Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

header image
Pionier
8,4 (9)

Rondreis Ecuador, Peru, Bolivia & Chili

59 dagen
v.a. € 7.345,-
Reisdocumenten

Reisdocumenten

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.Voor elk land moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina

Visum:
Voor deze bestemmingen is er voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig bij een verblijf tot maximaal 90 dagen.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Visa4Travel helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via 085 0218180. Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visa4travel.nl/koningaap
- Belgische reizigers bezoeken: visa4travel.be/koningaap

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Overstap in de Verenigde Staten
Voor reizen met een overstap in de Verenigde Staten, dien je online voor vertrek een ESTA-toestemming (Electronic System of Travel Authority) aan te vragen. Aanvragen kan via de officiële website: https://esta.cbp.dhs.gov/esta
Accommodatie en transport

Accommodatie en transport

Vervoer
Op onze reis door Ecuador, Peru, Chili en Bolivia hebben we ervoor gekozen de route zoveel mogelijk over land af te leggen. Zo krijg je de beste indruk van deze afwisselende regio en haar altijd boeiende bevolking. Tijdens de reis wordt afwisselend gebruik gemaakt van zowel eigen bussen als van openbare (nacht)bussen. In het kolommetje hieronder (Reisafstanden) kun je dat per traject bekijken. Ook in de beschrijving van het dag-tot-dag-programma staat per traject duidelijk vermeld hoe er gereisd wordt. Houd er wel rekening mee dat reizen in Latijns-Amerika zwaar kan zijn: sommige reisdagen zullen lang zijn, de wegen verkeren niet overal in de beste staat en het plaatselijke verkeer kan, op zijn zachtst gezegd, chaotisch zijn.
Let op: je sjouwt zelf met je bagage op de busstations en vliegvelden.

Voor de 3-daagse tour langs en over de zoutmeren wordt gebruik gemaakt van 4WD jeeps (4 reizigers per auto).

Om de reis comfortabeler te maken vlieg je met een binnenlandse vlucht van Sucre naar La Paz en van Cuzco naar Lima.

NB: Koning Aap heeft als uitgangspunt dat we ter plaatse - om milieuredenen - geen gebruik maken van regionale of binnenlandse vluchten. Toch vlieg je tijdens deze reis enkele malen binnenlands. In onze ogen zijn deze vluchten (bijna) niet te vermijden in landen zo groot en uitgestrekt. Ecuador, Peru, Bolivia & Chili hebben een bijzondere topografie, door de bergen, de niet altijd goede (en smalle) wegen waar de groten bussen soms niet eens passen en het oponthoud in het verkeer die de reizen mogelijk vertragen. Het is belangrijk om te beseffen dat 100 km rijden hier bijna altijd anders is dan 100 km rijden in Nederland of België, zowel in tijd als in risico´s en vertragingen. De huidige vluchten vervangen door vervoer over land zou de reis meerdere dagen langer maken. Daarom kiezen we hier bij deze reis voor enkele binnenlandse vluchten, het beste alternatief om comfortabel en veilig te reizen.

Er zitten geen ‘verplichte’ wandelingen in deze reis. Uiteraard leent de Andes zich voor spectaculaire wandelingen. Er zijn verschillende plaatsen waar je er eenvoudig zelf op uit kunt trekken. Fervente wandelliefhebbers kunnen kiezen (opgeven bij boeking!) voor een diverse optionele meerdaagse wandeltochten onder leiding van een Engelssprekende gids.

Vanzelfsprekend kan de lokale situatie aanleiding geven tot veranderingen. Als overstromingen een busreis onmogelijk maken of treinkaartjes, ondanks tijdig reserveren, opeens niet beschikbaar zijn, zal de reisbegeleiding een alternatief regelen.

De transfers van en naar de luchthaven zijn inbegrepen in de reissom. Indien je kiest voor het landarrangement, zijn de transfers van en naar de luchthaven niet inclusief.

Reisafstanden
Luchthaven Quito naar hotel in Quito: 45 km / 1 uur (transfer)
Quito naar Otavalo: 130 km / 2½ à 3 uur (eigen bus)
Otavalo naar Quito via Mitad del Mundo: 130 km / 2½ à 3 uur (eigen bus)
Quito naar Itamandi via Thermas de Papallacta: 223 km / 4 uur (eigen bus)
Itamandi naar Baños: 140 km / 4 uur (eigen bus)
Baños naar Riobamba via Chimborazo: 100 km / 2 uur (eigen bus)
Riobamba naar Cuenca via Ingapirca: 285 km / 6 uur (eigen bus)
Cuenca naar Loja: 265 km / 5 uur (eigen bus)
Loja naar Piura: 342 km / 8 uur (openbare bus)
Piura naar Chiclayo: 213 km / 3 uur (openbare bus)
Chiclayo naar Huanchaco via Trujillo: 209 km / 3½ uur (openbare bus)
Huanchaco naar Lima: 570 km / 9 uur (openbare bus)
Lima naar Ica via Pisco: 303 km / 4 uur (eigen bus)
Ica naar Nazca: 140 km / 2 uur (eigen bus)
Nazca naar Arequipa: 570 km / 9 à 10 uur (openbare nachtbus)
Arequipa naar Colca Canyon: 165 km / 4 uur (eigen bus)
Colca Canyon naar Arequipa: 165 km / 4 uur (eigen bus)
Arequipa naar Arica via Tacna: 426 km / 6 à 7 uur (openbare bus)
Arica naar San Pedro de Atacama: 698 km / 9 uur (openbare nachtbus)
San Pedro de Atacama naar Laguna Colorada: 149 km / 3 uur (4WD jeep)
Laguna Colorada naar San Juan: 280 km / 6 uur (4WD jeep)
San Juan naar Uyuni: 223 km / 5 uur (4WD jeep)
Uyuni naar Potosí : 205 km / 7 uur (eigen bus)
Potosí naar Sucre: 155 km / 3 uur (eigen bus)
Sucre naar La Paz: 362 km / 45 minuten (binnenlandse vlucht)
La Paz naar Puno: 325 km / 10 uur (openbare bus)
Puno naar Cuzco: 388 km / 7 uur (openbare bus)
Cuzco naar Aguas Calientes: 230 km / 3½ uur (eigen bus en trein)
Aguas Calientes naar Cuzco: 230 km / 3½ uur (trein en eigen bus)
Cuzco naar Lima 1155 km / 1½ uur (binnenlandse vlucht)
Lima hotel naar luchthaven: 20 km / ½ uur (transfer)
NB: De genoemde ‘kale’ reisduur per dag is sterk afhankelijk van de verkeersdrukte, wegwerkzaamheden, wegconditie, politiecontroles, grensformaliteiten, eventuele stakingen en het weer. Net als bij ons zijn bussen en vliegtuigen niet altijd stipt op tijd. Oponthoud of vertragingen zijn zeker mogelijk en de genoemde reisduur (zonder stops onderweg) per dag is uiteraard slechts bij benadering. Enige flexibiliteit van onze reizigers wordt op prijs gesteld. Er zijn aan deze tijden geen rechten te ontlenen.

Accommodatie
Tijdens deze reis wordt gebruik gemaakt van tweepersoonskamers, meestal met douche en toilet op de kamer, in schone, centraal gelegen, middenklasse hotels. Enkele van de hotels beschikken over een zwembad, breng je zwemspullen dus mee. Houd er rekening mee dat de toeristische infrastructuur (vervoer en accommodatie) in Ecuador, Peru, Chili en Bolivia vaak van mindere kwaliteit is dan we in Nederland en België gewend zijn.

Tijdens de zoutmerentocht overnacht je 2 nachten in zogenaamde refugios (schuilhutten), primitieve accomodaties waar je overnacht op een slaapzaal waar meerdere stapelbedden staan.

Je verblijf in het Amazonewoud en de 3-daagse Zoutmerentocht is op basis van volpension. Je verblijf in de overige accommodaties is op basis van logies met ontbijt.

Op twee trajecten maken we gebruik van een comfortable nachtbus, van Nazca naar Arequipa en van Arica naar San Pedro de Atacama. Bij deze twee nachtbustrajecten is het ontbijt niet inbegrepen. Houd er rekening mee dat je na aankomst met de nachtbus vaak niet meteen je kamer in kunt. De officiële inchecktijd is namelijk 12.00 uur ‘s middags.

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Enkele geplande hotels beschikken over wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn. Alleen bij de geplande accommodaties in het Amazonewoud, San Pedro de Atacama, Laguna Colorada en San Juan is geen wifi beschikbaar.

Deelnemers die zich individueel inschrijven delen een kamer met een andere deelnemer. We houden er uiteraard rekening mee dat je bij iemand op de kamer komt van hetzelfde geslacht. Het is mogelijk om, daar waar aanwezig, een eenpersoonskamer aan te vragen. Je betaalt hiervoor een eenpersoonskamer toeslag.
Let op: een eenpersoonskamer is niet mogelijk tijdens de Zoutmerentocht en in Uyuni.

