probleem of klacht hebt (bijvoorbeeld in je hotel) kun je het beste kalm blijven en zelf een oplossing voorstellen. Veel werknemers mogen zelf geen beslissingen nemen en je kunt beter naar een leidinggevende vragen. Kwaad worden helpt nooit, blijven glimlachen werkt veel beter.

Cultuur van China: Chinezen vinden het vreselijk om in het openbaar hun gezicht te verliezen. Als Chinezen een lastige vraag niet kunnen beantwoorden, kan het zijn dat ze gaan lachen om hun gêne te verbergen. Dat kan ook gebeuren wanneer men iets niet goed heeft begrepen of niet zeker van zijn zaak is. ‘Het komt niet gelegen’ is voor de Chinees vaak een beleefde manier om te zeggen dat iets onmogelijk of lastig is.
Duurzaamheid China
Groen in China:
Als toerist in eigen land fotograferen Chinezen elkaar graag bij bezienswaardigheden. Het is beleefd om eerst toestemming te vragen als je mensen op de foto wilt zetten. Als buitenlander ben je zelf ook interessant. Wanneer je liever niet hebt dat er foto’s van je gemaakt worden kun je ‘bu yao’ (‘wil ik niet’) zeggen. Over het algemeen kun je in alle tempels fotograferen, tenzij anders aangegeven. Van militaire objecten, luchthavens en bewakers kun je beter geen foto’s maken.

Westerse kleding wordt in China geaccepteerd. Ga niet té bloot gekleed, want dat kan als schokkend ervaren worden. Let ook extra op je kledingkeuze bij het bezoeken van boeddhistische tempels, waar het dragen van korte broeken, rokken en hemdjes toont van weinig respect voor de lokale cultuur.

In samenwerking met onze lokale agenten steunt Koning Aap wereldwijd een aantal projecten met een financiële bijdrage. Ook onze reizigers dragen een steentje bij. Een groot (en groeiend) aantal deelnemers geeft via het boekingsformulier of via de website feelingresponsible.org een donatie aan een van onze projecten. Je kunt onze projecten al steunen met een bedrag vanaf € 10. Koning Aap verdeelt daarnaast samen met zusterorganisaties Shoestring en YourWay2GO € 13.750 over de volgende projecten: klik hier.

Project New Day Foster Home (China)

Waar zet dit project zich voor in? In Qingyundian Town, een voorstad van Beijing, ligt het New Day Foster Home. In dit weeshuis worden niet alleen wezen opgevangen, maar ook belangrijke operaties uitgevoerd bij kinderen in levensgevaar. Dit project loopt voor een groot deel op vrijwilligers, tot aan de chirurgen aan toe.

Waar gaan de donaties naartoe?
Onze donaties worden o.a. gebruikt voor levertransplantaties, bloedtransfusies en andere kostbare operaties.
Eten en drinken China
De Chinese keuken is enorm gevarieerd en kent vele soms buitenissige lekkernijen. Kenmerkend is dat alles wat eetbaar is, ook gegeten wordt. Door de bereiding op een hoog vuur is het meestal veilig eten in China. Varkensvlees is een veel gebruikt ingrediënt. Als op de menukaart meat (rou) vermeld staat, kun je ervan uitgaan dat het varkensvlees is. Vegetarisch of halal eten is soms wat moeilijker te krijgen. Als je in een restaurant zegt dat je vegetarisch bent, levert dat niet altijd het gewenste resultaat op. Je kunt daarom beter vertellen dat je boeddhist bent en daarom geen vlees eet.

Eten in China: Eten doe je in China met stokjes. In principe is het niet moeilijk, alle ingrediënten zijn zo bereid dat ze aan tafel niet gesneden hoeven worden. En anders mag je slurpen. Het is een teken dat je geniet van de lekkernijen. Knoeien op tafel, omdat je het eten met stokjes nog niet zo goed beheerst, is niet erg. Gewoon laten liggen, het is niet zo hygiënisch om het alsnog op te pikken. Ook kun je botjes of graatjes op tafel of op de grond gooien. Eetstokjes krijg je in iedere eetgelegenheid, zelfs bij de kleinste straatstalletjes. Vanuit milieuoogpunt is het beter dat je eigen stokjes (of eventueel bestek) meeneemt.

