Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Iran

Landinformatie Iran

Landinformatie Iran

Wil jij binnenkort naar Iran reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Iran. Steeds meer reizigers ontdekken dat Iran, het oude Perzië, meer te bieden heeft dan gesluierde vrouwen en ayatollahs. Een groepsreis naar Iran betekent 2500 jaar in de geschiedenis terug willen gaan, genieten van kleurrijk betegelde paleizen en moskeeën, je verbazen over het feit dat Iraanse steden zo modern zijn, maar daarnaast ook het gevoel krijgen dat de tijd heeft stil gestaan zodra je een bazaar of het oude stadsgedeelte induikt. Een reis naar Iran betekent vooral je laten onthalen door een gastvrije en nieuwsgierige bevolking…

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Iran rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Iran. Bekijk ook onze Iran reizen en selecteer je favoriete Iran rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Iran
Iran telt bijna 84 miljoen inwoners. De bevolking van Iran bestaat voor 61 procent uit Perzen, 16 procent Azeri, 10 procent Koerden en 6 procent Lors. De overige 7 procent bestaan o.a. uit Arabieren, Baluchi’s, Quashqaui, Turkmenen en nomaden.

Jonge bevolking in Iran: 
Het land kende na de revolutie van 1979 en tijdens de oorlog met Irak een massale geboortegolf waardoor ruim de helft van de bevolking onder de 35 jaar is. In verband met de hoge werkeloosheid emigreren veel jonge, goed opgeleide Iraniërs naar het buitenland, vooral naar de Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie.
Cultuur Iran
Je wordt tijdens je rondreis in Iran geacht je aan de islamitische regels te houden. In het algemeen is het verstandig je als buitenstaander bescheiden op te stellen. Houd je aan de kledingvoorschriften, doe je schoenen uit bij mensen thuis en in moskeeën, loop niet voor biddende mensen langs en ga niet met je rug voor iemand anders staan. Als je een foutje maakt en je je verontschuldigt, zullen er maar weinig Iraniërs zijn die het je kwalijk nemen. In Iran mag meer niet dan wel, en veel Iraniërs overtreden dagelijks wel een regel.

Gewoontes in Iran: Tarof, de Iraanse etiquette, is een fenomeen van de Iraanse cultuur dat misschien wel het verst van de Nederlandse af staat. De beleefdheidsvorm is het tegenovergestelde van de Nederlandse directheid. Je zegt niet wat je denkt, je neemt niet zomaar aan wat je wordt aangeboden. Juist omdat tarof een manier is om zowel beleefd als gastvrij te zijn, is het soms moeilijk in te schatten hoe je er als buitenlander op moet reageren. Veel Iraniërs zullen je eten of drinken aanbieden of je uitnodigen om bij hen thuis te komen. In de regel hoor je als je iets aangeboden wordt altijd in eerste instantie te weigeren, pas na de derde keer kun je het aannemen.

Kleding in Iran: Islamitische kleding is in Iran verplicht, ook voor toeristen. Tussen het ideaal van de overheid en het daadwerkelijke straatbeeld zit echter vaak een groot verschil. De chador, letterlijk tent, is de lange lap stof waar veel Iraanse vrouwen in gehuld gaan. Deze is niet verplicht, behalve in de heiligdommen, sommige moskeeën en het vrijdaggebed. Meestal kan er op die locaties ook een chador worden geleend.
Officieel behoren alle vrouwen een niet-strak zittende lange jas met lange mouwen (manteau of rupush) en een hoofddoek (rusari) te dragen. In sommige delen van het land, zoals in Noord-Teheran, en delen van andere grotere steden, zijn de vrouwen en meisjes echter modebewust en dragen strakke jassen die tot net over de bil reiken, broeken die de kuit tonen, hoge hakken en hun hoofddoek ergens op het achterhoofd. Mannen horen geen korte broeken of hemden met korte mouwen te dragen, in de praktijk lopen veel Iraanse jongens in T-shirts rond.
Eten en drinken Iran
Restaurants zijn overal te vinden en maaltijden zijn over het algemeen spotgoedkoop. In Teheran zijn er naast Iraanse restaurants ook andere keukens te vinden zoals Libanees, Thais, Indiaas, Chinees en Japans. Ook zijn er in de meeste steden talloze fastfoodrestaurants en pizzeria’s.

