Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Taiwan

Landinformatie Taiwan

Landinformatie Taiwan

Wil jij binnenkort naar Taiwan reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Taiwan. Koning Aap is een van de weinige aanbieders in Nederland en België van groepsreizen naar Taiwan. Tropische stranden, de spectaculaire Taroko Kloof, groene bergen met verscholen watervallen en hypermoderne steden met enorme wolkenkrabbers. Je treft op dit verrassende eiland high-tech gadgets en verfijnd ambachtswerk, ontelbaar veel kleurrijke eetstalletjes, maar ook de Taiwanese haute cuisine. De Taiwanezen koesteren ook in de 21ste eeuw hun tradities, fascinerende eeuwenoude tempels en vele festivals. Je beleeft dit zelf op onze reis naar Taiwan.

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Taiwan rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Taiwan. Bekijk ook onze Taiwan reizen en selecteer je favoriete Taiwan rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Taiwan
Taiwan telt ruim 23 miljoen inwoners. 98 procent van de bevolking komt van het Chinese vasteland. Zij zijn onder te verdelen in Taiwanezen die ten tijde van de Ming en Qing Dynastie naar Taiwan migreerden (84 procent van de bevolking) en de ‘vastelanders’, die het vasteland China ontvluchtten na de communistische machtsovername in 1949 (14 procent van de bevolking). 2 procent van de bevolking zijn nakomelingen van inlandse stammen, de Taiwanese aboriginals, Yuanzhumin.
Cultuur Taiwan
Taiwanezen zijn net als Chinezen erg bijgelovig. Er rust met name een taboe op alles wat met de dood te maken heeft. Zo kun je de naam van een Chinees persoon beter niet met rode inkt schrijven; dit heeft immers met dood te maken. Als je 's nachts fluit of ergens belt is dit een ‘uitnodiging voor de geesten’; vermijd het dus tijdens je rondreis door Taiwan. Wijs ook niet naar graven of kerkhoven.

Als je een huis of tempel binnengaat is het de bedoeling dat je schoenen uitdoet; soms zijn er slippers die je aan kunt doen. In een tempel dien je te buigen voor de beelden van de goden.
Duurzaamheid Taiwan
Groen in Taiwan
- In Taipei kun je gebruik maken van een zeer goed en uitgebreid metro- en busnetwerk Je kunt ook de 'U Bike' nemen, een openbare huurfiets die je goed kunt gebruiken tijdens je ontdekkingstocht door Taipei.
Eten en drinken Taiwan
Het voedsel is in principe hetzelfde als dat van het vasteland China. Je vindt de noordelijke (Peking), de oostelijke (Shanghai), de westelijke (Sichuan) en de zuidelijke (Kanton) keuken. Iedere andere variant van de Chinese maaltijd is ook wel ergens te bestellen. Taiwanezen zijn gek op vis en het verwerken van eieren in de maaltijden. Er is een grote variatie aan fruit. Het subtropische klimaat staat daar garant voor.

Specialiteiten van Taiwan: De verschillende regio's hebben hun specialiteiten: Mochi in Ilan bijvoorbeeld, heeft een kleverige rijstsnack met sesamzaad, pinda's en andere ingrediënten. Taichung heeft de bekende zonnecakejes, zoet gevuld gebak. Tainan heeft zijn ‘laadjes-brood’ en Yonghe, een voorstad van Taipei is beroemd vanwege zijn soyamelk en lekkere ontbijten. De bakkerij-producten staan op hoog niveau. Meestal is het zoet Chinees gebak, soms westers gebak aangepast naar de lokale smaak. In veel restaurants kun je snacks krijgen zoals xiaochi, het Taiwanese equivalent van het Kantonese dimsum.

Drinken in Taiwan: Vruchtendranken zijn er te kust en te keur. Er zijn veel vruchtensapbarretjes die ter plekke cocktails maken. Sojamelk wordt traditioneel bij het Taiwanese ontbijt gedronken.
Taiwan kent veel theespecialiteiten zoals High Mountain Oolong, een lichte thee en Tie Guan-yin, een donkere sterke thee. Recent is Taiwan ook meegegaan met de wereldwijde koffietrend. Alle koffieketens, zoals Starbucks hebben hier filialen.
Taiwanezen zijn geen grote alcoholdrinkers. Ze houden van bier op ijs. Behalve buitenlandse biermerken is er het lokale Taiwan Beer. Het heeft een speciale smaak door de ingrediënten gerst en penglai rijst. Wat wijn betreft is er de Shaoxing, een kwalitatief goede rijstwijn. De Taiwanese borrel heet Kaoliang, een krachtige graanlikeur, die vaak in één teug wordt opgedronken.
Feestdagen en festivals Taiwan
Officiële feestdagen in Taiwan zijn: Nieuwjaar (1 januari), Vredesherdenkingsdag (28 februari), Graftombedag (4 april), Dag van de Arbeid (1 mei), Dag van Strijdkrachten (3 september) en Nationale feestdag (10 oktober). Op deze dagen zijn winkels en banken gesloten. 

