Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie India

Landinformatie India

Landinformatie India

Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over India voor jouw India reizen. India is een continent op zich, een kleurrijk land met een grote diversiteit aan klimaten, religies, monumenten en bevolkingsgroepen. De zuidelijke deelstaten Kerala en Tamil Nadu zijn befaamd om hun tempelsteden, theeplantages en tropische stranden; bij een Rajasthan reis ontdek je forten, maharadja paleizen en schitterende festivals; rondreizen naar Orissa tonen een variëteit aan traditionele minderheden; in Punjab kun je de Gouden Tempel van de sikhs in Amritsar bekijken; op een rondreis Centraal-India ontdek je het (nog) onontdekte India; Assam, Arunachal Pradesh en Nagaland met hun ongerepte natuurschoon worden eveneens nog nauwelijks door westerlingen bezocht. En dan heb je nog de heilige Ganges-rivier en de megasteden Delhi, Mumbai, Chennai en Kolkata. Onze India reizen blijven boeien. Keer op keer.

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw India rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land India. Bekijk onze India reizen en selecteer je favoriete India rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking India
India heeft een oppervlakte van 3.287.590 km² (80 keer Nederland, 107 keer  België) en telt ruim 1,38 miljard inwoners. Ongeveer een zesde van de wereldbevolking woont in India, een derde van hen is jonger dan vijftien jaar. Ieder jaar komen er bijna net zoveel Indiërs bij als de hele Nederlandse bevolking.

Oorspronkelijke bewoners van India: Een relatief kleine groep van ongeveer 70 miljoen Indiërs leeft nog steeds in stamverband. Zij worden Adivasi’s (oorspronkelijke bewoners) genoemd. Er zijn momenteel zo’n 500 stammen die hun eigen taal spreken en hun oude gewoonten en religieuze gebruiken in ere houden. De meeste stammen leven in ontoegankelijke gebieden van India, zoals in Zuid-Bihar, West-Orissa, gedeelten van Madhya Pradesh, de Andaman-eilanden en de deelstaten in het noordoosten.

Bevolking van Ladakh: Ladakh neemt cultureel gezien een bijzondere plaats in binnen India. Met een bevolking van ongeveer 150.000 en een bevolkingsdichtheid van 1 inwoner per km² is Ladakh een van dunst bevolkte streken van India. De Ladakhi zijn cultureel nauw verwant aan de Tibetanen en hangen dezelfde vorm van lamaistisch boeddhisme aan. Hun taal, het Ladakhi, behoort tot de Tibetaanse taalgroep. De Tibetaanse cultuur is waarschijnlijk beter bewaard gebleven in Ladakh dan in Tibet zelf. Sinds het gebied in 1974 is opengesteld voor toeristen vindt er een proces van modernisering plaats. Dit is vooral zichtbaar in de hoofdstad Leh.

Bevolking van Sikkim: Sikkim is een van de meest dunbevolkte deelstaten van India met ongeveer een half miljoen inwoners die voornamelijk in het oosten en zuiden leven. De meerderheid van de inwoners is van Nepalese afkomst. De Lepcha's en de Bhutia’s zijn de belangrijkste minderheden. Daarnaast vind je er mensen afkomstig uit bijna alle Indiase deelstaten en enkele duizenden Tibetaanse vluchtelingen.
Van de Lepcha's wordt gezegd dat ze de oorspronkelijke bewoners zijn van Sikkim. Vroeger waren de meeste Lepcha's aanhangers van de Bön-religie. Hekserij en duiveluitdrijving waren erg gebruikelijk. De geesten van bergen, rivieren en wouden moesten gunstig gestemd worden en de mensen leefden dan ook harmonieus met de natuur samen. Tegenwoordig zijn ze voornamelijk boeddhist, hoewel een minderheid is bekeerd tot het christendom. Lepcha’s leven in hutten op palen die veelal gemaakt zijn van bamboe. Ze staan bekend om hun boogschietkunst en hun bijzondere klederdracht. De Bhutia's zijn van Tibetaanse origine, maar zijn al sinds de 15de eeuw in Sikkim gevestigd. Ook zij hebben een fraaie klederdracht. De Nepali vormen met zo'n 80 procent de meerderheid van de bevolking van Sikkim. Ze migreerden naar dit gebied vanaf het midden van de 19de eeuw. De Nepali introduceerden de terrasbouw in Sikkim.

Bevolking van Orissa: Orissa is een van de minst ontwikkelde deelstaten van India en telt ongeveer 37 miljoen inwoners. Ongeveer 75 procent van de bevolking leeft van de landbouw, vooral van de rijstbouw. De helft van de bevolking is analfabeet. Orissa telt ruim 60 etnische bevolkingsgroepen die onderling verschillen wat betreft religieuze gebruiken, economische ontwikkeling en mate van aanpassing aan de moderne maatschappij.
Een van de bevolkingsgroepen zijn de Bonda, een klein volk bestaande uit circa 5000 bewoners. De vrouwen zijn te herkennen aan de grote halskettingen van koper en kralen. Een andere bevolkingsgroep zijn de Khond die verspreid over heel Orissa wonen. De naam Khond is afgeleid van het Telugu woord Konda, wat 'heuvel' betekent. Het is een gastvrij volk; ze zullen bezoekers altijd ontvangen met eten en drinken, hoe arm ze ook zijn. De Gadaba wonen in afgelegen dorpen. De mannen gaan over het algemeen Indiaas gekleed, al horen een pijl en boog wel tot hun standaarduitrusting. De vrouwen dragen rond hun heupen kleurrijke kleding en hebben  een van de armen volledig bedekt met koperen of zilveren armbanden. In hun oren dragen ze enorme koperen spiraalvormige ringen.

