Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Nicaragua

Landinformatie Nicaragua

Landinformatie Nicaragua

Wil jij binnenkort naar Nicaragua reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Nicaragua. In de cultuurhistorische stad León staan in Spaans-koloniale stijl gebouwde panden, waaronder een oude universiteit en mooie musea. Muurschilderingen met revolutionaire beelden en leuzen sieren de straten. Misschien nog indrukwekkender is Granada, dat idyllisch gelegen is aan het Meer van Nicaragua. Wandel door de met kinderkopjes betegelde straten en langs de pastelkleurige huizen. Vanaf de kraterrand van de rokende Massaya-vulkaan zie je de eilandjes in het meer liggen. Op Isla de Ometepe kun je een spectaculaire wandeling naar de top van de Maderas vulkaan maken. Ook strandliefhebbers worden hier niet tekort gedaan. Rondreizend door Nicaragua zul je je verbazen over de veelzijdigheid van het land. Nicaragua reizen zijn absoluut een aanrader.

Als specialist helpen we je graag verder met het regelen van jouw Nicaragua vakantie. In het linker menu vind je alle informatie over het land Nicaragua. Bekijk ook onze groepsreizen door Nicaragua en selecteer je favoriete Nicaragua reis.

Achtergrond informatie

Festivals Nicaragua
Nicaragua kent tal van nationale feestdagen waaronder Nieuwjaar, Dag van de Arbeid (1 mei); Moederdag (30 mei); Nationale Bevrijdingsdag (19 juli); Slag van San Jacinto (14 september), Onafhankelijkheidsdag (15 september). Tijdens nationale feestdagen zijn kantoren en instellingen gesloten.

Religieuze feestdagen in Nicaragua
Belangrijke christelijke feestdagen zijn Witte Donderdag en Goede vrijdag (Semana Santa), Pasen, Día de los Muertos (Allerzielen 2 november), La Purísima, verering van Maria, (8 december) en Kerstmis. In de heilige week voor Pasen (Semana Santa) en tijdens Kerst en Nieuwjaar heeft bijna iedereen vakantie. Iedereen zoekt zijn toevlucht dan tot het strand en doet zich tegoed aan een heleboel drank en lekkernijen. De zogenaamde ‘zomervakantie’ valt in december en januari.

Festivals in Nicaragua
In Nicaragua heeft iedere stad en ieder dorp zijn eigen patroonheilige zoals Cristo Rey ofwel Fiesta de Santo Domingo in Managua (eerste week augustus). De heiligen worden geëerd tijdens de uitgebreide en uitbundige fiestas patronales met  processies, hanengevechten, concerten en parades.
Cultuur Nicaragua

Nicaragua staat bekend om zijn gastvrije en spraakzame inwoners. Ondanks de ellende waarin velen verkeren, blijven ze goedlachs en vriendelijk. De mensen zijn open en nieuwsgierig en zullen dat niet onder stoelen of banken steken. Verwacht directe vragen over je leeftijd, burgerlijke staat, gewicht, salaris of jouw mening over Nicaragua.

Gewoonten in Nicaragua
Hoewel Nicaraguanen heel direct uit de hoek kunnen komen, kunnen ze ook heel omslachtig en indirect gedrag vertonen dat geassocieerd wordt met ‘iemands gezicht sparen’. Als je iets vraagt wat ze niet weten, zullen ze een antwoord creëren of om de vraag heen draaien zodat niemand zich hoeft te schamen (tener pena).

Kleding in Nicaragua

Nicaraguanen hechten veel waarde aan verzorgde kleding en uiterlijk. Zij moeten erg lachen om ongeschoren toeristen in afritsbroeken of mannen met korte broeken en zware wandelschoenen. Op het strand zul je nauwelijks Nicaraguaanse vrouwen met een bikini zien. Meestal gaan ze met T-shirt en al zwemmen. Kleed je tijdens je rondreis door Nicaragua netjes als je een kerk bezoekt, bedek schouders en knieën.

TE GAST IN Nicaragua

Meer informatie over culturele verschillen en omgangsvormen in Nicaragua vind je in de reispocket TE GAST IN Nicaragua, verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via www.tegastin.nl.

