Live Help Chat

Reizen naar Costa Rica

Feestdagen en festivals Costa Rica

Costa Rica is een overwegend katholiek land. Pasen en Kerst nemen natuurlijk een prominente plaats in. Tijdens de Semana Santa (de week voor Pasen) heeft bijna iedereen vakantie. Ook de week tussen Kerst en Nieuwjaar is een onofficiële vakantieperiode.

Nationale feestdagen in Costa Rica: Juan Santamaria (11 april), de dag dat de nationale held Juan Santamaría in 1856 stierf tijdens een geslaagde verzetsdaad tegen de Amerikaanse veroveraar William Walker. Día de la Independencia (15 september), in de grotere steden vinden parades plaats ter ere van Onafhankelijkheidsdag. Día de la Raza (12 oktober) is de Dag van de Culturen. Vroeger werd op deze datum herdacht dat Columbus Amerika ‘ontdekte’, nu staat de cultuur van de inheemse bewoners centraal en houden zij protestmarsen.

Festivals in Costa Rica: 
In Costa Rica vinden door het jaar heen in tal van plaatsen festivals plaats. De bekendste zijn:
-De fiestas van Palmares met stierenvechten, paardenparade, concerten en carnavalsoptochten (eerste twee weken van januari);
-De fiestas van Santa Cruz, Guanacaste. Feest ter ere van de Zwarte Christus van Esquipulas met volksdansen, marimba muziek en stierenvechten (half januari).
-Tijdens de Fiesta van de Diablitos in het dorpje Rey Curré bij San Isidro voeren Boruca indianen dansen uit die de Spaanse verovering van Centraal Amerika verbeelden. Zij dragen daarbij duivels- en stierenmaskers (eind januari).
-Een regatta van kleurrijke boten is het hoogtepunt van de Fiesta van de Maagd van de Zee in Puntarenas (juli).
-De fiesta van de Maagd van Los Angeles is een jaarlijke pelgrimage waarbij mensen van San José naar de kathedraal in Cartago wandelen (2 augustus).
-Tijdens de Fiesta de los Negritos in Boruca vieren de Boruca indianen de gedenkdag van hun patroonheilige, de Maagd van de onbevlekte ontvangenis met dans en traditionele muziek (8 december). -In de laatste week van december vinden in San Jose de zogenaamde Festejos  Populares plaats met carnavalsoptochten, stierenvechten en kermis.