Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Maleisië

Landinformatie Maleisië

Landinformatie Maleisiƫ

Wil jij binnenkort naar Maleisië reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Maleisië. Tijdens onze Maleisië reizen kun je op zoek naar neusapen en orang-oetans, wandel je door het regenwoud, exploreer je eeuwenoude grotten en maak je kennis met hypermodern Kuala Lumpur. Hoogtepunten tijdens onze Maleisië rondreizen zijn het prachtige bergland met theeplantages van de Cameron Highlands, de diepe jungle van Taman Negara en een verblijf op de idyllische Langkawi-archipel. Je overnacht in luxe resorts en sfeervolle chalets.

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Maleisië rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Maleisië. Bekijk ook onze Maleisië reizen en selecteer je favoriete Maleisië rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Maleisië
Maleisië telt ruim 32 miljoen inwoners, waarvan het merendeel in West-Maleisië. De deelstaten Sarawak en Sabah (Oost-Maleisië) tellen een groot aantal inheemse bevolkingsgroepen en is met 5,2 miljoen inwoners dunbevolkt.

Multiraciale samenleving: Door de centrale ligging tussen de Indische Oceaan en de Zuid-Chinese Zee is Maleisië van oorsprong altijd een ontmoetingsplaats geweest van handelaren uit oost en west. Als gevolg hiervan heeft Maleisië een multiculturele en multiraciale samenleving. De islamitische Maleiers vormen de grootste bevolkingsgroep (51 procent) en wonen vooral in West-Maleisië waar ze veruit in de meerderheid zijn. Over het algemeen hebben zij de politieke touwtjes in handen. De Chinezen (30 procent) vormen een belangrijke groep in de steden, waar ze een groot deel van het bedrijfsleven in handen hebben. Er woont ook een vrij grote Indische minderheid in West-Maleisië (8 procent), vooral mensen uit Zuid-India. De Indiërs zijn indertijd door de Britse kolonisten als arbeidskrachten naar Maleisië gehaald; tegenwoordig drijven ze vooral restaurants en winkels. Verder leeft er ook nog een kleine groep inheemsen: de Orang Asli.

Inheemse volken van Maleisië: 
In Oost-Maleisië leven zo’n 31 verschillende inheemse volken. De grootste groep zijn de Iban met 400.000 mensen. Andere volken zijn de Kenyah, de Kayan en de Kelabit. Hoewel ze onderling verschillen in taal en sociale organisatie, hebben de Dayaks (verzamelnaam voor groot aantal van deze inheemse volken) met elkaar gemeen dat ze in langhuizen langs de rivieren wonen en droge rijstbouw bedrijven.
Cultuur Maleisië
Een huis, al is het nog zo klein en eenvoudig, dien je nooit met schoenen aan te betreden. Hetzelfde geldt voor moskeeën en tempels, en in paleizen en musea voor bepaalde ruimtes. Zelfs al zeggen de eigenaren beleefd dat de schoenen niet uit hoeven, dan wordt het toch gewaardeerd als je het huis op kousenvoeten of met blote voeten betreedt.

Gewoonten in Maleisië: 
Het ergste dat Maleisiërs in het maatschappelijk verkeer kan overkomen is 'gezichtsverlies’. Vandaar dat het zeer onbehoorlijk is om iemand voor schut te zetten, hem rechtstreeks op fouten aan te spreken of in het openbaar op iemand kritiek te leveren. Vandaar dat men vaak een ontwijkend of indirect antwoord geeft zoals "misschien" of een "ja" dat niet instemmend bedoeld, maar slechts begrip uitdrukt.

Cadeaus in Maleisië: Cadeaus worden in Maleisië ingepakt gegeven. De ontvanger opent ze pas als de gasten vertrokken zijn. Een eventuele teleurstelling blijft dan de gulle gever bespaard, mocht het cadeau niet aanslaan. Op deze manier voorkomt men mogelijk gezichtsverlies.