Op deze reis is het niet mogelijk een driepersoonskamer te boeken.

Opmerking: in de maanden juni, juli en augustus kan het 's nachts behoorlijk koud zijn. De accommodaties beschikken vaak niet over verwarming (wel extra dekens). Ons advies is om warme (nacht) kleding, bijvoorbeeld thermo, mee te nemen.

Een goede eerste indruk van de hotels die Koning Aap gebruikt in Ecuador, Peru, Bolivia en Chili, vind je op het tabblad 'accommodaties' bij deze reis. Deze hotels zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen en beschikbaarheid.
Vluchtinformatie

Vluchtinformatie

De luchtvaartmaatschappij en het vluchtschema zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Het kan voorkomen dat er op de heen- en/of terugreis een overstap gemaakt moet worden. In sommige gevallen wordt er vertrokken vanuit Schiphol en worden de prijzen hierop gebaseerd. Reizigers dienen in dit geval zelf van en naar Schiphol te gaan en staan ook in voor deze kosten. Het getoonde vluchtschema is daarom een voorbeeld. Ongeveer 10 dagen voor vertrek vind je op mijn.koningaap je vertrektijdenbrief met daarin het definitieve vluchtschema.
Voor meer informatie en veelgestelde vragen betreffende vluchten, klik hier.
Zwaarte van de reis

Zwaarte van de reis

Vaak krijgen we de vraag of een reis 'zwaar' is. Dit vinden we een moeilijke vraag omdat iedereen een reis op een andere manier ervaart. In het algemeen kun je stellen dat iedereen met een goede lichamelijke en geestelijke conditie zonder problemen kan deelnemen aan onze reizen. Dit betekent bijvoorbeeld dat je altijd je eigen bagage naar je kamer kunt brengen, - ook als er geen lift is - of dat een uitgebreide stadswandeling voor je geen probleem is. Culturele verschillen respecteer je en je kunt goed omgaan met onverwachte gebeurtenissen. Op basis van onze ervaring en de terugkoppeling van onze reizigers en reisbegeleiders geven we voor iedere reis tevens een indicatie voor de ervaren zwaarte. Zo hopen we je te helpen om de reis te kiezen die bij je past zodat jij zelf - én ook je medereizigers! – optimaal kunnen genieten. Bij deze indeling houden we rekening met de gebruikte accommodatie, reisduur, hoogteverschillen, zwaarte van wandelingen & ruimte om zelf invulling te geven aan programma.

Hoogteverschillen en hoogteziekte
Tijdens deze reis slaap je meerdere dagen achter elkaar boven de 3000 meter hoogte. Het is daarom heel belangrijk om je goed in te lezen in het begrip ‘hoogte’. Wanneer hoogteziekte niet (op tijd) behandeld wordt kan het levensbedreigend zijn.

Het krijgen van hoogteziekte kan helaas nooit worden uitgesloten, ook niet wanneer je hiervan tijdens eerdere reizen geen last hebt gehad. Klachten en symptomen van hoogteziekte zijn o.a. hoofdpijn, misselijkheid, slapeloosheid, duizeligheid en kortademigheid. Meestal gaan deze klachten binnen enkele dagen weer over. Als de klachten aanhouden is het altijd raadzaam een arts te raadplegen en soms is afdalen zelfs het enige dat helpt! Samen met de reisbegeleider wordt bepaald of in het geval van hoogteziekte verdere deelname aan de reis verantwoord is.

Wanneer je twijfelt over je gezondheid voorafgaand aan de reis, dan raden we ten zeerste aan om medisch advies in te winnen voor je deze reis boekt. Je kunt tevens met je huisarts of de GGD bespreken of je tijdelijk medicatie tegen hoogteziekte (bijvoorbeeld: Diamox) kunt slikken. Het medicijn kan bij sommige mensen de acclimatisatie bevorderen, waardoor het risico op hoogteziekte verminderd. Geef bij boeking ook altijd aan ons door of je medicatie gebruikt of een medische achtergrond hebt in long, hart- en vaatziekten of overige ziekten.

Wil je inhoudelijk meer weten over hoogteziekte, kijk dan op de website: www.hoogteziekte.info.

Moeilijkheidsgraad van deze rondreis door Ecuador, Peru, Chili en Bolivia:
Tijdens deze bijzondere en complete reis bezoek je vier landen waardoor je niet aan een paar lange reisdagen ontkomt. Je reist op deze Ecuador, Peru, Chili en Bolivia groepsreis afwisselend met eigen bussen en openbaar vervoer. Onder het kopje ‘accommodatie en transport’ vind je een specificatie per traject. Voor de driedaagse tour langs en over de zoutmeren wordt gebruik gemaakt van 4WD jeeps (4 reizigers per auto). Twee trajecten leg je af met een nachtbus. Om de reis comfortabeler te maken vlieg je met een binnenlandse vlucht van Sucre naar La Paz en van Cuzco naar Lima.

Je logeert op deze reis overwegend in middenklasse hotels, op basis van logies met ontbijt. Tijdens de zoutmerentocht slaap je twee nachten in zogenaamde refugios (schuilhutten). Dat zijn primitieve accommodaties waar je overnacht op een slaapzaal waar meerdere stapelbedden staan. Tip: neem oordopjes mee!

Met name in de maanden juni, juli en augustus kan het 's nachts behoorlijk koud zijn. De accommodaties beschikken vaak niet over verwarming (wel extra dekens). Ons advies is om warme (nacht) kleding, bijvoorbeeld thermo, mee te nemen.

Houd er rekening met dat de infrastructuur af en toe te wensen overlaat in Zuid-Amerika, zowel op het gebied van vervoer als accommodatie. Voor deelname aan deze reis dien je naast een flexibele instelling een goede conditie te hebben. Een reis op hoogte kan vermoeiend zijn door o.a. de ijle lucht! Belangrijk is om alert te zijn (op mogelijke verschijnselen van hoogteziekte) je eigen tempo te volgen en rustig aan te doen.
Realiseer je dat je je bevindt in een regio in ontwikkeling, je doet erg veel nieuwe indrukken op (Zuid-Amerika is erg ‘anders’ dan Nederland of België). En ook dat is best vermoeiend!

Deze reis valt in categorie 5.

Categorie 1: Ontspannen reis, voor iedereen goed te doen. Korte reisafstanden, goede hotels, lichte wandelingen, reis met een laag tempo.
Categorie 2: Voor iedereen goed te doen. Soms wat langere reisafstanden. Goede hotels, soms avontuurlijke overnachting, eenvoudige wandelingen, reis in een gewoon tempo. Voldoende ruimte om ook zelf invulling te geven aan je reis door verblijf in grotere steden.
Categorie 3: Goed te doen voor iedereen die zich voorbereidt en zich flexibel opstelt. Er zitten zwaardere trajecten in de reis zoals langere reisafstanden (> 6 uur), treinreizen, wandelingen over ongebaande paden en/of ongelijke ondergrond, geringe hoogteverschillen en/of (meerdere) overnachtingen in eenvoudige accommodatie en/of je ervaart grote culturele verschillen. Soms minder ruimte om zelf zonder de overige deelnemers op pad te gaan (denk aan verblijf in wildpark).
Categorie 4: Redelijk stevige reis door lange reisafstanden, diverse zwaardere en/of meerdaagse wandelingen, hoogteverschillen, regelmatig eenvoudige accommodatie, minder ruimte voor eigen invulling omdat veel in groepsverband gedaan moet worden (verblijf in wildpark, reizen door ruige natuur).
Categorie 5: Zware reis die we alleen aanraden voor ervaren reizigers die beschikken over uitgebreide reiservaring en een zeer goede lichamelijke en geestelijke conditie hebben. Denk hierbij aan meerdaagse trektochten, reizen door ruig terrein, lange wandelafstanden per dag en/of grote hoogteverschillen.


Neem bij twijfel contact met ons op. Wij adviseren jou graag bij de keuze voor een passende reis.
Reisbegeleiding

Reisbegeleiding

Al onze groepsreizen worden ter plekke uitgevoerd door Nederlandstalige of lokale Engelstalige reisbegeleiders. Bij de vertrekdatum van een reis wordt dit op onze website duidelijk vermeld.

Veel klanten vragen ons of er veel verschil is tussen een reisbegeleider uit België/Nederland of een lokale Engelssprekende reisbegeleider. Wij vinden dat er aan beide keuzes voor- en nadelen verbonden zijn en dat iedereen daarom zelf moet afwegen welke keuze voor hem/haar de beste is.

Een Nederlandstalige reisbegeleider is meestal opgegroeid in België of Nederland en maakt daarom deel uit van onze westerse cultuur. Met hen is het over het algemeen makkelijker communiceren tijdens de reis, zowel wat betreft de taal als de culturele achtergrond. Daardoor kan deze reisbegeleider het groepsproces makkelijker volgen en bijsturen waar nodig. Vaak hebben zij ook uitgebreid gereisd of gewoond op de bestemming en hebben dus veel kennis over de lokale gebruiken en delen dit graag met je. Ook is de Nederlandstalige reisbegeleider zich zeer bewust van het belang van duurzaam toerisme; ze stimuleren het bezoeken van kleinschalige lokale restaurants, beperken het gebruik van plastic en geven duurzame tips tijdens de reis.