Eten en drinken Nicaragua
De Nicaraguaanse keuken is simpel en ongecompliceerd. Het heeft vergelijkbare ingrediënten als de Mexicaanse keuken zoals bonen, rijst, maïs, kaas, (bak)banaan en tortillas, maar dan zonder de kruiden en diversiteit. Pollo (kip) is heel populair onder de Nicaraguanen en dat kan je dan ook in allerlei vormen eten (gefrituurd, in de soep, gepaneerd, gegrild).

Gerechten in Nicaragua
Beroemde Nicaraguaanse gerechten zijn de overheerlijke nacatamales (maïsmeel balletjes gevuld met vlees, groente en rijst gekookt in bananenblad), gallo pinto, Indio Viejo (moes van rundvlees, maïsmeel en groente), cuajada (witte boerenkaas), vigorón (varkensvlees met yucca, koolsla geserveerd op bananenblad). Aan de kust eet men vooral vis. In dit gebied zijn de gerechten pittiger.

Drinken in Nicaragua
Nicaragua’s nationale drank en trots is hun Flor de Caña, ofwel rum. Nica’s drinken de rum veelal met cola, ijs en limoensap. Naast rum wordt er ook veel bier gedronken, de bekendste merken zijn Toña, Victoria, Brava en de duurdere Premium. Naast de bekende gaseosas (frisdranken zoals Coca Cola en Fanta of Rojita), kan de dorst op reis worden gelest met overheerlijke refrescos (verse vruchtensappen) of batidos (soort van milkshakes). Water uit de kraan kun je tijdens je rondreis door Nicaragua beter niet drinken, overal is flessen drinkwater te koop.
Landschap Nicaragua
Het landschap van Nicaragua bevat opvallend veel meren, vulkanen en tropisch oerwoud. Grofweg kunnen drie soorten landschappen worden onderscheiden.

Geografie van Nicaragua
In het oosten van Nicaragua vinden we de Costa Atlantica ofwel de Caribische kuststreek met zijn tropische laagland. Het gebied is bedekt met onontgonnen tropisch regenwoud (selva) en mangrovebossen. Vanwege de overvloedige regenval banen vele rivieren zich een weg naar de zee. Het Centraal Hoogland kenmerkt zich door een grote bergketen die tot hoogten van 1500 à 2000 meter reikt. Aan de oostkant van deze bergruggen zijn er vochtige nevelbossen terwijl aan de westkant meer open begroeiing te vinden is. Daar worden koffie, tabak, maïs en sorghum verbouwd. Het vlakke landschap van de vruchtbare westkust aan de Stille of Pacifische Oceaan wordt bepaald door een lange reeks vulkanen. Hier bevinden zich ook enkele grote meren. Belangrijke steden als Granada en Managua liggen aan deze meren.
Taal Nicaragua
De officiële taal van Nicaragua is het Spaans. Zo’n 96 procent van de bevolking heeft Spaans als moedertaal, 3 procent spreekt een inheemse taal (Miskito, Mayangna en Rama) en 1 procent spreekt Criollo of Garífuna. Als gevolg van de Britse invloed wordt aan de Caribische kust en op de Corn Islands ook Engels gesproken. Nicaraguanen slikken veel woorden en letters in (vooral de s) vergeleken met het Castillano-Spaans en spreken snel.

Enkele typische uitdrukkingen voor Nicaragua
Salvaje - Geweldig/fantastisch, grappig antwoord op ‘cómo estás?’
Dalepué - Ok, goed, laten we dat doen (wordt veel gebruikt)
Va pué - Ok dan, tot straks, nationaal stopwoord
Guaro - Algemene term voor alcoholische dranken
Pinche - Goedkoop (tacaño in Spaans)
Tuani - Gaaf, mooi, fantastisch
Bevolking Nicaragua
Nicaragua heeft een oppervlakte van ruim 122.000 km² (3 maal Nederland en 4 maal België) en is het grootste land van Midden-Amerika. Het land telt bijna na 6 miljoen inwoners waarvan het merendeel in en rond Managua woont.

Bevolkingsgroepen van Nicaragua
Van de bevolking is 77 procent mesties, 10 procent blank en 9 procent is zwart (negros). De indianen zoals de Miskito’s, de Sumu’s en Rama’s wonen aan de dunbevolkte oostkust.

