Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Bolivia

Landinformatie Bolivia

Landinformatie Bolivia

Wil jij binnenkort naar Bolivia reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie voor je Bolivia reis. Bolivia is een van de mooiste en meest 'indiaanse' landen van Zuid-Amerika. Maak kennis met de Aymarà- en Quechua-indianen en de vele 'mestizos', woonachtig in het land dat ook wel het 'Dak van de Andes' wordt genoemd. In de vele koloniale gebouwen en de gemêleerde, kleurrijke bevolking is de invloed van de Spaanse overheersing en de vroegere Incabeschaving terug te vinden. In dorpen en steden, op de markten en in de trein maak je kennis met de vriendelijke indianenbevolking. Naast uitgestrekte zoutvlaktes, de indrukwekkende pampa en het saffierblauwe Titicacameer biedt Bolivia een zeer interessante geschiedenis. Rondreizen in Bolivia is voor de échte Andesreiziger!

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Bolivia rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Bolivia. Bekijk onze Bolivia reizen en selecteer je favoriete Bolivia rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Bolivia
Bolivia heeft een oppervlakte van 1.089.581 km² (26 maal Nederland, 35 maal België) en telt bijna 11,5 miljoen inwoners. Driekwart van de bevolking leeft in de steden en in de valleien van het Andesgebergte. De verstedelijking neemt in snel tempo toe. El Alto, een voorstad van La Paz, is de snelst groeiende stad van Bolivia. De gemiddelde levensverwachting is 64 jaar.

Bewoners van Bolivia: Bolivia is samen met Guatemala het land met de grootste populatie indianen in Zuid-Amerika. Naar schatting bestaat 56 procent van de bevolking uit indígenas (waaronder 2,5 miljoen Quechua’s en 2 miljoen Aymará’s), 30 procent uit mestiezen (een vermenging van blanken en indíginas), 10 procent uit blanken en ongeveer 4 procent van Afrikaanse en Aziatische afkomst.
Festivals Bolivia
Bolivia kent tal van nationale en religieuze feestdagen. Belangrijke officiële feestdagen in Bolivia zijn: Nieuwjaar (1 januari), Dag van de Grondwet (22 januari), Aymara Nieuwjaar (21 juni), Dag van La Paz (16 juli), Onafhankelijkheidsdag (6 augustus), Dag van Cochabamba (medio september). Daarnaast heeft elke plaats zijn eigen feestdag ter ere van een beschermheilige zoals de Fiesta de la Virgen de Urkupina in Quillacollo (vanaf medio augustus). Gran Poder dat jaarlijks begin juni in La Paz plaatsvindt is een fascinerende parade van muziek- en dansgroepen.

Speciale feesten in Bolivia: 
Kerstmis, Corpus Christi (26 mei) en Allerzielen (2 november) zijn belangrijke christelijke feestdagen. Semana Santa, de Goede Week voor Pasen, wordt uitbundig gevierd. Met carnaval (meestal in februari) is men enkele dagen vrij. Het is dan de gewoonte om elkaar nat te gooien met water, modder of verf. Vooral het carnaval in Oruro is een spectaculaire gebeurtenis. Tijdens een urenlange optocht voeren prachtig verklede dansers en danseressen een wervelende show op. Hun optreden wordt begeleid door vuurwerk en rookbommen. Ook Gran Poder dat jaarlijks begin juni in La Paz plaatsvindt, is een fascinerende parade van muziek- en dansgroepen.
Cultuur Bolivia
Bolivianen begroeten elkaar uitgebreid. Bij mannen zijn kameraadschappelijke schouderklopjes en de abrazo (omhelzing) gebruikelijk. Vrouwen geef je een hand en als je ze langer kent mag je ze een kus op de wang geven. Indianen (indígenas) begroeten elkaar minder uitbundig, meestal blijft het bij een slap handje.

Kleding in Bolivia: Bolivianen hechten aan een verzorgd uiterlijk. Wie zich als vrouw opvallend of bloot kleedt, kan op de nodige aandacht rekenen in Bolivia. Stoere macho’s bekijken je fluitend of sissend ongegeneerd van tip tot teen. Mannen lopen vrijwel nooit in een korte broek en T-shirt rond. Kleed je tijdens je rondreis door Bolivia decent als je in minder toeristische gebieden reist, bedek je schouders en knieën.
Eten en drinken Bolivia
Eten in Bolivia: Tijdens je rondreis door Bolivia moet je zeker een keer forel (trucha) uit het Titicacameer proberen. Pique macho is het gerecht van Cochabamba: veel rundvlees, hotdogs en pepers met daarop friet, sla, tomaat en eieren. Andere gerechten zijn ceviche (zeer smakelijke rauwe vis of garnalen gemarineerd in limoensap, met een bescheiden salade), anticucho (spies van runderhart), lomo saltado (rijst met stukjes in ui en tomaten gebakken steak) en chupe (een rijk gevulde maaltijdsoep). Verder zul je alpaca's niet alleen in het wild op de Altiplano of als trui in de winkel tegenkomen; als steak op je bord is ook een mogelijkheid.

