Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Mexico

Landinformatie Mexico

Landinformatie Mexico

Wil jij binnenkort naar Mexico reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Mexico. Overal zijn salsa, tequila en taco’s een begrip geworden, maar de Maya-wereld zit nog altijd vol geheimen en verrassingen. Ontcijfer de laatste inscripties van tempels en piramides in de klassieke Mayasteden. Honderden ruïnes vind je terug in Mexico, waarmee oude beschavingen als de Maya's, Zapoteken en Azteken hun stempel hebben gedrukt op landschap en cultuur. Het indiaanse verleden is er nog springlevend. Deze mengeling van oude Spaanse en indiaanse invloeden geeft Mexico zijn speciale karakter. De gastvrijheid van de vriendelijke en kleurrijke bevolking zal je nog lang bijblijven. In Mexico vind je ruige vulkanen, diepe bergkloven, uitgestrekte vlakten, tropische regenwouden en witte stranden. Deze zeer afwisselende Mexico rondreizen brengen je alle hoogtepunten uit de regio. Wat wil je nog meer!

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Mexico rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Mexico. Bekijk ook onze Mexico reizen en selecteer je favoriete Mexico rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Mexico
Mexico heeft een oppervlakte van 1.972.550 km² (ongeveer 48 maal Nederland, 65 maal België) en telt 129 miljoen inwoners. Ruim 75 procent van de bevolking leeft in de steden. De grootste en snelst groeiende stad is de hoofdstad Mexico Stad (Distrito Federal). Inclusief al zijn buitenwijken wonen er in de gehele agglomeratie ruim 22 miljoen inwoners.

Bevolkingsgroepen van Mexico: Ongeveer 75 procent van de bevolking bestaat uit mestizos (een vermenging van blanken en indígenas) die vooral in de steden wonen en westers gericht zijn. De indígenas (indianen) maken 14 procent van de bevolking uit. Ze hebben een achtergestelde positie vergeleken met de rest van de bevolking. De indiaanse bevolking van Mexico bestaat uit ruim 50 verschillende groepen waaronder de Tzotzil, Tzeltzal en Chol. In de zuidelijke staten Yucatán en Oaxaca is minstens de helft van de bevolking indiaans. Ongeveer 10 procent van de bevolking is van blanke, Spaanse afkomst; zij worden criollos genoemd. Zij zijn het meest invloedrijk in het bestuur van het land. Ongeveer 1 procent van de bevolking is van Afrikaanse of Aziatische afkomst.
Feestdagen en festivals Mexico
Belangrijke nationale feestdagen in Mexico zijn Nieuwjaar (1 januari); Dag van de Grondwet (4 februari); Benito Juarez Dag (21 maart), Cinquo de Mayo (5 mei), Onafhankelijkheidsdag (16 september); Dag van de Revolutie (20 november).

Religieuze feesten in Mexico: Mexico heeft een reputatie van kleurrijke feesten en festivals. Bijna elke maand is er wel een nationale feestdag of fiesta en iedere stad viert ook uitgebreid de naamdag van zijn patroonheilige. Bijzonder is de ‘Heilige Week’ voor Pasen, in het Spaans ‘Semana Santa’ genoemd, een week van festiviteiten en processies. Ook 12 december is een grote dag op de Mexicaanse feestenkalender. Het is de feestdag van de Maagd de Guadalupe, de grootste religieuze icoon van het land. Tijdens dit festival vinden er overal in het land missen, kermissen en religieuze optochten plaats, met name in Mexico City en in San Cristóbal de las Casas en omliggende dorpjes.

Allerzielen in Mexico: Een van de meest karakteristieke feesten van het land is wel Día de los Muertos, Allerzielen, dat op 2 november wordt gevierd. Het is een dag waarop de levenden hun overleden voorouders herdenken. Op veel plaatsen gaan hele families uitgebreid picknicken op de plaatselijke kerkhoven. Ze laten op de graven voedsel achter voor de overledenen. Veel mensen nemen radio’s mee naar het kerkhof met als gevolg dat het op de begraafplaats een kakofonie van geluid is. Voor de kinderen is het een soort Kerstmis: ze krijgen allerlei (spookachtige) snoepjes en verrassingen, van marsepeinen doodskisten tot chocolade skeletten, speelgoeddoodshoofden of dansende skeletmarionetten.

