Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Colombia

Landinformatie Colombia

Landinformatie Colombia

Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Colombia. In historische steden als Bogotá en Medellín ontmoet je tijdens het reizen door Colombia de vriendelijke en gastvrije Colombianen op grote pleinen en in leuke cafés. Buiten de stad, in de Zona Cafetera, maak je uitgebreid kennis met de koffieboeren. Je overnacht op een echte koffiefinca (koffieboerderij), een unieke ervaring. De ellenlange waspalmen in de nevelwouden van Valle de Cocora zorgen voor een schitterend zicht. Ook de 500 stenen fantasiefiguren waarmee een mysterieus volk rondom San Agustín lang geleden zijn doden eerden zijn zeer fotogeniek. Overnachten onder de sterrenhemel in de Tatacoa woestijn, snorkelen boven kleurig koraal en de fleurige koloniale stad Cartagena zijn andere zaken die je vakantie in Colombia tot een groot succes zullen maken. Reizen door onbekend Colombia, vol met verrassingen!

Als specialist helpen we je graag verder met het regelen van Colombia reizen. In het linker menu vind je alle informatie over het land Colombia.

Achtergrond informatie

Bevolking Colombia
Colombia ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika en heeft een oppervlakte van 1.141.748 km² (ongeveer 27 keer Nederland, 37 keer België). Met ruim 50 miljoen inwoners is Colombia een relatief dun bevolkt land. In Colombia heeft een massale trek naar de steden plaatsgevonden, die duurt tot op de dag van vandaag. Dit komt enerzijds door de armoede op het platteland maar anderzijds is het een direct gevolg van het geweld van guerrilla's en paramilitairen in bepaalde regio’s van Colombia. Ongeveer 35 procent van de totale bevolking woont nu in de vier grootste steden: Bogotá, Medellín, Cali en Barranquilla. Zo'n 64 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

Bevolkingsgroepen van Colombia: De Colombiaanse bevolking is grotendeels van gemengde afkomst. Mestiezen (gemengd bloed) vormen 68 procent van de bevolking. Daarnaast is 20 procent van Europese en 14 procent van Afrikaanse herkomst. Slechts 3 procent van de bevolking wordt door indianen gevormd.
Feestdagen en festivals Colombia
Colombia kent tal van nationale en/of religieuze feesten. De belangrijkste nationale feestdag is op 20 juli, wanneer de onafhankelijkheid van Colombia wordt gevierd. Daarnaast zijn er zo'n 200 festivals per jaar, variërend van kleine lokale initiatieven tot meerdaagse internationale evenementen. Iedere stad, ieder dorp heeft zijn eigen feesten, meestal gelieerd aan een typisch product of gebruik uit die regio. Voorbeelden zijn de Feria de Cali: dit is het feest van het suikerriet en de stierengevechten en vindt altijd plaats in december rond Kerst; Feria de Manizales: feest van de koffie; Carnaval de Blancos y Negros Pasto: feest ter ere van de etnische verscheidenheid is altijd begin januari. Op een plein bekogelen de mensen elkaar met meel en waterballonnen en de Feria de las Flores: feest in Medellín ter ere van de bloemenproductie.

Carnaval in Colombia: Carnaval is een belangrijk feest dat vooral in Barranquilla uitbundig wordt gevierd. Een andere belangrijke feestdag is 24 juli, de geboortedag van Simón Bolívar. Deze Latijns-Amerikaanse vrijheidsstrijder die de Spanjaarden uit het noorden van Latijns-Amerika verdreef, werd in Caracas geboren. Over het gehele continent is Bolívar een held.