Kleding in Maleisië: 
Door je tijdens je reis door Maleisië fatsoenlijk te kleden toon je respect voor de lokale bevolking. Dat geldt in het bijzonder in traditionele en islamitische gebieden. Draag bij voorkeur kleren die bovenbenen en schouders bedekken. Voor vrouwen is het dragen van een hoofddoek in veel moskeeën verplicht. Korte topjes worden als aanstootgevend beschouwd en topless zonnen kan echt niet. Mannen kunnen wel in een korte broek lopen (het is gek, maar niet onfatsoenlijk), maar een ontbloot bovenlijf gaat te ver.
Eten en drinken Maleisië
Maleisië staat bekend om zijn smakelijke en gevarieerde keuken. Doordat de landen een smeltkroes zijn van culturen, kun je bijvoorbeeld Maleis ontbijten, Chinees lunchen en Indiaas dineren. Elke staat heeft ook zijn eigen specialiteiten, welke je allemaal kunt proeven tijdens je rondreis door Maleisië of je familiereis door Maleisië. Over het algemeen worden er veel kruiden toegevoegd aan Indiaas en Maleis voedsel, terwijl Chinees wat zachter van smaak is.

Gerechten van Maleisië: 
Wellicht het meest bekende Maleise gerecht is satay. Dit zijn gemarineerde stukjes lam, rund- of schapenvlees die worden geroosterd boven een houtskoolvuurtje. Andere populaire gerechten zijn nasi goreng, laksa johore (een kruidig noedelgerecht met romige vissaus), rojak (een saladeachtig gerecht dat onder andere taugé en tahoe in sojasaus bevat), en nasi lemak (kokosrijst geserveerd met gefrituurde ikan bikis (ansjovis), pinda's en een gebakken ei).
De keuken van Oost-Maleisië is minder beïnvloed door andere eetculturen. Sabah en Sarawak kennen nog veel authentieke gerechten, die helemaal niet lijken op wat men in West-Maleisië eet. Wel gaan traditionele gerechten zoals wild zwijn en hagedis tegenwoordig vergezeld van sojasaus en tomatenketchup.

Drinken in Maleisië: In Maleisië kun je beter geen water uit de kraan drinken. Er is overal mineraalwater te koop evenals frisdranken en vruchtensappen. Een bijzondere ervaring tijdens je Maleisië rondreis is het om thee of koffie te drinken in een Chinese coffeeshop. Als je geen gecondenseerde melk in je thee wilt vraag dan om the-o. De melkachtige witte drank die ze vaak op straat verkopen is gemaakt van sojabonen. Bekende biermerken zijn Anchor en Tiger. Ze worden meestal in grote flessen verkocht.
Feestdagen en festivals Maleisië
Dankzij de mengeling van verschillende culturen en religies staat de agenda in Maleisië vol met feesten. Belangrijke nationale feestdagen in Maleisië zijn: Nieuwjaar (1 januari), Dag van de Arbeid (1 mei), Verjaardag van de Koning (4 juni), Hari Kebangsaan oftewel Onafhankelijkheidsdag (31 augustus) en Kerstmis (25 december). De meeste Chinese, boeddhistische, hindoeïstische en islamitische feestdagen zijn gebaseerd op een maanjaar en vallen volgens onze kalender ieder jaar op een andere datum.

Islamitische feestdagen in Maleisië: 
Belangrijke islamitische feestdagen zijn: Awal Ramadan, de eerste dag van de vastenmaand. De vastenperiode eindigt na dertig dagen met Hari Raya Puasa of Aidil Fitri. Op deze dag bidden de moslims in de moskee en gaan daarna met hun familie feestvieren. Het feest duurt - afhankelijk van de regio - twee tot tien dagen. Winkels en kantoren zijn dan gesloten. Op Hari Raya Haji, het Offerfeest, vieren moslims dat ze de Haj (pelgrimstocht) naar Mekka succesvol hebben voltooid. Het is een groot familiefeest. Maal Hijrah is het islamitisch nieuwjaar en Maulidir Rasul (november) de geboortedag van de profeet Mohammed.