Nicaragua en haar cultuur leer je pas écht kennen door het contact met de lokale bevolking. Tijdens onze rondreizen door Nicaragua kom je ook in aanraking met de gastvrije bewoners van het land.
Religie Nicaragua
De belangrijkste religie van Nicaragua is het katholicisme. Ongeveer 90 procent van de bevolking is rooms-katholiek. De rest is aanhanger van één van de vele stromingen van het protestantisme. Moraviërs, Assemblea de Dios en de Doopsgezinde gemeente zijn de meest gevestigde, niet-katholieke kerkgenootschappen.
Fooien Nicaragua
Het geven van een fooi in Nicaragua in eenvoudige restaurants is niet zo gebruikelijk. In de wat duurdere restaurants wordt automatisch 10 tot 15 procent fooi (propina) in rekening gebracht. Mensen die je een dienst bewijzen, zoals hotelpersoneel en gidsen, verwachten wel een fooi.
De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 1 à 2 euro per reiziger per dag.
Weer en klimaat Nicaragua
Nicaragua kent een tropisch klimaat en heeft twee seizoenen. Het regenseizoen (invierno, winter) loopt van mei tot oktober. De neerslag bestaat uit korte, hevige, tropische regenbuien die soms hele straten blank zet. Het droge seizoen (verano, zomer) loopt van november tot april. In deze periode valt amper regen en het kan verstikkend warm worden. Aan de Caribische kust (oostkust) is het door de tropische regenwouden constant vochtig. Het kan daar zelfs flink regenen tijdens het droge seizoen.

Beste reistijd voor Nicaragua
De beste tijd om Nicaragua aan te doen is in december of januari, omdat de temperatuur dan heel aangenaam is. Met uitzondering van medio april-mei, als het land echt heel droog en stoffig is, kan Nicaragua het hele jaar bezocht worden.

Klimaattabel Nicaragua:
De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

Managua
Maand
T gem
Zon
Neerslag
T w
Januari
28
7
2
-
Februari
29
8
1
-
Maart
30
8
1
-
April
31
7
1
-
Mei
30
6
4
-
Juni
29
4
14
-
Juli
28
5
13
-
Augustus
28
6
11
-
September
29
6
13
-
Oktober
28
6
12
-
November
28
7
6
-
December
28
7
1
-

Praktische informatie

Adressen Nicaragua
Ambassade van Nicaragua in Nederland
Eisenhowerlaan 112, 2517 KM Den Haag
T 070 322 50 63  
[email protected]

Ambassade van Nicaragua in België 
Wolvendaellaan 55, 1180 Brussel
T 02 375 6500 / 6434 
F 02 375 71 88
[email protected]
http://www.nicaragua.com

Nederlands consulaat in Nicaragua
In Managua: Hotel Ritzo - Villa Fontana,  Del Club Terraza, 1/2 Cuadra al lago
In Granada: Hotel Backpackers Inn, Esquina Calle Real Xalteva y Avenida Barricada
Voor beide consulaten:
T +506 2296 1490 (24/7)
[email protected]  
I www.nederlandwereldwijd.nl/landen/costa-rica  

Belgisch consulaat in Nicaragua
De la CST (Central Sandinista de Trabajadores), 1 cuadra sur, 20 varas oeste, Calle 27 de Mayo, Managua
T +505 222 232 02 / 222 256 32
[email protected]
I http://panama.diplomatie.belgium.be
Communicatie Nicaragua
Het postkantoor in Nicaragua (Correos de Nicaragua) is doorgaans geopend tijdens kantoortijden en op zaterdag tot het middaguur. Over het algemeen is de post betrouwbaar en effectief in Nicaragua.

Bellen in Nicaragua
Voor bellen binnen Nicaragua kun je een Centro de llamadas binnenlopen van bijvoorbeeld Claro (zonder telefoonkaart). Of je gaat naar een internetcafé waar je ook goedkoop kunt telefoneren naar Europa via de vaste lijn. Deze telefoonverbindingen lopen via de Verenigde Staten waardoor bellen naar Nederland zelfs goedkoper is dan bellen naar landen binnen de Centraal-Amerikaanse regio. Het landennummer van Nicaragua is +505. Voor Nederland/België draai je eerst +31/+32, gevolgd door het netnummer zonder nul en het abonneenummer.