Gerechten in Iran: Iraanse gerechten zijn zeer mild gekruid. Rijst (chelo of polo) en brood (nan) zijn vast onderdeel van elke maaltijd. Naast de rijst staat er vaak een assortiment van kebabs (gebarbecued vlees) op het menu. Daarnaast zijn er verschillende stoofpotjes (khoreshts) met rijst te krijgen. Ook aash, een dikke volle soep wordt veel gegeten. Verse vis is voornamelijk te krijgen in de Kaspische- en Perzische kust regio’s.

Drinken in Iran: Iraniërs drinken de hele dag door thee. Suikerklontjes worden daarbij tussen de tanden genomen en de thee naar binnen geslurpt. Koffie wordt minder gedronken en vaak is er alleen Nescafé te krijgen. Maar in de grote steden is goede koffie verkrijgbaar in de hippe coffeeshops. Populair bij de maaltijd is dough, een yoghurtdrank met koolzuur, zout en  kruiden. Op elke straathoek zijn daarnaast fruit- en milkshake stalletjes te vinden.
Feestdagen en festivals Iran
Iran kent tal van religieuze en nationale feestdagen. Belangrijke nationale feestdagen in Iran zijn: Dag van de Revolutie: (11 februari), Dag van de Nationalisatie van de Olie in 1951 (20 maart), Nowruz, nieuwjaar (begint op 21 maart), Dag van de Islamitische Republiek (1 april), Sizdahbedar: de dertiende dag van het Iraanse nieuwjaar (2 april), Herdenking van de dood van Khomeini (4 juni), Herdenking van de arrestatie van Khomeini in 1963 (5 juni).

Nieuwjaar in Iran: Het begin van Nowruz (letterlijk nieuwe dag), valt samen met het begin van de lente (21 maart). In Iran begint dan tevens het nieuwe jaar omdat de Perzische jaartelling begon op de eerste dag van de lente 622, het jaar dat de profeet Mohammed in Medina het religieuze en wereldlijke gezag in handen kreeg. Nowruz wordt na 13 dagen afgesloten met een picknick.

Islamitische feestdagen in Iran: Daarnaast kent Iran een aantal islamitische feestdagen die meestal enkele dagen duren. Omdat de islamitische kalender is gebaseerd op het maanjaar, schuiven de feestdagen volgens onze telling ieder jaar tien à elf dagen naar voren. De Mouloud viert de geboortedag van de profeet Mohammed. Direct na afloop van de vastenmaand ramadan is het Suikerfeest: Aid Saghir, ook wel genoemd Aid al Fitr. Tijdens Aid al Kabir, het Offerfeest slacht iedere familie op rituele wijze een schaap. Premier Moharem is het islamitisch nieuwjaar.
Fooien Iran
Het geven van een fooi is in Iran vanzelfsprekend. Met name in restaurants, in cafés, bij kruiers en gidsen is het de gewoonte om een fooi van 5 à 10 procent te geven. Aan taxichauffeurs wordt in Iran bijna nooit fooi gegeven.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 2 à 3 euro per reiziger per dag.
Land en landschap Iran
Iran heeft een oppervlakte van 1.648.000 km² (40 maal Nederland, 54 maal België). Het landschap van Iran bestaat uit een centrale hoogvlakte (ongeveer 1000 tot 1600 meter hoog) met immense woestijn- en steppegebieden en grote zoutmoerassen. In het noordwesten liggen de gebergten van Armenië en Azerbeidzjan. De Sabalan (4811 meter) is de hoogste vulkaankegel. De gebergten lopen glooiend uit in beboste heuvels, afgewisseld met weiden en intensief bebouwde vruchtbare vlakten. In het noordwesten zetten de bergen van Azerbeidzjan zich voort in het Albrozgebergte dat een natuurlijke grens vormt tussen Centraal-Iran en de vruchtbare kustvlakten met vooral rijst- en theeplantages van de Kaspische Zee. In het westen en zuiden verheft zich het Zagrosgebergte met een gemiddelde hoogte van 3500 meter. Als gevolg van de hevige erosie van het kalksteen ziet het landschap er vrij ruw uit. Het zuidoosten van Iran bestaat geheel uit woestijn.
Religie Iran
De islam is de belangrijkste religie in Iran. Achtennegentig procent van de Iraanse bevolking is moslim, waarvan de meerderheid sjiitisch (89 procent) en de rest soennitisch is (10 procent). Sji’i is het Arabisch woord voor ‘partij’ of ‘steun’ en is afgeleid van de Shi’at Ali, de ‘partij van Ali’, neef en schoonzoon van de profeet Mohammed. De Shi’at Ali gelooft dat de heerschappij over de gemeenschap van gelovigen, die gecreëerd werd door Mohammed, alleen aan Ali en zijn nakomelingen toebehoort. De meerderheid van de sjiieten gelooft dat Ali de eerste van twaalf door God aangestelde leiders is. Dit zogenaamde ‘Twaalfder Sjiisme’ is de grootste stroming in de sjiitische islam. De rol van de Twaalf Imams in de geloofsbeleving kan deels vergeleken worden met de heiligen in de katholieke kerk. Omdat de imams als bemiddelaar tussen God en gelovigen worden gezien en volgens (bij)geloof ook wonderen verrichten, worden ze vaak aangeroepen in gebed. Een belangrijk pelgrimsoord van sjiieten is het heiligdom van Imam Reza in Mashhad.
Taal Iran
De officiële taal van Iran is het Perzisch (Farsi), een Indo-Europese taal. Het Farsi wordt in het Arabisch schrift geschreven, van rechts naar links. Het alfabet heeft tweeëndertig letters. Naast het Farsi worden er in Iran tal van andere talen gesproken zoals het Koerdisch, Azeri (Turks) en Turkmeens. In de grote steden spreekt men ook Engels, vooral de jongere generatie. Buiten de steden is het handig om tijdens je Iran rondreis een paar woorden Farsi paraat te hebben.