Chinese feesten in Maleisië: 
Voor Chinezen is het Chinees nieuwjaar een jaarlijks hoogtepunt. Tijdens dit vijftiendaagse festival is het druk in de straten in Chinatown. Het feest wordt met veel bombarie afgesloten op de vijftiende dag, ook wel Chap Goh Mei genoemd. Bij tempels offeren de Chinezen wierook, bij restaurants knallen ze rotjes om geesten te verjagen. Een 'leeuw' van mensen steekt de lont aan. De festiviteiten eindigen met de chingay-optocht die zich door straten kronkelt, met dansers in traditionele kostuums, acrobaten, leeuwen- en drakendansers en praalwagens. Tijdens het festival van de Hungry Ghosts offeren Chinezen uitbundig voor de geesten. Het Mooncake of Maan Festival herinnert Chinezen aan de overwinning van China op de Mongolen. Overdag eet men de zogenaamde mooncakes; 's avonds gaan kinderen de straat op met lantaarns en bidden vrouwen tot de god van de maan.

Indiase feesten in Maleisië: Voor de Indiërs is Thaipusam (meestal in januari) een populair hindoe-festival. Gelovigen in trance doorboren lichaamsdelen zoals wangen en rug met scherpe naalden en haken en dragen grote, bonte stellages op hun hoofd. Op deze manier dienen de hindoes Heer Muruga. De meest indrukwekkende ceremonies zijn te zien bij de Batu-grotten ten noorden van Kuala Lumpur. Deepavali, het hindoe-festival van het licht, is een vijfdaags festival waarbij 's avonds op vele plaatsen lichtjes branden. De lichten symboliseren de triomf van het licht over de duisternis, van goed over kwaad. Het is een uitgesproken familiefeest. Veel mensen trekken die dag naar buiten om te picknicken.

Boeddhistische feestdagen in Maleisië: 
Tijdens Wesak herdenkt men de geboorte en dood van de Boeddha (29 mei).
Fooien Maleisië
Fooien zijn gebruikelijk in restaurants. In duurdere eetgelegenheden brengt men vaak 10 procent extra in rekening voor de bediening. In eenvoudige restaurants, waarbij je afrekent bij de kassa, is het niet gebruikelijk om een fooi te geven. Hotelpersoneel zoals bell boys en kamermeisjes rekenen op een fooi voor bijvoorbeeld het sjouwen van de koffer.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 2 à 3 euro per reiziger per dag.
Land en landschap Maleisië
Maleisië heeft een oppervlakte van 329.758 (8 maal Nederland, 11 maal België). Het land bestaat uit twee delen die gescheiden worden door de Zuid-Chinese Zee. West-Maleisië is het schiereiland dat in het noorden grenst aan Thailand en in het zuiden aan Singapore. Het schiereiland beslaat ongeveer 40 procent van de totale oppervlakte, herbergt 85 procent van de bevolking, is goed ontwikkeld en oogt modern. Oost-Maleisië ligt op het eiland Borneo en bestaat uit de deelstaten Sarawak en Sabah.

West-Maleisië: West-Maleisië bestaat voor een groot deel uit jungle. Het landschap is heuvelachtig en in de noordelijke helft bergachtig met toppen boven de 2000 meter. De westelijke laagvlakte is vruchtbaar, hier zijn de meeste rijstterrassen en woont het grootste deel van de bevolking. Aan de oostkant gaan de bergen wat abrupter over in een smalle vlakke kuststrook. Hier zijn de mooiste stranden. Het centrale deel is relatief onbewoond. Het nationale park Taman Negara ligt in het hart van West-Maleisië en ik zeker een bezoekje waar tijdens je Maleisië rondreis of je Maleisië familiereis.

Oost-Maleisië: Een groot deel van Oost-Maleisië bestaat uit een dichte jungle. Imposante rivieren doorsnijden het landschap, er zijn veel mangroves (kustmoerassen) en je vindt er de grootste grotten ter wereld. Grote delen zijn bergachtig en Mount Kinabalu is met 4101 meter de hoogste piek van Zuidoost-Azië.
Religie Maleisië
Hoewel de islam de officiële godsdienst van Maleisië is, heeft iedere maatschappelijke groepering het grondwettelijke recht om zijn eigen godsdienst te belijden. Vrijwel alle belangrijke religies ter wereld zijn in Maleisië vertegenwoordigd. Ruim de helft van de bevolking (55 procent) volgt de islam. Daarnaast zijn er aanhangers van het boeddhisme (19 procent), christendom en hindoeïsme (beide 7 procent).