Religieuze feestdagen in Colombia: Colombia is een overwegend katholiek land. Pasen en Kerst nemen daarom een prominente plaats in. Tijdens de Semana Santa (de week voor Pasen) heeft bijna iedereen vakantie. Bussen, hotels en binnenlandse vluchten zijn dan volgeboekt en veel Colombianen vertrekken naar het strand. In dorpen en steden vinden processies plaats, waarbij vaak het lijdensverhaal van Jezus wordt nagespeeld. Popayán en Mompos staan bekend om hun Paasprocessies. Ook tussen Kerst en Nieuwjaar vinden daar processies plaats.
Cultuur Colombia
Net als elders in Latijns-Amerika is mañana (morgen) ook in Colombia een begrip. Verder zeggen mensen liever 'ja' dan dat ze 'nee' moeten verkopen. Dit kan wel eens tot misverstanden leiden.
Bovendien reageren ze oprecht enthousiast op ideeën en plannen.
Colombianen hechten zeer aan een verzorgd uiterlijk. Dames besteden elke dag de nodige aandacht aan hun maquillaje (make-up) en voor vrouwen uit de midden- en hogere klasse is een bezoek aan de schoonheidssalon heel normaal. Ook schoonheidsoperaties zijn in deze kringen normaal, het is bijvoorbeeld een mooi verjaardagscadeau.

Kleding in Colombia: Hoewel Colombiaanse dames sexy gekleed kunnen gaan, is topless zonnebaden uit den boze! Zwemkleding draag je alleen bij het zwembad of op het strand. Kleed je netjes als je een kerk bezoekt, bedek schouders en knieën.

Hoewel inmiddels veel vrouwen belangrijke posities in de politiek en het bedrijfsleven innemen, is de Latijns-Amerikaanse machocultuur nog alomtegenwoordig. Als vrouw kun je op de nodige aandacht rekenen. Als je hier niet van gediend bent kun je je het beste niet al te opvallend kleden en oogcontact vermijden. Als je enigszins de Spaanse taal machtig bent, kun je er ook wat van zeggen. Meestal is dat voldoende om de ‘aanbidders’ weg te sturen.
Duurzaamheid Colombia
Groen in Colombia

In samenwerking met onze lokale agenten steunt Koning Aap wereldwijd een aantal projecten met een financiële bijdrage
. Ook onze reizigers dragen een steentje bij. Een groot (en groeiend) aantal deelnemers geeft via het boekingsformulier of via de website feelingresponsible.org een donatie aan een van onze projecten. Je kunt onze projecten al steunen met een bedrag vanaf € 10. Koning Aap verdeelt daarnaast samen met zusterorganisaties Shoestring en YourWay2GO € 13.750 over de volgende projecten: klik hier.

Project Club Deportivo (Colombia)


Waar zet dit project zich voor in?
De stichting Straatkinderen Medellín organiseert sportieve, recreatieve en/of culturele activiteiten voor straatkinderen in tehuizen. Doordat die activiteiten laagdrempelig zijn is het bereik groot.
Waar gaan de donaties naartoe?
Wij ondersteunen het project 'CoCo' in samenwerking met onze lokale agent. Hierin worden ludieke activiteiten georganiseerd waarbij Communicatie en Coöperatie worden gestimuleerd. In groepjes voeren de kinderen opdrachten uit waarbij overleg de sleutel is tot succes. Bezoek website.
Eten en drinken Colombia
In Colombia bestaat het ontbijt meestal uit koffie of warme chocomel met een warme snack. De bekendste snack is de ‘arepa’. Deze ronde gegrilde schijfjes zijn gemaakt van maïsmeel en worden warm geserveerd. Zodra de arepa op je bord ligt, prik je er met een vork kleine gaatjes in, zodat de boter die je eroverheen smeert wordt opgenomen in het broodje. De arepa kan ook opengesneden worden en gevuld met kaas. In hotels tijdens je rondreis Columbia of familiereis Colombia krijg je overigens vaak een ontbijtje dat bestaat uit toast, jam, boter en koffie.

De lunch is over het algemeen een uitgebreide warme maaltijd, een ‘menu ejecutivo’. Voor deze warme lunch kun je uit een aantal gerechten kiezen. Daarnaast krijg je salade en/of dessert en een flesje frisdrank of limonade. In de avond eet men in Colombia alleen nog maar een snack. Behalve lokale gerechten zijn er genoeg restaurants die ook de internationale keuken serveren. Voor vegetariërs is Colombia een lastig land: vlees wordt in grote hoeveelheden gegeten.