Enkele woordjes Farsi
Hallo
Salaam

Dank u
Geeli goeb!

Het is heel mooi
In geeli qasjang ast

Het is heel lekker
In geeli gosjmaze ast

Ik kom uit Nederland/ België
Holandi/ Belzhiki hastam

1 yek
2 do
3 se
4 tsjahar
5 pandj
6 sjisj
7 haft
8 hasjt
9 noh
10 dah
100 sad
1000 hezar
2000 dohezar
10.000 dahhezar
1.000.000 melyoun
Weer en klimaat Iran
Iran is een uitgestrekt land met grote klimatologisch verschillen. In sommige delen van het land kan het ‘s winters zeer koud zijn. In de zomer zijn temperaturen van boven de 40 graden Celsius heel normaal. Het regent met name in de hoger gelegen bergstreken en de gebieden rond de Kaspische Zee. De vochtigheidsgraad is in het gehele land vrij laag, behalve in de Perzische Golf regio, waar het ‘s zomers zeer vochtig en benauwend warm is.

Beste reistijd voor Iran: De beste periodes voor Iran reizen zijn voor -en najaar.

Klimaattabel Iran: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

Teheran

Maand

T gem

Zon

Regen

T w

Januari

7

6

10

-

Februari

9

6

8

-

Maart

15

7

10

-

April

21

9

6

-

Mei

27

9

4

-

Juni

34

11

1

-

Juli

37

12

1

-

Augustus

36

12

1

-

September

31

11

1

-

Oktober

23

9

4

-

November

15

5

5

-

December

8

5

8

-

Shiraz

Maand

T gem

Zon

Regen

T w

Januari

12

7

8

-

Februari

14

8

8

-

Maart

18

8

8

-

April

23

8

7

-

Mei

30

10

4

-

Juni

36

12

1

-

Juli

37

12

1

-

Augustus

36

12

1

-

September

33

11

0

-

Oktober

27

10

2

-

November

20

8

4

-

December

14

7

7

-

Tabriz

Maand

T gem

Zon

Regen

T w

Januari

1

4

11

-

Februari

3

5

10

-

Maart

10

6

13

-

April

16

7

13

-

Mei

22

9

13

-

Juni

28

11

7

-

Juli

32

11

3

-

Augustus

32

11

3

-

September

28

10

3

-

Oktober

20

7

9

-

November

12

6

8

-

December

5

4

9

-

Praktische informatie

Adressen Iran
Ambassade van Iran in Nederland
Duinweg 20, 2585 JX, Den Haag
T 070 354 84 83/338 40 00
https://netherlands.mfa.ir/en

Ambassade van Iran in België
Franklin Rooseveltlaan 15, 1050 Brussel
T 02 627 03 50/ 51
I http://brussels.mfa.ir  

Ambassade van Nederland in Iran
No 7 West-Arghavan, Sonbol Street, Farmanieh, 1953623253 Teheran
T +98 (0) 21 23 66 00 00  
I https://www.rijksoverheid.nl

Ambassade van België in Iran
Elahieh - Shadid Fayazi Avenue 82-157 (ex-fereshteh), 1964935451 Teheran
T +98 (0) 21 2204 16 17  
I https://iran.diplomatie.belgium.be/nl
Bagage en kleding Iran
We adviseren je om tijdens je Iran rondreis de bagage mee te nemen in een rugzak of in een weekendtas. Een harde koffer raden we af voor onze reizen. 

Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: waterfles, wasmiddel, reisgids, voldoende fotomateriaal, lakenzak, toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker en zakmes. Tijdens je reis door Iran zal je meerdere malen de mogelijkheid hebben om te picknicken. Je eigen bestek, plastic bord en beker komen dan zeker van pas.

Vrouwelijke deelnemers zijn in Iran verplicht altijd en overal (ook in restaurants en de lounges van hotels) een hoofddoek en een lange, wijdvallende jas tot op de knieën te dragen.

Teheran en Isfahan zijn moderne steden en de vrouwen gaan er in verhouding losjes gekleed: een vlotte, moderne jas of tuniek met een losse hoofddoek. Op andere plaatsen worden de kledingvoorschriften soms strenger toegepast. Het dragen van een chador (het gehele lichaam bedekkend zwart 'kleed') is zeker niet nodig. Alleen voor het bezoeken van de religieuze heiligdommen zoals bijvoorbeeld in Ghom en Mashad is de chador in Iran verplicht. Deze chadors zijn bij de ingang van een moskee te leen.

Als je besluit in de zomer naar Iran te gaan, raden we je aan om katoenen kleding mee te nemen, dit maakt de hoge temperaturen een stuk beter te verdragen. Voor de hoofddoek geldt dat katoen prettiger is dan synthetisch, omdat daar je haar minder snel statisch van wordt. Ook kan je ervoor kiezen om ter plekke in de bazaar iets volgens de laatste mode te kopen.

Het zal je niet verbazen dat ook mannen zich in Iran aan de kledingvoorschriften moeten houden. Korte broeken en bermuda's zijn absoluut verboden.

Je zult in Iran merken dat de hier beschreven kledingvoorschriften soms door de actualiteit wordt ingehaald. Desalniettemin zijn wij van mening dat het geen kwaad kan om toch wat conservatiever gekleed te gaan. Het verleden heeft namelijk bewezen dat de kledingvoorschriften ook plotseling weer strenger kunnen worden. Daarnaast dwing je hiermee vaak meer respect af bij de bevolking.

Verder raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag).

Aangezien alcohol een absoluut taboe is in Iran, is het uiteraard ook verboden om alcohol mee te nemen naar dit land.
Communicatie Iran
Iran beschikt over een mobiel netwerk. Mobiel bellen is mogelijk in stedelijke gebieden, daarbuiten is weinig tot geen bereik. Wil je met je mobiel telefoneren, informeer dan voor vertrek of je provider een roaming overeenkomst heeft met een Iraanse telecommaatschappij. De belangrijkste mobiele telefoonmaatschappijen zijn MCI, MTN Irancell en RighTel. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com. Het internationale landennummer voor Nederland is 0031 en voor België 0032. Het landennummer van Iran is +98, het netnummer van Teheran is 21.

Internet in Iran: In de meeste plaatsen vind je internetcafés, vaak cafénet genaamd. Op het vliegveld van Teheran, in de meeste hotels en sommige restaurants in Teheran is gratis WiFi. Zie: www.wificafespots.com of download de app ‘Free WiFi finder’.
Elektriciteit Iran
De netspanning in Iran is 220 volt. Een adapter of een verloopstekker is niet nodig. Wil je weten wat er voor stekkers en stopcontacten gangbaar zijn in Iran, klik dan hier.
Fotografie Iran
Fotograferen in Iran is in principe overal mogelijk, tenzij dit expliciet wordt verboden. Wil je tijdens je rondreis door Iran mensen of religieuze gebeurtenissen fotograferen, dan is het echter raadzaam om toestemming te vragen. Het is niet toegestaan op luchthavens of in de buurt van overheid- en militaire gebouwen te fotograferen.
Geldzaken Iran
De munteenheid van Iran is de rial. Er zijn tegenwoordig bankbiljetten van 500.000 rial. Over het algemeen rekent men in toman. De prijs in toman krijg je door een nul van het bedrag af te halen, dus 10.000 rial is 1000 toman. Voor de actuele koers kun je kijken op www.oanda.com.