Islam in Maleisië: 
De islam kwam in de 14de eeuw met de handelaren uit Zuid-India naar Maleisië en was minder orthodox dan de Arabische variant. Tegen de tijd dat de Portugezen in de 16de eeuw kwamen, was de islam al diep geworteld in de geloofsbeleving van de bewoners. Bekering tot het christendom bleek moeilijk. Hoewel veel Maleisische ceremoniën nog flarden van preïslamitische religies tentoonspreiden zijn de Maleiers van West-Maleisië bijna allemaal fervente moslims.

Overige religies in Maleisië: De Chinezen hangen het taoïsme, confucianisme en het boeddhisme aan en de Indiërs hoofdzakelijk het hindoeïsme, hoewel een minderheid van de Indiërs moslim of sikh zijn. De inheemse stammen hebben een animistische geloofsovertuiging en vereren hun voorouders.
Taal Maleisië
Het Maleis ofwel Bahasa Melayu is de officiële taal van Maleisië. Het is al sinds eeuwen de handelstaal in de archipel. Het Bahasa Indonesia, de officiële taal van Indonesië, komt voort uit het Bahasa Malayu. Hoewel Maleisië en Indonesië in 1972 tot overeenstemming kwamen over een uniforme spelling, bestaan er nog steeds verschillen tussen het Maleis dat op Maleisië en Indonesië gesproken wordt. Hoewel je met Engels op de meeste plaatsen uit de voeten kunt is het handig wanneer je wat woordjes Bahasa kent.

Enkele woordjes Maleis
Hoe gaat het met u?
Apa khabar?

Goede morgen/middag/avond
Selamat pagi/petang/malam

Tot ziens
Selamat tinggal

Dank u wel
Terima kasih

Goede reis
Selamat jalan

1 = satu
2 = dua
3 = tiga
4 = empat
5 = lima
6 = enam
7 = tujuh
8 = lapan
9 = sembilan
10 = sepuluh
11 = sebelas
12 = dua belas
20 = dua puluh
100 = seratus
200 = dua ratus
1000= seribu

Voor meer woordjes Maleis, download de app ‘google translate’.
Weer en klimaat Maleisië
In Maleisië heerst een tropisch klimaat. Het is er altijd warm en vochtig. De gemiddelde temperatuur in de laaggelegen kustgebieden bedraagt 26° C. In de Cameron Highlands bedraagt de gemiddelde temperatuur 18° C. Het klimaat wordt beheerst door noordoostelijke en zuidwestelijke moessonregens. De noordoostelijke moesson waait van oktober tot februari en zorgt in december en januari voor zware regenval en overstromingen aan de oostkust. In Sabah en Sarawak is het in die periode ook het natst. Tijdens de zuidwestelijke moesson is het droger. Omdat er in Maleisië veel neerslag valt (jaarlijks gemiddeld 2500 mm) en er geen echt droog seizoen is, oogt het er altijd groen.

Klimaattabel Maleisië: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater.

KUALA LUMPUR
 

Maand

T gem

Zon

Neerslag

T w

Januari

 28

   6

 11

    -

Februari

 29

   7

 10

    -

Maart

 30

   7

 16

    -

April

 29

   7

 15

    -

Mei

 29

   7

 11

    -

Juni

 29

   6

 12

    -

Juli

 28

   6

 14

    -

Augustus

 28

   5

 11

    -

September

 29

   5

 12

    -

Oktober

 28

   5

 21

    -

November

 27

   5

 19

    -

December

 27

   4

 23

    -


KUCHING

Maand

T gem

Zon

Regen

T w

Januari

27

4

17

27

Februari

27

4

14

27

Maart

28

5

14

27

April

29

6

13

28

Mei

29

6

12

28

Juni

29

6

11

28

Juli

29

6

11

28

Augustus

29

5

12

28

September

29

5

13

28

Oktober

28

5

15

28

November

28

5

16

28

December

28

4

17

27

Praktische informatie

Adressen Maleisië
Ambassade van Maleisië in Nederland
Rustenburgweg 2, 2517 KE Den Haag
T 070 350 65 06
I https://www.kln.gov.my

