Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Jordanië

Landinformatie Jordanië

Landinformatie Jordaniƫ

Wil jij binnenkort naar Jordanië reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Jordanië. Verstilde ruïnes en woestijnpracht; Jordanië is een van de meest fascinerende landen van het Midden-Oosten. Begeef je in één van de theehuizen, temidden van de lokale bevolking, al dan niet onder het genot van een waterpijp. Je bezoekt de opgravingen van Jerash en het magnifieke Petra. Spectaculaire natuur vind je vooral in de Wadi Rum, één van de mooiste woestijngebieden ter wereld. Sluit je Jordanië reis af op het witte strand van Aqaba, waar je de Rode Zee ook onder water kunt ontdekken. Onze rondreizen door Jordanië biedt je een complete Midden-Oosten ervaring!

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Jordanië rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Jordanië. Bekijk ook onze Jordanië reizen en selecteer je favoriete Jordanië rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Jordanië
Jordanië heeft een oppervlakte van 89.342 km² (2,2 maal Nederland en 3 maal België) en telt officieel zo’n 10 miljoen inwoners, waarvan een kleine vier miljoen in de hoofdstad Amman woont. In werkelijkheid is het aantal inwoners aanzienlijk groter vanwege grote stromen vluchtelingen uit Syrië, Irak en Libanon.

Bevolking van Jordanië: De Jordaanse bevolking bestaat bijna geheel uit Arabieren (98 procent), met als belangrijkste minderheidsgroepering de Circassiërs of Tsjerkessen (100.000 personen), die oorspronkelijk afkomstig zijn uit de Kaukasus. Ruim de helft van de bevolking van Jordanië is afkomstig uit door Israël bezette gebieden van Palestina. De oorspronkelijke bewoners van de Oostelijke Jordaanoever zijn voornamelijk bedoeïenen; van hen leidt echter nog maar een klein deel een nomadisch bestaan.
Cultuur Jordanië
Jordaniërs zijn gastvrije mensen. Het is voor hen heel gebruikelijk om vreemdelingen in hun huizen te verwelkomen. Die traditie komt voort uit het harde woestijnleven; zonder voedsel, water en beschutting zouden de meeste woestijnreizigers niet overleven. Mocht je bij iemand thuis uitgenodigd worden, trek dan je schoenen uit voordat je het huis binnentreedt.

Gewoonten in Jordanië: Jordaniërs gebruiken veel gebaren tijdens hun conversaties. Men zegt ‘nee’ door het hoofd achterover te gooien en het klakken van de tong. Je kunt op een beleefde manier ‘nee, dank u wel’ aangeven door de rechterhandpalm op het hart te leggen. Subtiel ‘nee’ aangeven, gebeurt door het optrekken van de wenkbrauwen. Als je geen koffie of thee meer wilt, leg je je hand op het kopje en zegt sjoekran (dank je wel) of da’iman (moge het altijd zo zijn).

Kleding in Jordanië: In Jordanië kunnen vrouwen redelijk relaxed reizen. Om problemen te voorkomen is het wel zo verstandig om ‘discrete’ kleren te dragen. Lange broeken, geen korte rokken en ruimvallende blouses/shirts die de schouders en lage halsstreek bedekken zijn daarom altijd aan te bevelen. In dorpen in Jordanië is voor een vrouw ongepast om naar theehuizen te gaan of naar andere plaatsen waar alleen mannen komen. Het is niet gebruikelijk dat mannen en vrouwen in het openbaar genegenheid voor elkaar tonen. Terwijl het volkomen normaal is dat mannen elkaar openlijk met kussen kunnen begroeten of vasthouden op straat, is lichamelijk contact tussen mannen en vrouwen echt niet gepast.
Eten en drinken Jordanië
In Jordanië zijn de eetgelegenheden grofweg in twee categorieën op te delen: de snelle haptentjes en de wat duurdere en deftige restaurants.

Fast food in Jordanië: De typische meeneemhappen zijn erg goedkoop en lekker. Zo zijn er broodjes gevuld met: falafel en hoemoes (gefrituurde balletjes gemaakt van gemalen groene bonen met een sausje van gepureerde kikkererwten en sesam), foel (bruine bonen met veel olie), shawarma (gemarineerd lamsvlees dat aan een grote spies is gestoken en waarvan dunne plakjes worden afgesneden) en kibbeh (gefrituurde balletjes gemaakt van een mix van vlees met bloem en uitjes).