Bevolking van Assam,  Arunchal Pradesh en Nagaland: De deelstaten Assam,  Arunchal Pradesh en Nagaland liggen in het noordoosten van India. Assam telt ruim 26 miljoen inwoners  en is vooral bekend vanwege de productie van thee. De hoofdstad van deze deelstaat is Dispur, de grootste stad Guwathi. Assam bestaat voor een groot deel uit een kilometers brede vallei van de Brahmaputra en zijn vele zijrivieren, omgeven door steile dichtbegroeide heuvels.
Arunchal Pradesh is o.a. het woongebied van de Apatani. De mannen van deze bevolkingsgroep hebben prachtige ingewikkelde tatoeages op hun gezicht en dragen een haardot boven op het hoofd. De oudere generatie vrouwen onderscheidt zich door de typische houten neuspluggen.
Het merendeel van de bevolking van Nagaland behoort tot de Nagastammen, een Tibetaans-Birmese  bevolkingsgroep. De Naga onderscheiden zich door hun taal, tatoeages, haardracht, maar vooral door de omslagdoeken.
Cultuur India
E3n van de gewoonten in India is dat Indiërs traditioneel groeten met een namasté, waarbij de handen gestrekt met de palmen tegen elkaar worden gebracht voor het voorhoofd. Hoe hoger je de handen houdt, hoe meer respect je toont. Een gewoonte in India die soms verkeerd begrepen wordt is de manier waarop men in India ja zegt. Men doet dat door de kin snel heen en weer te bewegen, waardoor het hoofd gaat 'wiebelen'. Daardoor lijkt het wel alsof men ‘nee’ zegt. Daarnaast betekent 'ja' geen uitgesproken ja maar zoiets als 'het is begrepen', of 'dat klopt vermoedelijk' of 'ik heb u verstaan’. Het woord 'nee' gebruiken Indiërs liever niet. Als het maar enigszins mogelijk is zullen ze een ontwijkend antwoord geven of geven een antwoord dat jij graag hoort.

Kleding in India: In India hechten ze veel waarde aan nette kleding. Buiten moderne wijken in de steden worden nooit korte broeken en hemdjes gedragen en voor vrouwen is strakke kleding taboe. Als westerse vrouw toon je tijdens je India rondreis respect door kleding te dragen die schouders en bovenbenen tot en met de knieën bedekt. Voor mannen is dat een lange broek en overhemd. In heel India, met uitzondering van de toeristenstranden, wordt te blote kleding als aanstootgevend beschouwd.
Bij bezoek aan tempels en andere heilige plaatsen in India worden kledingvoorschriften vaak aangegeven. Zo moet je meestal je schoenen bij de ingang achter laten. Hindoetempels dien je zonder hoofdbedekking te betreden. In sommige tempels en zeker in het garbha griha, het heiligste deel van de tempel, ben je als hindoe doorgaans niet welkom.

Eetgewoonten in India: In eenvoudige restaurants in India eten de mensen met de hand. Het is daarbij gebruikelijk dat men voor en na het eten de handen wast. Eten gebeurt uitsluitend met de rechterhand aangezien de linker hand voor sanitaire doeleinden gebruikt wordt. Houd daarom ook in de gaten dat je niks doorgeeft met je linkerhand en mensen niet aanraakt met die hand.
Duurzaamheid India
Groen in India:
Onze lokale agent in India heeft een TourCert label behaald. Als eerste reisorganisatie in India! Dit houdt in dat ze kritisch beoordeeld zijn op het gebied van duurzaam toeristisch ondernemen.

Wil je olifanten van dichtbij meemaken? Bezoek dan een verantwoord olifantenreservaat of bekijk ze in het wild! Als we het leven van olifanten in het wild vergelijken met de situatie in toeristische olifantenkampen, is de conclusie onontkoombaar: hun welzijn wordt in gevangenschap ernstig aangetast...lees meer

In samenwerking met onze lokale agenten steunt Koning Aap wereldwijd een aantal projecten met een financiële bijdrage. Ook onze reizigers dragen een steentje bij. Een groot (en groeiend) aantal deelnemers geeft via het boekingsformulier of via de website feelingresponsible.org een donatie aan een van onze projecten. Je kunt onze projecten al steunen met een bedrag vanaf € 10. Koning Aap verdeelt daarnaast samen met zusterorganisaties Shoestring en YourWay2GO € 13.750 over de volgende projecten: klik hier.

Karigari Project (India)


Waar zet dit project zich voor in?
De stichting Literacy India, een organisatie die zich inzet om analfabetisme te bestrijden, heeft het project ‘Karigari’ opgezet, dat wij in samenwerking met onze lokale agent in India ondersteunen. ‘Karigari’ helpt vrouwen om zelfvoorzienend te zijn.
Waar gaan de donaties naartoe?
Er worden cursussen gegeven in naaien, borduren, autorijden, leren omgaan met de computer en leren lezen. In de toekomst zal dit leiden tot hogere lonen en beter inzicht in financiën. Maar ook tot betere gezondheid en werkomstandigheden. Zo helpen we vrouwen weer te durven dromen! Bezoek website
Eten en drinken India
Het eten in India bestaat vooral uit rijst en of broodsoorten met curries en dal. Curry is de verzamelnaam voor alle groente-, vis- en vleesgerechten die worden bereid met specerijenmengsels, ook wel masala genoemd. Vaak zijn deze mengsels scherp van smaak (spicy). Dal is de verzamelnaam van gerechten die gemaakt zijn van linzen en vormen een belangrijke eiwitbron.