Ambassade van Maleisië in België
Tervurenlaan 414a, 1150 Brussel
T 02 776 03 40
I https://www.belgische-ambassade.com

Nederlandse ambassade in Maleisië
Naza Tower Unit 1-12, Level 12, Naza Tower, No. 10, Persiaran KLCC, Platinum Park, 50088 Kuala Lumpur
T +60 3 216 86 200
www.nederlandwereldwijd.nl

Belgische ambassade in Maleisië
Suite 10-02 (10th floor) Menara Tan & Tan 207, Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur
T +60 3 2162 00 25, +60 12 267 31 12 (nummer voor in nood)
I http://malaysia.diplomatie.belgium.be
Bagage en kleding Maleisië
Neem niet te veel bagage mee op je rondreis door Maleisië. Met name kleding kun je altijd goedkoop ter plekke aanschaffen. Bovendien heeft bijna elk hotel een 'laundry service'. Maleisië heeft een aangenaam klimaat dus luchtige, katoenen kleding is aan te raden. Neem voor het bezoek aan de Cameron Highlands een sweater of een dunne jas mee. Een regenjas kan van pas komen. Neem voor onze Maleisië rondreizen en Maleisië familiereizen in ieder geval een paar goede, ingelopen wandelschoenen met goed profiel en een paar slippers mee. Dat is alles wat je voeten vereisen.

Verder voldoende spullen om je tegen de felle zon te beschermen: een hoed, zonnebril, zonnebrand met minimaal factor 15. Ook zijn belangrijk: zwemkleding, toiletartikelen, handdoek voor het strand, een reisapotheek, een hoofddeksel/doek, foto- of filmapparatuur en voldoende film, reservebatterijen, zaklantaarn, zakmes (niet in je handbagage stoppen!), wekker, schrijfwaren, boeken, geldig paspoort, kopieën van paspoort en reisverzekering, een pasje van de reisverzekering met daarop het alarmnummer, agenda met belangrijke adressen, reisgids. Verder eventueel: rol toiletpapier, leeslampje, universele stekker. Dit alles verpak je het liefst in een weekendtas of rugzak, niet in een harde koffer, omdat die lastig te vervoeren is.

Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage. Voor het opbergen van waardepapieren kun je het beste een dunne geldgordel kopen, die je onder je kleding kunt dragen. Zorg dat je bagage niet te zwaar is. Verder is het handig om voldoende muggenmelk mee te nemen en een T-shirt met lange mouwen om het aantal muggenbeten zoveel mogelijk te beperken. In Maleisië verkopen ze eventueel ook 'mosquito coils'. Deze wierookspiralen branden een hele nacht en houden de muggen op afstand. Een muskietennet kan handig zijn als je deze wierookspiraaltjes niet wilt gebruiken. Een laken- of slaapzak is niet nodig voor deze Maleisië rondreis.
Communicatie Maleisië
Maleisië beschikt over een mobiel netwerk. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com. Het internationale landennummer voor Maleisië is 0060, voor Nederland 0031 en voor België 0032.