Speciale gerechten in Colombia: Een specialiteit uit de Colombiaanse keuken is ‘bandeja paisa’ is een schotel met rijst, bruine bonen, spiegelei, avocado, gehakt, chorizo en zwoerd dat veel in Medellín en omgeving wordt genuttigd, maar ook in de rest van het land een begrip is. Een andere specialiteit zijn de ‘hormigas culonas’ (gefrituurde mieren) of de ‘sancocho de pescado’ (vissoep met hele stukken vis) die vooral aan de kust wordt gegeten.

Drinken in Colombia: Vooral in de warme gebieden en aan de kust kun je heerlijke verse fruitsappen krijgen. Ze worden op straat overal verkocht en terplekke gemixt met water of melk en suiker. Colombiaanse koffie staat wereldwijd bekend om zijn goede kwaliteit. Bier is populair, goedkoop en over het algemeen van goede kwaliteit. 'Aguardiente' (vuurwater) is de meest populaire sterke drank. Ook de Colombiaanse rum is erg populair. De bekendste merken zijn Ron Medellín en Ron Viejo de Caldas.
Land en landschap Colombia
Colombia valt landschappelijk uiteen in twee gebieden. Het westen omvat de hoge Andesketens. Daarnaast bestaat het land uit laagvlakte: de smalle kuststrook en het oosten van het land. In Zuid-Colombia vertakt de Andes zich in drieën naar het noorden toe en vormt dan de Cordillera Occidental, de Cordillera Central en de Cordillera Oriental. In het zuiden bedraagt de hoogte van de bergen gemiddeld nog zo'n 5000 m, in het noorden lopen de gebergten af naar de moerassige laagvlakte van de monding van de Río Magdalena. Het oostelijke laagland bestaat uit tropisch oerwoud, savannen (llanos) en een aantal koepelvormig oprijzende massieven.

Rivieren in Colombia: Colombia is verder rijk aan rivieren. In het oosten zijn dat rivieren die tot het Orinocosysteem behoren en rivieren die vertakkingen zijn van de Amazone. In West-Colombia lopen alle rivieren in de dalen van de Andesketens. De belangrijkste rivier is hier de Magdalena, die tussen de Cordillera Central en Oriental loopt.

Flora van Colombia: De vegetatie in Colombia loopt erg uiteen. Grote delen van het land, vooral de vlakten ten westen van de Andes en het zuidelijke deel van het oostelijke laagland zijn met dicht tropisch regenwoud bedekt. Er komen hier veel zeldzame soorten orchideeën voor. In de moerassige kuststreken zijn veel mangrovebossen. Tot op een hoogte van ca. 300 m komen ook vele palmsoorten voor. Het noordelijke deel van het oostelijke laagland en het gebied rond de bovenloop van de Magdalena wordt ingenomen door uitgestrekte grassavannen, de llanos. Waar de hoogte toeneemt, verandert het vegetatiekarakter snel. Boven de 3000 m, de páramos, komt naast bergweiden en mossen alleen struikvegetatie voor. Hoger worden alleen nog enkele alpine soorten gevonden.

Fauna van Colombia: Omdat Colombia zoveel verschillende landschaps- en vegetatietypen omvat, is de dierenwereld zeer rijk. Vooral het uitgestrekte oerwoud herbergt talrijke soorten vogels, onder andere toekans en papegaaien. Verder komen hier tapirs en diverse apen voor. In de Andes komt onder andere de brilbeer voor.
Taal Colombia
De officiële taal in Colombia is Spaans. Rondreizen door Colombia zonder Spaans te spreken is een handicap, maar niet onoverkomelijk. Colombianen zijn graag bereid je te helpen. Een boekje met de meest voorkomende Spaanse zinnen doet wonderen. Let er op dat Colombianen elkaar met ‘u’ (usted) aanspreken. Zo helpt een groet bij binnenkomst: cómo está usted? (hoe gaat het met u?) of buenos días (goedemorgen) en buenas tardes/noches (goedemiddag/avond) snel het ijs te breken. Een afscheidsgroet adiós, hasta luego (tot ziens) hoort er ook altijd bij. Als je iets bestelt, wordt een por favor (alstublieft) in Colombia zeer op prijs gesteld.
Religie Colombia
In Colombia is het grootste gedeelte van de bevolking christelijk; 95 procent is rooms-katholiek. Voornamelijk onder de Indianen vindt men nog aanhangers van natuurgodsdiensten. Kerk en staat zijn bij wet gescheiden en er bestaat volledige godsdienstvrijheid.
Fooien Colombia
Net als in Nederland en België is een fooi in Colombia een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Bedienend personeel in de duurdere hotels en restaurants in Colombia verwachten een fooi. Dit geldt eveneens voor gidsen bij excursies. Veel hotels en restaurants brengen automatisch belasting en tien procent servicekosten in rekening.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je Nederlandstalige reisbegeleider is € 2,00 à € 3,00 per reiziger per dag. Voor onze familiereizen naar Colombia is € 50,00 per gezin voor de complete reis een mooi richtbedrag.