Quinceañeras
Als een meisje in Mexico (en andere Latijns-Amerikaanse landen zoals Cuba) 15 jaar wordt is het feest om haar jongvolwassenheid te vieren, het proces van meisje naar vrouw. De feestelinge draagt een trouwjurk of galajurk en wordt vaak flink in de make-up gezet. Uiteraard hoort een uitgebreide fotosessie bij de festiviteiten.
Cultuur Mexico
In Mexico houdt men er van om beleefdheden uit te wisselen. Als je iemand aanspreekt, bijvoorbeeld  in een winkel of bus, begin dan je gesprek met een groet. Ook als je een restaurant of hotel betreedt, is het beleefd om vriendelijk ‘buenos días’ of ‘buenas tardes’ te zeggen. Je begroeting wordt beantwoord met een gelijke begroeting van de tegenpartij. Daarna begint het eigenlijke gesprek pas. Sla nooit een uitnodiging direct af, dat is onbeleefd. Daarentegen vindt men het geen probleem als je te laat voor een afspraak komt of helemaal niet op komt dagen. Blijkbaar was iets anders op dat moment belangrijker.

Gewoonten in Mexico: Hoewel vrouwen steeds vaker belangrijke posities in de politiek en het bedrijfsleven innemen, is de machismo cultuur nog springlevend. Een macho houding en mannelijke trots worden vaak tentoongespreid als een lokale man aandacht van een vrouw probeert op te eisen. Houd er rekening mee dat Mexicaanse mannen onschuldig flirten op kunnen vatten als een uitnodiging voor seks. Met name alleen reizende vrouwen kunnen op aandacht rekenen. Je kunt deze ergernis enigszins voorkomen door je decent te kleden en oogcontact te vermijden.

Kleding in Mexico: Niet alleen voor vrouwen maar ook voor mannen geldt dat ‘blote’ kleding niet op prijs wordt gesteld, zeker in kerken en indiaanse dorpen. Je doet er goed aan je schouders en knieën te bedekken. In vakantieresorts aan zee kun je uiteraard wel zomers gekleed gaan.
Eten en drinken Mexico
Maïs en bonen vormen van oudsher het basisvoedsel van de Maya’s. Nog steeds horen tortillas, maïspannenkoekjes, bij iedere maaltijd in Mexico. Een traditioneel ontbijt, desayuno, bestaat uit eieren, tortillas, bonen (frijoles) en wat verse kaas of room. De lunch, almuerzo, is de hoofdmaaltijd in Mexico en veel restaurants bieden dan een goedkoop dagmenu aan, de comida corrida of de plato del día, die bestaat uit rijst of aardappels, vlees of kip en wat groenten of salade. Het diner, de cena, is in feite hetzelfde als de lunch.

Gerechten in Mexico: De meeste gerechten in Mexico zijn niet erg scherp gekruid. De flesjes met lokale variaties op tabasco, die op elke tafel staan, kunnen daar alsnog voor zorgen. Wees wel voorzichtig met habanero, een hete chilipeper. Populaire gerechten, die je ook zeker tijdens je Mexico rondreis niet kunt overslaan, zijn tortillas en tacos, gevuld met vlees, kip, kaas, bonen en groenten. Ook bekende zijn: enchiladas, burritos en flautas. Bij veel gerechten wordt guacamole geserveerd, avocadopuree. Aan de kust zijn verse vis (pescado) en schelpdieren (mariscos) een aanrader. Vegetarische restaurants zijn vrijwel alleen te vinden in toeristische centra in Mexico. Daar zijn ook restaurants die allerlei buitenlands voedsel serveren, van Amerikaanse hamburgers tot Thaise noedels. Op markten en in kraampjes op straat is een keur aan kleine hapjes te koop.