Restaurants in Jordanië: In de goedkopere ziteethuisjes kun je vaak alleen maar kebab (gegrild gehakt), shawarma of faroej (gegrilde kip) eten. Deze gerechten worden doorgaans geserveerd met khoebz tanoer (het typische platte brood) en gemengde salade van tomaten, verse peterselie en komkommer. Voor degenen die wat meer variatie willen, zijn de wat duurdere restaurants in Jordanië aan te raden. Erg lekker zijn de zogenaamde mezze (verschillende kleine hapjes en salades) en mensaf, een typisch bedoeïenengerecht dat bestaat uit lamsvlees geserveerd met rijst en pijnboompitten.

Drinken in Jordanië: 
Thee, verse vruchtensappen en zoete limonade is overal te koop. Hoewel de islam officieel het drinken van alcohol verbiedt, is dit in Jordanië makkelijk verkrijgbaar. Niet alleen in de grote hotels maar ook bij de grotere kruideniers en in supermarkten.
Feestdagen en festivals Jordanië
Belangrijke nationale feestdagen in Jordanië zijn: Dag van de Boom (15 januari), Verjaardag van koning Abdullah (30 januari), Dag van de Arabische Liga (22 maart), Dag van de Arbeid (1 mei), Onafhankelijkheidsdag (25 mei), de viering van de Grote Arabische Opstand (10 juni), de dag dat koning Hoessein de troon besteeg (11 augustus) en de verjaardag van oud-koning Hoessein (14 november).

Islamitische feestdagen in Jordanië: 
De ramadan is het belangrijkste islamitische feest. Het feest duurt de hele negende maand van het islamitische jaar en is de vastenmaand. Tijdens deze periode eten, drinken en roken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. De ramadan kan leiden tot enig ongemak; veel restaurants zijn dicht; eten, drinken en roken in het openbaar wordt niet op prijs gesteld. Voor toeristen wordt wel gekookt en gezorgd. Het spreekt vanzelf dat je de mensen niet de ogen moet uitsteken door vlak voor hun neus te eten. Het driedaagse suikerfeest, Aid el Seghir of Aid al-Fitr genaamd, luidt het einde van de ramadan in. Het huis wordt nog een keer gepoetst en de mensen kleden zich zo mooi mogelijk. Iedereen gaat bij elkaar op bezoek om elkaar te feliciteren met een goed volbrachte vastenperiode. Ook de armen krijgen iets extras. Met het suikerfeest begint het bedevaartsseizoen naar Mekka. Het offerfeest, Aid el Khebir begint op de tiende dag van de laatste maand van het jaar. Ter herdenking van Abraham worden op die dag overal schapen geslacht. Abraham was immers bereid zijn zoon aan God te offeren, maar die verving de jongen op het laatste moment door een schaap. Andere belangrijke dagen zijn Premier Moharem, het islamitisch nieuwjaar en Mouloud, de verjaardag van de profeet Mohammed.
Fooien Jordanië
Het geven van een fooi in Jordanië is vanzelfsprekend. Voor elke bewezen dienst verwacht men baksjiesj, zoals een fooi in Jordanië genoemd wordt. Zorg dan ook dat je altijd kleingeld op zak hebt. Bij de betere hotels en restaurants wordt tien tot vijftien procent servicekosten op de rekening gezet. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag naar boven afronden.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 3 à 4 euro per reiziger per dag.
Land en landschap Jordanië
Jordanië kent drie landschappen: de Jordaanvallei, het heuvelland in het westen, en het Oost-Jordaanse woestijnplateau.

Geografie van Jordanie: De Jordaanvallei in het westen, is het laagst gelegen dal op aarde. De waterspiegel van het meer van Tiberias ligt op min 210 meter, de Dode Zee ligt op min 410 meter en is het laagste punt op aarde. De Dode Zee heeft een zeer hoog zoutgehalte, meer dan 30 procent. De vallei is een zogenaamd breukdal en ontstaan door tektonische bewegingen in de aardkorst. Aan beide kanten van het dal lopen de berghellingen steil omhoog. Ten zuiden van de Dode Zee zet het breukdal zich voort in de zeer droge Wadi Araba, en ter hoogte van Ash-Shawbak wordt het zeeniveau weer bereikt.

Het heuvelland in het westen is meer een plateau, dat op vele plaatsen is doorsneden door diep ingesneden dalen, waardoor wadi’s (rivierbeddingen) naar de Jordaan en de Wadi Araba lopen. De hoogste toppen bevinden zich in het zuiden, de Jabal Ram is met 1754 meter de hoogste.