Snacks in India: Buiten de hoofdmaaltijd om zijn er tal van snacks te nuttigen in India. Indiërs knabbelen vaak gepofte rijst, gedroogde kikkererwten of pinda's. Daarnaast zijn er tal van gefrituurde snacks, die vrijwel altijd vegetarisch zijn. Bekend zijn pakora's, gefrituurde balletjes, waarvoor aardappelpuree als bindmiddel wordt gebruikt, samosa's, kleine driehoekige loempiaatjes met een vulling van aardappel en groente, en cutlets met uiteenlopende vegetarische vulling.

Drinken in India: 
Chai (spreek uit: tsjai) of thee is de nationale drank van India. Het wordt altijd geserveerd met veel melk en suiker. Voor koffie geldt hetzelfde. Ook de lokale merken frisdrank zijn zoeter dan je thuis gewend bent. Heerlijk fris is fresh limesoda; sodawater met uitgeperst citroensap. Vermeld erbij of je het drankje zoet, zout of zonder verdere toevoeging wilt drinken. Dat geldt ook voor lassi, een soort karnemelk. Houd er rekening mee dat lassi een bron van bacteriën kan zijn. Bestel het alleen in goede restaurants! Bier wordt meestal in grote flessen verkocht. Bekende merken zijn Kingfisher, Black Label en Rose Pelican.
Festivals India
Belangrijke nationale feestdagen in India zijn: Republic Day (26 januari), Independence Day (15 augustus) en de geboortedag van Mahatma Gandhi (2 oktober).

Feesten in India: 
In een land waar zoveel godsdiensten en culturen hun plek gevonden hebben, is het niet verwonderlijk dat de kalender een opeenvolging van feesten is. Elke streek heeft haar eigen feesten. Sommige zijn ingetogen en vinden vooral in huiselijke kringen plaats. Andere festivals zijn uitbundig en zichtbaar voor iedereen. Op  de volgende websites vind je een kalender of events, met de belangrijkste feestdagen en hun data: www.festivalsofindia.inwww.festivalsinindia.net of www.beleven.org/feesten.

Festivalreizen in India: 
Als reiziger is het leuk om bepaalde festivals van dichtbij mee te maken. Op diverse vertrekdata kun je getuige zijn van een van de kleurrijke en bruisende festivals in India. Tijdens festivalreizen kunnen de reisroutes worden aangepast. Houd het 'Laatste Nieuws' in de gaten voor de definitieve route (in geval van wijzigingen.

Pongal – Tamil Nadu: 
Pongal is een oogstfestival uit Zuid-India en staat voor het gunstige begin van Uttarayana (de noordwaartse beweging van de zon, waardoor de dagen weer langer worden). Te vergelijken met Thanksgiving in de VS. Het is een feest waarbij de Indiase boeren de natuur bedanken voor de opbrengsten van het land. Ook de heilige koeien worden in het zonnetje gezet en vrouwen brengen kleurrijke kolams, gelukbrengende patronen, aan voor hun huizen. Het feest duurt vier dagen. De eerste dag is gewijd aan de regen. Dit is een ‘slechte’ dag. Iedereen ruimt die dag zijn huis op en verbrandt zijn oude spullen. De tweede dag is gewijd aan de zon; iedereen koopt nieuwe spullen, maakt buiten een nieuwe kookplaats en kookt daarop rijst in melk en water, genaamd Pongal. Als de pot overkookt betekent dit dat men een goed jaar krijgt. Mensen vragen dan ook aan elkaar of ze een goede Pongal gehad hebben. De derde dag is gewijd aan het vee. Al het vee wordt versierd. De horens van de koeien worden geverfd, ze krijgen een bloemenkrans en ballonnen omgeknoopt en er wordt een offer voor de koeien gehouden. De vierde dag is een familiedag. Gezinnen gaan samen iets leuks doen, zoals familie bezoeken.

Woestijnfestival - Jaisalmer: 
Jaisalmer verrijst als een fata morgana uit het hart van de Thar woestijn. Een indrukwekkend fort met al zijn praal en pracht, uit gele zandsteen gehouwen, domineert de amberkleurige stad. De Bhati Rajputs van Jaisalmer waren feodale heersers die van de op de karavanen geheven belasting leefden. De karavanen waren geladen met kostbare zijden stoffen en kruiden en brachten de stad een grote weelde. Gedurende jaren bleef Jaisalmer gespaard van invloeden van buitenaf. Toen de handel zich meer begon te richten op de scheepsvaart rond de haven van Mumbai (Bombay), betekende dit het verval van Jaisalmer. Maar het woestijnfort bezit nog altijd het élan eigen aan de vertellingen uit 'Duizend-en-één-nacht'.
De beste tijd om de stad te bezoeken is gedurende het Woestijnfestival in februari, wanneer de stad zindert onder de klanken van melodieuze wijsjes en bonkende ritmes. Er is een parade van kamelen, een hele kleurrijke optocht met dansers, muziek en heel veel mensen in hun meest kleurige sari’s en tulbanden die op de been zijn om dit alles te bekijken. Een schoonheidswedstrijd trekt de meeste aandacht van de plaatselijke mannen. Traditionele dansen, spannende wedstrijden (in het bijzonder een wedstrijd voor het opbinden van tulbanden), touwtrekken, een cricketwedstrijd en races voor kamelen luisteren de festiviteiten op.