Een lokale Engelstalige reisbegeleider is natuurlijk op de bestemming opgegroeid en ‘ademt’ daarom deze bestemming. Hij of zij is hierdoor de aangewezen persoon om je in te wijden in de lokale gebruiken en cultuur. Overal is hij/zij thuis en dit communiceert erg makkelijk met de lokalen. Zijn of haar Engels heeft vaak een accent waardoor de communicatie iets moeilijker kan verlopen dan met een Nederlandstalige reisbegeleider. Positief is dat zo lokaal werk gecreëerd wordt op de bestemming zodat de lokale economie meer profiteert van je bezoek. Tenslotte geldt vaak een korting op een reis met een lokale Engelstalige reisbegeleider omdat bijvoorbeeld geen intercontinentaal vliegticket voor hen betaald hoeft te worden en wij dit verrekenen in onze prijzen.

Koning Aap stelt hoge eisen aan de reisbegeleiding. Een goede reisbegeleider is van grote meerwaarde op de reis! Wij zijn dan ook trots op ons team van professionele reisbegeleiders. Het zijn stuk voor stuk enthousiastelingen die allemaal de liefde voor 'hun' land(en) graag aan anderen over brengen. Ruime reiservaring én ervaring in het omgaan met groepen en (bij voorkeur) actieve kennis van lokale gebruiken en de taal zijn bij ons belangrijke selectiecriteria bij de keuze voor onze reisbegeleiders. Voor onze nieuwe reisbegeleiders worden speciale trainingen georganiseerd om ze voor te bereiden op hun rol tijdens de reis. Tijdens deze trainingen krijgen ze ook lastige praktijksituaties voorgeschoteld en leren ze waar de Koning Aap reisformule voor staat.

Daarnaast worden er met regelmaat bijeenkomsten georganiseerd voor de Nederlandstalige reisbegeleiders om essentiële kennis en ervaring uit te wisselen met elkaar en met medewerkers op kantoor, zodat de reizen op allerlei vlakken verbeterd kunnen worden.

De primaire taak van onze reisbegeleiding is toezien op een goede logistiek van de reis (vervoer en accommodatie). Ook waakt de reisbegeleiding over het verloop van het programma en over de aandacht die elk onderdeel krijgt. De reisbegeleider organiseert ter plekke een scala aan facultatieve excursies. Daarnaast fungeert hij of zij natuurlijk als centrale vraagbaak. Onze medewerkers kunnen veel vertellen over het land en de plaatselijke gewoonten. Realiseer je wel: een reisbegeleider is geen wandelende encyclopedie. Hoe je uiteindelijk het land ervaart bepaal je zelf, neem dus altijd een goede reisgids mee.

Natuurlijk heeft een reisbegeleider ook niet alles in de hand. Soms is er sprake van overmacht: door overstromingen of aardverschuivingen is de weg versperd, de overheid heeft de treinkaartjes geconfisqueerd of het hotel heeft de kamers al weggegeven. Bij dit soort tegenslagen zal de reisbegeleider op zoek gaan naar een alternatief.

Ondanks alle voorbereidingen en inspanningen van de reisbegeleider kan het gebeuren dat de reis toch niet geheel naar je verwachting verloopt. De reisbegeleider hoort dit dan graag van je, zodat er ter plekke naar een oplossing gezocht kan worden.

Het functioneren van onze reisbegeleiders evalueren we na iedere reis aan de hand van door deelnemers ingevulde evaluatieformulieren. Zo hebben wij te allen tijde zicht op hoe onze mensen in het veld opereren!

Je reisbegeleider verwacht aan het einde van de reis een fooi als zij/hij het werk goed heeft gedaan. Ons advies voor deze fooi verschilt per land, kijk voor een indicatie in de landeninformatie van je reisbestemming.
Bewust op reis

Bewust op reis

Reizen is andere culturen leren kennen, lokale mensen ontmoeten en prachtige natuur zien. En dat willen we ook nog tot ver in de toekomst. Daarom houden wij bij onze reizen rekening met milieu, mensen, natuur en cultuur. Dit is niet alleen noodzakelijk maar ook nog eens heel leuk!

Local Impact Score

Voor elke reis streven we naar een minimale impact op het klimaat en een maximale positieve impact op de lokale omgeving. Om inzichtelijk te maken welk deel van onze uitgaven en de uitgaven van onze reizigers bij de lokale gemeenschap (accommodaties, restaurants en transport) terecht komt, hebben wij een Local Impact Score ontwikkeld.

De Local Impact Score bestaat uit twee elementen. Het eerste deel is opgebouwd uit een berekening van de vlucht, het landarrangement en het geschatte zakgeld. Het tweede deel is opgebouwd uit een waardensysteem van tien duurzaamheidscriteria waarvan wij vinden dat deze de lokale impact vergroten. Deze twee elementen samen vormen samen onze Local Impact score. Hoe hoger de score, hoe meer geld er in de lokale gemeenschap blijft. Lagere scores hebben uiteraard meer aandacht nodig in de toekomst. We doen er alles aan om een score waar mogelijk te verbeteren samen met onze lokale partners. We zullen de scores jaarlijks bijwerken en herzien.

De Local Impact Score van deze reis is: 76


Wil je meer lezen over de Local Impact Score of ben je benieuwe uit welke duurzaamheidscriteria de score is opgebouwd? Wij leggen je dit graag uit op FeelingResponsible.org.
Bijkomende kosten en zakgeld

Bijkomende kosten en zakgeld

Zakgeld / Bijkomende kosten
Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor je maaltijden, drankjes, excursies, entreegelden, ter plaatse te betalen luchthavenbelastingen en fooien. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavepatroon, souvenirs zijn mede daarom niet inbegrepen.

Gezamenlijke uitgavenpot
Tijdens je reis kun je regelmatig gezamenlijk deelnemen aan excursies of (niet vantevoren betaalde) maaltijden. Ook zullen er hier en daar gemeenschappelijke fooien betaald worden. Om hiervoor niet elke keer apart te hoeven afrekenen wordt er een gezamenlijke uitgavenpot ingesteld. Aan het begin van de reis wordt door de reisbegeleider van iedereen geld ingezameld voor deze pot. Aan het eind van de reis volgt dan de afrekening, waarbij je geld terug kunt krijgen of bij moet betalen. Met deze uitgaven is rekening gehouden bij de hoogte van ons adviesbedrag voor het zakgeld.

De hoogte van deze gezamenlijke uitgavenpot voor deze reis bedraagt € 50,-.
Landarrangement

Landarrangement

Het is ook mogelijk om van deze rondreis alleen het landarrangement te boeken. Je regelt dan zelf de internationale vluchten en de transfer bij aankomst en vertrek. Met de andere deelnemers maak je vervolgens de reis volgens programma. Zo heb je een optimale vrijheid om zelf je reis samen te stellen en de vlucht te kiezen die bij je reisplannen past.

Op het boekingsformulier kun je ook aangeven of we, tegen betaling, nog een extra overnachting bij aankomst moeten regelen. Ook de transfer bij aankomst kan Koning Aap op individuele basis voor je regelen.

Voor al onze  reizen hebben we een minimum aantal deelnemers nodig. Houd hier rekening mee voordat je zelf tickets gaat reserveren.

Het is in alle gevallen je eigen verantwoordelijkheid om op tijd bij het beginpunt van de reis aanwezig te zijn. Daarnaast zijn wij niet verantwoordelijk voor sporadische wijzigingen in de vertrekdata van onze groepsreizen.De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf € 6.095,-.
Verzekeringen

Verzekeringen

Zoals in onze reisvoorwaarden vermeld staat, stellen we het afsluiten van een reisverzekering verplicht en bevelen we het afsluiten. Mocht er onverhoopt iets gebeuren tijdens de reis of voor aanvang van de reis, dan kan dit je veel geld kosten. Door het afsluiten van een verzekering voorkom je hoge kosten. Koning Aap werkt al jaren samen met de bekende reisverzekeraar Allianz Global Assistance. Zij hebben een speciaal pakket van reis- en annuleringsverzekeringen samengesteld dat aansluit op het avontuurlijk karakter van onze groepsreizen.

Je verzekeringen bij Koning Aap afsluiten: de voordelen
Hoewel het niet verplicht is om de verzekeringen bij Koning Aap af te sluiten, raden we dit wel aan. Omdat we goed op de hoogte zijn van de af te leggen reisroutes en ter plaatse beschikken over de medewerking van lokale agenten, zijn eventuele problemen makkelijker op te lossen wanneer de reisverzekering via Koning Aap is afgesloten. Een bijkomend voordeel is dat wanneer een reis onverhoopt niet door mocht gaan, de kosten van de afgesloten reis- en/of annuleringsverzekeringen geheel gerestitueerd worden.