Pinnen in Iran:
Er zijn geen ATM automaten in Iran en creditcards worden bijna nergens geaccepteerd. Dollars en euro’s kunnen gewisseld worden bij banken of bij wisselkantoren. Ook wisselen veel buitenlanders hun geld ‘op straat’.
Gezondheid Iran
Hoewel inentingen voor Iran niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be.

Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.

Reisapotheek voor Iran: Neem een kleine reisapotheek mee op onze reizen door Iran met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Preventieve maatregelen: Bij aankomst is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Vind hier meer informatie over gezond op reis.
Openingstijden Iran
Vrijdag is de wekelijkse vrije dag en zijn alle officiële instanties, banken en winkels gesloten. Soms is ook de donderdagmiddag een vrije middag. De meeste winkels zijn geopend van 09.00 uur tot laat in de avond. Tussen 13.00 en 16.00 uur is bijna alles gesloten.

Banken zijn in Iran van zaterdag tot en met woensdag van 7.30 tot 13.00 of 15.00 uur geopend, op donderdag van 7.30 tot 12.00 uur. Op vrijdag en tijdens feestdagen is alles in Iran gesloten.

Shoppen in Iran: In de bazaars vind je Perzische tapijten in alle soorten en maten, inlegwerk, koper, miniaturen en prachtige stoffen. Afdingen is gebruikelijk op de bazaar en verkopers beginnen vaak ver boven het bedrag dat ze bereid zijn aan te nemen. Als het om kostbare spullen gaat, zoals een tapijt, is het verstandig je goed te laten informeren en de tijd met de handelaar te nemen. Blijf vooral beleefd, ongeïnteresseerd of onaardig gedrag werkt averechts. Als je niet uit de prijs komt, kun je altijd bedanken en weglopen.
Reisdocumenten Iran

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal 6 maanden geldig is en beschikt over tenminste 2 lege visum pagina’s tegenover elkaar. Daarnaast is het belangrijk dat het paspoort vrij is van Israëlische stempels.
 
Visum:
Ja, voor deze bestemming is een visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Wij raden je aan om 6 weken voor vertrek van de groepsreis je visum aan te vragen.

Je kunt ervoor kiezen om het visum via onze partner Visa4Travel aan te vragen, of zelf te regelen. Het team van Visa4travel is telefonisch bereikbaar via 085 0218180, en helpt je graag bij je visumaanvraag. Het aanvragen van een visum kost namelijk veel tijd en kan foutgevoelig zijn. Wij raden onze reizigers dan ook aan om het visum vooraf te laten regelen door Visa4Travel om onnodige stress voorafgaand aan de vakantie te voorkomen.

Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: 
- Nederlandse reizigers bezoeken: visa4travel.nl/koningaap
- Belgische reizigers bezoeken: visa4travel.be/koningaap

Je betaalt rechtstreeks aan Visa4Travel. 

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad 'Meer reisinfo' bij iedere reis.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen

 
Tijdsverschil Iran
Het tijdsverschil met Iran is in de zomer anderhalf uur. In de winter is het in Iran tweeënhalf uur later dan in Nederland en België.
Veiligheid Iran
Iran is een bijzonder veilige reisbestemming. Straatcriminaliteit komt weinig voor, hoewel er in grote steden als Teheran en Isfahan een toenemend aantal diefstallen wordt gemeld. Het is raadzaam je paspoort in bewaring van de receptie van je hotel te geven en een kopie op zak te houden. Pronk niet met kostbare juwelen of dure filmapparatuur. Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets naars overkomen, zorg dan dat je de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. Doe aangifte bij de politie in verband met de verzekering.

Reisadvies voor Iran: Bepaalde gebieden van Iran worden afgeraden te bezoeken. Raadpleeg voor vertrek de actuele reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Download de app ‘BZ reisadvies of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl. Belgen vinden vergelijkbare informatie op http://diplomatie.belgium.be

Het verkeer in Iran: Het verkeer in Iran is vrij roekeloos, vooral in de steden. Voetgangers moeten goed oppassen bij het oversteken. Ook buiten de steden wordt hard gereden en zijn de wegen niet overal even goed. Zelf rijden wordt afgeraden.