Ten oosten van het heuvelland strekt zich het Oost-Jordaanse woestijnplateau uit, met een gemiddelde hoogte van 500 - 600 meter. Kenmerkend voor de gehele Jordaanse woestijn zijn de zwarte lavavelden.
Religie Jordanië
In Jordanië bestaat vrijheid van godsdienst. De belangrijkste godsdienst van Jordanië is de islam die tevens staatsgodsdienst is. Ruim 90 procent van de moslims zijn soenniet en 3 procent sjiiet. Ongeveer 5 procent van de bevolking is christen. Tot slot is er in Jordanië nog een kleine groep Druzen en zijn er aanhangers van de Bahai-religie.
Taal Jordanië
De officiële taal van Jordanië is het Arabisch. In de grote steden die je tijdens je Jordanie reis of je Jordanië familiereis aandoet wordt ook Engels gesproken. Binnen het Arabische taalgebruik onderscheidt men drie registers. Het eerste is de gesproken taal, de informele taal die gesproken wordt op straat en die hoort tot de groep oosterse Arabische dialecten zoals het Syrisch, het Libanees of het Jordaans. Deze taal bestaat niet in schrift. Naast de gesproken taal is er het Standaard Arabisch, de geschreven taal die in alle landen ongeveer hetzelfde is. Het is de taal van de krant maar ook de politici spreken het bij officiële redevoeringen. Het derde register is het klassieke Arabisch, de zevende eeuwse taal waarin de Koran is geschreven. De kennis van deze taal beperkt zich doorgaans tot het kunnen opzeggen van koranpassages.

Enkele woordjes Arabisch:
Welkom, hallo
Marhaba/ ahlan wa sahlan

Antwoord: lett. jij/jullie evenzeer
Ahlan biek (tegen man)
Ahlan biekie (tegen vrouw)

Dank u wel
Sjoekran

Het maakt niet uit
Ma’alesj

Tot ziens
Ma'a salaama

1 = waahid
2 = ithneen
3 = thalaata
4 = arba’a
5 = khamsaa
6 = sittaa
7 = saba’a
8 = tamanyaa
9 = tisa’a
10 = ‘asjara
100 = miya
1000 = alf
Weer en klimaat Jordanië
Jordanië heeft in het westen een mediterraan klimaat en meer landinwaarts een steppe- en woestijnklimaat. In het westen kunnen de winters (november-maart) koud en nat zijn en de zomers (april-november) droog en heet. De droogste maanden zijn mei tot en met augustus, en de natste maand is februari. In de winter kan er zelfs sneeuw vallen. Het steppe- en woestijnklimaat kenmerkt zich door hete droge zomers en relatief koude winters met nauwelijks regenval. De Dode Zee en de Jordaanvallei zijn heet en droog. Temperaturen van rond de 40° C zijn geen uitzondering.

Beste reistijd voor Jordanië: Beste reisperiode voor onze Jordanië rondreizen en Jordanië familiereizen is de lente (april tot juni) en de herfst (september tot november). De temperaturen zijn dan mild en normaal gesproken valt er dan geen neerslag.

Klimaattabel Jordanië: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

AMMAN

Maand

T gem

Zon

Regen

T w

Januari

11

6

11

-

Februari

13

7

10

-

Maart

16

7

8

-

April

21

9

4

-

Mei

26

11

0

-

Juni

29

13

0

-

Juli

30

13

0

-

Augustus

30

12

0

-

September

29

11

0

-

Oktober

25

9

3

-

November

19

7

6

-

December

13

6

9

-


AQABA

Maand

T gem

Zon

Regen

T w

Januari

17

8

4

22

Februari

19

8

3

21

Maart

23

9

3

21

April

28

10

2

23

Mei

32

11

1

25

Juni

35

13

0

26

Juli

37

13

0

28

Augustus

36

12

0

28

September

34

11

0

28

Oktober

29

10

1

27

November

24

8

2

25

December

19

7

3

23

Praktische informatie

Adressen Jordanië
Ambassade van Jordanie in Nederland
Badhuisweg 79, 2587 CD Den Haag
T 00 31 (0)70 416 72 00  
F 00 31 (0)70 416 72 09
www.jordanembassy.nl

Ambassade van Jordanie in België
Franklin Rooseveltlaan 104, 1050 Brussel
T 00 32 (0)2 640 77 55  
F 00 32 (0)2 640 27 96
www.jordanembassy.be