Reis je met een reisgenoot?
Deelnemers die zich samen inschrijven op een reis raden we aan om een reisverzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeringsmaatschappij. Bij een eventuele repatriëring van je reisgenoot voorkom je zo dat je als medereiziger (met een andere verzekering) geen toestemming krijgt om ook zonder kosten terug te keren.

Avontuurlijke excursies zijn op eigen risico
Met nadruk willen we er op wijzen dat reizigers die tijdens hun reis deel willen nemen aan avontuurlijke excursies (als raften, duiken, snorkelen, (bamboe)vlotvaren, kanoën, (water)skiën, (wind)surfen, parasailing, deltavliegen, parachutespringen, ballonvaren, bungee jumpen, canopy tour, canyoning, speleologie, mountain trekking, tokkelen, sandboarden, mountain biking, downhill biking en snowboarden) dit voor eigen risico doen en dat we hen dringend aanraden vooraf te controleren of hun reisverzekering deze activiteiten dekt.

Hoe sluit je een verzekering via ons af?
Dat is heel makkelijk! Bij het boeken van een reis, kun je in het boekingsformulier aangeven welke verzekering(en) je wilt bijboeken.

Overzicht verzekeringen
Voor meer informatie verwijzen we je door naar een pagina met meer uitleg over alle verzekeringsmogelijkheden.

Veilig op reis

Veilig op reis

Koning Aap is aangesloten bij de VVR. Op de reizen van Koning Aap zijn de Algemene en Bijzondere Reisvoorwaarden van toepassing op de contracten tot reisoranisatie en reisbemiddeling zoals verstaan onder de Belgische wet van 16 februari 1994.

Conform art. 36 van de wet tot regeling van het contract tot reisorganisatie en reisbemiddeling is Koning Aap door Amlin Europe nv, bijhuis België, verzekerd om, in geval van financieel onvermogen, zijn verplichtingen jegens de reiziger verder na te komen. Deze garantiestelling wordt begeleid door VSR.

Voor jou als reiziger is dit een veilig gevoel, omdat je bij eventuele problemen altijd kunt terugvallen op deze organisaties.


Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over Bolivia Veelgestelde vragen over Chili Veelgestelde vragen over Ecuador Veelgestelde vragen over Peru
Landinformatie

Landinformatie

Meer informatie over Bolivia Meer informatie over Chili Meer informatie over Ecuador Meer informatie over Peru
Verder nog belangrijk

Verder nog belangrijk

We raden je aan om goed voorbereid op reis te gaan, lees daarom voldoende over je reisbestemming en vraag goed na welke vaccinaties en andere medicatie je nodig hebt. Hieronder volgen nog een paar belangrijke zaken.

Persoonsgegevens
Zorg dat je je persoons- en paspoortgegevens (als geslacht, geboortedatum, voornamen en achternaam zoals vermeld in je paspoort) correct invult, aangezien deze uiteraard nodig zijn voor het inboeken van je vluchten, eventuele treintickets of accommodatie. Check na ontvangst van je (digitale) boekingsbevestiging of deze gegevens correct staan vermeld. Je bent zelf verantwoordelijk voor het verstrekken van correcte gegevens. Met onjuiste gegevens loop je het risico niet toegelaten te worden op een vlucht of buitenlandse luchthaven.

Feedback
Hoewel wij veel aandacht besteden aan het goed uitvoeren van onze reizen is het mogelijk dat een deelnemer aanmerkingen heeft over de uitvoering van de reis. Om te bewerkstelligen dat deze aanmerkingen direct tijdens de reis naar tevredenheid opgelost kunnen worden, is de deelnemer verplicht de aanmerkingen per omgaande schriftelijk aan de reisbegeleiding mee te delen. Klachten die niet tijdens de reis schriftelijk aan de reisbegeleiding zijn meegedeeld, zullen door ons na afloop van de reis niet in behandeling worden genomen.

Aantal deelnemers
Mocht het gepubliceerde minimum aantal deelnemers niet gehaald worden, dan hebben wij de mogelijkheid om deze reis schriftelijk of mondeling te annuleren. Ook het uiteindelijk niet verkrijgen van de benodigde vliegtickets, kan leiden tot het annuleren van de reis. Wij verplichten ons dit uiterlijk drie weken voor vertrek aan de deelnemers mee te delen.

Adventure Specialists BV 
Koning Aap maakt deel uit van een groep avontuurlijke reisorganisaties die vallen onder Adventure Specialists BV. Zij werken op diverse manieren samen om te zorgen dat de reiziger zo veel mogelijk waar krijgt voor zijn geld. Achter de schermen wordt er samengewerkt op het gebied van inkoop en afhandeling en voor de reiziger betekent het dat we de kans vergroten dat de reizen doorgang vinden doordat we belangstellenden naar elkaar kunnen doorverwijzen. In het enkele geval dat een reis wordt geannuleerd, gaan we eerst kijken of we de reiziger kunnen onderbrengen bij een van de andere reisorganisaties (Koning Aap Nederland, Koning Aap België, Shoestring Nederland, Shoestring International).

Boek niet te laat
Wacht met het boeken van een reis niet te lang, omdat we een maand voor een reis vertrekt (en in sommige gevallen eerder) onze vliegtuigstoelen moeten retourneren aan de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. Daarna zijn de stoelen ‘op aanvraag’. Bovendien kan laat boeken afwijkende vluchtschema’s met bijbehorende vluchttoeslagen, extra transfers en eenpersoonskamertoeslagen met zich meebrengen.

Laatste Nieuws
In de uitgebreide reisbeschrijving vind je de meest actuele informatie over onze reizen. In de loop van het jaar kunnen echter veranderingen optreden waardoor mogelijk het dag-tot-dag-programma of het vluchtschema aangepast dient te worden. Uiteraard zoeken we dan altijd naar een zo goed mogelijk alternatief. Al deze veranderingen worden, zodra bekend, vermeld op onze website bij de betreffende reis onder 'Laatste Nieuws'. Indien de inhoud van de uitgebreide reisbeschrijving afwijkt van de informatie in onze algemene brochure, is de beschrijving op onze website bindend.

Verlenging van de reis
Mocht je je reis willen verlengen, dan kun je dit aangeven op je boekingsformulier. Voor het wijzigen van de terugvlucht brengen we standaard € 50,- per boeking in rekening. 

Bij de verlenging van je reis kun je te maken hebben met extra kosten, zoals meerkosten voor de vlucht (door bijvoorbeeld een andere luchtvaartmaatschappij of boekingsklasse), het regelen van eigen transfer, extra hotelnachten etc. Wij nemen (na ontvangst van je boekingsformulier!) zo spoedig mogelijk contact met je op om de prijs met je te bespreken. Pas nadat je hiermee akkoord bent gegaan, wordt je boeking definitief. Als je besluit om een reis te verlengen met een door Koning Aap aangeboden arrangement, betaal je geen wijzigingskosten.

Reisvaccinaties aan huis
Het is altijd belangrijk om goed beschermd op reis te gaan. Thuisvaccinatie is de grootste aanbieder van vaccinaties aan huis. Haar gespecialiseerde artsen komen ook 's avonds of in het weekend bij jou thuis om reisvaccinaties te zetten. Bovendien geven de artsen jou tips en advies om goed beschermd op reis te gaan. Thuisvaccinatie brengt geen extra kosten in rekening voor de service aan huis en haar prijzen zijn vergelijkbaar met de GGD. Vaak worden de kosten geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar.

Tenslotte
Onze rondreizen gaan door landen waar het klimaat en andere factoren kunnen zorgen voor problemen. Dit kan betekenen dat we soms moeten afwijken van het bovenstaande programma. Tussentijdse aanpassingen van dienstregelingen en prijzen van de luchtvaartmaatschappijen kunnen eveneens leiden tot gewijzigde vluchtdagen en reissommen. We doen ons uiterste best om eventuele veranderingen zo snel mogelijk door te geven en de gevolgen ervan zo beperkt mogelijk te houden, maar we zijn niet verantwoordelijk voor factoren die buiten onze macht liggen. Je kunt op onze website kijken voor eventuele wijzigingen.

Adres

Adres

Bezoekadres Koning Aap

Koningin Elisabethlaan 45
9000 Gent

Email

[email protected]

Telefoon

09-2341311

In geval van uiterste nood - 24 uur bereikbaar:

Uitsluitend voor noodgevallen kun je ons ook buiten kantooruren bereiken op +32 (0)9-234 13 11. Je kiest dan in het keuzemenu voor nummer 1. Je wordt dan direct doorverbonden met onze alarmcentrale.
Bij een noodgeval moet je denken aan een last-minute annulering (binnen 24 uur voor vertrek), (vlucht)vertraging of ziekenhuisopname.

