Live Help Chat

Reizen naar Nicaragua

Gezondheid Nicaragua

Hoewel inentingen voor Nicaragua niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be/N/reisgeneeskunde .

Vaccineren bij je thuis!
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.
Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.

Zika virus
Op dit moment heerst in een groot gedeelte van Midden en Zuid Amerika het zogenaamde Zika virus. Dit virus wordt verspreid door muggen (dezelfde muggen die ook het dengue virus verspreiden). Het Zika virus is voor alsnog voor volwassenen niet gevaarlijk gebleken maar kan voor zwangere vrouwen mogelijke complicaties opleveren. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan adviseren we je om contact op te nemen met de GGD of je huisarts voor het meeste actuele nieuws en advies. 

Reisapotheek voor Nicaragua
Neem een kleine reisapotheek mee op je reis door Nicaragua met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.

Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen op je Nicaragua rondreis is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Voorkomen is beter in Nicaragua
In de stedelijke gebieden in Nicaragua is dengue een groter probleem dan malaria. Bescherm je overdag tegen mogelijke muggenbeten door jezelf goed te bedekken en door het gebruik van een antimuggencrème of -spray. Bij voorkeur middelen die DEET (een chemische stof die de muggen op afstand houdt) bevatten. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria of dengue gebied altijd direct contact op met een arts. 
In heel Nicaragua is het kraanwater niet betrouwbaar en het is daarom raadzaam om gekookt of mineraalwater te drinken en de hygiëne goed in de gaten te houden. Zorg bovendien dat je ter voorkoming van uitdroging ORS drank (zoutoplossing) meeneemt, of dat je altijd een fles Gatorade energiedrank bij de hand hebt. Net even smaakvoller en in Nicaragua overal te krijgen. Pas op voor de felle zon en bedek armen en benen goed. Zoek aan het strand net als de Nicaraguanen de schaduw op. Neem van huis zonnebrandcrème en aftersun mee. Kijk voor meer informatie op www.gezondopreis.nl

Mocht je onverhoopt naar het ziekenhuis moeten, ga dan bij voorkeur naar Hospital Metropolitano Vivian Pellas. Dit particuliere ziekenhuis is een van de beste van Midden-Amerika en heeft voldoende artsen die Engels spreken (www.metropolitano.com.ni).