Live Help Chat

Reizen naar Oeganda

Land en landschap Oeganda

Oeganda ligt grotendeels op een hooggelegen plateau, tussen twee takken van het Oost-Afrikaanse slenkensysteem. Slechts een klein gedeelte bestaat uit laagland. In het oosten op de grens met Kenia ligt het Elgongebergte met als hoogste top Wagagai (4321 meter) en in het westen tegen de grens met Congo ligt het Ruwenzorigebergte met de Margherita (5110 meter) als hoogste piek. Beide bergketens zijn van groot belang voor de watervoorziening van het land en de koffieproductie. De Oost-Afrikaanse Slenk vindt zijn oorsprong in Turkije en loopt via de Dode Zee en de Rode Zee naar Ethiopië waar deze zich splitst in een oostelijk en westelijk gedeelte. De westelijke arm buigt richting Uganda weer terug naar Tanzania. Het Albertmeer en Georgemeer met hun vele verschillende soorten vissen en vogels zijn door deze aardbeweging ontstaan.

Gevarieerd landschap in Oeganda: Het Victoriameer is het grootste zoetwaterbekken van Afrika en ligt voor 43 procent in Oeganda, de rest behoort aan Tanzania en Kenia. Het is mede verantwoordelijk voor de overvloedige regenval die het land zo vruchtbaar maakt. Evenals de talloze rivieren die het land doorkruisen en waarvan de Nijl de bekendste is. In Centraal-Oeganda, in het gebied waar de Nijl het Kyogameer doorsnijdt, komen veel moerassen voor. Het grootste gedeelte van Oeganda bestaat uit vochtige en droge savanne en op sommige plaatsen vind je zelfs tropisch regenwoud.

Nationale parken in Oeganda: 
Oeganda bezit verschillende nationale parken en wildparken. Neushoorns zijn er niet, maar wel olifanten, apen, leeuwen, meer dan 600 verschillende vogelsoorten en de zeldzame berggorilla’s.