Drinken in China: De Chinezen zijn echte theeleuten. Ze nemen hun thee in eigen glazen potten met deksel overal mee naar toe; naar hun werk maar ook op reis. Thuis doen ze er een bodempje theebladeren in, waar ze dan de hele dag gekookt water bij schenken. Groene thee wordt het meeste gedronken. Chinezen drinken thee zonder suiker of melk. Gekookt water wordt bijna overal aangeboden; in treinen, op boten en in hotels vind je thermosflessen met gekookt water of waterkokers. Koffie is onder de Chinezen niet echt populair, al vind je in steden tijdens je China rondreis steeds vaker koffiebars zoals Starbucks en Pacific Coffee Company. Bier is overal verkrijgbaar en wordt meestal in flessen van 0,6 liter verkocht.
Feestdagen en festivals China
Er zijn zowel nationale als religieuze feestdagen. De nationale feestdagen in China vallen elk jaar op dezelfde dag. Zo wordt op 1 oktober het ontstaan van de Volksrepubliek gevierd en op 1 mei de Dag van de Arbeid. De data van de meeste godsdienstige feestdagen wisselen jaarlijks, ze worden immers vastgesteld aan de hand van de maankalender.

Feesten in China: Het grootste feest in China is het Chinese Nieuwjaar (Chunjie). Het feest duurt een hele week. Het Lantaarnfestival (Yuanxiaojie) wordt meestal in februari of maart gevierd. Lantaarns bij de huizen en siervuurwerk zorgen voor een vrolijke aanblik. Er zijn optochten, draken- en leeuwendansen. Met het Gravenfestival (Qingming), in maart of april, worden de graven van de voorouders bezocht om hen de eer te bewijzen, te vergelijken met het katholieke Allerzielen. Op het Drakenbootfeest worden drakenbootraces gehouden. Tijdens het festival van de Hongerige Geesten stookt men op straat vuurtjes en verbrandt men papieren geschenken om onrustige geesten te kalmeren. Het Maanfestival is een traditioneel oogstfestival. Het is de gewoonte op deze dag maankoeken te eten, ronde koeken met een zoete of zoute vulling.

Drukte met feestdagen: Houd er rekening mee dat rond Chinees Nieuwjaar bussen en treinen afgeladen vol zijn omdat miljoenen arbeiders dan teruggaan naar hun familie op het platteland. Ook rond 1 mei en 1 oktober hebben veel mensen meerdere dagen vrij. Het is dan moeilijker en duurder om vervoer en accommodaties te regelen. Ook de grote attracties zijn in deze periodes overvol met Chinezen.
Fooien China
Fooien in China zijn in de toerismesector heel gebruikelijk. Hoewel men er vaak niet om zal vragen, rekenen gidsen, chauffeurs en hotelpersoneel op een fooi. De meeste Chinese gidsen en reis(bege)leiders hebben een laag basissalaris en moeten het vooral hebben van fooien en eventuele commissies. In eenvoudige restaurants wordt geen fooi verwacht. Ook taxichauffeurs hoef je geen fooi te geven, maar het is wel gebruikelijk om het bedrag naar boven af te ronden. Overigens rekenen taxichauffeurs soms een yuan extra. Dat is vanwege brandstoftoeslag. Deze chauffeurs hebben een sticker op het dashboard geplakt waarop dat aangegeven staat.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je Nederlandstalige reisbegeleider is 2 à 3 euro per reiziger per dag. Als je reis begeleid wordt door een lokale Engelssprekende reisbegeleider is het richtbedrag voor een fooi 3 euro per reiziger per dag. Een richtbedrag voor de chauffeur is 1,50 euro per reiziger per dag. Het richtbedrag voor een fooi van meereizende kinderen is 50% van dat van een volwassene.
Land en landschap China
Het landschap van China bestaat voor meer dan de helft uit bergen en woestijnen. In het noorden en noordwesten ligt het plateau van Centraal-Azië met bergen, woestijnen en droge rivierbekkens. Het laaggelegen oosten wordt geïrrigeerd door de Gele Rivier, de Yangze en de Si Kiang. Dankzij het slib is deze delta het vruchtbaarste landbouwgebied van China. Hier zijn de belangrijkste steden en industrieën tot ontwikkeling gekomen. De tussenzone, met hoogtes van 500 tot 2000 meter loopt van Yunnan / Guizhou noordwaarts richting Binnen-Mongolië westwaarts tot in Xinjiang en naar het noordoosten in Heilongjiang. De Tibetaanse hoogvlakte heeft pieken van 7000 tot 8000 meter. Het landschap in het zuiden en zuidwesten van China heeft een weelderige plantengroei en beboste bergen die vaak in de nevel gehuld zijn. Het zuidwesten is de streek van de bamboebossen en de panda.
Religie China
Het beleid van de Chinese overheid is erop gericht dat religie wordt getolereerd, maar niet gestimuleerd. In de grondwet van 1982 werd vastgesteld dat voor alle burgers godsdienstvrijheid geldt. Over het algemeen houden de meeste Chinezen voor zich wat hun geloof is. Traditionele levensfilosofieën en religies zijn confucianisme, taoïsme en boeddhisme. Verder is er een kleine moslim- en christenminderheid.