Holi – geheel India: 
Holi of Holi Phagua is een kleurrijk hindoefeest dat jaarlijks gevierd wordt in heel India en Nepal. In feite is het een combinatie van lentefeest, verlossingsfeest en nieuwjaarsfeest. Holi staat in het teken van het begin van een nieuw seizoen, de lente, en daarom spreekt men ook wel van lentefeest of oogstfeest, omdat het in India samenvalt met de graanoogst. Holi wordt ook beschouwd als een overwinningsfeest: de overwinning van het goede op het kwade. Aan de vooravond van Holi is het Holika Dahan. Er wordt een brandstapel gemaakt en een hand rijst in het vuur gegooid, wat geldt als een symbolische verdrijving van het kwaad. Tijdens de ceremonie wordt gebeden, gezongen en gedanst. Na het verbrandingsfeest keert men huiswaarts om de volgende dag terug te keren bij de brandstapel. Men besmeert elkaar dan met as. ‘s Middags besprenkelt men elkaar met parfum en rode en groene kleurstof als teken van vriendschap, hoop en liefde. Men wenst elkaar op deze manier geluk en voorspoed toe. Holi is een vrolijk feest voor alle hindoes, zonder onderscheid van rangen, kasten en standen. Tijdens het feest brengt men bezoek aan familie. Als buitenstaander word je niet ontzien. Trek daarom oude kleding aan want je loopt grote kans dat je deze dag vol gespoten wordt met gekleurde poeders.

Teej Festival - Jaipur: 
Tijdens het Teej Festival bidden getrouwde vrouwen voor een gelukkig en lang huwelijk tot Parvati en Shiva. Het festival wordt overal in Rajasthan gevierd en is het kleurrijkst in Jaipur. Joohlas (schommels) worden in bomen opgehangen en met bladeren en bloemen versierd. In Jaipur wordt een beeld van de godin Parvati getoond in een kilometer lange processie vergezeld door versierde olifanten, paarden, kamelen, praalwagens en meer. Er wordt muziek gemaakt en gedanst.

Dussera festival – geheel India, bijzonder in Mysore: 
Een van de belangrijkste festivals in Zuid-India is het Dussera festival. Het is een hindoefestival waarbij  de overwinning van het goede op het kwade wordt gevierd. Er zijn veel legendes over Dussera. Het bekendste verhaal gaat over godin Durga die rijdend op een leeuw de demon met buffelhoofd Mahishasura doodt. Hij terroriseerde de Devas en hun koning Indra. Een ander verhaal komt uit de Ramayana, een hindoeïstisch heldenepos waarin uiteindelijk ook een boze koning wordt verslagen. Tijdens het tiendaagse festival neemt de Ramayana een belangrijke plaats in. Het festival heeft geen restricties voor de kasten. Iedereen kan meedoen en op eigen wijze Durga vereren. Het is dan ook een groot volksfeest. De huizen worden opnieuw geschilderd en het gezin wordt in de nieuwe kleren gestoken. Iedere wijk en dorp heeft een tent ingericht voor Durga. Soms wordt er ook een toegangspoort gebouwd en vinden er processies plaats met muziek, dans en vuurwerk.

Divali – geheel India: Divali, ook genoemd Deepavali, Diwali of Deevali is een van de belangrijkste hindoefeesten. Divali is ook bekend als Lichtjesfeest, en symboliseert de overwinning van het goede over het kwaad, overwinning van het licht over de duisternis, overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid. Tijdens het feest worden binnenshuis en op de erven kleine lichtjes (diya's) aangestoken. Deze lampen zijn gemaakt van klei, waarin de lichtjes aangemaakt worden met als brandstof geklaarde boter, ofwel ghee. Deze lampjes noemt men diya. Hoe rijker men is, hoe meer diya's men gebruikt. In rijen worden ze op vensterbanken, balkonbalustrades en langs de dakrand geplaatst. Tijdens het feest eet men veel zoetigheid en wordt vuurwerk afgestoken. Divali is een vrolijk feest en wordt vooral gevierd in familieverband.

Pushkar Fair - Pushkar: 
Elk jaar in de heilige hindoemaand Kartika verandert het slaperige Indiase dorp Pushkar in een spektakel dat zijn weerga niet kent. Vanuit alle uithoeken van de deelstaat Rajasthan trekken kamelenhandelaren met hun kuddes naar het anders zo rustige plaatsje aan het meer, om daar op tijd te arriveren voor Kartik Purnima (volle maan), de officiële begindatum van de Pushkar Fair.
Alhoewel handel de belangrijkste reden voor samenkomst is, draagt de markt het karakter van een groot feest. Op de markt zijn allerlei soorten dieren te koop: ezels, geiten, paarden, stieren, maar bovenal kamelen. Deze kamelenmarkt is de grootste in India en is een bonte verzameling van mensen en dieren, geuren en kleuren, kortom: een gebeurtenis die je eigenlijk niet mag missen als je die periode in India bent. Een kwart miljoen mensen genieten van deze spectaculaire gebeurtenis, die wordt omlijst door muziek, dans en optredens van vuurspuwers en koorddansers. Voor veel Indiërs is de kamelenrace door de zandduinen het hoogtepunt van het festival. De Pushkar Fair is een walhalla voor fotografen; de lokale vrouwen dragen hun meest mooie sari’s en gaan getooid met fonkelende sieraden. De mannen hebben felgekleurde tulbanden boven hun enorme snorren en dragen schoenen met omgekrulde neuzen onder hun witte dhoti’s.