Openingstijden

Ons kantoor is geopend op de volgende tijden:
Maandag t/m vrijdag van 09-13 en 14-17 uur

Afspraak met een landenspecialist

Wil je een afspraak maken met één van onze landenspecialisten, bel dan van tevoren voor een afspraak, zodat je er zeker van bent dat je de juiste persoon te spreken krijgt.

Reisdocumenten

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.Voor elk land moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina

Visum:
Voor deze bestemmingen is er voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig bij een verblijf tot maximaal 90 dagen.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Visa4Travel helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via 085 0218180. Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visa4travel.nl/koningaap
- Belgische reizigers bezoeken: visa4travel.be/koningaap

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Overstap in de Verenigde Staten
Voor reizen met een overstap in de Verenigde Staten, dien je online voor vertrek een ESTA-toestemming (Electronic System of Travel Authority) aan te vragen. Aanvragen kan via de officiële website: https://esta.cbp.dhs.gov/esta

Accommodatie en transport

Vervoer
Op onze reis door Ecuador, Peru, Chili en Bolivia hebben we ervoor gekozen de route zoveel mogelijk over land af te leggen. Zo krijg je de beste indruk van deze afwisselende regio en haar altijd boeiende bevolking. Tijdens de reis wordt afwisselend gebruik gemaakt van zowel eigen bussen als van openbare (nacht)bussen. In het kolommetje hieronder (Reisafstanden) kun je dat per traject bekijken. Ook in de beschrijving van het dag-tot-dag-programma staat per traject duidelijk vermeld hoe er gereisd wordt. Houd er wel rekening mee dat reizen in Latijns-Amerika zwaar kan zijn: sommige reisdagen zullen lang zijn, de wegen verkeren niet overal in de beste staat en het plaatselijke verkeer kan, op zijn zachtst gezegd, chaotisch zijn.
Let op: je sjouwt zelf met je bagage op de busstations en vliegvelden.

Voor de 3-daagse tour langs en over de zoutmeren wordt gebruik gemaakt van 4WD jeeps (4 reizigers per auto).

Om de reis comfortabeler te maken vlieg je met een binnenlandse vlucht van Sucre naar La Paz en van Cuzco naar Lima.

NB: Koning Aap heeft als uitgangspunt dat we ter plaatse - om milieuredenen - geen gebruik maken van regionale of binnenlandse vluchten. Toch vlieg je tijdens deze reis enkele malen binnenlands. In onze ogen zijn deze vluchten (bijna) niet te vermijden in landen zo groot en uitgestrekt. Ecuador, Peru, Bolivia & Chili hebben een bijzondere topografie, door de bergen, de niet altijd goede (en smalle) wegen waar de groten bussen soms niet eens passen en het oponthoud in het verkeer die de reizen mogelijk vertragen. Het is belangrijk om te beseffen dat 100 km rijden hier bijna altijd anders is dan 100 km rijden in Nederland of België, zowel in tijd als in risico´s en vertragingen. De huidige vluchten vervangen door vervoer over land zou de reis meerdere dagen langer maken. Daarom kiezen we hier bij deze reis voor enkele binnenlandse vluchten, het beste alternatief om comfortabel en veilig te reizen.

Er zitten geen ‘verplichte’ wandelingen in deze reis. Uiteraard leent de Andes zich voor spectaculaire wandelingen. Er zijn verschillende plaatsen waar je er eenvoudig zelf op uit kunt trekken. Fervente wandelliefhebbers kunnen kiezen (opgeven bij boeking!) voor een diverse optionele meerdaagse wandeltochten onder leiding van een Engelssprekende gids.

Vanzelfsprekend kan de lokale situatie aanleiding geven tot veranderingen. Als overstromingen een busreis onmogelijk maken of treinkaartjes, ondanks tijdig reserveren, opeens niet beschikbaar zijn, zal de reisbegeleiding een alternatief regelen.

De transfers van en naar de luchthaven zijn inbegrepen in de reissom. Indien je kiest voor het landarrangement, zijn de transfers van en naar de luchthaven niet inclusief.

Reisafstanden
Luchthaven Quito naar hotel in Quito: 45 km / 1 uur (transfer)
Quito naar Otavalo: 130 km / 2½ à 3 uur (eigen bus)
Otavalo naar Quito via Mitad del Mundo: 130 km / 2½ à 3 uur (eigen bus)
Quito naar Itamandi via Thermas de Papallacta: 223 km / 4 uur (eigen bus)
Itamandi naar Baños: 140 km / 4 uur (eigen bus)
Baños naar Riobamba via Chimborazo: 100 km / 2 uur (eigen bus)
Riobamba naar Cuenca via Ingapirca: 285 km / 6 uur (eigen bus)
Cuenca naar Loja: 265 km / 5 uur (eigen bus)
Loja naar Piura: 342 km / 8 uur (openbare bus)
Piura naar Chiclayo: 213 km / 3 uur (openbare bus)
Chiclayo naar Huanchaco via Trujillo: 209 km / 3½ uur (openbare bus)
Huanchaco naar Lima: 570 km / 9 uur (openbare bus)
Lima naar Ica via Pisco: 303 km / 4 uur (eigen bus)
Ica naar Nazca: 140 km / 2 uur (eigen bus)
Nazca naar Arequipa: 570 km / 9 à 10 uur (openbare nachtbus)
Arequipa naar Colca Canyon: 165 km / 4 uur (eigen bus)
Colca Canyon naar Arequipa: 165 km / 4 uur (eigen bus)
Arequipa naar Arica via Tacna: 426 km / 6 à 7 uur (openbare bus)
Arica naar San Pedro de Atacama: 698 km / 9 uur (openbare nachtbus)
San Pedro de Atacama naar Laguna Colorada: 149 km / 3 uur (4WD jeep)
Laguna Colorada naar San Juan: 280 km / 6 uur (4WD jeep)
San Juan naar Uyuni: 223 km / 5 uur (4WD jeep)
Uyuni naar Potosí : 205 km / 7 uur (eigen bus)
Potosí naar Sucre: 155 km / 3 uur (eigen bus)
Sucre naar La Paz: 362 km / 45 minuten (binnenlandse vlucht)
La Paz naar Puno: 325 km / 10 uur (openbare bus)
Puno naar Cuzco: 388 km / 7 uur (openbare bus)
Cuzco naar Aguas Calientes: 230 km / 3½ uur (eigen bus en trein)
Aguas Calientes naar Cuzco: 230 km / 3½ uur (trein en eigen bus)
Cuzco naar Lima 1155 km / 1½ uur (binnenlandse vlucht)
Lima hotel naar luchthaven: 20 km / ½ uur (transfer)
NB: De genoemde ‘kale’ reisduur per dag is sterk afhankelijk van de verkeersdrukte, wegwerkzaamheden, wegconditie, politiecontroles, grensformaliteiten, eventuele stakingen en het weer. Net als bij ons zijn bussen en vliegtuigen niet altijd stipt op tijd. Oponthoud of vertragingen zijn zeker mogelijk en de genoemde reisduur (zonder stops onderweg) per dag is uiteraard slechts bij benadering. Enige flexibiliteit van onze reizigers wordt op prijs gesteld. Er zijn aan deze tijden geen rechten te ontlenen.

Accommodatie
Tijdens deze reis wordt gebruik gemaakt van tweepersoonskamers, meestal met douche en toilet op de kamer, in schone, centraal gelegen, middenklasse hotels. Enkele van de hotels beschikken over een zwembad, breng je zwemspullen dus mee. Houd er rekening mee dat de toeristische infrastructuur (vervoer en accommodatie) in Ecuador, Peru, Chili en Bolivia vaak van mindere kwaliteit is dan we in Nederland en België gewend zijn.

Tijdens de zoutmerentocht overnacht je 2 nachten in zogenaamde refugios (schuilhutten), primitieve accomodaties waar je overnacht op een slaapzaal waar meerdere stapelbedden staan.

Je verblijf in het Amazonewoud en de 3-daagse Zoutmerentocht is op basis van volpension. Je verblijf in de overige accommodaties is op basis van logies met ontbijt.

Op twee trajecten maken we gebruik van een comfortable nachtbus, van Nazca naar Arequipa en van Arica naar San Pedro de Atacama. Bij deze twee nachtbustrajecten is het ontbijt niet inbegrepen. Houd er rekening mee dat je na aankomst met de nachtbus vaak niet meteen je kamer in kunt. De officiële inchecktijd is namelijk 12.00 uur ‘s middags.

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Enkele geplande hotels beschikken over wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn. Alleen bij de geplande accommodaties in het Amazonewoud, San Pedro de Atacama, Laguna Colorada en San Juan is geen wifi beschikbaar.

Deelnemers die zich individueel inschrijven delen een kamer met een andere deelnemer. We houden er uiteraard rekening mee dat je bij iemand op de kamer komt van hetzelfde geslacht. Het is mogelijk om, daar waar aanwezig, een eenpersoonskamer aan te vragen. Je betaalt hiervoor een eenpersoonskamer toeslag.
Let op: een eenpersoonskamer is niet mogelijk tijdens de Zoutmerentocht en in Uyuni.