Confucianisme en taoïsme in China: Al meer dan tweeduizend jaar leven de Chinezen volgens de regels van het confucianisme. Een stelsel van ethische regels dat de nadruk legt op deugdzaamheid, persoonlijke groei door het beoefenen van de wetenschap, eerbied voor de familie en gerechtheid. Het taoïsme, de filosofie van de Lao Tse, neemt de natuur als voorbeeld. Tao bestaat uit twee tegenpolen yin (het passieve, vrouwelijke, donkere element) en yang (het actieve, mannelijke lichte element), die weer een eenheid vormen. Zonder yin bestaat er geen yang en zonder yang geen yin.
Taal China
In China spreekt men verschillende talen. De officiële taal van China, het Algemeen Beschaafd Chinees, heet in het Chinees Putonghua. Dit is gebaseerd op het Chinees dat rond de hoofdstad Beijing wordt gesproken. Het wordt gebruikt op scholen en in de nationale media.

Spreektaal in China: De Chinese spreektaal heeft een geheel andere structuur en andere klanken dan bijvoorbeeld de westerse talen. Woorden kunnen op vier verschillende tonen worden uitgesproken en veranderen van betekenis. Als je fouten maakt met de tonen kunnen de Chinezen het al snel niet meer verstaan. Toch zijn Chinezen altijd erg onder de indruk van buitenlanders die wat Chinees (proberen te) spreken. Het loont dus zeer de moeite waard om een paar zinnetjes uit je hoofd te leren. Kijk daarvoor bijvoorbeeld op www.chinesepod.com.

Vertaling in pinyin: Vaak zijn Chinese karakters voorzien van een ‘vertaling’ in onze Romeinse letters. Chinees is uitgeschreven in het zogenaamde pinyin. Voor de reiziger is pinyin niet erg handig, want de letters worden op een andere manier gebruikt dan in het Nederlands. Zo wordt Xiamen uitgesproken als ‘sjaamen’ en Quanzhou als ‘tsjwuendzoo’. Bovendien geeft het pinyin meestal de toon niet aan. Oudere Chinezen weten vaak geen raad met pinyin. Indien je een adres alleen in pinyin heeft, kun je dit het beste laten zien aan schoolkinderen, zij hebben pinyin op school geleerd.
Weer en klimaat China
China is een immens land met verscheidene klimaatzones. In het noorden, noordwesten en midden van China heerst een landklimaat met lange, koude winters en korte warme zomers. In de winter kan de temperatuur in China dalen tot min 20º C, in de zomer ligt de temperatuur rond 30ºC met uitschieters tot boven 40ºC. In de herfst is het overdag nog redelijk warm, maar koelt het ‘s avonds sterk af. Na half oktober stijgt de temperatuur normaal gesproken niet boven de 15º C. Ten zuiden van de lijn Xian - Shanghai heerst een subtropisch tot tropisch klimaat . In de zomer is het iets warmer en vochtiger dan in het noorden en ‘s winters daalt de temperatuur zelden beneden de 10ºC. Hier kan het hele jaar door regen vallen.

Beste reistijd voor China: De beste periode voor een vakantie in China is van april tot oktober. In de wintermaanden kan het erg koud worden.

