Live Help Chat

Reizen naar Iran

Feestdagen en festivals Iran

Iran kent tal van religieuze en nationale feestdagen. Belangrijke nationale feestdagen in Iran zijn: Dag van de Revolutie: (11 februari), Dag van de Nationalisatie van de Olie in 1951 (20 maart), Nowruz, nieuwjaar (begint op 21 maart), Dag van de Islamitische Republiek (1 april), Sizdahbedar: de dertiende dag van het Iraanse nieuwjaar (2 april), Herdenking van de dood van Khomeini (4 juni), Herdenking van de arrestatie van Khomeini in 1963 (5 juni).

Nieuwjaar in Iran: Het begin van Nowruz (letterlijk nieuwe dag), valt samen met het begin van de lente (21 maart). In Iran begint dan tevens het nieuwe jaar omdat de Perzische jaartelling begon op de eerste dag van de lente 622, het jaar dat de profeet Mohammed in Medina het religieuze en wereldlijke gezag in handen kreeg. Nowruz wordt na 13 dagen afgesloten met een picknick.

Islamitische feestdagen in Iran: Daarnaast kent Iran een aantal islamitische feestdagen die meestal enkele dagen duren. Omdat de islamitische kalender is gebaseerd op het maanjaar, schuiven de feestdagen volgens onze telling ieder jaar tien à elf dagen naar voren. De Mouloud viert de geboortedag van de profeet Mohammed. Direct na afloop van de vastenmaand ramadan is het Suikerfeest: Aid Saghir, ook wel genoemd Aid al Fitr. Tijdens Aid al Kabir, het Offerfeest slacht iedere familie op rituele wijze een schaap. Premier Moharem is het islamitisch nieuwjaar.