Feesten in Taiwan: Het grootste feest in China is het Chinese Nieuwjaar (Chunjie). Na Nieuwjaar wordt er in maart het Lantaarnfestival (Yuanxiaojie) gevierd. Lantaarns bij de huizen en siervuurwerk zorgen voor een vrolijke aanblik. Er zijn optochten, draken- en leeuwendansen. Met het Gravenfestival (Qingming) in april worden de graven van de voorouders bezocht om hen de eer te bewijzen, te vergelijken met het katholieke Allerzielen. In juni is het Drakenbootfeest en worden drakenbootraces gehouden. In augustus stookt men tijdens het festival van de Hongerige Geesten op straat vuurtjes en verbrandt men papieren geschenken om onrustige geesten te kalmeren. In september wordt het Maanfestival gevierd, een traditioneel oogstfestival. Het is de gewoonte op deze dag maankoeken te eten, ronde koeken met een zoete of zoute vulling.
Fooien Taiwan
Het geven van fooien gebeurt op bescheiden schaal. Personeel in hotels in Taiwan verwacht zeker een fooi. Als in een restaurant servicekosten in rekening worden gebracht, hoef je niet nog eens een fooi te geven.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 2 à 4 euro per reiziger per dag.
Land en landschap Taiwan
Taiwan heeft een oppervlaakte van 36.197 km² en zit daarmee qua formaat tussen België en Nederland in. Taiwan, de gebruikelijke naam voor Republiek China (niet te verwarren met de Volksrepubliek China), is afgeleid van het grootste eiland van het Taiwanese grondgebied. Dit eiland, voorheen ook bekend als Formosa, wordt ook door zijn inwoners Taiwan genoemd.

De eilandstaat ligt in de Oost-Chinese Zee. Wegens tegenstand van de Volksrepubliek China wordt Taiwan door een overgrote meerderheid van landen niet als staat erkend wordt. Taiwan ligt ten oosten van het Chinese vasteland, ten zuidwesten van Japan en ten noorden van de Filipijnen. Als politieke entiteit bestaat Taiwan vooral uit het genoemde eiland, maar het heeft ook de eilanden Kinmen, Matsu en Wuqiu onder controle. Die liggen vlak voor de kust van het Chinese vasteland.

Landschap van Taiwan: Centraal Taiwan is bergachtig met het centrale bergmassief en het sfeervolle Sun Moon Meer. De centrale bergketen bedekt 75 procent van het landoppervlak en loopt aan de oostkust van noord naar zuid. Er zijn meer dan 60 toppen boven de 3000 meter. De Yu Shan, de Jadeberg, is met 3950 meter de hoogste berg. In Alishan vind je reusachtige cipressen in een mistig regenwoud. Oost-Taiwan is door de bergen min of meer afgesneden van de rest van het eiland. Hier is de natuur prachtig met kloven als Taroko Gorge en Tailuge Gorge. In het noorden is er het Yangmingshan National Park waar vanuit je op  Taipei kunt kijken. In het tropische zuiden zijn veel stranden en kokosnootpalmen. Het Kenting National Park is beroemd om zijn vegetatie en prachtige stranden.
Religie Taiwan
93 procent van de bevolking van Taiwan is aanhanger van een religie die bestaat uit een mix van boeddhisme, confucianisme en taoïsme. Verder is bijna 5 procent christen.
Taal Taiwan
Het Mandarijn Chinees is de lingua franca van Taiwan. 70 procent van de bevolking spreekt de variant Taiwanees/Minnan. Daarnaast wordt er Hakka gesproken. Een kleine groep inheemsen spreekt  austronesische aboriginal talen. In het noorden, waar veel vastelanders - in de 20e eeuw uit het vasteland China gearriveerd - wonen, spreken de meesten Mandarijn. In het zuiden van Taiwan spreekt men veelal Taiwanees. Het Mandarijn in Taiwan verschilt enigszins van het Mandarijn zoals dat gesproken wordt in Beijing. Taiwan gebruikt de traditionele lettertekens en niet de simpelere versies van het vasteland. Bij jonge mensen is Mandarijn vrij populair. Het Taiwanees heeft een flink aantal Japanse woorden overgenomen vanwege de 50 jaar Japanse heerschappij in de 19e en 20e eeuw. Behalve in Tapei wordt weinig Engels gesproken. Jongeren spreken vaak beter Engels dan hun ouders.
Weer en klimaat Taiwan
Taiwan heeft een tropisch zeeklimaat met het hele jaar regen. De temperaturen zijn subtropisch en kunnen in de zomer flink oplopen. Het kan dan drukkend heet zijn. In de bergachtige gebieden is het dan minder warm. In het najaar trekken met enige regelmaat tyfoons over of langs het eiland.

