Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Oeganda

Landinformatie Oeganda

Landinformatie Oeganda

Wil jij binnenkort naar Oeganda reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Oeganda. In het groene Oeganda worden reizigers door de gastvrije bevolking begroet met een gulle lach. Van fietsen volgeladen met trossen bananen en zuurzakken moet je hier niet omkijken en ook het toeroepen van Mzungu (blanke) is een normale zaak. In het Kibale Nationaal Park spot je gegarandeerd chimpansees en in het Queen Elizabeth Nationaal Park ga je op zoek naar giraffes, leeuwen en de Oegandese Kob. Tijdens het reizen in Oeganda maak je een prachtige tocht door de beroemde Riftvallei. Deze brengt je naar het Bwindi Nationaal Park, dé plek om de beroemde berggorilla te bewonderen. Maak met Koning Aap een rondreis door Oeganda, de parel van Afrika!

Als specialist helpen we je graag verder met het regelen van jouw Oeganda rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Oeganda. Bekijk ook onze Oeganda reizen.

Achtergrond informatie

Bevolking Oeganda
Oeganda heeft een oppervlakte van 236.000 km² (6 maal Nederland, 7,7 maal België) en telt 46 miljoen inwoners. De bevolkingsgroei in Oeganda ligt op 3,7 procent en hoort tot een van de hoogste in de wereld.

Bevolkingsgroepen van Oeganda: Oeganda kent ongeveer veertig verschillende bevolkingsgroepen waarvan de Baganda (17 procent) de grootste groep vormt. Andere bevolkingsgroepen zijn: Ankole (8 procent), Basoga (8 procent), Iteso (8 procent), Bakiga (7 procent), Langi (6 procent), Rwanda (6 procent), Bagisu (5 procent), Acholi (4 procent), Lugbara (4 procent), Batoro (3 procent), Bunyoro (3 procent), Alur (2 procent), Bagwere (2 procent), Bakonzo (2 procent), Jopodhola (2 procent), Karamojong (2 procent) en Rundi (2 procent). Iedere groep heeft haar eigen taal, geloof en gebruiken.
Feestdagen en festivals Oeganda
Behalve christelijke en islamitische hoogtijdagen viert men in Oeganda een aantal nationale feestdagen. Op 26 januari is het NRM-dag, die herinnert aan de dag in 1986 dat Yoweri Museveni met zijn National Resistance Army Kampala overnam en de orde herstelde. NRM-dag wordt met veel militair ceremonieel vertoon gevierd. Op 16 februari wordt de moord op aartsbisschop Janani Luwum door Idi Amin in 1977 herdacht. Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag, op 3 juni Martelarendag en op 9 juni Nationale Heldendag. Op 9 oktober wordt Onafhankelijkheidsdag gevierd. In ieder klein dorpje drommen scholieren, overheidsdienaars en hoogwaardigheidsbekleders samen op het plaatselijke plein of sportveld. Er worden liederen gezongen en parades afgenomen.
Cultuur Oeganda
Oegandezen zijn over het algemeen erg beleefd, op Britse leest geschoeid. Een gesprek kan niet beginnen voordat uitvoerig geïnformeerd is naar het welbevinden van de ander. ‘How are you?’ is het eerste zinnetje dat kinderen op hun school leren en een mzungu (blanke) wordt deze vraag dan ook meer dan eens gesteld. Altijd beleefd antwoorden natuurlijk.

In de Oegandese maatschappij geldt nog een sterke hiërarchie die vooral te merken is tijdens ontmoetingen met belangrijke lokale autoriteiten of belangrijke zakenlui. Het wordt niet op prijs gesteld als de gast in een gesprek al te veel initiatief toont. Al duurt het onderhoud nog zo lang, de gastheer bepaalt de orde.