Kloosterfestivals in Ladakh: 
Ladakh is bekend vanwege de grote gelijkenis met Tibet. Dat geldt niet alleen voor de prachtige vergezichten, het ongerepte en uitgestrekte landschap, maar ook voor de waardevolle kloosters met hun schat aan oorspronkelijke wandschilderingen, godenbeelden, thanka’s en kloosterfestivals. Tijdens deze, doorgaans twee dagen durende, festiviteiten vindt er een wervelende show plaats van kleurrijke gemaskerde dansers. De monniken beelden in hun schitterende (soms eeuwenoude) gewaden en angstaanjagende maskers de verschillende goden uit en vertellen zonder woorden hun verhaal van de overwinning op het kwaad.
Elk klooster in Ladakh heeft zijn eigen jaarlijkse kloosterfestival waar van heinde en ver de lokale bevolking naar afreist om de kleurrijke dansen van de monniken bij te wonen en van de lama's de zegen voor het komende jaar te ontvangen. Er is echter ook tijd voor meer werelds vermaak: dansen en zingen, lekker eten, allerhande volksspelen. De voormiddagen van het feest worden telkens gevuld met dansen. Een voor een komen verschillende dansers uit de tempel om op de binnenplaats van het klooster hun dans uit te voeren. Gehuld in kleurrijke brokaten gewaden, met prachtige maskers die beschermgoden voorstellen, voeren zij wervelende dansen op om de aanwezigen hun zegen voor het komende jaar te geven. De monniken van het klooster trainen jaren lang om de religieuze verhalen goed te kunnen uitbeelden. De verhalen die gedanst worden zijn legendes, die over het goed en kwaad vertellen en zodoende de lokale bevolking informeren over het boeddhistisch gedachtegoed. Er zijn ook altijd grappige figuren in de dans aanwezig, die proberen om de toeschouwers aan het lachen te krijgen.

Maskerdansen in Hemis: 
Hemis is het rijkste en grootste klooster van Ladakh. Het is vooral beroemd om haar festival met maskerdansen. Het klooster van Hemis staat vol met gouden beelden en stoepa’s, ingelegd met halfedelstenen. Het ligt in een lieflijke vallei met kabbelende beekjes en heeft enkele schitterende ruimtes, waar monniken aan het bidden of het mediteren zijn. Dit klooster van de Drukpa orde is gesticht in de vroege 17de eeuw en ligt zo’n 45 km van Leh verwijderd. Het is een belangrijk klooster, ook voor Ladakhi boeddhisten. Eenmaal in hun leven moeten ze hier geweest zijn. De grootste thangka in Ladakh, meer dan 12 m lang, is in Hemis. Deze wordt maar eens in de twaalf jaar tentoongesteld! De laatste keer was in 2016.

Kloosters van Phyang en Taktok: 
Phyang is een typisch Ladakhi dorp dat lijkt op een oase. Het bestaat uit huizen die gebouwd zijn in typische Ladakhi stijl en de groene velden worden er gevoed door de irrigatiekanaaltjes.
Taktok Gompa is een klein interessant klooster, rond een grot gebouwd waar ooit de boeddhistische heilige Padmasambhava mediteerde. Het is het enige klooster van de Nyingmapa sekte in Ladakh, de oudste Tibetaanse kloosterorde. Het klooster van Taktok ligt een beetje weg van de gebaande route en wordt (buiten festivaltijd) slechts zelden bezocht.

Een impressie van de dansen: Monniken in bonte kostuums met enorme puntmutsen zijn aan het dansen. Andere hooggeplaatste monniken in het rood zitten op een soort van podium en begeleiden met bekkens en een trommel de dansers. Wat erg leuk is, is de traditioneel geklede Ladakhi bevolking. Oude gerimpelde vrouwtjes met twee vlechten die onderaan zijn samengebonden dragen hoge gekleurde hoedjes met opstaande punten aan de voorkant. Ook kettingen met grote kralen en enkele dames hebben typische schoenen aan: hoge zolen en een opstaande neus. We zien nog verscheidene andere dansen met steeds opnieuw mooie kostuums. Heel imposant allemaal en de fotorollen vliegen er dan ook doorheen. Wat ook leuk is, is dat we even mogen kijken in de ruimte waar de monniken hun kostuums aantrekken. Hier is een ruime garderobe en er staan verschillende muziekinstrumenten, zoals de typische lange rechte koperen blaasinstrumenten".
Fooien India
Heel wat Indiërs zijn vanwege de lage lonen afhankelijk van fooien, in India ook wel baksheesh genoemd. Daarvoor dragen ze je koffers, maken je oren schoon of poetsen je schoenen. Ook het personeel in hotels verwacht een fooi, voor het brengen van de koffers naar de kamer (20-30 rupee per persoon) en voor het verlenen van kleine diensten.

Baksheesh, fooi, geef je in India als je iets speciaals van iemand gedaan wilt hebben. Hij of zij doet iets extra’s en wordt hiervoor vooraf beloond. Personeel van restaurants rekent op een fooi, vijf tot tien procent van de rekening. In duurdere restaurants is er een servicetoeslag. Op stations in India verwachten kruiers een fooi voor het sjouwen van je bagage.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je Nederlandstalige reisbegeleider is 3 à 4 euro per reiziger per dag. Als je reis door India of je familiereis door India begeleid wordt door een lokale Engelssprekende reisbegeleider is het richtbedrag voor een fooi eveneens 3 à 4 euro per reiziger per dag. Een richtbedrag voor de chauffeur is afhankelijk van de grootte van de groep, denk aan 1 à 2 euro per reiziger per dag. Hetzelfde, 1 à 2 euro per reiziger er dag, geldt als richtbedrag voor de assistent van de chauffeur.
Land en landschap India
Het landschap van India is enorm gevarieerd. Het land is grofweg in drie gebieden te verdelen: de Himalaya (Sanskriet: ‘land van de sneeuw’), de noordelijke vlakte en het schiereiland.

Landschap van Noord-India: Noord-India wordt beheerst door de Himalaya, hoewel alleen de westelijke en oostelijke uiteinden van deze bergketen binnen de Indiase grenzen vallen. De Kanchenjunga (8598 meter) in Sikkim en de Nanda Devi (7816 meter), zijn de hoogste toppen van India. Het landschap is er woest, kaal en droog. Tussen half oktober en half juni zijn de passen dicht gesneeuwd en is met name de deelstaat Ladakh van de buitenwereld afgesloten.