Internet in Maleisië: 
Als je een simlockvrij toestel hebt kun je ter plekke een prepaid simkaart kopen waarmee je gebruik kunt maken van mobiel internet. Een kaart van 2 gigabyte biedt ruim voldoende voor dagelijks internetgebruik, whatsapp en eventueel bellen via whatsapp. Met een internetkaart ben je niet afhankelijk van wifi. Deze zijn verkrijgbaar bij de telefoonwinkels van Celcom, Maxis, DiGi en U Mobile. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.
Zeker in de grote steden en op plekken waar veel toeristen komen, zijn internetcafés te vinden. De meeste hotels bieden WiFi aan, net als veel restaurants en cafés.
Elektriciteit Maleisië
De netspanning in Maleisië is 220 Volt. De stopcontacten zijn alleen geschikt voor de zogenaamde 'Amerikaanse' stekkers, met platte poten. Een verloopstekker is daarom raadzaam op reizen door Maleisië. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Maleisië gebruikelijk zijn.
Fotografie Maleisië
Wil je mensen fotograferen in Maleisië, vraag dan altijd eerst om toestemming. Het is verboden om opnames te maken van kazernes, controleposten, vliegvelden, bruggen en andere strategische objecten.
Geldzaken Maleisië
De munteenheid van Maleisië is de ringgit (RM), onderverdeeld in 100 sen. Er zijn biljetten van 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 RM en munten van 1, 5, 10, 20 en 50 sen en 1 ringgit. Kijk voor de actuele koers op: www.oanda.com.

Geld wisselen in Maleisië: 
Op het vliegveld van Kuala Lumpur kun je 24 uur per dag wisselen. Banken en wisselkantoren werken efficiënt en zijn er genoeg. Het wisselen van contant geld levert meestal een betere koers bij een wisselkantoor dan bij een bank. In enkele hotels waar we verblijven, kun je cash euro's wisselen.

ATM en creditcards in Maleisië: 
De banken in de steden hebben een link met het internationale banknetwerk zodat je bijna overal kunt pinnen met een bankpas met Maestro of Cirruslogo. Een creditcard is altijd gemakkelijk voor onverwachte aankopen. Vrijwel bij alle banken kun je een cash advance krijgen op je Mastercard of Visa. Maybank, de grootste bank in Maleisië accepteert zowel Visa als Mastercard in de pinautomaten.

Veilig pinnen in Maleisië: 
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Maleisië dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.
Gezondheid Maleisië
Hoewel inentingen voor Maleisië niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be.

Vaccineren bij je thuis! 
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.

Reisapotheek voor Maleisië
Neem een kleine reisapotheek mee op je vakantie naar Maleisië met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten en muggenolie met DEET.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen op je Maleisië rondreis of Maleisië familiereis is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Preventieve maatregelen voor je reis naar Maleisië: 
Bij aankomst in Maleisië is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Vind hier meer informatie over gezond op reis.
Openingstijden Maleisië
In de deelstaten Perlis, Terengganu, Kelantan en Kedah valt het weekend op donderdag en vrijdag. In de overige deelstaten op zaterdag en zondag. Winkelcentra zijn open van 10.00 uur 's ochtends tot 22.00 uur 's avonds. Veel winkels in Maleisië zijn ook op zon- en feestdagen geopend. Postkantoren zijn van ma-za van 8.00-17.00 uur geopend. De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 15.00 uur en op zaterdag van 09.30 tot 11.30. Wisselkantoren zijn doorgaans langer open.
Reisdocumenten Maleisië

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen. 

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0)23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

 

Tijdsverschil Maleisië
In Maleisië is het in de winter 7 uur later dan in de Benelux. In de zomer is dat 6 uur.
Veiligheid Maleisië
Maleisië heeft zeker geen slechte naam wat betreft criminaliteit. Toch is het verstandig goed op je spullen te letten. Draag foto- en filmapparatuur in een tas of rugzak, en loop niet te koop met sieraden. Laat je nooit in met lieden die drugs aanbieden. Treft men je in bezit van drugs dan beland je zonder pardon voor lange tijd in de gevangenis. Op het verhandelen van drugs staat de doodstraf en de overheid maakt daarbij geen onderscheid tussen eigen bevolking en buitenlanders. Met name op het vliegveld en bij de Thaise grens wordt grondig gecontroleerd; let er op dat niemand iets in je bagage verstopt en neem niet zomaar 'pakjes' van vreemden aan.
Op drukke plaatsen zoals op markten en busstations moet je alert zijn voor zakkenrollers. Mocht je onverhoopt bestolen worden, zorg dat je vooraf de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. Doe aangifte bij de politie, dat is nodig voor de verzekering.

Reisadvies voor Maleisië: Actuele informatie over de veiligheid in Maleisie vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl. Ook op de website van het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken vind je nuttige reistips.