Kleding in Oeganda: 
Het is voorts aan te raden netjes gekleed te gaan tijdens je Oeganda rondreis. Oegandezen doen zelf hun best er goed gekleed en goed gekapt uit te zien. Om westerlingen die er te casual of in versleten kleren bijlopen moeten Oegandezen smadelijk lachen. Vooral de stereotiepe backpacker met lang ongewassen haar en gaten in de broek, geniet bij Oegandezen weinig respect. Hoewel het overdag warm kan zijn, is het volstrekt not done om in het openbaar met ontbloot bovenlijf rond te lopen. Ook voor vrouwelijke toeristen geldt dat Oegandezen het niet op prijs stellen als ze er al te bloot bijlopen. Zeker in de dorpjes en stadjes upcountry dien je schouders en knieën te bedekken.
Duurzaamheid Oeganda
Groen in Oeganda

Watergebruik: 
We willen je er op wijzen dat water schaars is in vrijwel heel Afrika. Houd rekening met deze schaarste door niet uigebreid te gaan douchen iedere dag. Als je een douche neemt, draai de waterkraan dan dicht als je je aan het inzepen bent. Laat de kraan niet onnodig openstaan als je je tanden poetst en trek de wc door alleen als dit echt nodig is. Op die manier bespaar je al gauw een paar liter water en kunnen medereizigers ook gebruik maken van een douche.

Safari-spelregels: Al onze deelnemers aan overlandreizen door Oost- en Zuidelijk-Afrika keren gezond en enthousiast terug van hun safari door de vele Nationale Parken. Omdat we reizen en overnachten in gebieden waar het wild ons de 'baas' is, maken we je graag attent op een aantal 'do's en don'ts'. Lees onderstaande punten aandachtig door wat je wel en absoluut niet mag doen in wildparken. Draag je eigen steentje bij aan het behoud van kwetsbare eco-systemen en denk om de veiligheid van jezelf en anderen.

  • Stap nooit in een Nationaal Wildpark uit de truck/jeep;
  • Als je gaat staan in een truck/jeep, doe het voorzichtig als wild zich in de nabijheid bevindt. Ze kunnen schrikken van een onverwachte beweging of geluid! Probeer zo stil mogelijk te zijn zodat je zo lang mogelijk van het wild kunt genieten.
  • De chauffeur zal het wild altijd voorrang verlenen en zo min mogelijk het wild achtervolgen;
  • De chauffeur zal altijd voldoende afstand behouden tot het wild;
  • Het is verboden dieren te voeren.
  • Laat geen afval achter. Ook geen fruitschillen of ander voedsel.
  • Voor een goede sfeer in de groep: geef anderen ook de ruimte om te fotograferen/filmen;

  • Kortom, gebruik je gezond verstand en luister aandachtig naar de lokale gidsen en/of de reisbegeleiding. Zij zullen je wijzen op de algemene gedragsregels bij safari's. Als je beseft dat er met wild niet te spotten valt, beleef je veel plezier aan je safari. Ook na afloop!
    Eten en drinken Oeganda
    Dominant in het landschap van Oeganda zijn de bomen met bananen die gebruikt worden om matoke te bereiden. Met name in het zuiden en westen van het land is deze gekookte bananenpuree de basis van iedere lokale maaltijd. Vaak wordt naast de matoke wat gekookte groente, een dunne saus van bonen of pinda’s en, in betere kringen, gestoofd rundvlees of kip geserveerd. In het noorden worden in plaats van de bananen vaak verschillende varianten van gekookte cassave op tafel gezet.

    Westers eten in Oeganda: Wie daar geen behoefte aan heeft tijdens de rondreis door Oeganda, kan in restaurantjes desgewenst ook rijst of aardappelen krijgen. In Kampala en andere grotere steden wordt uiteraard ook westers voedsel geserveerd. Om gezondheidsredenen is het aan te raden rauwe groenten, zoals sla, alleen bij de duurdere hotels en restaurants te gebruiken. Op straat, bijvoorbeeld in dorpjes langs de doorgaande autoroutes, ligt voor passanten de hele dag geroosterd vlees (muchomo) klaar op de barbecue. Meestal geit of kip. Houd er rekening mee dat het heerlijk geurende een paar uur in de zon kan hebben gelegen en dat niet ieders maag er tegen bestand is.

    Drinken in Oeganda: 
    Voor, na en tijdens het eten, drinken Oegandezen vaak bier. Het land telt enkele grote brouwerijen die tot in de verste uithoeken van het land hun producten aanleveren. Het is in Oeganda niet vanzelfsprekend dat het bier koud wordt geserveerd. Behalve gebotteld bier wordt veel zelf gebrouwen bananen- of casavebier gedronken.
    Land en landschap Oeganda
    Oeganda ligt grotendeels op een hooggelegen plateau, tussen twee takken van het Oost-Afrikaanse slenkensysteem. Slechts een klein gedeelte bestaat uit laagland. In het oosten op de grens met Kenia ligt het Elgongebergte met als hoogste top Wagagai (4321 meter) en in het westen tegen de grens met Congo ligt het Ruwenzorigebergte met de Margherita (5110 meter) als hoogste piek. Beide bergketens zijn van groot belang voor de watervoorziening van het land en de koffieproductie. De Oost-Afrikaanse Slenk vindt zijn oorsprong in Turkije en loopt via de Dode Zee en de Rode Zee naar Ethiopië waar deze zich splitst in een oostelijk en westelijk gedeelte. De westelijke arm buigt richting Uganda weer terug naar Tanzania. Het Albertmeer en Georgemeer met hun vele verschillende soorten vissen en vogels zijn door deze aardbeweging ontstaan.