Drinken in Mexico: 
Behalve verse fruitdrankjes en milkshakes kun je tijdens je rondreis door Mexico of je familiereis door Mexico ook overal frisdrank krijgen. De priklimonades zijn zoeter dan je thuis gewend bent. Kraanwater kun je in Mexico beter niet drinken. Overal is water in flesjes verkrijgbaar in twee variaties: agua pura (zonder prik) en agua con gaz (met prik). Ook bier, cerveza, is volop verkrijgbaar. Wat betreft sterke drank is rum, ron, populair. En dan is er natuurlijk de tequila, die je volgens goed gebruik in één teug achteroverslaat, nadat je eerst wat zout en limoen van je hand hebt opgelikt. Op basis van rum en tequila worden vele coctails gemaakt: bekend zijn de ron con cola en de margarita. Als je koffie bestelt in Mexico krijg je vaak Nescafé of Café Americano, een slappe bak koffie. Gelukkig vind je steeds vaker speciale koffiecafeetjes, waar wel lekkere koffie geschonken wordt. Ook veel internetcafés hebben een espressomachine in huis.
Land en landschap Mexico
Het landschap van Mexico is enorm gevarieerd. Het heeft bergen, woestijnen, tropisch oerwoud en een lange kustlijn met veel mooie stranden. Evenwijdig aan de west- en oostkust van Mexico lopen bergketens. Hiertussen ligt het centrale plateau, dat ongeveer een derde deel van het land beslaat. Dit plateau stijgt geleidelijk van 1200 meter in het noorden tot 2500 meter in het zuiden. Ten zuiden van de hoofdstad Mexico-Stad liggen een aantal vulkanen die niet meer werken zoals de Popoctipetl (rokende berg) van 5450 meter hoog en de hoogste berg van Mexico de Orizaba (Citlaltipetl) van 5650 meter hoog.

Het hoogland van Chiapas: Ten zuiden van de landengte van Tehuantepec is er het hoogland van Chiapas. Alleen het noordelijke deel van Chiapas, waar de ruineplaats Palenque ligt, bestaat uit laagland en lage heuvels. Voor het overige deel bestaat Chiapas uit bergen en vulkanen tot aan de grens met Guatemala. Er is veel tropisch regenwoud, maar er zijn ook veel milpas (kleine maïsvelden) en bananenplantages. Ten noorden van Chiapas ligt het schiereiland Yucatàn, een vlak land met een kalkstenen bodem en heuvels van 300 meter hoog.
Taal Mexico
De officiële taal van Mexico is Spaans. Daarnaast worden er veel indiaanse talen gesproken. In de toeristencentra kun je met Engels redelijk terecht. Daarbuiten kun je niet zonder een woordenboekje. Bovendien waarderen de mensen het zeer als je de moeite neemt Spaans te spreken.

Beleefdheidstaal Mexico: Een veel gebruikte uitdrukking is ‘con permiso’, wat zoveel betekent als 'staat u mij toe'. Of je nu iemand wilt passeren, van tafel wilt opstaan, het woord tot iemand wilt richten, in al deze gevallen gebruik je deze beleefdheidsfrase. Als iemand zich aan je voorstelt, volgt na de naam vaak een ‘para servirle’, 'om u te dienen'. Verder is het woord ‘ahorita’ van belang. Het kan alles inhouden tussen 'nu meteen' en 'morgen'. Het tijdsbegrip is heel wat elastischer dan wij gewend zijn.

Hieronder volgen een aantal woorden/zinnen waarmee je je kunt redden tijdens je rondreis door Mexico:

Hola, cómo está?
Hallo, hoe gaat het?

Mucho gusto, encantado/a
Aangenaam (bij voorstellen)

Hasta luego/ adiós
Tot ziens/ dag (als je weggaat)

Que le vaya bien
Dag (zegt degene die blijft)

Señor/ señora (vaak afgekort tot Seño/Seña)
Mijnheer/ mevrouw

Señorita
Ongetrouwde vrouw

Campesino
Bewoner van het platteland (letterlijk: boer)

Joven
Woord om de kelner e.d. te roepen (letterlijk: jongeman)

Mesero
Ober/ een ouder iemand

Varón/ Hembra
Zoon/ dochter

Mande?
Wat zegt u?

