Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Tibet

Landinformatie Tibet

Landinformatie Tibet

Wil jij binnenkort naar Tibet reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Tibet. Oude pelgrimsroutes, gebedsvlaggen en kloosters zijn vaak de enige tekens van menselijk leven die je tijdens een prachtige groepsreis door Tibet ervaart. Het land van de Dalai Lama spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Het desolate landschap op grote hoogte maakt een onuitwisbare indruk; je staat op het 'Dak van de Wereld'. Het enige geluid dat je hoort als je op een pas staat, is de wind die langs je oren giert. Genieten doe je volop van het rustige kloosterleven met diensten die je ‘s ochtends vroeg kunt bijwonen. Onze reizen naar Tibet staan voor magische ervaringen!

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Tibet rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Tibet. Bekijk ook onze Tibet reizen  en selecteer je favoriete Tibet rondreis.

Achtergrond informatie

Landschap Tibet
Tibet wordt ook wel 'het Dak van de Wereld' genoemd omdat het overgrote deel van het land op een  hoogte van 4000 meter ligt.

Geografie van Tibet
Chang Tang, het noordelijke plateau met uitgestrekte graslanden en hoogvlaktes tot 5000 meter, omvat bijna de helft van Tibet. Het Kulun- en Tanggulagebergte in het noorden, de Karakoram in het westen en in het zuiden de Himalaya met de hoogste toppen ter wereld, vormen de natuurlijke grens van Tibet met de omringende landen en de Chinese provincies. Een aantal belangrijke Aziatische rivieren vinden hier hun oorsprong zoals de Indus, de Yangzi en de Mekong. Tibet heeft ook een aantal grote meren.
Bevolking Tibet
Bijna vijfenvijftig jaar geleden werd Tibet bezet door China. Sindsdien is het oorspronkelijke Tibet verdeeld over vijf Chinese provincies (Qinghai, Sichuan, Gansu, Yunnan en Tibet). Met Tibet bedoelen we tegenwoordig de Tibetaanse Autonome Regio (TAR), dat ongeveer een achtste van de totale oppervlakte van China (9.956.960 km²) beslaat. Tibet telt ongeveer 3 miljoen inwoners waarvan het merendeel in Zuid-Tibet leeft. De bevolking van Tibet bestaat naar schatting voor 85 procent uit Tibetanen. Het totale aantal Tibetanen wordt echter op een kleine 6 miljoen geschat, en de meeste daarvan wonen in de Chinese provincies Qinghai, Sichuan en Yunnan. Veel ballingen wonen in de buurlanden India en Nepal.

Han-Chinezen in Tibet
Sinds eind jaren tachtig is er een massale volksverhuizing van Chinezen richting Tibet in gang gezet. Door de aanleg van de spoorlijn Goldmud – Lhasa, die in de zomer 2006 is gebruik genomen, is er een continue stroom van immigranten. De Han-Chinezen wonen voornamelijk in de grotere plaatsen zoals Lhasa en Shigatse en zijn actief in de mijnbouw, industrie, handel en het leger. De meesten worden gelokt met allerlei voordelen zoals hogere lonen, goede scholing en medische voorzieningen, speciale huisvestiging en langere vakanties.

Cultuur in Tibet

De Tibetaanse cultuur die tijdens de Culturele Revolutie bijna compleet vernietigd werd, is de afgelopen decennia weer nieuw leven ingeblazen. Een aantal van de ruim zesduizend vernietigde kloosters is weer opgebouwd, onder andere om toeristen te lokken. De kloosters, die een beperkt aantal monniken en nonnen mochten herbergen, worden echter nauwlettend in de gaten gehouden. 
Religie Tibet
Het Tibetaans boeddhisme, ook wel het lamaïsme genoemd, is de belangrijkste godsdienst in Tibet en is nauw verweven met het dagelijkse leven en de cultuur. Overal in het landschap en in de dorpen zie je gedenktekens zoals gebedsvlaggen, manistenen en chortens. Ook zie je tijdens een rondreis door Tibet veel mensen die met een gebedsmolen in hun hand gebeden prevelen.

Traditionele religie van Tibet
Het lamaïsme in Tibet is een mengeling van bön en boeddhisme. Bön is de traditionele religie van het voor-boeddhistische Tibet. Het is een vorm van sjamanisme waarin de sjamaan, door middel van trance en ritueel verstoringen in het evenwicht tussen hemel en aarde herstelt en zo ziekte, plagen en dergelijke wegneemt. Bön kent vooral ook een groot aantal woeste demonen die met ingewikkelde offers te vriend gehouden moeten worden. Voor deze offers waren vooral dieren, maar soms ook mensen nodig. Het beroemde Bardo Thodol of Tibetaans dodenboek is voor een groot deel gebaseerd op de bönrituelen om in contact te treden met het leven na de dood.