Beste reistijd voor Taiwan: De maanden oktober/november en april/mei zijn de meest ideale maanden om te reizen in Taiwan.

Klimaattabel Taiwan: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

TAIPEI

 

Maand

T max

Zon

Neerslag

T w

Januari

17

3

16

-

Februari

18

3

16

-

Maart

20

3

16

-

April

24

4

17

-

Mei

27

4

20

-

Juni

30

6

20

-

Juli

32

8

17

-

Augustus

32

7

19

-

September

30

6

17

-

Oktober

26

5

15

-

November

23

4

15

-

December

19

3

15

-

Praktische informatie

Adressen Taiwan
Omdat de Volksrepubliek China het andere naties niet toestaat diplomatieke betrekkingen te hebben zowel met de Volksrepubliek als de Republic of China (ROC) in Taiwan, hebben de belangrijke naties in de wereld geen officiële ambassades of consulaten in Taiwan. Maar omdat de Volksrepubliek China Taiwan als afzonderlijke economie erkent, hebben veel landen een ‘Handelskantoor’, een ‘Instituut’ of iets dergelijks in Taiwan. Deze instituten hebben ook beperkte consulaire bevoegdheden als het uitgeven van visa.

Taipei Representative Office 
Van Stolkweg 23, Den Haag 
T 070 250 3000
www.nederlandse-ambassade.com  

Taipei Representative Office in the EU and Kingdom of Belgium 
Regent Boulevard 37-40, 1000 Brussel, Belgium
T 02 5110 687  
F 02 5111 789 
I  www.embassy-worldwide.com 

Netherlands Trade & Investment Office (NTIO) 
13F-2, 1Songgao Road, Xinyi District, Taipei - 11073 (Farglory Financial Center) 
T: +866 (0)2 87587200 (consulaat extensie 218)
I : www.nederlandwereldwijd.nl 

Belgian Office Taipei
Suite 601, Worldwide House, 131, Minsheng E. Rd., Sec. 3, Taipei 105
T: +886-(0)2-2715-1215
T: Noodnummer buiten openingsuren: +886 936 707 791
I: https://taipei.diplomatie.belgium.be/nl
Communicatie Taiwan
Taiwan beschikt over een uitgebreid mobiel netwerk. Wil je met je mobiel internationaal bellen tijdens je rondreis Taiwan, informeer dan bij je provider of die een roaming overeenkomst heeft met een Taiwanese telefoonmaatschappij. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com. Het internationale nummer van Taiwan is +886, van Nederland +31 en van Belgie +32. 

Heb je een simlock-vrij toestel, dan kun je het beste een prepaid simkaart kopen. Deze zijn verkrijgbaar in 7-Eleven winkels of bij supermarktwinkels van Carrefour. Met een internetkaart van 2 gigabyte heb je ruim voldoende voor dagelijks internetgebruik, whatsapp en eventueel bellen via whatsapp. En je bent niet afhankelijk van WiFi. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.  

Internet in Taiwan: Er zijn volop internetcafés en in gamecafés kun je vanuit een luie stoel internetten. Als je gratis WiFi wilt hebben moet je je registreren via websites. In enkele steden vind je cafés of restaurants met gratis WiFi. 