    Gevarieerd landschap in Oeganda: Het Victoriameer is het grootste zoetwaterbekken van Afrika en ligt voor 43 procent in Oeganda, de rest behoort aan Tanzania en Kenia. Het is mede verantwoordelijk voor de overvloedige regenval die het land zo vruchtbaar maakt. Evenals de talloze rivieren die het land doorkruisen en waarvan de Nijl de bekendste is. In Centraal-Oeganda, in het gebied waar de Nijl het Kyogameer doorsnijdt, komen veel moerassen voor. Het grootste gedeelte van Oeganda bestaat uit vochtige en droge savanne en op sommige plaatsen vind je zelfs tropisch regenwoud.

    Nationale parken in Oeganda: 
    Oeganda bezit verschillende nationale parken en wildparken. Neushoorns zijn er niet, maar wel olifanten, apen, leeuwen, meer dan 600 verschillende vogelsoorten en de zeldzame berggorilla’s.
    Taal Oeganda
    Hoewel in Oeganda veel verschillende talen (gebonden aan de betreffende stam) worden gesproken, is alleen Engels de officiële taal van Oeganda. Ook Oegandezen onderling communiceren vaak in het Engels wanneer ze niet uit dezelfde regio komen. Dankzij het goede lager onderwijs weet bijna iedereen zich behoorlijk in die taal te redden. De taal van de Baganda rondom Kampala, het Luganda, wordt eveneens tamelijk veel gesproken. Het Swahili heeft, in tegenstelling tot in Kenia, in Oeganda nooit veel voet aan de grond gekregen. Maar met de verdergaande Oost-Afrikaanse eenwording zal Swahili in de toekomst ongetwijfeld belangrijker worden.
    Religie Oeganda
    Ongeveer tweederde van de bevolking van Oeganda is christen waarvan ongeveer de helft rooms-katholiek en de andere helft protestant (Anglicaans-Oegandese kerk) is. Het hindoeïsme en de islam winnen aan populariteit door de terugkeer van Aziaten.

    Animisme in Oeganda: Daarnaast zijn er de aanhangers van verscheidene traditionele natuurgodsdiensten in Oeganda die ondanks alle verschillen toch een aantal gemeenschappelijke kenmerken hebben. De vooroudergeesten, die nauw betrokken zijn bij het wel en wee van de levenden. Het belang van bloedoffer, dat zorgt voor de verbintenis tussen mensen en bovennatuur. De gave van voorspellen om onheil te bestrijden en genezing te bevorderen. En de overgangsrituelen, die mijlpalen en bijzondere gebeurtenissen markeren: zwangerschap en geboorte, het bereiken van volwassenheid, huwelijk en dood.
    Fooien Oeganda
    Het geven van een fooi is in Oeganda geen standaardpraktijk, al wordt het altijd erg gewaardeerd. In restaurants in Kampala ontvangt het doorgaans slecht betaalde bedienend personeel graag een fooi van 5 tot 10 procent. Voor chauffeurs en gidsen bij populaire toeristische attracties is een fooi een wezenlijk onderdeel van hun inkomen. In veel door de gemeenschap opgezette restaurants en ecolodges, wordt boven op de reguliere prijs een vast bedrag in rekening gebracht dat bedoeld is als bijdrage aan de ontwikkeling van het dorp.