Voor de chauffeur is een fooi van € 2,00 à € 3,00 per reiziger per dag eveneens een mooi richtbedrag, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Deze adviesbedragen zijn richtlijnen voor volwassen reizigers. Ook voor de chauffeur op onze familiereizen naar Colombia is € 50,00 per gezin voor de complete reis een mooi richtbedrag.
Weer en klimaat Colombia
Colombia ligt vrijwel op de evenaar, waardoor de gemiddelde temperatuur niet veel verandert door het jaar. Door de grote hoogteverschillen komen er wel verschillende klimaatzones voor.  Eeuwige sneeuw vindt men boven 4500 meter hoogte. De gemiddelde temperatuur varieert van boven de 30°C aan de Caribische kust tot onder 0°C in het hoge Andesgebergte. Over het algemeen behoudt Colombia gedurende het hele jaar een lente klimaat. Je kunt aanhouden dat de temperatuur ongeveer 6 graden daalt per 1000 meter stijging.

Beste reistijd voor Colombia: Colombia heeft twee seizoenen. Het regenseizoen is van half maart t/m mei en van september t/m half december. Het droge seizoen is van december t/m half maart en van juni t/m augustus, behalve in de noordelijke vlaktes waar een lang regenseizoen is van mei t/m oktober. De beste tijd voor Colombia rondreizen of Colombia familiereizen is van december t/m maart en van juli t/m augustus. 

Klimaattabel Colombia: 
De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

Bogota

Maand

T Max

Zon

Neerslag

T W

Januari

20

6

8

-

Februari

20

5

11

-

Maart

20

4

14

-

April

19

4

18

-

Mei

19

4

20

-

Juni

18

4

19

-

Juli

18

5

17

-

Augustus

18

5

16

-

September

19

4

17

-

Oktober

19

4

20

-

November

19

5

18

-

December

19

6

12

-


Cartagena

Maand

T Max

Zon

Neerslag

T W

Januari

31

8

11

27

Februari

31

9

11

27

Maart

31

8

9

27

April

31

7

12

27

Mei

31

6

15

28

Juni

32

7

15

28

Juli

32

8

16

29

Augustus

32

8

17

29

September

31

7

18

29

Oktober

31

7

20

29

November

31

7

18

29

December

31

7

14

28

Praktische informatie

Adressen Colombia
Consulaat van Colombia in Nederland
Groot Hertoginnelaan 14, 2517 EG, Den Haag
T: 070 3614545
E: [email protected]
I  http://paisesbajos.embajada.gov.co

Ambassade van Colombia in België
Avenue F. Roosevelt 96a, 1050 Brussel
T 02 649 56 79
[email protected]
I  http://belgica.embajada.gov.co

Nederlandse ambassade in Colombia
Carrera 13 No. 93-40, Bogotá
T +57 (1) 638 42 00
[email protected]
I  www.nederlandwereldwijd.nl  

Belgische ambassade in Colombia
Avenida Calle 92 # 11 – 51 - oficina 503, Barrio Chicó, Bogotá
T: +57 (1) 744 95 54, +57.317.661 1516 (noodnummer)
I: http://colombia.diplomatie.belgium.be
Communicatie Colombia
In Colombia zijn veel belwinkels waar je voordelig naar het buitenland kunt bellen. Op straat lopen mensen die meerdere mobiele telefoons bij zich waarvan je tegen betaling gebruik kunt maken. Betaling is per minuut. Vaak wordt gevraagd van welke provider het mobiele nummer is dat je wilt bellen (bijvoorbeeld Claro, MoviStar of Tigo). Als je met een vaste telefoon een mobiel nummer belt, draai dan eerst 03. Het internationale landennummer van Colombia is +57, voor Nederland +31 en voor België +32.