Elektriciteit Taiwan
De netspanning in Taiwan is 110 V en de frequentie is 60 Hz, met Amerikaans plug-in. Adapters zijn makkelijk verkrijgbaar. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Taiwan gebruikelijk zijn.
Fotografie Taiwan
In het algemeen hebben Taiwanezen er weinig bezwaren tegen om gefotografeerd of gefilmd te worden. Men beschouwt het vaak als een compliment. Zo laten (groot-) ouders vol trots hun (klein)kinderen fotograferen. In parken en bij bezienswaardigheden zijn Taiwanezen zelf ook volop bezig met het op beeld vastleggen van ieders aanwezigheid. Uiteraard moet je tijdens je Taiwan rondreis altijd toestemming vragen als je een foto van een persoon wilt maken. Wijzen op je toestel en vragend kijken is genoeg om duidelijk te maken wat je wilt. Militaire objecten en luchthavens mogen niet worden gefotografeerd.
Geldzaken Taiwan
De munteenheid is de TWD, de New Taiwan Dollar. Er zijn bankbiljetten, van NT 50, NT 100, NT 200, NT 500, NT 1000 en NT 2000. Er zijn munten van NT 1, NT 5 en NT 10. Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com.

ATM in Taiwan: Je kunt NT Dollars pinnen bij de 7-Elevens geldautomaten; er staan er 4000 van in het hele land. Neem voor de zekerheid ook een bedrag aan contante dollars mee. Creditcards worden op zeer veel plaatsen geaccepteerd. 

Veilig pinnen in Taiwan: Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Taiwan dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar 'Wereld'.
Gezondheid Taiwan
Hoewel inentingen voor Taiwan niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be.

Vaccineren bij je thuis! 
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.

Reisapotheek voor Taiwan: Neem een kleine reisapotheek mee op onze Taiwan reizen met daarin o.a. jodium, pleisters, en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten en muggenolie met DEET.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Preventieve maatregelen voor je reis naar Taiwan: Bij aankomst is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken.

Aandachtspunten voor je reis naar Taiwan: Veel voedsel dat in restaurants wordt opgediend - ongekookte zeevis, gesneden rood vlees - wordt gebarbecued of in een hete pan gedaan. Let er op dat vlees/vis voldoende gaar zijn. Drink geen water uit de kraan; je kunt er wel je tanden mee poetsen.
Als je gaat wandelen in de bergen, moet je oppassen voor steekmuggen. Je kunt jezelf beschermen door je in te smeren met een anti-muggenmiddel. Pas ook op voor slangen. Draag daarom altijd een lange broek en vermijd paadjes die dichtgegroeid zijn.

Ziekenhuizen in Taiwan: In Taiwan zijn er artsen die werken op de Westerse leest en artsen die werken op de Chinese leest. De kwaliteit van de ziekenhuizen is uitstekend. Taiwan heeft een van de beste gezondheidsystemen in de wereld. Buiten de grote steden spreken artsen vaak geen of weinig Engels.
Reisdocumenten Taiwan

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Taiwan reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum:
Voor deze bestemming is er voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig bij een verblijf tot maximaal 90 dagen.

Let op: indien je in bezit bent van een strafblad heb je wel een visum nodig voorafgaand aan de reis. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder. 

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0) 23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad ‘Meer reisinfo’ bij iedere reis.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Tijdsverschil Taiwan
Het tijdsverschil tussen Taiwan en de Benelux is zeven uur (het is later in Taiwan). In de zomer is het verschil met Nederland en België zes uur.
Veiligheid Taiwan
Taiwan staat als veilig te boek. Gewelddadige misdaad en berovingen komen nauwelijks voor. Je ziet ook geen dronken mensen op straat. Wanneer je als vrouw 's nachts een taxi neemt, is het zaak om te checken of het om een echte taxi gaat. Op drukke nachtmarkten kunnen zakkenrollers actief zijn. Wees daar dus op je hoede. Mocht je onverhoopt bestolen worden, zorg dat je vooraf de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. Doe aangifte bij de politie, dat is nodig voor de verzekering. In ieder politiekantoor zijn er een of meerdere agenten die Engels spreken. Het nummer voor de politie is 110; voor medische hulp of brand 119. Buitenlanders kunnen ook de hotline bellen: 0800-024-111.

Tyfoons in Taiwan: Houd vooral in het najaar goed het weerbericht in de gaten in verband met mogelijke tyfoons. Na hevige regenval is er in bergen gevaar voor vallende rotsblokken.

Reisadvies voor Taiwan: Actuele informatie over de veiligheid in Taiwan vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl. Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken vind je nuttige reistips.