Mobiel bellen in Nicaragua
Nicaragua beschikt over een uitgebreid mobiel netwerk. Maar het land gebruikt een andere MHz frequentie voor mobiele telefonie dan Europa. Informeer voor vertrek of je provider een roaming overeenkomst heeft met een Nicaraguaanse provider. Informatie over de beltarieven vind je op www.bellen.com (klik op ‘buitenland’). Het landennummer van Nicaragua is +505, van Nederland +31 en van België +32. Houd er wel rekening mee dat er geen bereik is in afgelegen gebieden. Als je een simlock vrij toestel hebt kun je bij een telefoonwinkel van Claro of Movistar een SIM-kaart en beltegoed aanschaffen. Vraag of de verkoper de SIM-kaart installeert. 

Internet in Nicaragua
De meeste hotels beschikken over WiFi. Ook zijn er steeds meer cafés en restaurants die een draadloze internetverbinding hebben. En anders kun je terecht bij een internetcafé. Vraag naar ‘el cyber’ als je het niet kan vinden. In het internetcafé zijn vaak koptelefoons aanwezig waardoor je goedkoop of zelfs gratis naar buitenlandse nummers kan bellen via programma’s als Skype (www.skype.com) en Voipbuster (www.voipbuster.com). 

Overige informatie Nicaragua
Invoerbepalingen
Als volwassene mag je in Nicaragua 200 sigaretten of 100 sigaren of 500 gram tabak en 5 liter sterke drank belastingvrij invoeren. Zie ook: www.iatatravelcentre.com. Binnen- of buitenlandse valuta kunnen onbeperkt ingevoerd worden. Houd er rekening mee dat je in een Latijns Amerikaans land bent waar de drugscontrole streng is. Er geldt een uitvoerverbod voor souvenirs die gemaakt zijn van beschermde dier- of plantensoorten. Dat geldt bijvoorbeeld voor souvenirs zoals koraal , grote schelpen,(zee)schildpadden, slangen, krokodillen, hagedissen, papegaaien, vlinders, orchideeën en cactussen. Let er bij de aankoop van dit soort souvenirs op dat het een geldig CITES-certificaat heeft. Kijk voor meer informatie op www.wnf.nl (klik op ‘wat wnf doet’ ˃ thema’s ˃ bedreigde dieren ˃ foute souvenirs). Bij het verlaten van Nicaragua moet je 35 dollar luchthavenbelasting betalen. Je mag belastingvrij tot een waarde van 430 euro mee naar huis nemen. Download de app ‘douane reizen’ of kijk op www.douane.nl/reizigers.
Elektriciteit Nicaragua
De netspanning in Nicaragua is 110 volt. Als je geen schakelaar op je elektrische apparatuur hebt, heb je een adapter nodig. De stopcontacten zijn niet hetzelfde als in Nederland of België, een verloopstekker is raadzaam. Er doen zich ook regelmatig stroomstoringen voor. Reservebatterijen en een zaklamp zijn zeker handig om mee te nemen op je Nicaragua rondreis.
Gezondheid Nicaragua
Hoewel inentingen voor Nicaragua niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be/N/reisgeneeskunde .

Vaccineren bij je thuis!
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.
Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.

Zika virus
Op dit moment heerst in een groot gedeelte van Midden en Zuid Amerika het zogenaamde Zika virus. Dit virus wordt verspreid door muggen (dezelfde muggen die ook het dengue virus verspreiden). Het Zika virus is voor alsnog voor volwassenen niet gevaarlijk gebleken maar kan voor zwangere vrouwen mogelijke complicaties opleveren. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan adviseren we je om contact op te nemen met de GGD of je huisarts voor het meeste actuele nieuws en advies. 

Reisapotheek voor Nicaragua
Neem een kleine reisapotheek mee op je reis door Nicaragua met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.

Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen op je Nicaragua rondreis is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Voorkomen is beter in Nicaragua
In de stedelijke gebieden in Nicaragua is dengue een groter probleem dan malaria. Bescherm je overdag tegen mogelijke muggenbeten door jezelf goed te bedekken en door het gebruik van een antimuggencrème of -spray. Bij voorkeur middelen die DEET (een chemische stof die de muggen op afstand houdt) bevatten. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria of dengue gebied altijd direct contact op met een arts. 
In heel Nicaragua is het kraanwater niet betrouwbaar en het is daarom raadzaam om gekookt of mineraalwater te drinken en de hygiëne goed in de gaten te houden. Zorg bovendien dat je ter voorkoming van uitdroging ORS drank (zoutoplossing) meeneemt, of dat je altijd een fles Gatorade energiedrank bij de hand hebt. Net even smaakvoller en in Nicaragua overal te krijgen. Pas op voor de felle zon en bedek armen en benen goed. Zoek aan het strand net als de Nicaraguanen de schaduw op. Neem van huis zonnebrandcrème en aftersun mee. Kijk voor meer informatie op www.gezondopreis.nl

Mocht je onverhoopt naar het ziekenhuis moeten, ga dan bij voorkeur naar Hospital Metropolitano Vivian Pellas. Dit particuliere ziekenhuis is een van de beste van Midden-Amerika en heeft voldoende artsen die Engels spreken (www.metropolitano.com.ni).

Bagage en kledij Nicaragua
We adviseren je om je bagage voor je Nicaragua vakantie mee te nemen in een rugzak of in een weekendtas (met wieltjes). Een koffer is voor deze reis ook mogelijk, maar houd er rekening mee dat vooral een harde koffer vaak moeilijk op te bergen is in de bus. We raden je aan om voor je eigen gemak maximaal 15 kilo bagage mee te nemen (het maximum van de luchtvaartmaatschappij is 20 kilo). Op de vlucht van Managua naar Corn Island is maximaal 12 kilo bagage toegestaan.

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen op je rondreis door Nicaragua, kleding die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). Neem vooral luchtige katoenen kleding mee. Ook is het handig om afritsbare broeken mee te nemen. Denk verder bij het samenstellen van je bagage bijvoorbeeld aan wandelschoenen, sandalen, regenkleding, paraplu, dagrugzak, zaklamp, naaigerei, wasmiddel, universeel geldige verloopstekker, reis- en taalgids, anti-muggenlotion, opblaaskussen, fotocamera/video, voldoende fotomateriaal, handdoeken, zonnebril, zonnebrandcrème, toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, evt. snorkelspullen, wekker, schrijfgerei, schaartje, zakmes, paspoortkopieën en verzekeringsbewijs van je cheques en je reisverzekeringspolis. Het is niet nodig om een slaapzak, slaapmatje of klamboe mee te nemen.

Het voltage in Nicaragua is 110 volt. Er wordt gebruik gemaakt van Amerikaanse stekkers met platte pennen. Het is daarom handig om een universele verloopstekker mee te nemen.

Koffers niet op slot naar de VS
Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) raadt haar reizigers, die een vlucht hebben geboekt naar of via de Verenigde Staten, aan om hun koffer of andersoortige bagage niet op slot te doen. Uit veiligheidsoverwegingen onderzoekt de Amerikaanse organisatie TSA (Transportation Security Administration) ongeveer 10% van alle bagage die aankomt op één van de vele luchthavens in de VS. Koffers en andere bagage worden geopend en zonodig worden sloten geforceerd. TSA acht zich niet aansprakelijk voor eventuele schade. Aan reizigers die reizen naar of via de Verenigde Staten wordt dan ook door het ANVR aangeraden gebruik te maken van bagagebanden om zo eventuele schade aan de koffer en bagage te voorkomen.

In verband met de uitgebreide veiligheidscontroles adviseren wij passagiers vanaf Amsterdam minimaal 3 uur van tevoren in te checken.
Geld Nicaragua
De munteenheid in Nicaragua is de córdoba (C$), onderverdeeld in 100 centavos. In het dagelijkse leven wordt de córdoba ook wel peso genoemd. Er zijn bankbiljetten van 10, 20, 50, 100 en 500 córdoba.  De 500-biljetten kun je beter wisselen in biljetten van 100 córdoba omdat de meeste Nicaraguanen geen wisselgeld hebben. Kijk voor de actuele wisselkoers op: www.oanda.com/currency/converter   

Buitenlandse valuta in Nicaragua
Het is handig om Amerikaanse dollars mee te nemen omdat je daar overal mee kunt betalen.

ATM in Nicaragua
Pinnen is op beperkte schaal mogelijk, o.a. bij aankomst op het vliegveld en in de grote steden bij de BAC credomatics. Deze automaten zijn ook te vinden bij tankstations van bijvoorbeeld Shell. De meeste pinautomaten zijn geschikt voor Visa kaarten, een beperkt deel voor bankpassen met Maestro/Cirrus logo. Het is voor de zekerheid handig om een creditcard mee te nemen. In grotere hotels en restaurants kun je hiermee betalen.