Landschap van Midden-India: Ten zuiden van de Himalaya ligt de grote noordelijke laagvlakte, met een gemiddelde breedte van ongeveer 320 kilometer en op sommige plaatsen meer dan vijfhonderd kilometer breed. Deze laagvlakte in India wordt gedeeltelijk in beslag genomen door het stroomgebied van de rivieren de Indus, de Ganges en de Brahmaputra. Deze gletsjerrivieren leveren water voor bevloeiing en zorgen jaarlijks voor een nuttige sliblaag. De dikke lagen alluvium maken de laagvlakte tot een van de vruchtbaarste landbouwgebieden ter wereld.

Landschap van Zuid-India: Het belangrijkste deel van het Indiase schiereiland is het droge Deccanplateau. Naar het westen stijgt het plateau tot de ruim 1500 meter hoge westelijke ghats, die evenwijdig lopen met de westkust. Het Deccanplateau helt zachtjes over naar het oosten, waar het uitloopt in een lage bergrug, de Oostelijke Ghats. In het zuiden komen de Westelijke en Oostelijke Ghats samen en vormen daar de Nilgiriheuvels, die een hoogte bereiken van 2600 meter. Ten oosten van de Oostelijke Ghats daalt het land af naar de brede kustvlakte die uiterst geschikt is voor de verbouw van rijst.
Religie India
Religie speelt een belangrijke rol in het leven van de Indiërs. De meeste zijn hindoe (80 procent) of moslim (13 procent). Verder zijn er christenen (2 procent), sikhs (2 procent), boeddhisten, jains, joden en aanhangers van het zoraisme en de Baha'i.

Hindoeïsme in India: 
Het hindoeïsme is een van de oudste religies ter wereld. De hindoes hebben geen bijbel, wel veel verschillende heilige teksten. De oudste zijn de Veda’s: vier verzamelingen lofzangen, gebeden, regels en offers en spreuken die dateren van 3500 jaar geleden. De godenverering is heel belangrijk in het hindoeïsme. De meeste hindoes geloven in een oppergeest Brahma, de schepper. Samen met Vishnu (de beschermer) en Shiva (de verwoester) vormen ze de drie-eenheid. Maar het hindoeïsme kent nog duizenden andere goden, waarvan velen reïncarnaties zijn. Vaak staan ze ergens voor, zoals de populaire Ganesh (te herkennen aan het olifantenhoofd), de god voor wijsheid en kennis en Hanuman, de apengod die bekend staat om zijn trouw.

Kastensysteem: Typerend voor het hindoeïsme is het kastensysteem, de indeling van de bevolking in een hiërarchie van overgeërfde sociale klassen. Alles draait daarbij om het begrip ‘zuiverheid’. Officieel bestaat het kastenstelsel niet meer, maar de invloed ervan op de samenleving is nog altijd groot. De laagste status hebben de kastenlozen die tegenwoordig dalits worden genoemd. Zij oefenen de onreine beroepen uit zoals rioolreiniging en lijkverbranding.

Islam en christendom in India: 
Een belangrijke minderheid zijn de moslims. India is, na Indonesië en Pakistan, het land met de grootste islamitische bevolking. Spanningen tussen hindoes en moslims zijn er altijd geweest, maar vooral op politiek vlak. Al jaren woedt er het conflict in Kashmir, waar militante moslims vechten voor afscheiding van India. De meeste moslims en hindoes willen niets te maken hebben met de politieke conflicten.
Na het hindoeïsme en de islam heeft het christendom de meeste aanhangers. Het christendom is eind vijftiende eeuw door de Portugezen naar India gebracht. De meeste christenen zijn rooms-katholiek.

Boeddhisme in India: 
India is de geboorteplaats van het boeddhisme. Veel boeddhisten bezoeken hindoetempels en vieren hindoefestivals. Andersom offeren hindoes ook voor Boeddha. In Ladakh, bestaat een aparte vorm van boeddhisme, het lamaïsme. Het is een mengeling van bön en boeddhisme. Bön is de traditionele religie van het voor-boeddhistische Tibet. Het is een vorm van sjamanisme waarin de sjamaan, door middel van trance en ritueel verstoringen in het evenwicht tussen hemel en aarde herstelt en zo ziekte, plagen en dergelijke wegneemt. Bön kent vooral ook een groot aantal woeste demonen die met offers te vriend gehouden moeten worden. Voor deze offers waren vooral dieren, maar soms ook mensen nodig. Het beroemde Bardo Thodol of Tibetaans dodenboek is voor een groot deel gebaseerd op de bönrituelen om in contact te treden met het leven na de dood.

Jainisme: 
Een aparte plaats neemt het jainisme in. Kernbegrippen zijn geweldloosheid en eerbied voor alle leven. Jains gebruiken geen vlees, vis, eieren, honing, bont en leer. Ze werken meestal in de handel omdat in andere beroepen vaak onbedoeld andere wezens worden gedood zoals bij het ploegen van het land. Ze dragen ook een mondkapje om te voorkomen dat er beestjes in hun mond vliegen.
Taal India
India kent 18 officieel erkende talen, waarvan Hindi het meest gesproken wordt. Verder heeft elk gebied zijn eigen taal of dialect, meer dan 22.000 in totaal. Sanskriet is de taal waarin de oude heilige boeken van India werden geschreven. Het is vermoedelijk nooit een spreektaal geweest. In het parlement wordt Engels gesproken, dat wil zeggen dat ieder Indiër die hogerop wil, Engels moet leren spreken. Een heel groot van de bevolking in India spreekt uitstekend Engels. Best handig op je rondreis door India of je India familiereis.
Weer en klimaat India
India kan het hele jaar bezocht worden, maar de periode tussen oktober en maart is over het algemeen het prettigst (met uitzondering van het Himalaya gebied). Het weer in India is dan droog, zonnig en warm, vergelijkbaar met een mooie zomer in de Benelux. In India begint vanaf februari de temperatuur op te lopen tot een uitermate vochtige hitte in mei en juni. Het is de voorbode van de moessonregens die begin juni de Indiase kust bereiken en zich langzamerhand over het land verspreiden. Met uitzondering van het uiterste noorden en de zuidoostelijke gebieden valt de regen tussen juni en september. De noordoost moesson is beduidend korter en treft vooral de oostkust. Vooral in november en begin december valt daar dan veel regen. Ladakh, hoog gelegen in de Himalaya heeft een droog bergklimaat. Alleen in de zomermaanden valt er wat regen. Gedurende de lange winters tussen oktober en juni zijn de bergpassen dicht gesneeuwd en is Ladakh over land niet bereikbaar. Beste reistijd voor Ladakh zijn de  (moesson)maanden juni tot en met september.  