Op deze reis is het niet mogelijk een driepersoonskamer te boeken.

Opmerking: in de maanden juni, juli en augustus kan het 's nachts behoorlijk koud zijn. De accommodaties beschikken vaak niet over verwarming (wel extra dekens). Ons advies is om warme (nacht) kleding, bijvoorbeeld thermo, mee te nemen.

Een goede eerste indruk van de hotels die Koning Aap gebruikt in Ecuador, Peru, Bolivia en Chili, vind je op het tabblad 'accommodaties' bij deze reis. Deze hotels zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen en beschikbaarheid.

Vluchtinformatie

De luchtvaartmaatschappij en het vluchtschema zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Het kan voorkomen dat er op de heen- en/of terugreis een overstap gemaakt moet worden. In sommige gevallen wordt er vertrokken vanuit Schiphol en worden de prijzen hierop gebaseerd. Reizigers dienen in dit geval zelf van en naar Schiphol te gaan en staan ook in voor deze kosten. Het getoonde vluchtschema is daarom een voorbeeld. Ongeveer 10 dagen voor vertrek vind je op mijn.koningaap je vertrektijdenbrief met daarin het definitieve vluchtschema.
Voor meer informatie en veelgestelde vragen betreffende vluchten, klik hier.

Zwaarte van de reis

Vaak krijgen we de vraag of een reis 'zwaar' is. Dit vinden we een moeilijke vraag omdat iedereen een reis op een andere manier ervaart. In het algemeen kun je stellen dat iedereen met een goede lichamelijke en geestelijke conditie zonder problemen kan deelnemen aan onze reizen. Dit betekent bijvoorbeeld dat je altijd je eigen bagage naar je kamer kunt brengen, - ook als er geen lift is - of dat een uitgebreide stadswandeling voor je geen probleem is. Culturele verschillen respecteer je en je kunt goed omgaan met onverwachte gebeurtenissen. Op basis van onze ervaring en de terugkoppeling van onze reizigers en reisbegeleiders geven we voor iedere reis tevens een indicatie voor de ervaren zwaarte. Zo hopen we je te helpen om de reis te kiezen die bij je past zodat jij zelf - én ook je medereizigers! – optimaal kunnen genieten. Bij deze indeling houden we rekening met de gebruikte accommodatie, reisduur, hoogteverschillen, zwaarte van wandelingen & ruimte om zelf invulling te geven aan programma.

Hoogteverschillen en hoogteziekte
Tijdens deze reis slaap je meerdere dagen achter elkaar boven de 3000 meter hoogte. Het is daarom heel belangrijk om je goed in te lezen in het begrip ‘hoogte’. Wanneer hoogteziekte niet (op tijd) behandeld wordt kan het levensbedreigend zijn.

Het krijgen van hoogteziekte kan helaas nooit worden uitgesloten, ook niet wanneer je hiervan tijdens eerdere reizen geen last hebt gehad. Klachten en symptomen van hoogteziekte zijn o.a. hoofdpijn, misselijkheid, slapeloosheid, duizeligheid en kortademigheid. Meestal gaan deze klachten binnen enkele dagen weer over. Als de klachten aanhouden is het altijd raadzaam een arts te raadplegen en soms is afdalen zelfs het enige dat helpt! Samen met de reisbegeleider wordt bepaald of in het geval van hoogteziekte verdere deelname aan de reis verantwoord is.

Wanneer je twijfelt over je gezondheid voorafgaand aan de reis, dan raden we ten zeerste aan om medisch advies in te winnen voor je deze reis boekt. Je kunt tevens met je huisarts of de GGD bespreken of je tijdelijk medicatie tegen hoogteziekte (bijvoorbeeld: Diamox) kunt slikken. Het medicijn kan bij sommige mensen de acclimatisatie bevorderen, waardoor het risico op hoogteziekte verminderd. Geef bij boeking ook altijd aan ons door of je medicatie gebruikt of een medische achtergrond hebt in long, hart- en vaatziekten of overige ziekten.

Wil je inhoudelijk meer weten over hoogteziekte, kijk dan op de website: www.hoogteziekte.info.

Moeilijkheidsgraad van deze rondreis door Ecuador, Peru, Chili en Bolivia:
Tijdens deze bijzondere en complete reis bezoek je vier landen waardoor je niet aan een paar lange reisdagen ontkomt. Je reist op deze Ecuador, Peru, Chili en Bolivia groepsreis afwisselend met eigen bussen en openbaar vervoer. Onder het kopje ‘accommodatie en transport’ vind je een specificatie per traject. Voor de driedaagse tour langs en over de zoutmeren wordt gebruik gemaakt van 4WD jeeps (4 reizigers per auto). Twee trajecten leg je af met een nachtbus. Om de reis comfortabeler te maken vlieg je met een binnenlandse vlucht van Sucre naar La Paz en van Cuzco naar Lima.

Je logeert op deze reis overwegend in middenklasse hotels, op basis van logies met ontbijt. Tijdens de zoutmerentocht slaap je twee nachten in zogenaamde refugios (schuilhutten). Dat zijn primitieve accommodaties waar je overnacht op een slaapzaal waar meerdere stapelbedden staan. Tip: neem oordopjes mee!

Met name in de maanden juni, juli en augustus kan het 's nachts behoorlijk koud zijn. De accommodaties beschikken vaak niet over verwarming (wel extra dekens). Ons advies is om warme (nacht) kleding, bijvoorbeeld thermo, mee te nemen.

Houd er rekening met dat de infrastructuur af en toe te wensen overlaat in Zuid-Amerika, zowel op het gebied van vervoer als accommodatie. Voor deelname aan deze reis dien je naast een flexibele instelling een goede conditie te hebben. Een reis op hoogte kan vermoeiend zijn door o.a. de ijle lucht! Belangrijk is om alert te zijn (op mogelijke verschijnselen van hoogteziekte) je eigen tempo te volgen en rustig aan te doen.
Realiseer je dat je je bevindt in een regio in ontwikkeling, je doet erg veel nieuwe indrukken op (Zuid-Amerika is erg ‘anders’ dan Nederland of België). En ook dat is best vermoeiend!

Deze reis valt in categorie 5.

Categorie 1: Ontspannen reis, voor iedereen goed te doen. Korte reisafstanden, goede hotels, lichte wandelingen, reis met een laag tempo.
Categorie 2: Voor iedereen goed te doen. Soms wat langere reisafstanden. Goede hotels, soms avontuurlijke overnachting, eenvoudige wandelingen, reis in een gewoon tempo. Voldoende ruimte om ook zelf invulling te geven aan je reis door verblijf in grotere steden.
Categorie 3: Goed te doen voor iedereen die zich voorbereidt en zich flexibel opstelt. Er zitten zwaardere trajecten in de reis zoals langere reisafstanden (> 6 uur), treinreizen, wandelingen over ongebaande paden en/of ongelijke ondergrond, geringe hoogteverschillen en/of (meerdere) overnachtingen in eenvoudige accommodatie en/of je ervaart grote culturele verschillen. Soms minder ruimte om zelf zonder de overige deelnemers op pad te gaan (denk aan verblijf in wildpark).
Categorie 4: Redelijk stevige reis door lange reisafstanden, diverse zwaardere en/of meerdaagse wandelingen, hoogteverschillen, regelmatig eenvoudige accommodatie, minder ruimte voor eigen invulling omdat veel in groepsverband gedaan moet worden (verblijf in wildpark, reizen door ruige natuur).
Categorie 5: Zware reis die we alleen aanraden voor ervaren reizigers die beschikken over uitgebreide reiservaring en een zeer goede lichamelijke en geestelijke conditie hebben. Denk hierbij aan meerdaagse trektochten, reizen door ruig terrein, lange wandelafstanden per dag en/of grote hoogteverschillen.


Neem bij twijfel contact met ons op. Wij adviseren jou graag bij de keuze voor een passende reis.

Reisbegeleiding

Al onze groepsreizen worden ter plekke uitgevoerd door Nederlandstalige of lokale Engelstalige reisbegeleiders. Bij de vertrekdatum van een reis wordt dit op onze website duidelijk vermeld.

Veel klanten vragen ons of er veel verschil is tussen een reisbegeleider uit België/Nederland of een lokale Engelssprekende reisbegeleider. Wij vinden dat er aan beide keuzes voor- en nadelen verbonden zijn en dat iedereen daarom zelf moet afwegen welke keuze voor hem/haar de beste is.

Een Nederlandstalige reisbegeleider is meestal opgegroeid in België of Nederland en maakt daarom deel uit van onze westerse cultuur. Met hen is het over het algemeen makkelijker communiceren tijdens de reis, zowel wat betreft de taal als de culturele achtergrond. Daardoor kan deze reisbegeleider het groepsproces makkelijker volgen en bijsturen waar nodig. Vaak hebben zij ook uitgebreid gereisd of gewoond op de bestemming en hebben dus veel kennis over de lokale gebruiken en delen dit graag met je. Ook is de Nederlandstalige reisbegeleider zich zeer bewust van het belang van duurzaam toerisme; ze stimuleren het bezoeken van kleinschalige lokale restaurants, beperken het gebruik van plastic en geven duurzame tips tijdens de reis.

