Eten en drinken Colombia

Een bezoek aan Colombia is niet volledig zonder één of meerdere van de specialiteiten uit de Colombiaanse keuken te proeven. Een voorbeeld is de 'arepa', een pannekoek van maismeel die men bij de maaltijd eet in plaats van brood. De 'bandeja paisa' is een schotel met rijst, bruine bonen, spiegelei, avocado, gehakt, chorizo en zwoert dat veel in Medellín en omgeving wordt genuttigd, maar ook in de rest van het land een begrip is. Een andere specialiteit zijn de ‘hormigas culonas’ (gefrituurde mieren) of de ‘sancocho de pescado’ (vissoep met hele stukken vis) die vooral aan de kust wordt gegeten. Al met al heeft iedere streek heeft zo zijn eigen specialiteit. Men kijkt er niet raar van op als voor het ontbijt een warme maaltijd wordt besteld. Ook de lunch is over het algemeen een uitgebreide warme maaltijd (een dagmenu), terwijl men in de avond alleen nog maar een snack nuttigt. Wat heel gebruikelijk is in Colombia is dat je ´s middags een zgn menu ejecutivo eet. Dit is een complete warme lunch, waarbij je uit een aantal gerechten kunt kiezen. De maaltijd wordt meestal vergezeld door salade en/of desert en een flesje frisdrank of limonade. Prijs varieert meestal van 3000 tot 8000 pesos in de gewone eettentjes. Het is altijd gezellig druk rond lunchtijd en je krijgt een prima maaltijd voor een goede prijs. Naast lokale gerechten zijn er genoeg restaurants die ook de internationale keuken serveren. Voor de vegetariers is Colombia een lastig land: vlees wordt in grote hoeveelheden gegeten. In de grotere plaatsen kun je overigens wel terecht voor een vegetarische maaltijd.

Fruit is overal te krijgen, in het bijzonder in de warme gebieden en aan de kust. Vooral heerlijke verse fruitsappen zijn een waar genot. Ze worden op straat overal verkocht en terplekke gemixt met water of melk en suiker.
Colombiaanse koffie staat wereldwijd bekend om zijn goede kwaliteit. Bier is populair, goedkoop en over het algemeen van goede kwaliteit. 'Aguardiente' (vuurwater) is de meest populaire sterke drank. In sommige plattelandsgebieden kun je 'chicha' vinden. Dit is een eigengemaakte alcoholische drank die je krijgt door fruit of maïs in suiker- of zoethoudend water te destilleren.
Verder is de Colombiaanse rum van zeer goede kwaliteit en het is ook zeer populair. De bekendste merken zijn Ron Medellín en Ron Viejo de Caldas.
 

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.