Ambassade van Nederland in Jordanië
Abu Bakr Siraj Al-din Street 3, Abdoun al-Shamali, Amman
T 00 962 6 590 22 00/ 22 22
F 00 962 6 593 02 14/ 593 01 61
https://www.nederlandwereldwijd.nl

Ambassade van Belgie in Jordanië

Jabal Amman , 4th circle, Sa’ad Jumah Street, Building no. 17
T 00 962 6 4655 730
F 00962 6 465 57 40
www.diplomatie.belgium.be/jordan
Bagage en kleding Jordanië
We adviseren je om de bagage tijdens je Jordanie rondreis of je Jordanië familiereis mee te nemen in een rugzak (met binnenframe) of in een weekendtas. Een koffer raden we sterk af. Het gewicht van je bagage kan meestal beperkt blijven tot maximaal tien kilo per persoon.

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen naar Jordanië die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Zo zijn korte broeken, korte rokken en hemdjes in dit conservatieve, islamitische land absoluut taboe. Een hoofddoek is echter niet nodig, behalve voor moskee-bezoek. Voor een eventueel bezoek aan het strand raden we de deelneemsters aan om een badpak mee te nemen en geen bikini. Het is nog beter om te zwemmen in een T-shirt en een korte broek om je te beschermen tegen de felle zon. Een petje of zonnehoed, evenals een regen/windjack is in Jordanië zeer aan te raden. Houd er rekening mee dat het in de wintermaanden ook in dit land behoorlijk koud kan zijn (zie klimaattabel onder het kopje 'weer en klimaat').

Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: zaklamp, waterfles, naaigerei, wasmiddel, universeel geldige verloopstekker, reisgids, voldoende fotomateriaal, lakenzak, toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker en zakmes.

Omdat er tijdens deze reis door Jordanië enkele mogelijkheden zijn voor wandel- en klautertochten over de rotsen, zijn stevige wandelschoenen wenselijk. Deze zijn ook aan te raden voor de bezoeken aan de opgravingen tijdens deze reis.

Vergeet ook niet warme kleding mee te nemen, een absolute noodzaak voor de koude nachten in de woestijn van Wadi Rum. Dit geldt met name voor de maanden september tot en met mei. Ook een lakenzak is handig. Voor de koude maanden zijn er voldoende dikke dekens aanwezig. Mocht je er voorkeur aan geven dan kan je natuurlijk ook je eigen slaapzak meenemen.
Communicatie Jordanië
Post vanuit Jordanië naar Nederland/België is een tot twee weken onderweg. Postzegels zijn verkrijgbaar bij postkantoren en souvenirwinkels en bij de receptie van de grotere hotels in Jordanië.

In Jordanië kun je overal telefoonkaarten in verschillende coupures voor commerciële kaarttelefoons kopen. Er zijn voldoende telefooncellen waar je ze, naast muntgeld, kunt gebruiken. Internationaal bellen vanuit hotels is erg duur.

Mobiel bellen in Jordanië: Jordanië beschikt over een mobiel netwerk. In de stedelijke gebieden is de dekking goed, daarbuiten is weinig tot geen bereik. Wil je met je mobiel telefoneren, informeer dan voor vertrek of je provider een roaming overeenkomst heeft met een Jordaans telecombedrijf. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com. Het internationale landennummer voor Nederland is 0031, voor België 0032 en voor Jordanië +962.
Wanneer je een simlockvrij toestel hebt is het voordelig om een lokale SIM-kaart (carte Jawal) plus prepaid beltegoed aan te schaffen. De belangrijkste telecombedrijven zijn Zain, Orange en Umniah.

Internet in Jordanië: In de grote steden zijn internetcafés. De meeste hotels bieden internetfaciliteiten en/of WiFi aan. In Amman en Irbid zijn restaurants met WiFi. Zie: www.wificafespots.com of download de app ‘Free WiFi finder’.
Elektriciteit Jordanië
De netspanning in Jordanië is meestal 220 volt. Voor het gebruik van elektrische apparaten is een wereldstekker aan te raden (verloopstekkers zijn niet altijd in voorraad bij de hotels!). Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Jordanië gebruikelijk zijn.
Fotografie Jordanië
Wil je mensen fotograferen tijdens een reis in Jordanië, vraag dan altijd om toestemming. Houd er rekening mee dat vrouwen en biddende mensen vaak liever niet gefotografeerd willen worden. Het fotograferen van militaire objecten (bruggen, vliegvelden of ambtelijke gebouwen), politie en grensgebieden is verboden in Jordanië.
Geldzaken Jordanië
De Jordaanse munteenheid is de dinar (JD). Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com. Een dinar is 10 dirham of 100 qirsh/piaster of 1000 fils. Soms is het lastig om prijzen te achterhalen omdat niet aangegeven wordt of men dinar, dirham of piaster bedoelt.