Een lokale Engelstalige reisbegeleider is natuurlijk op de bestemming opgegroeid en ‘ademt’ daarom deze bestemming. Hij of zij is hierdoor de aangewezen persoon om je in te wijden in de lokale gebruiken en cultuur. Overal is hij/zij thuis en dit communiceert erg makkelijk met de lokalen. Zijn of haar Engels heeft vaak een accent waardoor de communicatie iets moeilijker kan verlopen dan met een Nederlandstalige reisbegeleider. Positief is dat zo lokaal werk gecreëerd wordt op de bestemming zodat de lokale economie meer profiteert van je bezoek. Tenslotte geldt vaak een korting op een reis met een lokale Engelstalige reisbegeleider omdat bijvoorbeeld geen intercontinentaal vliegticket voor hen betaald hoeft te worden en wij dit verrekenen in onze prijzen.

Koning Aap stelt hoge eisen aan de reisbegeleiding. Een goede reisbegeleider is van grote meerwaarde op de reis! Wij zijn dan ook trots op ons team van professionele reisbegeleiders. Het zijn stuk voor stuk enthousiastelingen die allemaal de liefde voor 'hun' land(en) graag aan anderen over brengen. Ruime reiservaring én ervaring in het omgaan met groepen en (bij voorkeur) actieve kennis van lokale gebruiken en de taal zijn bij ons belangrijke selectiecriteria bij de keuze voor onze reisbegeleiders. Voor onze nieuwe reisbegeleiders worden speciale trainingen georganiseerd om ze voor te bereiden op hun rol tijdens de reis. Tijdens deze trainingen krijgen ze ook lastige praktijksituaties voorgeschoteld en leren ze waar de Koning Aap reisformule voor staat.

Daarnaast worden er met regelmaat bijeenkomsten georganiseerd voor de Nederlandstalige reisbegeleiders om essentiële kennis en ervaring uit te wisselen met elkaar en met medewerkers op kantoor, zodat de reizen op allerlei vlakken verbeterd kunnen worden.

De primaire taak van onze reisbegeleiding is toezien op een goede logistiek van de reis (vervoer en accommodatie). Ook waakt de reisbegeleiding over het verloop van het programma en over de aandacht die elk onderdeel krijgt. De reisbegeleider organiseert ter plekke een scala aan facultatieve excursies. Daarnaast fungeert hij of zij natuurlijk als centrale vraagbaak. Onze medewerkers kunnen veel vertellen over het land en de plaatselijke gewoonten. Realiseer je wel: een reisbegeleider is geen wandelende encyclopedie. Hoe je uiteindelijk het land ervaart bepaal je zelf, neem dus altijd een goede reisgids mee.

Natuurlijk heeft een reisbegeleider ook niet alles in de hand. Soms is er sprake van overmacht: door overstromingen of aardverschuivingen is de weg versperd, de overheid heeft de treinkaartjes geconfisqueerd of het hotel heeft de kamers al weggegeven. Bij dit soort tegenslagen zal de reisbegeleider op zoek gaan naar een alternatief.

Ondanks alle voorbereidingen en inspanningen van de reisbegeleider kan het gebeuren dat de reis toch niet geheel naar je verwachting verloopt. De reisbegeleider hoort dit dan graag van je, zodat er ter plekke naar een oplossing gezocht kan worden.

Het functioneren van onze reisbegeleiders evalueren we na iedere reis aan de hand van door deelnemers ingevulde evaluatieformulieren. Zo hebben wij te allen tijde zicht op hoe onze mensen in het veld opereren!

Je reisbegeleider verwacht aan het einde van de reis een fooi als zij/hij het werk goed heeft gedaan. Ons advies voor deze fooi verschilt per land, kijk voor een indicatie in de landeninformatie van je reisbestemming.

Bewust op reis

Reizen is andere culturen leren kennen, lokale mensen ontmoeten en prachtige natuur zien. En dat willen we ook nog tot ver in de toekomst. Daarom houden wij bij onze reizen rekening met milieu, mensen, natuur en cultuur. Dit is niet alleen noodzakelijk maar ook nog eens heel leuk!

Local Impact Score

Voor elke reis streven we naar een minimale impact op het klimaat en een maximale positieve impact op de lokale omgeving. Om inzichtelijk te maken welk deel van onze uitgaven en de uitgaven van onze reizigers bij de lokale gemeenschap (accommodaties, restaurants en transport) terecht komt, hebben wij een Local Impact Score ontwikkeld.

De Local Impact Score bestaat uit twee elementen. Het eerste deel is opgebouwd uit een berekening van de vlucht, het landarrangement en het geschatte zakgeld. Het tweede deel is opgebouwd uit een waardensysteem van tien duurzaamheidscriteria waarvan wij vinden dat deze de lokale impact vergroten. Deze twee elementen samen vormen samen onze Local Impact score. Hoe hoger de score, hoe meer geld er in de lokale gemeenschap blijft. Lagere scores hebben uiteraard meer aandacht nodig in de toekomst. We doen er alles aan om een score waar mogelijk te verbeteren samen met onze lokale partners. We zullen de scores jaarlijks bijwerken en herzien.

De Local Impact Score van deze reis is: 76


Wil je meer lezen over de Local Impact Score of ben je benieuwe uit welke duurzaamheidscriteria de score is opgebouwd? Wij leggen je dit graag uit op FeelingResponsible.org.

Bijkomende kosten en zakgeld

Zakgeld / Bijkomende kosten
Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor je maaltijden, drankjes, excursies, entreegelden, ter plaatse te betalen luchthavenbelastingen en fooien. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavepatroon, souvenirs zijn mede daarom niet inbegrepen.

Gezamenlijke uitgavenpot
Tijdens je reis kun je regelmatig gezamenlijk deelnemen aan excursies of (niet vantevoren betaalde) maaltijden. Ook zullen er hier en daar gemeenschappelijke fooien betaald worden. Om hiervoor niet elke keer apart te hoeven afrekenen wordt er een gezamenlijke uitgavenpot ingesteld. Aan het begin van de reis wordt door de reisbegeleider van iedereen geld ingezameld voor deze pot. Aan het eind van de reis volgt dan de afrekening, waarbij je geld terug kunt krijgen of bij moet betalen. Met deze uitgaven is rekening gehouden bij de hoogte van ons adviesbedrag voor het zakgeld.

De hoogte van deze gezamenlijke uitgavenpot voor deze reis bedraagt € 50,-.

Landarrangement

Het is ook mogelijk om van deze rondreis alleen het landarrangement te boeken. Je regelt dan zelf de internationale vluchten en de transfer bij aankomst en vertrek. Met de andere deelnemers maak je vervolgens de reis volgens programma. Zo heb je een optimale vrijheid om zelf je reis samen te stellen en de vlucht te kiezen die bij je reisplannen past.

Op het boekingsformulier kun je ook aangeven of we, tegen betaling, nog een extra overnachting bij aankomst moeten regelen. Ook de transfer bij aankomst kan Koning Aap op individuele basis voor je regelen.

Voor al onze  reizen hebben we een minimum aantal deelnemers nodig. Houd hier rekening mee voordat je zelf tickets gaat reserveren.

Het is in alle gevallen je eigen verantwoordelijkheid om op tijd bij het beginpunt van de reis aanwezig te zijn. Daarnaast zijn wij niet verantwoordelijk voor sporadische wijzigingen in de vertrekdata van onze groepsreizen.De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf € 6.095,-.

Verzekeringen

Zoals in onze reisvoorwaarden vermeld staat, stellen we het afsluiten van een reisverzekering verplicht en bevelen we het afsluiten. Mocht er onverhoopt iets gebeuren tijdens de reis of voor aanvang van de reis, dan kan dit je veel geld kosten. Door het afsluiten van een verzekering voorkom je hoge kosten. Koning Aap werkt al jaren samen met de bekende reisverzekeraar Allianz Global Assistance. Zij hebben een speciaal pakket van reis- en annuleringsverzekeringen samengesteld dat aansluit op het avontuurlijk karakter van onze groepsreizen.

Je verzekeringen bij Koning Aap afsluiten: de voordelen
Hoewel het niet verplicht is om de verzekeringen bij Koning Aap af te sluiten, raden we dit wel aan. Omdat we goed op de hoogte zijn van de af te leggen reisroutes en ter plaatse beschikken over de medewerking van lokale agenten, zijn eventuele problemen makkelijker op te lossen wanneer de reisverzekering via Koning Aap is afgesloten. Een bijkomend voordeel is dat wanneer een reis onverhoopt niet door mocht gaan, de kosten van de afgesloten reis- en/of annuleringsverzekeringen geheel gerestitueerd worden.