Veilig pinnen in Nicaragua
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Nicaragua dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. 

Openingstijden Nicaragua
In Nicaragua zijn de meeste winkels geopend van 9.00 uur tot 21.00 uur. Tussen 12.00 en 14.00 uur sluit men de deuren voor een siësta. Sommige pulperías blijven tot 23.00 uur open. Banken in Nicaragua zijn op werkdagen geopend van 8.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 8.30 tot 11.30 uur.
Overige praktische informatie Nicaragua
Als volwassene mag je 200 sigaretten of  250 gram tabak of 50 sigaren en een liter sterke drank belastingvrij invoeren. Binnen- of buitenlandse valuta kunnen onbeperkt ingevoerd worden. Houd er rekening mee dat je in een Latijns Amerikaans land bent waar de drugscontrole streng is. Er geldt een uitvoerverbod voor souvenirs die gemaakt zijn van beschermde dieren of planten. Meer informatie over ‘foute souvenirs’ vind je op www.ifaw.org. Je mag belastingvrij tot een waarde van 430 euro mee naar huis nemen. Zie ook: www.douane.nl/reizigers.
Fotografie Nicaragua
Als je mensen wilt fotograferen in Nicaragua, vraag dan altijd eerst om toestemming. Soms willen mensen alleen tegen betaling op de foto. Het is verboden foto’s te maken van militaire objecten, regeringsgebouwen, grensovergangen, vliegvelden, enz. 
Veiligheid Nicaragua
Nicaragua staat bekend als één van de veiligste landen in Midden-Amerika omdat het relatief weinig last heeft van zogenaamde pandillas, jeugdbendes. Uiteraard moet je zoals overal goed op je spullen letten. Loop niet al te opzichtig te showen met je mobieltje of foto- en filmcamera. Als je grote markten zoals de Mercado Oriental gaat bezoeken moet je oppassen voor zakkenrollers. Je kunt deze markt bij voorkeur  in gezelschap van een gids bezoeken. Mocht je onverhoopt het slachtoffer worden van een beroving, verzet je dan niet en geef wat men van je vraagt. Zorg dat je vooraf de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. Doe aangifte bij de politie, dat is nodig voor de verzekering.  

Reisadvies voor Nicaragua
Vanwege tropische stormen die het najaar Nicaragua kunnen teisteren, doe je er goed aan het weerbericht goed in de gaten te houden. Daarnaast zijn er bepaalde gebieden die je beter kunt vermijden. Nuttige reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in Nicaragua vind je op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen (kijk onder reisadviezen bij Nicaragua) of op http://diplomatie.belgium.be/nl. Nederlanders kunnen in geval van nood 24/7 bellen met het contactcenter van Buitenlandse Zaken, telefoon +31 247 247 247. Ook via het Twitteraccount @247BZ of de 24/7 BZ Reisapp kun je direct contact opnemen met het contactcenter. 
Tijdsverschil Nicaragua
Het tijdsverschil tussen Nicaragua en Nederland of België is in onze zomer 8 uur. In de winter is het in Nicaragua 7 uur vroeger dan in de Benelux.
Reisdocumenten Nicaragua

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemmingen is voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig bij een verblijf van maximaal 90 dagen.

Voor Nicaragua heb je geen visum nodig, maar wel een toeristenkaart. Deze toeristenkaart dien je bij aankomst aan te schaffen voor een bedrag van 10 USD.

Als je afwijkend reist van de groep raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0) 23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be


Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.


Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.


Overstap in de Verenigde Staten
Voor reizen met een overstap in de Verenigde Staten, dien je online voor vertrek een ESTA (Electronic System of Travel Authority) aan te vragen.

Voor vluchten die via de Verenigde Staten gaan dient online een ESTA aangevraagd te worden. Sinds 12 januari 2021 staat Cuba op de USA-lijst van landen die terrorisme sponseren. Andere landen op die lijst zijn Iran, Noord-Korea en Syrië. Eén van de gevolgen van deze maatregel is dat, als blijkt dat de reiziger in dat land is geweest, de reiziger problemen kan krijgen met het aanvragen van een ESTA.