Drinken in Bolivia: Het is niet raadzaam het water uit de kraan te drinken in Bolivia. Overal zijn flessen water te koop. Agua con gas is water mét en agua sin gas is water zónder bubbels. Naast de bekende frisdranken als cola is er ook de Inca Kola verkrijgbaar. ‘’ is zwarte thee en ‘mate’ is kruidenthee. Je zult vaak ‘mate de coca’ tegenkomen, thee getrokken van cocabladeren. Het schijnt te helpen tegen hoogteziekte en wordt veel gedronken in de hooglanden. Koffie is meestal Nescafé. Café con leche is koffie met melk maar smaakt meestal als melk met koffie!
Land en landschap Bolivia
Bolivia ligt in het centrum van het Andesgebergte dat van noord naar zuid over het Zuid-Amerikaanse continent loopt. De Boliviaanse Andes bestaat uit twee evenwijdig lopende bergketens. De oostelijke bergketen, de Cordillera Oriëntale, heeft toppen van 6500 meter hoogte. De westelijke bergketen, de Cordillera Occidental, kenmerkt zich door veel vulkanische activiteit en droge woestijnachtige gebieden. Langs de grens met Chili liggen rijen vulkanen met de hoogste vulkaanberg van Bolivia, de Sajama (6700 meter). Het laagste punt van Bolivia ligt bij de Rio Paraguay (90 meter boven zeeniveau).

Gevarieerd landschap in Bolivia: Tussen de beide bergketens van de Andes ligt de Altiplano, een hoogvlakte die op een hoogte van 4000 meter ligt. De Altiplano grenst in het noorden aan het Titicacameer en in het zuidwesten aan een gebied met woestijnen en zoutmeren. Het Titicacameer ligt 3810 meter boven de zeespiegel en is tot 400 meter diep. Dwars door het meer loopt de grens met Peru. Ten zuiden van de Altiplano liggen de valleien (valles) die op een hoogte liggen van 2000 tot 3000 meter. Het noordelijke gedeelte van de laagvlakte behoort tot het stroomgebied van de Amazone. Hier bevindt zich het regenwoud (Oriente) dat richting zuiden overgaat in een savanneachtig landschap met grasvlaktes (pampas). In het zuidwesten liggen uitgestrekte salpeterwoestijnen en zoutmoerassen.
Taal Bolivia
Spaans is in Bolivia de officiële voertaal. Veel indianen spreken alleen Quechua of Aymara. Buiten de toeristische gebieden in Bolivia wordt weinig Engels gesproken.
Religie Bolivia
In Bolivia is ongeveer 80 procent van de bevolking katholiek en ruim 15 procent is protestant. In de praktijk gaan het katholieke geloof en het traditionele geloof hand in hand. Gedwongen door Spaanse kolonisators lieten de Bolivianen eeuwen geleden het katholicisme binnen in hun leefwereld. Maar vervolgens gaven zij een eigen, nieuwe invulling aan deze religie. Zo wordt Maria geïdentificeerd met Pachamama, de godin van de aarde. En Dios, de naam van de christelijke god, werd door mijnwerkers in Bolivia verbasterd tot Tio, de god van de mijnen.
Fooien Bolivia
Fooien zijn gebruikelijk in Bolivia. In de luxe restaurants en hotels is 10 procent vaak al bij de rekening inbegrepen. In kleine restaurants is het vaak een kwestie van je wisselgeld geven aan de ober die je geholpen heeft. Wil je je koffer laten dragen dan is een bedrag van 2 USD per koffer in Bolivia gebruikelijk.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je Nederlandstalige reisbegeleider is € 1,00 à € 2,00 per reiziger per dag. Als je reis begeleid wordt door een lokale reisbegeleider is het richtbedrag voor een fooi 10 USD per groep per dag. Voor de chauffeur is een fooi 5 USD per groep per dag een mooi richtbedrag. Word er gebruikt gemaakt van een lokale gids, dan is een fooi van 10 USD per groep per dag voor hem/haar een mooi richtbedrag.
Weer en klimaat Bolivia
Bolivia ligt ten zuiden van de evenaar waardoor de seizoenen tegenovergesteld zijn aan die in Nederland en België. Het regenseizoen is in de zomer, van december tot april. De winter, van mei tot november, is het  droog en het kan erg koud zijn. Het klimaat in Bolivia wordt beïnvloed door de massieve bergketens van de Andes die het land in verschillende klimaatzones verdeelt. In het noorden (Amazonas) is het over het algemeen tropisch en vochtig, in het zuidoosten (Chaco) heet en droog. Het hoogland (Altiplano) ligt op een hoogte van meer dan 3000 meter. Op deze kale en droge hoogvlakte kan het kwik vooral 's nachts en in de Boliviaanse winter flink dalen. Op de zoutvlakte bij Uyuni en rond het Titicacameer kan de temperatuur ’s nachts dalen tot -20° C! Overdag zijn de temperaturen veel hoger en kun je zelfs in de winter soms in een T-shirt rondlopen.