ATM in Jordanië: 
In Jordanië vind je in de grotere steden en toeristenplaatsen pinautomaten. Neem voor de zekerheid ook een bedrag aan contante euro’s mee voor het geval een geldautomaat defect is. Creditcards worden in de grotere hotels en restaurants geaccepteerd.

Veilig pinnen in
Jordanië: Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Jordanië dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa.
Gezondheid Jordanië
Hoewel inentingen voor Cambodja niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be.

Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.

Reisapotheek voor Jordanië: Neem op je rondreis Jordanië of je familiereis Jordanië een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Preventieve maatregelen voor je reis naar Jordanië: Bij aankomst is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Vind hier meer informatie over gezond op reis.
Openingstijden Jordanië
Overheidsinstellingen, waaronder de meeste toeristenbureaus, zijn in de regel van zaterdag tot donderdag van 8.00 tot 14.00 uur geopend. Banken zijn behalve op vrijdag en zaterdag tussen 8.30 en 15.00 uur open. Kleine wisselkantoren zijn de gehele week en tot ’s avonds laat geopend. De openingstijden van postkantoren variëren per plaats, maar liggen gewoonlijk tussen 8.00 en 18.00 uur. Vrijdag sluiten ze rond 14.00 uur. De winkels zijn dagelijks geopend van ongeveer 8.30 tot 20.00 uur. Op vrijdag neemt een beperkt aantal winkeliers vrijaf, maar is de straathandel vaak extra levendig. In de winter sluiten veel toeristenattracties, banken, kantoren en winkels.

Shoppen in Jordanië: Sinds Aqaba een tax-free zone is, is het een populaire plaats voor shopping. Drank en noten zijn er bijvoorbeeld erg goedkoop. Het blijft wel zaak goed te onderhandelen over de prijs. Neem voor afdingen vooral de tijd, het gaat niet alleen om wat je koopt. maar ook om het goed houden van de relatie.

'Eerlijke' souvenirs in Jordanië: Fraaie handgemaakte moderne produkten voor een (veelal) vaste prijs zijn in Jordanië te vinden in de winkels en showrooms van de Noor al-Hussein Foundation (www.nooralhusseinfoundation.org), de River Jordan Foundation (www.jordanriver.jo), en de Royal Society for the Conservation of Nature (RSCN, www.rscn.org.jo). Door ze te kopen, steun je projecten waarbij lokale gemeenschappen, vrouwen, gehandicapten en de natuur direct baat hebben. In Amman vind je galeries met moderne kunst uit Jordanië en de rest van het Midden-Oosten.
Reisdocumenten Jordanië

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Jordanië reist moet je paspoort beschikken over tenminste 2 lege visumpagina's tegenover elkaar. Een noodpaspoort is niet toegestaan. 

Visum:
Voor deze reis ontvangen reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit een 'Visa on Arrival'. Als wij de vlucht en/of transfer voor je verzorgen, dan regelen wij je groepsvisum. Deze ontvang je op de luchthaven van Amman. Hiervoor hebben wij een maand voor vertrek je paspoort gegevens nodig. Reizigers die indivueel reizen dienen op de luchthaven van Amman zelf een visum te betalen. 

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of een 'Visum on Arrival' mogelijk is. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0)23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie:

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Tijdsverschil Jordanië
Het tijdsverschil tussen Jordanië en Nederland en Belgie bedraagt zowel in de zomer als in de winter één uur. Dat betekent dat het in Jordanië een uur later is.
Veiligheid Jordanië
Jordanië is een relatief veilig land om in te reizen. Hoewel er in Jordanië weinig criminaliteit voorkomt, is het verstandig om goed op je spullen te letten. Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets naars overkomen, zorg dan dat je de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. Doe aangifte bij de politie, dat is nodig voor de verzekering.

Reisadvies voor Jordanië: Vanwege de politieke instabiliteit in de regio word je geadviseerd om de reisadviezen te volgen zoals die vermeld staan op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor Nederlanders is dat de app 'BZ reisadvies' of https://www.nederlandwereldwijd.nl. Belgen vinden actuele reisadviezen op http://diplomatie.belgium.be/nl