Invloed boeddhisme in Tibet

Het boeddhisme deed in Tibet zijn intrede in de 8ste eeuw met de komst van de monnik Padma Sambhava, maar kreeg slechts voet aan de grond door veel elementen van bön over te nemen. Met name de demonen, die zich tussen hemel en aarde bevonden, kregen een plaats in een lager pantheon dat voor hen werd gecreëerd. Ze zijn opgenomen als de wachters van de spirituele wereld. Deze dharmapala’s zijn geschilderd bij de ingang van gompa's (kloosters) en vaak het onderwerp van thankha's (religieuze schilderingen).

Geestelijk leider in ballingschap

Na een periode van verval stichtte de Tibetaanse hervormer Tsjongkhapa rond 1400 de sekte Gelugspa. Dit is vandaag de dag de belangrijkste stroming binnen het lamaïsme. De aanhangers van deze sekte worden vanwege hun kleding ook wel ‘geelkappen’ genoemd. Het lamaïsme kent een hiërarchie met aan de top de Dalai Lama die zowel religieus als politiek leider is. Via een systeem van reïncarnatie volgen de Dalai Lama’s elkaar op. Vanuit het Noord-Indiase Dharamsala, waar de Tibetaanse regering in ballingschap zetelt, strijdt de huidige Dalai Lama voor een vreedzame oplossing voor het Tibetaanse volk.
Festivals Tibet
Hoewel in het dagelijkse leven de westerse tijdrekening is ingevoerd, worden plaatselijke festiviteiten nog steeds vastgesteld aan de hand van de Tibetaanse kalender. De stand van de maan is bepalend, waardoor de data ieder jaar veranderen. De feestdagen, die per plaats verschillend kunnen zijn, hebben meestal een religieuze oorsprong. Bijna alle Tibetaanse feesten stonden als gevolg van de Chinese onderdrukking lang op een laag pitje, maar beginnen nu langzamerhand te herleven. Op 6 juli wordt de geboortedag van de Dalai Lama gevierd. Van 11-17 augustus 2018 vindt het Yoghurtfestival plaats bij het Norbulingha-paleis in Lhasa. Op 31 oktober 2018 Lhahab Duchen, ter herdenking van het leven van Boeddha. 2 december 2018 herdenkt men de sterfdag van Tsongkhapa, de oprichter van de Gelug-school van het Tibetaans boeddisme.

Feesten in Tibet
Het belangrijkste feest is Losar, het Tibetaanse nieuwjaarsfeest (16-18 februari 2018). Het gaat onder andere gepaard met oorverdovend vuurwerk. Het lawaai is bedoeld om duivels en boze geesten te verdrijven. Houd er rekening mee dat rond Losar bussen en treinen afgeladen vol zijn, omdat miljoenen Chinezen op bezoek gaan bij familie. Ook rond 1 mei en 1 oktober hebben veel mensen meerdere dagen vrij en kan het lastig zijn om vervoer en accommodaties te regelen.

Kloosterfestivals in Tibet
 
Sommige grote kloosters hebben een eigen festival, zoals Tashilhunpo en Drepung. Zo vindt begin september in Drepung het Yoghurt- of Shotongfestival plaats, waarbij opera's en gemaskerde dansen ten uitvoer worden gebracht. Tijdens Mönlam, oftewel het Grote Gebedsfestival verzamelen monniken uit de kloosters rondom Lhasa zich massaal bij de Jokhang.
Cultuur Tibet
Bij bezoek aan tempels en heilige gedenktekens is het in Tibet de bedoeling dat je altijd links omloopt (dus met het heiligdom aan je rechterhand). Dit uit respect voor de goden. In veel kloosters wordt ’s ochtends vroeg een dienst gehouden, die je soms mag bijwonen. Een fascinerende en indrukwekkende bijeenkomst van monniken van jong tot oud die in schemerdonker bij het licht van boterlampjes hun gebeden prevelen. De gebeden worden met diepe stem gereciteerd.