Klimaattabel China: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater.

BEIJING

Maand

T gem

Zon

Neerslag

T w

Januari

2

6

2

-

Februari

4

7

3

-

Maart

11

7

4

-

April

20

8

5

-

Mei

27

9

6

-

Juni

31

9

9

-

Juli

31

8

14

-

Augustus

30

8

12

-

September

26

8

7

-

Oktober

19

7

6

-

November

10

6

5

-

December

3

6

2

-

CHENGDU

Maand

T gem

Zon

Neerslag

T w

Januari

9

2

9

-

Februari

11

3

9

-

Maart

16

4

11

-

April

22

5

14

-

Mei

26

5

16

-

Juni

28

5

16

-

Juli

30

5

17

-

Augustus

30

6

16

-

September

25

3

17

-

Oktober

21

3

17

-

November

15

2

11

-

December

11

2

9

-

GUANGZHOU

Maand

T gem

Zon

Neerslag

T w

Januari

18

4

9

-

Februari

18

3

12

-

Maart

22

3

15

-

April

26

3

16

-

Mei

30

5

19

-

Juni

31

5

19

-

Juli

33

7

16

-

Augustus

33

7

16

-

September

31

6

13

-

Oktober

29

6

8

-

November

24

6

7

-

December

20

5

7

-

Praktische informatie

Adressen China
Ambassade van de Volksrepubliek China in Nederland
Willem Lodewijklaan 10, 2517 JT Den Haag
T 070 306 50 91  
F 070 355 16 51
I http://nl.china-embassy.org/eng

Ambassades van de Volksrepubliek China in België
Consulaire afdeling: Tervurenlaan 439, 1150 Brussel, België
T 02 663 30 01
I http://be.china-embassy.org/eng

Ambassade van Nederland in China
Liangmahe Nanlu 4, 100600 Beijing
T 00 86 10 8532 0200
E [email protected]
I
www.nederlandwereldwijd.nl

Ambassade van Belgie in China
3, Sanlitun Dongsan Jie, 100600 Beijing
T 00 86 10 6532 1736
E [email protected]
I http://china.diplomatie.belgium.be
Communicatie China
De postbezorging in China is betrouwbaar. Postzegels zijn bij de meeste hotelrecepties verkrijgbaar. Luchtpost van China naar Nederland doet er ongeveer een week over.

Telefoneren in China: Het telefoonverkeer is de laatste jaren enorm verbeterd. IDD (International Direct Dialing) is vaak mogelijk, ook in kleine plaatsen. Internationaal bellen is vanuit het hotel vaak prijzig. Met een IP (Internet Phone) telefoonkaart kun je via een lokaal nummer en de code die op de kaart staat internationaal telefoneren. Betaal voor deze kaarten nooit de prijs die op de kaart staat. Zo zijn kaarten van 100 yuan vaak 30 tot 50 yuan. Winkels met mobiele telefoons hebben vaak deze telefoonkaarten.

Mobiel bellen vanuit China: China beschikt over een uitgebreid mobiel netwerk. Wil je met je mobiel internationaal bellen, informeer dan bij je provider of die een roaming overeenkomst heeft met een Chinese telefoonmaatschappij. Een overzicht van de kosten per provider vind je op www.bellen.com. Heb je een simlock-vrij toestel, dan is het voordeliger om een prepaid simkaart te kopen van China Mobile of China Unicom. Kaarten met het ongeluksgetal ‘4’ zijn goedkoper dan kaarten met het geluksgetal ‘8’ erin.

Internet in China: Hotels, restaurants en koffiebarretjes hebben in de regel WiFi (spreek uit ‘waifai’). Wil je e-mailen dan kun je naar een internetcafé. Vaak zijn het grote, rokerige zalen vol met computers en gamers. Deze zijn tot diep in de nacht geopend en het kost ongeveer een euro per uur. Laat aan de balie je paspoort zien en je krijgt een inlogcode. Houd er rekening mee dat sommige websites geblokkeerd zijn, zoals Twitter, Facebook, Instagram en Youtube. Bing.com is een redelijk alternatief voor het geblokkeerde Google. Chinezen zelf gebruiken Baidu.com, wat ook voor bijvoorbeeld vertalingen handig kan zijn.