Klimaattabel van India: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

NEW DELHI

Maand

T Gem

Zon

Regen

T W

Januari 

21 

Februari 

24 

Maart 

30 

April 

36 

Mei 

39 

Juni 

39 

Juli 

35

10 

Augustus 

33 

11 

September 

34 

Oktober 

33 

November 

28 

December 

23 


CALCUTTA

Maand

T Gem

Zon

Regen

T W

Januari 

26 

Februari 

29 

Maart 

34 

April 

36 

Mei 

36 

Juni 

34 

11 

Juli 

32 

15 

Augustus 

32 

15 

September 

32 

11 

Oktober 

32 

November 

30 

December 

27 


TRIVANDRUM

Maand

T Gem

Zon

Regen

T W

Januari

31

8

2

28

Februari

32

9

2

28

Maart

33

8

3

29

April

33

8

5

30

Mei

32

7

3

30

Juni

30

5

7

30

Juli

29

5

11

28

Augustus

30

6

9

27

September

30

6

6

27

Oktober

30

6

9

28

November

30

6

8

29

December

31

7

4

28


CHENNAI
(MADRAS)

Maand

T Gem

Zon

Regen

T W

Januari

29

9

1

27

Februari

31

9

1

27

Maart

33

9

0

28

April

35

9

1

29

Mei

38

9

2

30

Juni

38

6

3

29

Juli

36

6

7

29

Augustus

35

6

7

29

September

34

6

5

29

Oktober

32

6

8

29

November

29

6

9

28

December

29

7

4

27

Praktische informatie

Adressen India
Ambassade van India in Nederland
Buitenrustweg 2, 2517 KD Den Haag
T 00 31 (0)70 346 97 71  
https://www.indianembassynetherlands.gov.in

Ambassade van India in België
Vleurgatsesteenweg 217, 1050 Brussel
T 0032 (0)2 640 91 40
I https://indianembassybrussels.gov.in

Ambassade van Nederland in India
6/50 F, Shantipath, Chanakyapuri, New Delhi 110021
T 0091 11 241 97 600
E [email protected]
www.nederlandwereldwijd.nl

Ambassade van België in India
50-N Shantipath, Chanakyapuri, New Delhi 110021
T 0091 11 424 28 000
E [email protected]
I http://india.diplomatie.belgium.be
Communicatie India
India beschikt over een uitgebreid mobiel netwerk. Alleen in afgelegen berggebieden zoals in Ladakh is geen dekking. En overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com. Het landennummer voor Nederland is +31, voor België +32 en voor India +91.

Internet in India: 
Als je over een simlock-vrije mobiel beschikt is het voordelig om ter plekke een prepaid simkaart aan te schaffen waarmee je ook kunt whatsappen en internetten. Deze zijn bij elke belwinkel (o.a. Vodafone, Airtel) te koop. Vraag de verkoper of deze de simkaart wil installeren.
De meeste hotels en ook veel restaurants en cafés hebben WiFi. Zorg wel dat je Skype of Face time vooraf geïnstalleerd hebt op je smartphone, notebook of iPad. Een andere handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken. Heb je geen app geïnstalleerd, dan kun je altijd nog naar een internetcafé waar Skype meestal standaard is geïnstalleerd. Je betaalt dan alleen de kosten voor internet.
Elektriciteit India
De netspanning in India is 220 volt. Stroomstoringen komen veelvuldig voor en de stroomvoorziening kan behoorlijk fluctueren. Dorpen in hoger gelegen gebieden zijn soms aangesloten op het elektriciteitsnet, soms maakt men er gebruik van generatoren. Een adapter of een verloopstekker en een zaklamp zijn zeker geen overbodige luxe. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in India gebruikelijk zijn.
Gezondheid India
Vaccinaties voor India worden beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be.

Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD!

Preventieve maatregelen: 
Bij aankomst is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Kijk voor meer informatie op www.gezondopreis.nl.

Reisapotheek voor India: Neem een kleine reisapotheek mee op je India rondreis of je India familiereis met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) en ontsmettingsdoekjes en condooms. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten, muggenolie met DEET en een geïmpregneerd muskietennet.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen op je rondreis door India is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Hoogteziekte in India: 
Als je tijdens je reis door India boven de 2500 meter hoogte komt bestaat de kans op hoogte­ziek­te. Door het zuur­stof­gebrek wordt de ademhaling versneld en adem je meer vocht uit dan nor­maal. Vandaar dat je veel moet drinken: boven 2500 meter in elk geval drie tot vier liter per dag! Hoog­te­ziekte treedt meestal binnen 24-72 uur op na het berei­ken van een nieuwe hoogte. Hoofdpijn is het belang­rijkste symp­toom. In Ladakh waar je met het vliegtuig aankomt op een hoogte van 3500 meter kan de aanpassing aan de hoogte een probleem vormen. Het is belangrijk dat je na aankomst tenminste een extra dag echt rust neemt en vooral niet verder gaat stijgen. Informeer je vooraf goed over verschijnselen van hoogteziekte. Raadpleeg het boekje ‘Hoe blijf ik gezond in de hoogte’ (uitgave KIT) of kijk op de website www.hoogteziekte.info.
Bagage en kleding India
We adviseren je om je bagage mee te nemen in een rugzak of in een weekendtas tijdens je rondreis door India of je familiereis door India. Het gebruik van een koffer raden we af. Probeer het gewicht van je bagage te beperken tot maximaal vijftien kilo per persoon.

