Live Help Chat

Reizen naar Oeganda

Cultuur Oeganda

Oegandezen zijn over het algemeen erg beleefd, op Britse leest geschoeid. Een gesprek kan niet beginnen voordat uitvoerig geïnformeerd is naar het welbevinden van de ander. ‘How are you?’ is het eerste zinnetje dat kinderen op hun school leren en een mzungu (blanke) wordt deze vraag dan ook meer dan eens gesteld. Altijd beleefd antwoorden natuurlijk.

In de Oegandese maatschappij geldt nog een sterke hiërarchie die vooral te merken is tijdens ontmoetingen met belangrijke lokale autoriteiten of belangrijke zakenlui. Het wordt niet op prijs gesteld als de gast in een gesprek al te veel initiatief toont. Al duurt het onderhoud nog zo lang, de gastheer bepaalt de orde.

Kleding in Oeganda: 
Het is voorts aan te raden netjes gekleed te gaan tijdens je Oeganda rondreis. Oegandezen doen zelf hun best er goed gekleed en goed gekapt uit te zien. Om westerlingen die er te casual of in versleten kleren bijlopen moeten Oegandezen smadelijk lachen. Vooral de stereotiepe backpacker met lang ongewassen haar en gaten in de broek, geniet bij Oegandezen weinig respect. Hoewel het overdag warm kan zijn, is het volstrekt not done om in het openbaar met ontbloot bovenlijf rond te lopen. Ook voor vrouwelijke toeristen geldt dat Oegandezen het niet op prijs stellen als ze er al te bloot bijlopen. Zeker in de dorpjes en stadjes upcountry dien je schouders en knieën te bedekken.