Beste reistijd voor Bolivia: De beste reistijd voor een reis door Bolivia is van mei tot en met oktober. De temperaturen liggen in deze tijd weliswaar wat lager, maar regenbuien zijn spaarzaam waardoor de wegen goed begaanbaar zijn. 

Klimaattabel Bolivia: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

LA PAZ

Maand

T gem

Zon

Neerslag

T w

Januari

15

6

21

-

Februari

15

5

18

-

Maart

15

5

16

-

April

14

6

9

-

Mei

14

8

5

-

Juni

14

9

2

-

Juli

14

9

2

-

Augustus

14

8

4

-

September

15

7

9

-

Oktober

15

6

9

-

November

16

6

11

-

December

15

6

18

-

SANTA CRUZ

Maand

T gem

Zon

Neerslag

T w

Januari

29

6

21

-

Februari

30

5

20

-

Maart

29

5

19

-

April

27

6

19

-

Mei

23

8

15

-

Juni

24

9

13

-

Juli

26

9

11

-

Augustus

27

8

9

-

September

30

7

11

-

Oktober

30

6

13

-

November

30

6

18

-

December

30

6

21

-

Praktische informatie

Adressen Bolivia
Ambassade van Bolivia in Nederland
Nassauplein 2, 2585 EA Den Haag
T 070 361 67 07/ 360 69 46
E [email protected]  
I www.embassyofbolivia.nl  

Consulaat van Bolivia in België
Louizalaan 176 (bus6), 1050 Brussel
T 00 32 (0)2 627 00 10  
E [email protected]  
I https://www.belgische-ambassade.com

Honorair-consulaten van Nederland in Bolivia
IC. Ignacio Cordero No. P3 - Edif. Torre Montenegro Of. 302 - San Miguel - La Paz
T +591 2-277 5770
E [email protected]
I https://www.nederlandse-ambassade.com

Ere-consulaten van Belgie in Bolivia
I https://www.belgische-ambassade.com/Consulaat/28453/Belgie-in-La-Paz
Communicatie Bolivia
In Bolivia zijn belwinkels van Entel waar je voordelig naar het buitenland kunt bellen. Op straat lopen mensen die meerdere mobiele telefoons bij zich hebben en waarvan je tegen betaling gebruik kunt maken. Betaling is per minuut. Het internationale landennummer van Bolivia is +591, voor Nederland +31 en voor België +32.

Mobiel bellen in Bolivia: Bolivia heeft een uitgebreid mobiel netwerk en maakt gebruik van het GSM 1900/850 netwerk. Veel mobieltjes zijn daar inmiddels geschikt voor. Check het voor de zekerheid bij je provider. Informeer ook of je provider een roaming overeenkomst heeft met een Boliviaanse provider. Informatie over de beltarieven van verschillende providers vind je op: www.bellen.com.

Internet in Bolivia: Als je een simlock vrij toestel hebt, kun je bij een telefoonwinkel van Entel, Tigo of Viva een SIM-kaart en beltegoed aanschaffen. Vraag de verkoper om je SIM-kaart te installeren. Met het beltegoed kun je ook internetten en dus whatsappen.

In veel hotels en restaurants is gratis WiFi. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.
Elektriciteit Bolivia
De netspanning in Bolivia is 220 volt, in sommige plaatsen 110 volt. De stopcontacten zijn niet hetzelfde als in Nederland of België, een verloopstekker is raadzaam (met name van rond naar plat). Er doen zich ook regelmatig stroomstoringen voor. Reservebatterijen en een zaklamp zijn zeker handig om mee te nemen. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Bolivia gebruikelijk zijn.
Gezondheid Bolivia
Vaccinaties voor Bolivia worden beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be.

Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD!

Preventieve maatregelen in Bolivia: Bij aankomst is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Kijk voor meer informatie op www.gezondopreis.nl.

Reisapotheek voor Bolivia: Neem op je reis naar Bolivia een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) en ontsmettingsdoekjes en condooms. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten, een smeersel met DEET en een geïmpregneerd muskietennet.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Hoogteziekte in Bolivia: Als je tijdens de reis boven de 2500 meter hoogte komt bestaat de kans op hoogte­ziek­te. Door het zuur­stof­gebrek wordt de ademhaling versneld en adem je meer vocht uit dan nor­maal. Vandaar dat je veel moet drinken: boven 2500 meter in elk geval drie tot vier liter per dag! Hoog­te­ziekte treedt meestal binnen 24-72 uur op na het berei­ken van een nieuwe hoogte. Hoofdpijn is het belang­rijkste symp­toom.

Indien je aanvliegt op La Paz op een hoogte van meer dan 3500 meter kan de aanpassing aan de hoogte een probleem vormen. Vanwege de ijle lucht kun je last krijgen van kortademigheid en in het ergste geval van hoogtezieke. Het is belangrijk dat je na aankomst een of twee dagen rust neemt en vooral niet verder gaat stijgen. Informeer je vooraf goed over verschijnselen van hoogteziekte. Raadpleeg het boekje ‘Hoe blijf ik gezond in de hoogte’ (uitgave KIT) of kijk op de website www.hoogteziekte.info.

Ziekenhuizen in Bolivia: 
Clínica Cemes en Clínica del Sur in La Paz staan goed bekend en hebben Engelssprekende artsen in dienst.
Bagage en kleding Bolivia
We adviseren je om tijdens je Bolivia rondreis je bagage mee te nemen in een rugzak of in een weekendtas (met wieltjes). Een koffer is ook mogelijk, maar houd rekening met het feit dat vooral een harde koffer vaak moeilijk op te bergen is in de bus. We raden je aan om voor je eigen gemak maximaal 15 kilo bagage mee te nemen (het toegestane maximum van de luchtvaartmaatschappij is 20 kilo per persoon).

Wat betreft je kleding raden we je aan om luchtige en lichte kleding: T-shirts met korte én lange mouwen, warme kleding (fleece, eventueel thermisch ondergoed of legging, muts, handschoenen, dikke sokken en een winddichtjack) en minimaal twee a drie lange broeken, eventueel met afritsbare pijpen (spijkerbroek droogt langzaam en loopt zwaar!) mee te nemen naar Bolivia.

T-shirts, sjaals, mutsen, handschoenen en zelfs dikke sokken zijn gedurende deze reis ook bijna overal goedkoop te koop en kunnen leuke souvenirs vormen. Neem géén dikke (wollen) truien mee, deze zijn ter plaatse ook te koop, maar eigenlijk is het vaak beter om jezelf in meerdere laagjes te kleden, om voorbereid te zijn op sterke temperatuurswisselingen. In de bus in de zon en achter de ramen kan het bijvoorbeeld erg warm worden, terwijl het buiten misschien minder dan 10 graden is.

Denk verder bij het samenstellen van je bagage bijvoorbeeld aan wandel-/bergschoenen met enkelbescherming (bergschoenen niet noodzakelijk), sandalen en/of gympen, badslippers, zaklamp, verrekijker, naaigerei, wasmiddel, handdoek, dagrugzak, universeel geldige verloopstekker, reis- en taalgids, oordopjes, opblaaskussen, foto- en videocamera, voldoende fotomateriaal, toiletartikelen, zwemkleding, zonnewerende crème (voor gezicht hoge factor), zonnebril met hoge UV-bescherming, wekker, schrijfgerei, schaartje en een zakmes. Een slaapmatje of muskietennet is niet nodig.
Geldzaken Bolivia
De munteenheid in Bolivia is de boliviano (ook wel peso genoemd) en is onderverdeeld in 100 centavos. Er zijn biljetten van 200, 100, 50, 20 en 10 boliviano in omloop. Munten zijn er van 5, 2 en 1 boliviano evenals van 50, 20 en 10 centavos. Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com.

ATM in Bolivia: In steden en toeristische plaatsen zijn geldautomaten (ATM) waar je kunt pinnen met bankpassen met Maestro- of Cirruslogo. Houd er rekening mee dat een geldautomaat defect kan zijn en zorg dat je altijd voldoende cash geld achter de hand hebt.