Mobiel bellen in Colombia: In Colombia belt men via het GSM 1900/850 netwerk. Steeds meer mobieltjes zijn daar geschikt voor. Check het voor de zekerheid bij je provider. Informeer ook of je provider een roaming overeenkomst heeft met een Colombiaanse provider. Informatie over de beltarieven van verschillende providers vind je op: www.bellen.com.

Internet in Colombia: Als je een simlock vrij toestel hebt, kun je bij een telefoonwinkel (locuritorio) een SIM-kaart en beltegoed aanschaffen. Vraag de verkoper om je SIM-kaart te installeren. Met het beltegoed kun je ook internetten en dus whatsappen. In steeds meer hotels, cafés en restaurants is gratis WiFi.  

Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.   

Elektriciteit Colombia
De netspanning in Colombia is 110 volt. De stopcontacten zijn niet hetzelfde als in Nederland of België, een verloopstekker is dus raadzaam. Er doen zich af en toe stroomstoringen voor. Reservebatterijen en een zaklamp zijn zeker handig om mee te nemen. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Colombia gebruikelijk zijn.
Gezondheid Colombia
Vaccinaties voor Colombia worden beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen op www.wanda.be

Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD!

Preventieve maatregelen voor je reis naar Colombia: Bij aankomst is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Kijk voor meer informatie op www.gezondopreis.nl.

Reisapotheek voor Colombia: Neem op je rondreis Colombia of je familiereis Colombia een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) en ontsmettingsdoekjes en condooms. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten, een smeersel met DEET en een geïmpregneerd muskietennet.

Europees Medisch Paspoort: Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Hoogteziekte in Colombia: Als je tijdens de reis boven de 2500 meter hoogte komt bestaat de kans op hoogte­ziek­te. Door het zuur­stof­gebrek wordt de ademhaling versneld en adem je meer vocht uit dan nor­maal. Vandaar dat je veel moet drinken: boven 2500 meter in elk geval drie tot vier liter per dag! Hoog­te­ziekte treedt meestal binnen 24-72 uur op na het berei­ken van een nieuwe hoogte. Hoofdpijn is het belang­rijkste symp­toom. Informeer je vooraf goed over verschijnselen van hoogteziekte. Raadpleeg het boekje ‘Hoe blijf ik gezond in de hoogte’ (uitgave KIT) of kijk op de website www.hoogteziekte.info.

Ziekenhuizen in Colombia: 
De kwaliteit van ziekenhuizen in Colombia is van een hoog niveau, vergelijkbaar met die in Europa.
Bagage en kleding Colombia
We adviseren je om je bagage tijdens je rondreis door Colombia of familiereis door Colombia mee te nemen in een rugzak of in een weekendtas (met wieltjes). Een koffer is voor deze reis ook mogelijk, maar houd er rekening mee dat vooral een harde koffer vaak moeilijk op te bergen is in de bus. We raden je aan om voor je eigen gemak maximaal 15 kilo bagage mee te nemen (het maximum van de luchtvaartmaatschappij is 20 kilo).

Wat betreft je kleding raden we je aan om luchtige en lichte kleding (in verband met muskieten) voor aan de kust, T-shirts met korte én lange mouwen, warme kleding (fleece, dikke sokken en een winddicht jack) en minimaal twee à drie lange broeken, eventueel met afritsbare pijpen (spijkerbroek droogt langzaam en loopt zwaar!) mee te nemen.