    De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 4 à 5 euro per reiziger per dag.
    Weer en klimaat Oeganda
    Oeganda ligt op de evenaar en kent in de meeste delen van het land een tropisch klimaat. De temperatuur is door de gemiddelde hoogte van 1200 meter evenwel zeer dragelijk. Het is overdag meestal tussen de 25 en 30˚ C. Een briesje uit de hooggebergten in het westen en in het oosten van het land zorgt in die regio’s voor wat verkoeling. In de kustplaats Entebbe is het dankzij het Victoriameer vaak wat frisser dan in het nabijgelegen Kampala. Houd rekening met de enorme kracht van de zon op de evenaar. Bij wandelingen op het midden van de dag in open zon is het verstandig iets op het hoofd te zetten. Gedurende de twee regentijden, globaal van maart tot mei en van begin oktober tot eind november, is het  handig een paraplu bij de hand te hebben. Tamelijk plotseling kan het weer in deze maanden omslaan en valt het water met bakken uit de hemel. Maar ook buiten de regenseizoenen verrast de regen soms, met korte maar fikse buien.

    Klimaattabel Oeganda: 
    De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

    ENTEBBE

    Maand

    T max

    Zon

    Neerslag

    T w

    Januari

    29

    7

    13

    -

    Februari

    29

    7

    14

    -

    Maart

    28

    6

    20

    -

    April

    28

    6

    23

    -

    Mei

    27

    7

    21

    -

    Juni

    27

    7

    11

    -

    Juli

    27

    7

    10

    -

    Augustus

    27

    7

    13

    -

    September

    27

    7

    15

    -

    Oktober

    28

    7

    20

    -

    November

    28

    7

    21

    -

    December

    28

    7

    17

    -

    Praktische informatie

    Adressen Oeganda
    Ambassade van Oeganda
    Laan van Tervuren 317, 1150 Brussel (B)
    T +32 2 7625825
    [email protected] 
    I http://brussels.mofa.go.ug/ 

    Nederlandse ambassade in Oeganda
    6th Floor, DFCU Towers, 26 Kyadondo Road, Nakasero, Kampala
    T +256 414 346000
    www.nederlandwereldwijd.nl

    Belgische Ambassade in Oeganda
    Rwenzori Towers, 6th floor, Nakasero Road plot 6, Kampala
    T +256 414 349559
    E [email protected]
    I  http://uganda.diplomatie.belgium.be
    Communicatie Oeganda
    De telecomrevolutie is aan Oeganda zeker niet voorbij gegaan. Tot in de verste uithoeken kunnen Oegandezen tegenwoordig (mobiel) telefoneren. Ook op bijna alle voor toeristen interessante plaatsen is thans netwerk beschikbaar. Dat de concurrentie groot is, zie je onderweg aan de kleuren van de huizen. Geel is van MTN, blauw van Uganda Telecom en rood van Airtel. Informeer bij je provider of deze een roaming overeenkomst heeft met een van de telecombedrijven. Een overzicht van de beltarieven van de verschillende aanbieders vind je op www.bellen.com. Het landennummer van Nederland is +31, van Belgie +32 en van Oeganda + 598.

    Goedkoop bellen in Oeganda: Als je een simlock vrij toestel hebt, kun je het beste een pay as you go-simkaart aanschaffen. Voor een relatief laag bedrag heb je dan je eigen prepaidOegandees telefoonnummer. Overal in het land kun je belkaarten kopen om je beltegoed op te waarderen.

    Internet in  Oeganda: Niet alleen in Kampala maar ook in steden en grotere dorpen buiten de hoofdstad vind je internetcafés. In de hotels en op diverse andere plaatsen kun je gebruik maken van WiFi. Met de nieuwe glasvezelkabel is de verbinding behoorlijk snel. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.
    Elektriciteit Oeganda
    De netspanning in Oeganda is normaal gesproken 240 volt. Van tijd tot tijd wordt het stroomnet evenwel geconfronteerd met pieken naar boven en naar beneden. Dit is niet bevorderlijk voor elektrische apparatuur, zoals computers. Om Europese stekkers te kunnen gebruiken, dien je over een Britse verloopplug te beschikken. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Oeganda gebruikelijk zijn. Omdat de stroom nogal eens uitvalt of uit besparingsoverwegingen wordt uitgeschakeld, is het nuttig ’s avonds een zaklantaarn bij de hand te houden tijdens je rondreis door Oeganda
    Gezondheid Oeganda
    Vaccinaties voor Oeganda worden beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. Reizigers uit België vinden vergelijkbare informatie op www.wanda.be

    Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD!

    Preventieve maatregelen: Bij aankomst is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Kijk voor meer informatie op www.gezondopreis.nl.

    Reisapotheek voor Oeganda: Neem een kleine reisapotheek mee op onze rondreizen Oeganda met daarin o.a. jodium, pleisters, en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) en ontsmettingsdoekjes en condooms. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten, een smeersel met DEET en een geïmpregneerd muskietennet.

    Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.
    Bagage en kleding Oeganda
    Aangezien je een rondreis maakt waarbij je regelmatig je tas in- en uitpakt is het handig om een roltas of een rugzak te gebruiken. Een hardschalige koffer raden we af gezien dat moeilijk past in de bus. Probeer niet meer dan 15 kg aan bagage mee te nemen; je kunt tijdens de reis altijd zelf het één en ander uitwassen (neem zo'n handige tube wasmiddel mee!). Ook is het vaak mogelijk tegen een vergoeding de was te laten doen. Verder is een klein rugzakje, een zgn. "day-pack", voor je handbagage ook handig.

    Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee, die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan en makkelijk te wassen is. Wij raden je aan een stel warme- en winddichte kleren mee te nemen want het kan behoorlijk afkoelen. De zon is scherp in Afrika dus vergeet niet een hoofddeksel mee te nemen. Over het algemeen loopt men op slippers (ook handig voor het douchen), sandalen of sportschoenen of gewoon wat het lekkerst zit.

    Respecteer de waarden en normen van de lokale bevolking. Topless zonnen is uit den boze en ook mannen kunnen niet zomaar in hun blote buik rond gaan lopen. Als je ergens op bezoek gaat of rondloopt door een dorp, zorg dan dat je schouders bedekt zijn en dat je niet in te korte broeken of jurken rondloopt. We raden ten sterkste af kleding van militaire makelij of daarop lijkende kleding mee te nemen. Je kunt hier problemen mee krijgen bij grensovergangen en met politie en militairen.

    Denk ook aan de volgende artikelen:
    - een (warme) slaapzak met eventueel een lakenzak (alleen voor de kampeerreis)
    - handdoek
    - zaklantaarn
    - reservebatterijen
    - reiswekker
    - zonne- en/of reservebril; het dragen van (m.n. harde) contactlenzen is soms moeilijk door het stof (vergeet de contactlensvloeistof niet!)
    - veldfles
    - plastic (vuilnis)zakken om je kleding schoon te houden
    - doucheslippers
    - makkelijke en lichte loopschoenen of sandalen
    - stevige, halfhoge en dichte (niet te zware) wandelschoenen met een goed profiel
    - toilettas met o.a. zonnebrand, lippencrème, tampons, scheermesjes, tandpasta, wetties/toiletpapier
    - zwemkleding
    - een verrekijker kan, met name in de wildparken, veel plezier geven.
    - evt. oordoppen

    Waterzuiveringsmiddelen zijn niet nodig, overal kan je veilig drinkwater in flessen kopen.

    Voor de gorillatocht zijn de volgende zaken absoluut noodzakelijk:
    - stevige wandelschoenen of bergschoenen
    - regenkleding
    - warme kleding
    - eventueel handschoenen omdat je regelmatig takken vast moet pakken die stekels kunnen hebben
    Geldzaken Oeganda
    De munteenheid van Oeganda is de Oegandese shilling (Ush). Er zijn biljetten van 1000, 5000, 10.000, 20.000 en 50.000 in omloop. Courante munten zijn die van 50, 100, 200, 500 en 1000 Ush. Op www.oanda.com vind je de dagkoers van de shilling. Op veel plaatsen kun je euro’s of dollars wisselen voor shillings. Houd er rekening mee dat  alleen dollarbiljetten van na 2004 worden geaccepteerd. Voor kleinere coupures (biljetten van 10 of 20 euro/dollar) wordt vaak een minder gunstige koers geboden.   

    Pinnen in Oeganda: Bij pinautomaten (ATM) van Stanbic Bank en Standard Chartered Bank kun je terecht met Maestro/Cirrus bankpas (zorg wel dat je deze ingesteld hebt op ‘Wereld’). Bij een aantal pinautomaten wordt de keuze geboden tussen shillings of dollars.    

    Gebruik bankpas in Oeganda: 
    Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Oeganda dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.  