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleren mee te nemen, die zich makkelijk laten combineren (laag over laag). Ga je in de wintermaanden (met name in december, januari) naar het noorden van India dan is het raadzaam tevens wat warmere kleren tegen de kou mee te brengen.

We vragen je om in kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Mocht je ter plaatse soms twijfelen, aarzel dan niet de reisbegeleiding om advies te vragen. In heel India - met uitzondering van de toeristenstranden - wordt te schaarse kleding als aanstootgevend beschouwd. Van vrouwen wordt verwacht dat hun schouders en hun bovenbenen tot en met de knieën bedekt zijn. Ook is het niet respectvol om laag uitgesneden shirts te dragen. Maar ook van mannen vindt men het raar, wanneer zij zich op straat vertonen in een korte broek. Voor iedereen gelden er strengere kledingvoorschriften bij het bezoeken van heilige plaatsen en/of tempels. Zo zul je over het algemeen je schoenen bij de ingang moeten achter laten.

Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: reisgids, makkelijke schoenen, badslippers, lakenzak, zaklamp, universele verloopstekker, wasmiddel, eventueel een klamboe (in India zijn ook goede muggenwerende middelen te koop), zakmes, voldoende fotogeheugenkaarten, zwemkleding, toiletartikelen, wekker, schrijfgerei.

In de meeste hotels kun je je kleren laten wassen. Houd er echter rekening mee dat dit meestal op een nogal hardhandige wijze gebeurt, dus geef niet je beste spullen af.
Geldzaken India
De munteenheid in India is de Indiase rupee (INR) onderverdeeld in 100 paise. De actuele wisselkoers vind je onder andere op: www.oanda.com.

ATM in India: 
In steden kun je geld pinnen met een bankpas met Maestro logo. Neem voor de zekerheid altijd contante euro’s of dollars mee voor het geval de geldautomaat defect is. Je kunt cash geld zowel bij de bank wisselen of het hotel waar je verblijft. Het laatste heeft de voorkeur, want banken kunnen uiterst traag werken en de koersen verschillen onderling nauwelijks.

Veilig pinnen in
India: Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in India dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.

Gebruik creditcard in India: 
Creditcards worden in duurdere hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Geld opnemen met een creditcard is echter niet eenvoudig en is slechts mogelijk in een beperkt aantal bankfilialen. Bewaar altijd je wisselbewijs wanneer je harde valuta tegen roepies inwisselt. Je hebt dit namelijk nodig als je bij het verlaten van India je overgebleven rupees terug wilt wisselen in euro’s.
Openingstijden India
Postkantoren zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Musea dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur. De wekelijkse sluitingsdag is meestal maandag of dinsdag. De meeste winkels zijn iedere dag open van ongeveer 10.00 tot 20.00 uur, vaak met een lange middagpauze. De meeste banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. De banken op de internationale vliegvelden zijn open zo lang er vluchtverkeer is.
Fotografie India
Fotograferen in India is een bijzondere ervaring, niet alleen vanwege de prachtige tempels maar vooral vanwege de mensen die er vaak kleurrijk uitzien. Over het algemeen vinden de Indiërs het geen probleem om gefotografeerd te worden. Maar als je mensen fotografeert, vraag dan altijd eerst om toestemming. Het is strikt verboden om van militairen objecten zoals militaire controleposten, vliegvelden en bruggen opnames te maken.
Veiligheid India
India is een relatief veilig land. Berovingen, oplichting of vormen van fysiek geweld tegen toeristen komen gelukkig vrij weinig voor. Geef mensen vooral geen aanleiding om je te beroven en draag dus geen dure sieraden en zorg dat je geld niet zichtbaar is. Zorg dat je je bagage aan het slot hebt tijdens nachtelijke treinreizen. Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets overkomen, zorg dan dat je de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt.

Reisadvies voor India: 
Actuele informatie over de politieke situatie en veiligheid in de verschillende regio’s van India vind je op de websites van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl en http://diplomatie.belgium.be
Tijdsverschil India
Het tijdsverschil met India is in de zomer 3 uur en 30 minuten. In de winter is het in India 4 uur en 30 minuten later dan in de Benelux.
Reisdocumenten India

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Ja, voor deze bestemming is een visum, e-visum of toeristenkaart nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Wij raden je aan om 4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen.

Je kunt ervoor kiezen om het visum via onze partner Traveldocs aan te vragen, of zelf te regelen. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0)23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

De prijs van het visum staat op de website van Traveldocs. Je betaalt rechtstreeks aan Traveldocs bij het indienen van je aanvraag.

Permit:
Voor onze reis naar Noordoost-India heb je een speciaal permit nodig om de Indiase deelstaten Arunachal Pradesh en Nagaland in te mogen. Dit specifieke permit wordt door ons geregeld, echter is het wel van belang dat jij de gevraagde documenten aanlevert. Mocht je niet in Nederland of België zijn geboren, neem hieromtrent dan direct contact met ons op.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum (en permit) te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.