Kleding in Tibet

Bij het bezoek aan een tempel of klooster tijdens je Tibet reis dien je degelijk gekleed te zijn, dus niet in shorts of korte rok. Bij het betreden van de tempel is het de bedoeling dat je je schoenen uitdoet, niet op de drempel stapt en niet met je voeten naar de Boeddha gericht bent.

Gewoonten in Tibet

Als je een Tibetaan iets aan wilt bieden is het goed om te weten dat Tibetanen officieel drie maal horen te weigeren alvorens ze 'ja' mogen zeggen. Dus hou even vol om zeker te weten of ze iets al dan niet willen aannemen.
Eten en drinken Tibet
De Tibetaanse keuken steekt nogal schril af bij de uitgebreide en verfijnde Chinese keuken. Als gevolg van de vaak barre omstandigheden waaronder de mensen moeten overleven en de beperkte mogelijkheden om voedsel te verbouwen, is het traditionele menu in onze ogen niet echt afwisselend.

Eten in Tibet
Het basisvoedsel van de Tibetanen is tsampa, een maaltijd van grof gerstemeel aangevuld met jakvlees, jakkaas en jakboter. Andere gerechten zijn thukpa, vettige noedelsoep met groenten en/of vlees en momo's, meelballetjes die gevuld zijn met groenten en gehakt. Sommige Tibetaanse restaurants in Lhasa hebben speciaal voor toeristen jakburgers op de menulijst gezet. Aangezien de Han-Chinezen dol zijn op eten zijn er in Tibet steeds meer Chinese restaurants te vinden. De meeste zijn geschoeid op Sichuaanse leest, die bekend staat om zijn scherpe kruiden.

Drinken in Tibet
Tibetanen drinken graag boterthee met tsampa. Daarnaast houden ze van chang (gerstebier) dat licht van kleur is en een wat zurige smaak heeft. Daarnaast is er in Tibet ook frisdrank, mineraalwater en Chinees bier verkrijgbaar. In vrijwel alle hotels in Tibet staan thermosflessen met heet water zodat je zelf een kopje thee, koffie of soep kunt maken.
Taal Tibet
In Tibet vormen Tibetaans en Chinees de voornaamste talen. In de steden wordt vooral Chinees gesproken. Het Tibetaans en Chinees kennen weinig overeenkomsten. De zinsstructuur van beide talen is compleet anders, evenals het schrift.

Tibetaanse groet

Vooral op het platteland wordt het zeer gewaardeerd als je voor je rondreis door Tibet een paar woordjes Tibetaans leert. Als je Tibetanen wilt begroeten zeg je 'tashi delek', wat letterlijk 'goede toekomst' betekent. Tibetanen zelf gebruiken deze groet alleen tijdens nieuwjaar. Met name jonge Tibetanen spreken Engels en willen dit graag in praktijk brengen door contact te leggen met buitenlanders. Ook monniken maken graag een praatje om hun Engels te oefenen.
Fooien Tibet
Fooien in Tibet zijn in de toerismesector heel gebruikelijk. Hoewel men er vaak niet om zal vragen, rekenen gidsen, chauffeurs en hotelpersoneel op een fooi. De meeste Tibetaanse en Chinese gidsen en reis(bege)leiders hebben een laag basissalaris en moeten het vooral hebben van fooien en eventuele commissies. In eenvoudige restaurants wordt geen fooi verwacht. Ook taxichauffeurs hoef je geen fooi te geven, maar het is wel gebruikelijk om het bedrag naar boven af te ronden. Overigens rekenen taxichauffeurs soms een yuan extra. Dat is vanwege brandstoftoeslag. Deze chauffeurs hebben een sticker op het dashboard geplakt waarop dat aangegeven staat.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je Nederlandstalige reisbegeleider is 1 à 2 euro per reiziger per dag. Als je reis begeleid wordt door een lokale Engelssprekende reisbegeleider is het richtbedrag voor een fooi 2 euro per reiziger per dag. Een richtbedrag voor de chauffeur is 1 euro per reiziger per dag.
Weer en klimaat Tibet
Tibet heeft een droog bergklimaat. De winters zijn ijskoud. De beste reistijd voor Tibet is de periode van begin mei tot oktober. De temperaturen in Lhasa, dat op 3600 meter ligt, kunnen in de zomerperiode overdag oplopen tot 30° C . Maar 's avonds en in de vroege ochtend kan de temperatuur dalen tot het vriespunt. In de zomerperiode valt de meeste neerslag waardoor wegen onbegaanbaar kunnen worden als gevolg van landverschuivingen.