No me molesta
Val me niet lastig

Dinero, plata, pisto
Geld

No hay cambio
Er is geen wisselgeld

Suelto
Klein geld

Pagar en efectivo
Contant betalen

Feria
Jaarmarkt, volksfeest

Mercado
Markt

Carro
Auto (N.B. het Spaanse 'coche' betekent 'varken')

Baño / servicio
Toilet

Chico/a
Klein (nog vaker: chiquito/a)

Claro, cómo no
Natuurlijk

Regalar
(Cadeau) geven. Kinderen roepen: regálame, wanneer ze om snoep of wat dan ook vragen.
Religie Mexico
Ongeveer 95 procent van de Mexicanen is christen. Daarvan is 88 procent rooms-katholiek en 7 procent protestant. In de overwegend indiaanse gebieden is het katholicisme vermengd met de oude Maya religie. Vooral in de dorpjes rond San Cristóbal is de synthese van de indiaanse en de katholieke geestelijke wereld heel prominent. Bij godenbeelden worden dennennaalden, rozenblaadjes, wierook, sterke drank en soms een kip geofferd. Zieners die gebruik maken van de zwarte of witte magie hangen vaak rond bij deze godenbeelden.
Fooien Mexico
Het geven van een fooi in Mexico is heel gebruikelijk. Voor bell boys, kamermeisjes, obers, gidsen en anderen in de dienstensector is het een welkome aanvulling op hun bescheiden loon. In een eenvoudig eettentje kun je volstaan met het bedrag naar boven af te ronden. In een luxer restaurant is een fooi van 10 procent van de rekening normaal, tenzij er duidelijk op de rekening servicio incluído staat. Maar ook dan is een kleine fooi meer dan welkom.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je Nederlandstalige reisbegeleider is € 1,00 à € 2,00 per reiziger per dag.

Als je Mexico reis begeleid wordt door een lokale reisbegeleider is het richtbedrag voor een fooi € 2,00 per reiziger per dag. Voor de chauffeur is een fooi van € 0,50 à € 1,00 per reiziger per dag een mooi richtbedrag. Deze adviesbedragen zijn richtlijnen voor volwassen reizigers, van kinderen op onze familiereizen naar Mexico verwachten lokale reisbegeleiders en chauffeurs geen fooi.
Weer en klimaat Mexico
Mexico heeft een tropisch klimaat en de temperaturen zijn eerder afhankelijk van de hoogteverschillen dan van de tijd van het jaar. Tot ongeveer 800 meter heerst er een heet en vochtig klimaat, met temperaturen die makkelijk op kunnen lopen tot boven de 30 graden. Daarboven tot ongeveer 1600 meter is er een gematigd klimaat met temperaturen tussen de 16 graden en 25 graden en nog hoger begint het koele klimaat, waar het 's nachts kan afkoelen tot rond het vriespunt. Vooral in de laatste zone zijn de verschillen tussen dag- en nachttemperatuur groot.

Beste reistijd voor Mexico: Er zijn twee seizoenen: de regentijd en de droge tijd. De droge tijd duurt van december tot en met april, en het regenseizoen duurt van mei tot en met november. Overigens kunnen er ook in de droge tijd fikse regenbuien vallen en kan het in de regentijd lang droog zijn. In het najaar trekken soms tropische stormen over land.

Klimaattabel Mexico: 
De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater.

CANCÚN

Maand
T gem
Zon
Neerslag
T w
Januari
26
6
6
25
Februari
26
7
4
25
Maart
27
8
3
25
April
29
7
2
26
Mei
30
7
6
27
Juni
29
6
10
27
Juli
30
7
9
28
Augustus
30
7
9
29
September
29
6
12
28
Oktober
28
6
10
27
November
27
6
7
27
December
26
6
7
26

Praktische informatie

Adressen Mexico
Ambassade van Mexico in Nederland 
Nassauplein 28, 2585 EC Den Haag
T 070 360 29 00  
F 070 356 05 43
I https://www.rijksoverheid.nl

Ambassade van Mexico in België
Franklin Rooseveltlaan 94, 1050 Brussel
T 00 32 (0)2 629 07 77  
F 00 32 (0)2 646 87 68
I http://embamex.sre.gob.mx/belgica

Nederlandse ambassade in Mexico
Volcán 150, piso 2, Edificio Qúbica, Col. Lomas de Chapultepec, C.P. 11000, Mexico City
T +52 5 51 105 65 50
www.nederlandwereldwijd.nl 

Belgische ambassade in Mexico
Avenida Alfredo Musset 41, Polanco, 11550 Mexico D.F.
T 00 52 5 55 280 07 58
I  http://mexico.diplomatie.belgium.be  
Communicatie Mexico
Post van Mexico naar de Benelux is ongeveer 10 - 14 dagen onderweg. De post in Mexico is redelijk efficiënt. Als je er zeker van wilt zijn dat je post aankomt, geef dan je brieven en kaarten zelf af bij het postkantoor. Internationaal telefoneren kan in Mexico snel en makkelijk vanuit postkantoren of telefooncellen met telefoonkaarten (tarjetas ladatel). Goedkoper is het om vanuit internetcafés te bellen of te skypen.

