Live Help Chat

Reizen naar Iran

Bagage en kleding Iran

We adviseren je om tijdens je Iran rondreis de bagage mee te nemen in een rugzak of in een weekendtas. Een harde koffer raden we af voor onze reizen. 

Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: waterfles, wasmiddel, reisgids, voldoende fotomateriaal, lakenzak, toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker en zakmes. Tijdens je reis door Iran zal je meerdere malen de mogelijkheid hebben om te picknicken. Je eigen bestek, plastic bord en beker komen dan zeker van pas.

Vrouwelijke deelnemers zijn in Iran verplicht altijd en overal (ook in restaurants en de lounges van hotels) een hoofddoek en een lange, wijdvallende jas tot op de knieën te dragen.

Teheran en Isfahan zijn moderne steden en de vrouwen gaan er in verhouding losjes gekleed: een vlotte, moderne jas of tuniek met een losse hoofddoek. Op andere plaatsen worden de kledingvoorschriften soms strenger toegepast. Het dragen van een chador (het gehele lichaam bedekkend zwart 'kleed') is zeker niet nodig. Alleen voor het bezoeken van de religieuze heiligdommen zoals bijvoorbeeld in Ghom en Mashad is de chador in Iran verplicht. Deze chadors zijn bij de ingang van een moskee te leen.

Als je besluit in de zomer naar Iran te gaan, raden we je aan om katoenen kleding mee te nemen, dit maakt de hoge temperaturen een stuk beter te verdragen. Voor de hoofddoek geldt dat katoen prettiger is dan synthetisch, omdat daar je haar minder snel statisch van wordt. Ook kan je ervoor kiezen om ter plekke in de bazaar iets volgens de laatste mode te kopen.

Het zal je niet verbazen dat ook mannen zich in Iran aan de kledingvoorschriften moeten houden. Korte broeken en bermuda's zijn absoluut verboden.

Je zult in Iran merken dat de hier beschreven kledingvoorschriften soms door de actualiteit wordt ingehaald. Desalniettemin zijn wij van mening dat het geen kwaad kan om toch wat conservatiever gekleed te gaan. Het verleden heeft namelijk bewezen dat de kledingvoorschriften ook plotseling weer strenger kunnen worden. Daarnaast dwing je hiermee vaak meer respect af bij de bevolking.

Verder raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag).

Aangezien alcohol een absoluut taboe is in Iran, is het uiteraard ook verboden om alcohol mee te nemen naar dit land.