Internet in China: 
Heb je een simlock-vrij toestel, dan is het handig om een prepaid simkaart te kopen van China Mobile of China Unicom. Neem je paspoort mee bij de aankoop. Met een internetkaart van 2 gigabyte heb je ruim voldoende voor dagelijks internetgebruik. En je bent niet afhankelijk van WiFi. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken. Chinezen gebruiken amper whatsapp, maar vooral weixin. Wie zelfstandig reist doet er goed aan om de Engelse versie van weixin te downloaden. Zo kan je eventueel hulp vragen van de Chinese vrienden die je onderweg maakt.
Elektriciteit China
De netspanning in China is 220 volt, maar voor de aansluiting heb je vaak een verloopstekker nodig. Stroomstoringen doen zich niet vaak voor. Een zaklamp is handig om mee te nemen vooral voor in de nachttreinen. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in China gebruikelijk zijn.
Gezondheid China
Hoewel inentingen voor China niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be.

Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.

Reisapotheek voor China: Neem een kleine reisapotheek mee tijdens je China rondreis met daarin o.a. jodium, pleisters, en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten en muggenolie met DEET.

Europees Medisch Paspoort: 
Handig om mee te nemen op je rondreis door China is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Preventieve maatregelen tijdens je China rondreis: Bij aankomst is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Vind hier meer informatie over gezond op reis.

Ziekenhuizen in China: 
Bij ernstige aandoeningen kun je het beste naar een ziekenhuis gaan in steden als Shanghai, Beijing, Hangzhou, Guangzhou of Xiamen. In steden met een groot aantal buitenlanders zijn er vaak ziekenhuizen die zich specifiek op buitenlanders richten. Bij een niet ernstige aandoening kun je best zonder verwijzing naar een plaatselijk ziekenhuis gaan. Neem indien mogelijk iemand mee die Chinees en Engels spreekt want je wordt van hot naar haar gestuurd en tussendoor moet je voor de verschillende handelingen betalen.
Het is verstandig om een briefje met je verzekeringsgegevens bij je te dragen of als screensaver op je telefoon te zetten. Dit om te voorkomen dat men je bij een ongeluk misschien niet naar een ziekenhuis wil brengen. Dit is geen onverschilligheid of onwil, maar helaas zijn in het verleden onschuldige mensen voor medische kosten aangeklaagd door de familieleden van een verkeerslachtoffer nadat ze iemand naar het ziekenhuis gebracht hadden. De familieleden gingen er vanuit dat betreffende persoon ook het letsel had aangericht.
Bagage en kleding China
We adviseren je om de bagage mee te nemen in een rugzak (met binnenframe) tijdens je rondreis door China en het totale gewicht te beperken tot 15 kilo per persoon. Een koffer op wieltjes is ook mogelijk. Denkend aan de steile trappen van Chinese stations, de beperkte bagageruimte in de treinen en bussen, de vele ongeplaveide straten en het ontbreken van een lift in de eenvoudigere hotels, raden we een koffer sterk af voor al onze reizen. Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag).

We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Zo zijn korte broeken of rokken en hemdjes absoluut taboe in islamitische landen en wordt deze kleding ook in boeddhistische tempels niet op prijs gesteld. In China is alle westerse kleding wel ingeburgerd. In de meeste hotels is laundry service aanwezig. In China kan het in het voor- en najaar 's avonds fris zijn. Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: handdoek (voor de meer eenvoudige guesthouses en de familieverblijven buiten de grote steden), wandelschoenen, zaklamp, waterfles, universeel geldige verloopstekker, reisgids, lakenzak (vooral voor Tibet en onze specialistische avontuurlijke Chinareizen), toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, beker voor tijdens de treinreizen. Wil je een power bank meebrengen, stop deze dan op binnenlandse vluchten in je handbagage!

Het is niet nodig om tenten, slaapzakken, slaapmatjes of muskietennetten mee te nemen tenzij anders vermeld in de vertrektijdenbrief.
Geldzaken China
De munteenheid van China wordt officieel Renminbi (RMB) genoemd maar heet ook wel yuan. De yuan (in de volksmond kuai genoemd) is verkrijgbaar in briefjes van 1, 5, 10, 50 en 100 yuan. Een yuan is onderverdeeld in 10 mao ook wel jao genoemd. Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com.