Mobiel bellen in Mexico: In Mexico wordt gebruik gemaakt van het GSM 1900/850 netwerk. Steeds meer toestellen zijn daar geschikt voor. Check het voor de zekerheid bij je provider. Informeer ook of je provider een roaming overeenkomst heeft met een Mexicaanse provider. Informatie over de beltarieven van verschillende providers vind je op: www.bellen.com.Het landennummer van Mexico is +52. Voor Nederland draai je eerst +31, voor België +32, gevolgd door het netnummer zonder nul en het abonneenummer.

Internet in Mexico: Als je een simlock vrij toestel hebt, kun je bij een telefoonwinkel van Telcel, Nextel, Lusacel of Movistar een SIM-kaart en beltegoed aanschaffen. Vraag de verkoper om je SIM-kaart te installeren. Met het beltegoed kun je ook internetten en dus whatsappen. In veel hotels en restaurants is gratis WiFi.

Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.
Elektriciteit Mexico
De netspanning in Mexico is 110 Volt. Als je geen schakelaar op een elektrisch apparaat hebt om het voltage te kunnen veranderen, heb je een adapter nodig. De stopcontacten zijn niet hetzelfde als in Nederland of België, een verloopstekker is raadzaam. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Mexico gebruikelijk zijn.
Gezondheid Mexico
Hoewel inentingen voor Mexico niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be.

Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.

Rei
sapotheek voor Mexico: Neem een kleine reisapotheek mee op je rondreis door Mexico of een van onze Mexico familiereizen met daarin o.a. jodium, pleisters, en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen is op reis naar Mexico het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.
Bagage en kleding Mexico
We adviseren je om je bagage voor jouw vakantie naar Mexico mee te nemen in een rugzak of in een weekendtas (met wieltjes). Een koffer is ook mogelijk, maar houd rekening met het feit dat vooral een harde koffer vaak moeilijk op te bergen is in de bus. We raden je aan om voor je eigen gemak maximaal 15 kilo bagage mee te nemen (het toegestane maximum van de luchtvaartmaatschappij is 20 kilo per persoon).

Vanwege de temperatuurverschillen is het raadzaam zowel luchtige, als warme kleding mee te nemen voor jouw Mexico rondreis. Laagjeskleding is het gemakkelijkst. Als het warm wordt, trekt je iets uit, wordt het kouder, gaat er nog een laag overheen. Neem katoenen kleding mee. Ook is het handig om afritsbare broeken mee te nemen, een winddicht jack, stevige ingelopen wandelschoenen, regenjas/paraplu in het regenseizoen, fleecetrui voor in de hooglanden, lange mouwen tegen muggenbeten en een petje of hoed tegen de zon. Sandalen of slippers zijn handig voor in het hotel.

Denk verder bij het samenstellen van je bagage bijvoorbeeld aan regenkleding, evt. een snorkel en duikbril, zaklamp, naaigerei, wasmiddel, handdoeken, verrekijker, dagrugzak, universeel geldige verloopstekker, reis- en taalgids, oordopjes, opblaaskussen, foto- en videocamera, voldoende fotomateriaal, toiletartikelen, zwemkleding, petje, wekker, schrijfgerei, schaartje, een zakmes, paspoortkopieën, verzekeringsbewijs van je cheques en van je reisverzekeringspolis. Het is niet nodig om een slaapzak, slaapmatje of een klamboe mee te nemen.