Klimaattabel:
De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

LHASA
Maand T gem Zon Neerslag T w
Januari 5 8 1 -
Februari 7 8 1 -
Maart 10 8 3 -
April 13 8 5 -
Mei 17 8 11 -
Juni 21 9 16 -
Juli 20 7 21 -
Augustus 19 7 22 -
September 18 8 16 -
Oktober 14 9 6 -
November 9 9 2 -
December 6 8 1 -

Praktische informatie

Adressen Tibet
Ambassade van Nederland in China
Liangmahe Nanlu 4, 100600 Beijing
T 00 86 10 8532 0200
E [email protected]
I www.nederlandwereldwijd.nl/landen/china

Ambassade van Belgie in China
6, San Litun Lu, 100600 Beijing
T 00 86 10 6532 1736/ 37
E [email protected]
I http://china.diplomatie.belgium.be
Communicatie Tibet
In plaatsen als Lhasa en Shigatse is een mobiel netwerk. Wil je met je mobiel internationaal bellen, informeer dan bij je provider of die een roaming overeenkomst heeft met een Chinese telefoonmaatschappij. Een overzicht van de kosten per provider vind je op www.bellen.com (klik op ‘buitenland’). Heb je een simlock-vrij toestel, dan is het handig om een prepaid simkaart te kopen van China Mobile of China Unicom. Neem je paspoort mee bij de aankoop. Kaarten met het ongeluksgetal ‘4’ zijn goedkoper dan kaarten met het geluksgetal ‘8’ erin.
Chinezen gebruiken amper whatsapp, maar vooral weixin. Wie zelfstandig reist doet er goed aan om de Engelse versie van weixin te downloaden. Zo kan je eventueel hulp vragen van de Chinese vrienden die je onderweg maakt.

Internetten in Tibet
Veel hotels en restaurants in Tibet hebben WiFi (spreek uit ‘waifai’). Houd er rekening mee dat de verbinding heel traag kan zijn. Daarnaast zijn er volop internetbars in Tibet. Het is er vaak rokerig en niet altijd even schoon, maar het is goedkoop, hooguit een paar yuan per uur. De internetcafés zijn meestal tot diep in de nacht geopend en het kost ongeveer een euro per uur. Laat aan de balie je paspoort zien en je krijgt een inlogcode. Houd er rekening mee dat sommige websites geblokkeerd zijn, zoals Twitter, Facebook, Instagram en Youtube. Bing.com is een redelijk alternatief voor het geblokkeerde Google. Chinezen zelf gebruiken Baidu.com, wat ook voor bijvoorbeeld vertalingen handig kan zijn.
Overige informatie Tibet
Volwassenen personen mogen belastingvrij 400 sigaretten of 100 sigaren of 500 gram tabak en 3 liter alcoholische drank invoeren. Zie: www.iatatravelcentre.com. Je kunt beter geen kritische literatuur over het studentenprotest in 1989, Tibet en Taiwan meenemen. En houd in de gaten dat er in je reisgids geen afbeelding van de Dalai Lama staat. Antiek mag niet zomaar uitgevoerd worden. Niets van voor 1912 mag het land uit, en ook spullen met historische- of kunstwaarde gemaakt tussen 1912 tot 1949 kan je niet uitvoeren. In toeristenplaatsen zijn leuke replica’s van antiek te koop.
Dvd’s zijn erg goedkoop, maar je mag ze niet onbeperkt meenemen naar Nederland of België. Ook souvenirs waarin bedreigde diersoorten zijn verwerkt zijn verboden. Je mag tot € 430,- aan spullen belastingvrij invoeren. Zie ook de app douane reizen.
Elektriciteit Tibet
De netspanning in Tibet is 220 volt, maar voor de aansluiting heb je vaak een verloopstekker nodig. Stroomstoringen doen zich niet vaak voor in de grotere plaatsen, in de kleine plaatsen wel. Vaak is er geen elektriciteit buiten het hotel. Een zaklamp is handig om mee te nemen tijdens je Tibet reis.
Gezondheid Tibet
Vaccinaties voor Tibet worden beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. Reizigers uit België vinden vergelijkbare informatie op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

Vaccineren bij je thuis!
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.
Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD!

Reisapotheek voor Tibet

Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.