Veilig pinnen in Bolivia: Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Bolivia dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa. Als dat ook niet mogelijk blijkt, dien je ervoor te zorgen dat je voldoende cash geld en/of een creditkaart meeneemt.  

Betalen met dollars en creditcard: Het is raadzaam om dollarbiljetten in kleine coupures (geen 100 US$) mee te nemen. Zorg ervoor dat de dollarbiljetten puntgaaf zijn. Een klein scheurtje is vaak al reden om het biljet ongeldig te verklaren. Contante euro’s en Ameri­kaanse dollars kun je wisselen bij banken, bij casas de cambio (wisselkantoren) en bij hotels. Vraag bij het wisselen steeds om voldoende kleine coupu­res zodat je gepast kunt betalen. Marktkooplui en taxichauffeurs hebben vaak geen wissel­geld. Creditcards worden alleen in de duurdere winkels en hotels geaccepteerd.
Openingstijden Bolivia
De meeste winkels zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en van 15.00 tot 19.00 uur. Niet alle winkels houden zich hieraan. Markten beginnen 's ochtends vroeg en zijn tot 's avonds open zoals in La Paz. Kantoren zijn meestal open tot 15.30 of 16.30 uur en hebben tussen de middag een flinke pauze. Postkantoren zijn in de regel geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.30 tot 19.00 uur, in grote steden ook op zaterdagochtend. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en van 15.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag alleen in de ochtend. Casas de cambio hanteren doorgaans wat ruimere openingstijden. Musea zijn op maandag gesloten.

Shoppen in Bolivia: 
De keus aan souvenirs en kunstnijverheidsproducten is ruim, de kwaliteit is goed en de prijzen zijn laag. Te denken valt aan wollen kledingstukken zoals poncho’s, truien en mutsen; retablos, figuurtjes in een houten doosje met geschilderde luikjes; bewerkte kalebassen en zilveren en gouden voorwerpen. In het algemeen geldt dat de prijzen in de toeristencentra niet veel hoger zijn dan op lokale markten. Terwijl in souvenirwinkeltjes en op markten afdingen gebruikelijk is, gelden in supermarkten en grotere winkels vaste prijzen.
Fotografie Bolivia
Bolivia is een fotogeniek land, met indrukwekkende landschap­pen en een kleurrijke bevolking. Als je mensen tijdens je rondreis door Bolivia fotografeert, vraag dan altijd eerst om toestemming. Het is verboden foto’s te maken van regeringsgebouwen, kazernes, grensovergangen, vliegvelden en dergelijke.
Veiligheid Bolivia
Toeristen uit Europa en Amerika zijn in de ogen van de lokale bevolking erg rijk. Toon je rijkdom zo min mogelijk en breng de mensen niet in de verleiding om je te beroven. De kleine criminaliteit concentreert zich voornamelijk in de grote steden. Zakkenrollers zijn vooral actief op drukke plaatsen zoals op markten, pleinen en bus- en treinstations. Extra oplettendheid is ook geboden bij het verlaten van een bank of geldautomaat. Laat je nooit in met iemand die drugs aanbiedt en ga niet mee met ‘politie in burger’ zonder juiste identificatie. Mocht je beroofd worden, hang dan vooral niet de held uit: geef de overvaller wat hij wil en doe aangifte bij de plaatselijke politie of de toeristenpolitie (policía de turismo). Zorg wel dat je vooraf de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt.

Reisadvies voor Bolivia: Nuttige reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in Bolivia vind je op www.nederlandwereldwijd.nl of op http://diplomatie.belgium.be. Nederlanders kunnen in geval van nood 24/7 bellen met het contactcenter van Buitenlandse Zaken, telefoon +31 247 247 247. Ook via het Twitteraccount @247BZ of de 24/7 BZ Reisapp kun je direct contact opnemen met het contactcenter.
Tijdsverschil Bolivia
Het tijdsverschil tussen Bolivia en Nederland en Belgie is in onze zomer 6 uur. In onze winter is het in Bolivia 5 uur vroeger dan in de Benelux.
Reisdocumenten Bolivia

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Bolivia reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum:
Voor deze bestemming is er voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig bij een verblijf tot maximaal 90 dagen.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0) 23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.


Overstap in de Verenigde Staten:
Voor reizen met een overstap in de Verenigde Staten, dien je online voor vertrek een ESTA-toestemming (Electronic System of Travel Authority) aan te vragen.