Reis je met een reisgenoot?
Deelnemers die zich samen inschrijven op een reis raden we aan om een reisverzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeringsmaatschappij. Bij een eventuele repatriëring van je reisgenoot voorkom je zo dat je als medereiziger (met een andere verzekering) geen toestemming krijgt om ook zonder kosten terug te keren.

Avontuurlijke excursies zijn op eigen risico
Met nadruk willen we er op wijzen dat reizigers die tijdens hun reis deel willen nemen aan avontuurlijke excursies (als raften, duiken, snorkelen, (bamboe)vlotvaren, kanoën, (water)skiën, (wind)surfen, parasailing, deltavliegen, parachutespringen, ballonvaren, bungee jumpen, canopy tour, canyoning, speleologie, mountain trekking, tokkelen, sandboarden, mountain biking, downhill biking en snowboarden) dit voor eigen risico doen en dat we hen dringend aanraden vooraf te controleren of hun reisverzekering deze activiteiten dekt.

Hoe sluit je een verzekering via ons af?
Dat is heel makkelijk! Bij het boeken van een reis, kun je in het boekingsformulier aangeven welke verzekering(en) je wilt bijboeken.

Overzicht verzekeringen
Voor meer informatie verwijzen we je door naar een pagina met meer uitleg over alle verzekeringsmogelijkheden.

Veilig op reis

Koning Aap is aangesloten bij de VVR. Op de reizen van Koning Aap zijn de Algemene en Bijzondere Reisvoorwaarden van toepassing op de contracten tot reisoranisatie en reisbemiddeling zoals verstaan onder de Belgische wet van 16 februari 1994.

Conform art. 36 van de wet tot regeling van het contract tot reisorganisatie en reisbemiddeling is Koning Aap door Amlin Europe nv, bijhuis België, verzekerd om, in geval van financieel onvermogen, zijn verplichtingen jegens de reiziger verder na te komen. Deze garantiestelling wordt begeleid door VSR.

Voor jou als reiziger is dit een veilig gevoel, omdat je bij eventuele problemen altijd kunt terugvallen op deze organisaties.


Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over Bolivia Veelgestelde vragen over Chili Veelgestelde vragen over Ecuador Veelgestelde vragen over Peru

Landinformatie

Meer informatie over Bolivia Meer informatie over Chili Meer informatie over Ecuador Meer informatie over Peru

Verder nog belangrijk

We raden je aan om goed voorbereid op reis te gaan, lees daarom voldoende over je reisbestemming en vraag goed na welke vaccinaties en andere medicatie je nodig hebt. Hieronder volgen nog een paar belangrijke zaken.

Persoonsgegevens
Zorg dat je je persoons- en paspoortgegevens (als geslacht, geboortedatum, voornamen en achternaam zoals vermeld in je paspoort) correct invult, aangezien deze uiteraard nodig zijn voor het inboeken van je vluchten, eventuele treintickets of accommodatie. Check na ontvangst van je (digitale) boekingsbevestiging of deze gegevens correct staan vermeld. Je bent zelf verantwoordelijk voor het verstrekken van correcte gegevens. Met onjuiste gegevens loop je het risico niet toegelaten te worden op een vlucht of buitenlandse luchthaven.

Feedback
Hoewel wij veel aandacht besteden aan het goed uitvoeren van onze reizen is het mogelijk dat een deelnemer aanmerkingen heeft over de uitvoering van de reis. Om te bewerkstelligen dat deze aanmerkingen direct tijdens de reis naar tevredenheid opgelost kunnen worden, is de deelnemer verplicht de aanmerkingen per omgaande schriftelijk aan de reisbegeleiding mee te delen. Klachten die niet tijdens de reis schriftelijk aan de reisbegeleiding zijn meegedeeld, zullen door ons na afloop van de reis niet in behandeling worden genomen.

Aantal deelnemers
Mocht het gepubliceerde minimum aantal deelnemers niet gehaald worden, dan hebben wij de mogelijkheid om deze reis schriftelijk of mondeling te annuleren. Ook het uiteindelijk niet verkrijgen van de benodigde vliegtickets, kan leiden tot het annuleren van de reis. Wij verplichten ons dit uiterlijk drie weken voor vertrek aan de deelnemers mee te delen.

Adventure Specialists BV 
Koning Aap maakt deel uit van een groep avontuurlijke reisorganisaties die vallen onder Adventure Specialists BV. Zij werken op diverse manieren samen om te zorgen dat de reiziger zo veel mogelijk waar krijgt voor zijn geld. Achter de schermen wordt er samengewerkt op het gebied van inkoop en afhandeling en voor de reiziger betekent het dat we de kans vergroten dat de reizen doorgang vinden doordat we belangstellenden naar elkaar kunnen doorverwijzen. In het enkele geval dat een reis wordt geannuleerd, gaan we eerst kijken of we de reiziger kunnen onderbrengen bij een van de andere reisorganisaties (Koning Aap Nederland, Koning Aap België, Shoestring Nederland, Shoestring International).

Boek niet te laat
Wacht met het boeken van een reis niet te lang, omdat we een maand voor een reis vertrekt (en in sommige gevallen eerder) onze vliegtuigstoelen moeten retourneren aan de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. Daarna zijn de stoelen ‘op aanvraag’. Bovendien kan laat boeken afwijkende vluchtschema’s met bijbehorende vluchttoeslagen, extra transfers en eenpersoonskamertoeslagen met zich meebrengen.

Laatste Nieuws
In de uitgebreide reisbeschrijving vind je de meest actuele informatie over onze reizen. In de loop van het jaar kunnen echter veranderingen optreden waardoor mogelijk het dag-tot-dag-programma of het vluchtschema aangepast dient te worden. Uiteraard zoeken we dan altijd naar een zo goed mogelijk alternatief. Al deze veranderingen worden, zodra bekend, vermeld op onze website bij de betreffende reis onder 'Laatste Nieuws'. Indien de inhoud van de uitgebreide reisbeschrijving afwijkt van de informatie in onze algemene brochure, is de beschrijving op onze website bindend.

Verlenging van de reis
Mocht je je reis willen verlengen, dan kun je dit aangeven op je boekingsformulier. Voor het wijzigen van de terugvlucht brengen we standaard € 50,- per boeking in rekening. 

Bij de verlenging van je reis kun je te maken hebben met extra kosten, zoals meerkosten voor de vlucht (door bijvoorbeeld een andere luchtvaartmaatschappij of boekingsklasse), het regelen van eigen transfer, extra hotelnachten etc. Wij nemen (na ontvangst van je boekingsformulier!) zo spoedig mogelijk contact met je op om de prijs met je te bespreken. Pas nadat je hiermee akkoord bent gegaan, wordt je boeking definitief. Als je besluit om een reis te verlengen met een door Koning Aap aangeboden arrangement, betaal je geen wijzigingskosten.

Reisvaccinaties aan huis
Het is altijd belangrijk om goed beschermd op reis te gaan. Thuisvaccinatie is de grootste aanbieder van vaccinaties aan huis. Haar gespecialiseerde artsen komen ook 's avonds of in het weekend bij jou thuis om reisvaccinaties te zetten. Bovendien geven de artsen jou tips en advies om goed beschermd op reis te gaan. Thuisvaccinatie brengt geen extra kosten in rekening voor de service aan huis en haar prijzen zijn vergelijkbaar met de GGD. Vaak worden de kosten geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar.

Tenslotte
Onze rondreizen gaan door landen waar het klimaat en andere factoren kunnen zorgen voor problemen. Dit kan betekenen dat we soms moeten afwijken van het bovenstaande programma. Tussentijdse aanpassingen van dienstregelingen en prijzen van de luchtvaartmaatschappijen kunnen eveneens leiden tot gewijzigde vluchtdagen en reissommen. We doen ons uiterste best om eventuele veranderingen zo snel mogelijk door te geven en de gevolgen ervan zo beperkt mogelijk te houden, maar we zijn niet verantwoordelijk voor factoren die buiten onze macht liggen. Je kunt op onze website kijken voor eventuele wijzigingen.

Adres

Bezoekadres Koning Aap

Koningin Elisabethlaan 45
9000 Gent

Email

[email protected]

Telefoon

09-2341311

In geval van uiterste nood - 24 uur bereikbaar:

Uitsluitend voor noodgevallen kun je ons ook buiten kantooruren bereiken op +32 (0)9-234 13 11. Je kiest dan in het keuzemenu voor nummer 1. Je wordt dan direct doorverbonden met onze alarmcentrale.
Bij een noodgeval moet je denken aan een last-minute annulering (binnen 24 uur voor vertrek), (vlucht)vertraging of ziekenhuisopname.

Openingstijden

Ons kantoor is geopend op de volgende tijden:
Maandag t/m vrijdag van 09-13 en 14-17 uur

Afspraak met een landenspecialist

Wil je een afspraak maken met één van onze landenspecialisten, bel dan van tevoren voor een afspraak, zodat je er zeker van bent dat je de juiste persoon te spreken krijgt.