Koffers niet op slot naar de VS: Het kan voorkomen dat gevlogen wordt met een luchtvaartmaatschappij die een tussenlanding maakt in de Verenigde Staten.
Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) raadt haar reizigers, die een vlucht hebben geboekt naar of via de Verenigde Staten, aan om hun koffer of anderssoortige bagage niet op slot te doen. Uit veiligheidsoverwegingen onderzoekt de Amerikaanse organisatie TSA (Transportation Security Administration) ongeveer 10% van alle bagage die aankomt op één van de vele luchthavens in de VS. Koffers en andere bagage worden geopend en zonodig worden sloten geforceerd. TSA acht zich niet aansprakelijk voor eventuele schade. Aan reizigers die reizen naar of via de Verenigde Staten wordt dan ook door het ANVR aangeraden gebruik te maken van bagagebanden om zo eventuele schade aan de koffer en bagage te voorkomen.
Geldzaken Mexico
De munteenheid van Mexico is de peso (MXN), onderverdeeld in 100 centavos. Bankbiljetten zijn er van 1000, 500, 200, 100, 50 en 20 peso. Munten zijn er van 10, 5, 2 en 1 peso evenals van 50, 20 en 10 centavos. Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com.

ATM in Mexico: In Mexico zijn volop mogelijkheden om te pinnen met een bankpas met Cirrus of Maestro logo. Zorg dat je ook een bedrag aan contante Amerikaanse dollars of euro’s bij je hebt voor het geval een pinautomaat niet functioneert. Met een creditcard kun je bij sommige banken geld opnemen en je kunt ermee betalen in vrijwel alle duurdere hotels, restaurants en winkels.

Veilig pinnen in Mexico: Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Mexico dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.  
Openingstijden Mexico
Er zijn geen officiële winkeltijden. De meeste winkels in Mexico zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 20.00 uur met een siësta tussen de middag. Veel musea zijn op maandag gesloten en op zondag is de entree gratis. Over het algemeen zijn ze tussen 9.00 en 17.00 uur geopend. Dit geldt ook voor de meeste archeologische complexen.

Postkantoren in Mexico zijn doorgaans geopend van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 18.00 uur op werkdagen en op zaterdag tot 13.00 uur. Wisselkantoren (Casas de cambio) zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 18.00 uur, zaterdag en zondag van 08.30 tot 14.00 uur.
Fotografie Mexico
Houd er rekening mee dat vooral de indiaanse bevolking in Mexico het doorgaans niet op prijs stelt om gefotografeerd te worden. Met name in dorpen in Chiapas, zoals Chamula, wordt fotograferen niet zomaar getolereerd. Je dient hier een ticket te kopen om te mogen fotograferen; echter nooit in de kerk! Overigens kun je in diverse plaatsen prachtige ansichtkaarten van verschillende bevolkingsgroepen kopen. Daarnaast is het verboden foto’s te maken van militaire objecten, regeringsgebouwen, grensovergangen, vliegvelden, enz.
Veiligheid Mexico
Vooral op busstations zijn zakkenrollers en kleine criminelen actief. Ook hebben ze het gemunt op mensen die net geld gepind hebben. Wees dus voorzichtig met pinnen en doe het alleen overdag. In toeristenoorden kun je beter niet te veel afdwalen, tenzij met een lokale gids. Hetzelfde geldt voor Chiapas, rond San Cristobal de las Casas. Verder zijn er in alle grote steden wijken die je in de avonduren beter kunt mijden. In ieder hotel kan men je daarover informeren. Mocht je onverhoopt het slachtoffer worden van een beroving, verzet je dan niet en geef wat men van je vraagt. Zorg dat je vooraf de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. Doe aangifte bij de politie, dat is nodig voor de verzekering.

Reisadviezen voor Mexico: 
Nuttige reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in de verschillende regio’s van Mexico vind je op www.nederlandwereldwijd.nl of op http://diplomatie.belgium.be/nl. Nederlanders kunnen in geval van nood 24/7 bellen met het contactcenter van Buitenlandse Zaken, telefoon +31 247 247 247. Ook via het Twitteraccount @247BZ of de 24/7 BZ Reisapp kun je direct contact opnemen met het contactcenter.  
Tijdsverschil Mexico
Het tijdsverschil tussen Yucatan in het zuidoosten van Mexico en Nederland en België is in 7 uur. Het tijdsverschil met Centraal Mexico, met hoofdstad Mexico City, is 8 uur.
Reisdocumenten Mexico

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Mexico reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum:
Voor deze bestemming is voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig bij een verblijf 
tot maximaal 180 dagen.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0)23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be


Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Overstap in de Verenigde Staten
Voor reizen met een overstap in de Verenigde Staten, dien je online voor vertrek een ESTA-toestemming (Electronic System of Travel Authority) aan te vragen.