    Gebruik creditcard in Oeganda: 
    Het is handig om een creditkaart (Visa- en Mastercard) achter de hand te hebben. Bij een aantal grotere banken in Kampala (Stanbic, Barclay’s, Standard Chartered  en Crane Bank) kun je er geld mee ‘uit de muur’ halen. Houd er wel rekening mee dat daar extra kosten aan verbonden zijn. In de grote hotels in Kampala kun je met alle gangbare creditcards betalen. Prijzen zijn meestal in dollars. Op sommige plaatsen heb je de mogelijkheid in dollars of euro’s te betalen. Maar meestal is het voordeliger om met shillings te betalen.
    Openingstijden Oeganda
    Winkels zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 8.30 tot 18.00 uur. Op zondag zijn de meeste winkels gesloten. Banken sluiten om 16.00 uur. Kleinere winkels en kraampjes aan de rand van de weg zijn langer ‘open’ en zorgen voor bedrijvigheid gedurende de hele avond.

    Shoppen in Kampala: Het bedrijfsleven heeft de nieuwe middenklasse in Oeganda helemaal ontdekt. Jarenlang was de gezellige maar kleine Pioneer Mall het enige winkelcentrum van Kampala. Inmiddels is daar naar Zuid-Afrikaans voorbeeld een flink aantal heuse shopping malls bijgekomen, zoals tussen het oude taxipark en het nieuwe taxipark, een gebied dat Miniprice heet en waar tal van shopping malls te vinden zijn. Een attractie op zich om lekker doorheen te lopen (neem geen filmcamera mee, draag geen sieraden e.d.) en de drukte van een Afrikaanse stad te ervaren.  Ook het Garden City winkelcentrum - mét bowlingbaan en bioscoop! – en het Keniase Nakumat bij het Africana Hotel zijn in trek bij de middenklasse van Kampala. Ook bij de Lugogo bypass in het noordoosten van Kampala zijn verschillende winkels en twee grote luxe supermarkten te vinden. Voor mooie souvenirs kun je evenwel nog altijd het best terecht bij de kunstmarkt achter het Nationaal Theater of de souvenirstalletjes aan Buganda Road.
    Fotografie Oeganda
    Oegandezen houden er niet van om spontaan gefotografeerd te worden, vooral niet als ze hard aan het werk zijn en geen schone kleding dragen. Vraag daarom tijdens je Oeganda rondreis altijd vooraf om toestemming als je iemand wilt fotograferen. Soms laten mensen zich voor een kleine vergoeding fotograferen. Als je géén toestemming krijgt, probeer dan vooral niet stiekem te fotograferen. Als je gesnapt wordt, raak je geheid in de problemen. Het fotograferen van vliegvelden, legerbarakken, militaire voertuigen, overheidsgebouwen, verbindingsmasten en dergelijke is sowieso verboden.
    Reisdocumenten Oeganda

    Internationaal paspoort:
    Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Oeganda reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

    Visum:

    Ja, voor Oeganda is een elektronisch visum (e-visum) nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Wij raden je aan om dit visum 4 weken voor vertrek van je groepsreis aan te vragen.

    Je kunt ervoor kiezen om het visum via onze partner aan te vragen, of zelf te regelen. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

     

    Het aanvragen van een visum kost tijd en kan foutgevoelig zijn. Wij raden onze reizigers dan ook aan om het visum te laten regelen door Traveldocs. Zo voorkom je onnodige stress voorafgaand aan de reis. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0)23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

    Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 


    - Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
    - Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be


    Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

    Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

     

    Bewijs van inentingen gele koorts:
    Bij de aanvraag van het e-visum en bij aankomst in het land dien je verplicht een bewijs van vaccinatie tegen gele koort te kunnen tonen.

    Tijdsverschil Oeganda
    In Oeganda is het één uur later dan in Nederland/België. Tijdens onze wintertijd is het twee uur later.
    Veiligheid Oeganda
    Oeganda is een relatief veilig land maar je moet zoals overal natuurlijk wel op je hoede zijn. Met name rond het nieuwe en het oude taxipark of op de Owino markt in Kampala moet je alert zijn voor zakkenrollers. Dat geldt ook in de bus, indien je met het openbaar vervoer reist. Dan zijn ook grotere tassen een gewilde prooi. Waardevolle spullen die je niet direct nodig hebt, kun je het beste achterlaten op je hotelkamer of, nog beter, in bewaring geven bij de receptie van je  hotel. Loop in Kampala over straat niet opzichtig met waardevolle spullen.  Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets naars overkomen, zorg dan dat je de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. Doe aangifte bij de politie, dat is nodig voor de verzekering.

    Reisadviezen voor Oeganda: Actuele informatie over de veiligheid in Oeganda vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl. Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken (http://diplomatie.belgium.be) vind je nuttige reistips.