Religie Mexico

Ongeveer 95 procent van de Mexicanen is christen. Daarvan is 88 procent rooms-katholiek en 7 procent  protestant. In de overwegend indiaanse gebieden is het katholicisme vermengd met de oude Maya religie. Vooral in de dorpjes rond San Cristóbal is de synthese van de indiaanse en de katholieke geestelijke wereld heel prominent. Bij godenbeelden worden dennennaalden, rozenblaadjes, wierook, sterke drank en soms een kip geofferd. Zieners die gebruik maken van de zwarte of witte magie hangen vaak rond bij deze godenbeelden.

Religieuze feesten in Mexico
Mexico heeft een reputatie van kleurrijke feesten en festivals. Bijna elke maand is er wel een nationale feestdag of fiesta en iedere stad viert ook uitgebreid de naamdag van zijn patroonheilige. Bijzonder is de ‘Heilige Week’ voor Pasen, in het Spaans ‘Semana Santa’ genoemd, een week van festiviteiten en processies. Ook 12 december is een grote dag op de Mexicaanse feestenkalender. Het is de feestdag van de Maagd de Guadalupe, de grootste religieuze icoon van het land. Tijdens dit festival vinden er overal in het land missen, kermissen en religieuze optochten plaats, met name in San Cristóbal de las Casas en  omliggende dorpjes. 
Je kunt Semana Santa meemaken op onze 23-daagse Mayaroute met de vertrekdatum 23 maart. Je bent dan op 2 en 3 april in Antigua, waar je het festival kunt meemaken.

Allerzielen in Mexico
Een van de meest karakteristieke feesten van het land is wel Día de los Muertos, Allerzielen, dat op 2 november wordt gevierd. Het is een dag waarop de levenden hun overleden voorouders herdenken. Op veel plaatsen gaan hele families uitgebreid picknicken op de plaatselijke kerkhoven. Ze laten op de graven voedsel achter voor de overledenen. Veel mensen nemen radio’s mee naar het kerkhof met als gevolg dat het op de begraafplaats een kakofonie van geluid is. Voor de kinderen is het een soort Kerstmis: ze krijgen allerlei (spookachtige) snoepjes en verrassingen, van marsepeinen doodskisten tot chocolade skeletten, speelgoeddoodshoofden of dansende skeletmarionetten.
Je kunt de Dia de los Muertos meemaken op onze 23-daagse Mayaroute met de vertrekdatum 26 oktober. Je bent dan op 1 en 2 november in San Cristobal, waar je het festival kunt meemaken.

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.