ATM in China: 
In grote steden en toeristenplaatsen kun je pinnen met een bankpas met Maestro- of Cirrus logo. Bij de Bank of China lukt pinnen meestal zonder problemen, met een maximum van 3000 yuan per keer. Let wel goed op dat je je pas terugneemt, eerst krijg je je geld en pas daarna moet je op een knopje drukken om je pas terug te krijgen. Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in China dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.

Geld wisselen in China: 
In de steden kun je bij de Bank of China, bij wisselkantoren of bij grotere hotels euro’s of Amerikaanse dollars wisselen. In kleinere plaatsen (of plaatsen waar minder westerse toeristen komen) kan het wisselen van euro's of dollars wel een probleem zijn. Vraag bij grote bedragen of de bank de biljetten op echtheid wil controleren door ze door een telmachine te halen. Met een creditcard kun je bij de meeste banken geld opnemen, je betaalt dan ongeveer vier procent provisie.

Als je wisselgeld terugkrijgt, accepteer dan geen gescheurde of kapotte biljetten en kijk ook uit voor valse biljetten van 50 en 100 yuan. Pas vooral op in het donker, bijvoorbeeld ’s avonds laat in de taxi of in een discotheek. Betaal dan zoveel mogelijk met gepast geld, zodat je geen ‘grote biljetten’ terugkrijgt.
Openingstijden China
Veel winkels zijn ook ’s avonds en in het weekend geopend. Banken en kantoren hebben min of meer dezelfde openingstijden als in Nederland en België, maar er is soms wel een lange middagpauze. Loketten van trein- en busstations zijn vanaf het vertrek van het eerste vervoer geopend en gaan pas ‘s avonds laat dicht. Rond Chinees Nieuwjaar en rond 1 mei en 1 oktober hebben veel banken en kantoren beperkte openingstijden of zijn gesloten.
Fotografie China
Chinezen nemen bij bezienswaardigheden graag foto’s van elkaar. Je kunt tijdens je China rondreis in de meeste tempels fotograferen, dat doen Chinezen zelf ook. Wil je mensen fotograferen in China, vraag dan altijd even om toestemming. Meestal is het geen probleem. Vaak willen mensen met je op de foto, omdat buitenlanders exotisch gevonden worden. Vooral westerlingen met blauwe ogen zijn interessant. Meestal zal men het netjes vragen maar soms gebeurt het stiekem. Als je dat vervelend vindt, kun je ‘bu yao’ (letterlijk: ‘wil ik niet’) zeggen. Militaire objecten en luchthavens mogen niet worden gefotografeerd. Ook bewakers kun je beter niet fotograferen.
Veiligheid China
China geldt nog steeds als een van de veiligste landen ter wereld. Vrouwen kunnen er zonder problemen alleen rondreizen. Onder invloed van de snelle maatschappelijke veranderingen is de kleine criminaliteit in China echter toegenomen. Vooral op drukke plaatsen zoals bij attracties, op markten, bus- en treinstations moet je oppassen voor zakkenrollers. Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets overkomen, zorg dan dat je de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. En doe aangifte bij de politie in verband met verzekering.

Reisadvies voor China: 
Actuele informatie over de veiligheid in China vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl. Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken (http://diplomatie.belgium.be) vind je nuttige reistips.
Tijdsverschil China
In heel China hanteert men één tijdzone, namelijk die van Beijing. In de winter is het in China zeven uur later dan in de Benelux. In de zomer is het verschil zes uur.
Reisdocumenten China

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal 6 maanden geldig is en beschikt over tenminste 3 lege aaneengesloten pagina’s. Een noodpaspoort is niet toegestaan.

Visum:
Voor deze bestemming is voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit voor reizen geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Deze regeling geldt vooralsnog tot 31 december 2025.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0) 23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

Heb je een dubbele nationaliteit dan is het van belang dat je bij het boeken van de reis en je visum aanvraag de nationaliteit invult van het paspoort waarmee je op reis gaat.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen. 

Reizigers met minderjarige kinderen waarbij één of beide ouders niet meereizen dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.