Denk verder bij het samenstellen van je bagage voor Colombia bijvoorbeeld aan wandel-/bergschoenen, sandalen en/of gympen, badslippers, zaklamp, verrekijker, naaigerei, wasmiddel, handdoeken, dagrugzak, universeel geldige verloopstekker, reis- en taalgids, oordopjes, opblaaskussen, foto- en videocamera, voldoende fotomateriaal, toiletartikelen, zwemkleding, zonnewerende crème (voor gezicht hoge factor), zonnebril met hoge UV-bescherming, wekker, schrijfgerei, schaartje en een zakmes. Een slaapzak, slaapmatje of muskietennet is niet nodig.
Geldzaken Colombia
De munteenheid van Colombia is de Colombiaanse Peso (COP). Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com. Er zijn munten van 50, 100, 200, 500 en 1000 pesos. Daarnaast biljetten van 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000 en 50.000 pesos. Houd er rekening mee dat wisselgeld vaak een probleem is. Niet zelden hebben mensen geen wisselgeld terug van briefjes van 20.000 of 50.000 pesos. Als je cash euro’s of dollars wilt wisselen, kun je dat het beste doen bij een 'casa de cambio' (wisselkantoor). Het gaat veel sneller dan bij de bank en je krijgt dezelfde of een betere koers.

ATM in Colombia: In de grote en middelgrote steden kun je pinnen met een bankpas. Per keer kun je vaak niet meer dan 300.000 pesos opnemen. Zorg voor de zekerheid dat je altijd cash euro’s achter de hand hebt, mocht  een pinautomaat niet werken.

Veilig pinnen in Colombia: Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Colombia dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.

Betalen met creditcard in Colombia: In de duurdere hotels, restaurants en winkelcentra kun je met een creditcard terecht.
Openingstijden Colombia
Winkels in Colombia gaan meestal om 9.00 uur open en sluiten om 20.00 uur 's avonds, zowel door de week als op zaterdag. Postkantoren zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur, en op zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 15.00 uur. Op de laatste werkdag van de maand sluiten banken hun deuren al om 12.00 uur. Tussen de middag sluiten veel winkels en bedrijven vanwege de uitgebreide lunch.
Fotografie Colombia
Colombia is een uitdaging voor (natuur)fotografen. Neem voor dierenopnamen een goede telelens mee op reis naar Colombia. Vlak na zonsopkomst en vóór zonsondergang zijn dieren het actiefst en de lichtomstandigheden ideaal. Neem een waterdichte plastic zak mee naar Colombia, voor als het gaat regenen. Haal de camera er wel weer uit als je in je hotelkamer bent aangekomen.

Mensen hebben meestal geen probleem om zich te laten fotograferen maar vraag altijd eerst om toestemming. Het is ten strengste verboden om foto's van kazernes, grensovergangen, road blocks, vliegvelden, enz. te nemen.
Reisdocumenten Colombia

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Colombia reist moet je paspoort beschikken over tenminste 2 lege visumpagina's tegenover elkaar.

Visum:
Voor deze bestemming is voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0)23 22 100 04. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).


Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 
- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl/nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be/nl



Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Overstap in de Verenigde Staten
Voor reizen met een overstap in de Verenigde Staten, dien je online voor vertrek een ESTA (Electronic System of Travel Authority) aan te vragen.


Tijdsverschil Colombia
In Colombia is het in onze winter zes uur vroeger dan in de Benelux. In de zomer is dat zeven uur.
Veiligheid Colombia
In Colombia is het niet onveiliger dan in andere landen in Latijns-Amerika. Ook hier geldt: wees voorzichtig, maar gedraag je vooral niet overdreven zenuwachtig. Zakkenrollen gebeurt ook in de tram in Amsterdam en Brussel. En als (Europese) toerist val je hoe dan ook op, als het niet door je uiterlijk is, dan wel door je manier van kleden en je blik. Neem vooral geen dure of dierbare sieraden of andere kostbaarheden mee op reis. Als je ergens verblijft kun je geld en reispapieren het beste in een kluis bewaren. Als je twijfelt over de veiligheid, vraag het de locals en neem hun advies serieus. Mocht je onverhoopt het slachtoffer worden van een beroving, verzet je dan niet en geef wat men van je vraagt. Zorg dat je vooraf de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. Doe aangifte bij de politie, dat is nodig voor de verzekering

Reisadvies voor Colombia: Nuttige reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in de verschillende regio’s van Colombia vind je op www.nederlandwereldwijd.nl of op http://diplomatie.belgium.be/nl. Nederlanders kunnen in geval van nood 24/7 bellen met het contactcenter van Buitenlandse Zaken, telefoon +31 247 247 247. Ook via het Twitteraccount @247BZ of de 24/7 BZ Reisapp kun je direct contact opnemen met het contactcenter.