Europees Medisch Paspoort

Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Ziekenhuizen in Tibet
Bij ernstige aandoeningen kun je het beste naar een ziekenhuis gaan in Lhasa of naar het lager gelegen Chengdu. In steden met een groot aantal buitenlanders zijn er vaak ziekenhuizen die zich specifiek op buitenlanders richten. Bij een niet ernstige aandoening kun je best zonder verwijzing naar een plaatselijk ziekenhuis gaan. Neem indien mogelijk iemand mee die Chinees en Engels spreekt want je wordt van hot naar haar gestuurd en tussendoor moet je voor de verschillende handelingen betalen.
Het is verstandig om een briefje met je verzekeringsgegevens bij je te dragen of als screensaver op je telefoon te zetten. Dit om te voorkomen dat men je bij een ongeluk misschien niet naar een ziekenhuis wil brengen. Dit is geen onverschilligheid of onwil, maar helaas zijn in het verleden onschuldige mensen voor medische kosten aangeklaagd door de familieleden van een verkeerslachtoffer nadat ze iemand naar het ziekenhuis gebracht hadden. De familieleden gingen er vanuit dat betreffende persoon ook het letsel had aangericht.

Hoogteziekte in Tibet
Bij een verblijf op meer dan 2500 meter hoogte bestaat de kans op hoogte­ziek­te. Door het zuur­stof­gebrek wordt de ademhaling versneld en adem je meer vocht uit dan nor­maal. Vandaar dat je veel moet drinken: boven 2500 meter in elk geval drie tot vier liter per dag! Hoog­te­ziekte treedt meestal binnen 24-72 uur op na het berei­ken van een nieuwe hoogte. Hoofdpijn is het belang­rijkste symp­toom. In Lhasa waar je met het vliegtuig aankomt op een hoogte van 4000 meter kan de aanpassing aan de hoogte een probleem vormen. Het is belangrijk dat je na aankomst tenminste een extra dag echt rust neemt en vooral niet verder gaat stijgen. Informeer je vooraf goed over verschijnselen van hoogteziekte. Raadpleeg het boekje ‘Hoe blijf ik gezond in de hoogte’ (uitgave KIT) of kijk op de website www.hoogteziekte.info.
Bagage en kledij Tibet
We adviseren je dringend om tijdens een rondreis door Tibet de bagage mee te nemen in een rugzak (met binnenframe) en het totale gewicht te beperken tot tien kilo per persoon. Een compacte weekendtas van hetzelfde gewicht is ook mogelijk. Denk aan de steile trappen van Chinese stations, de beperkte bagageruimte in de treinen en bussen, de vele ongeplaveide straten en het ontbreken van een lift in de eenvoudigere hotels. Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen naar Tibet die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Zo zijn korte broeken of rokken en hemdjes absoluut taboe in islamitische landen en wordt deze kleding ook in boeddhistische tempels in Tibet niet op prijs gesteld. In China is alle westerse kleding wel ingeburgerd. In de meeste hotel is laundry service aanwezig. In China kan het in het voor- en najaar 's avonds fris zijn. Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: handdoek (voor de meer eenvoudige guesthouses en de familieverblijven buiten de grote steden ), wandelschoenen, zaklamp, waterfles, wasmiddel, universeel geldige verloopstekker, reisgids, voldoende fotomateriaal, lakenzak (vooral voor Tibet en onze specialistische avontuurlijke Chinareizen), toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, beker voor tijdens de treinreizen, slaapzak. In Tibet kan het bij gebrek aan zon gedurende het hele jaar erg koud zijn. Vooral 's nachts kan de temperatuur dalen tot onder het vriespunt).
Geld Tibet
De munteenheid van Tibet is de Renminbi (RMB) ofl yuan. De yuan (in de volksmond kuai genoemd) is verkrijgbaar in briefjes van 1, 5, 10, 50 en 100 yuan. Een yuan is onderverdeeld in 10 mao ook wel jao genoemd. Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com/currency/converter.

Geld wisselen in Tibet
In de Lhasa en Shigatse kun je bij de Bank of China, bij wisselkantoren of bij grotere hotels euro’s of Amerikaanse dollars wisselen. Vraag bij grote bedragen of de bank de biljetten op echtheid wil controleren door ze door een telmachine te halen. Met een creditcard kun je bij de meeste banken geld opnemen, je betaalt dan ongeveer vier procent provisie.
Als je wisselgeld terugkrijgt, accepteer dan geen gescheurde of kapotte biljetten en kijk ook uit voor valse biljetten van 50 en 100 yuan. Pas vooral op in het donker, bijvoorbeeld ’s avonds laat in de taxi of in een discotheek. Betaal dan zoveel mogelijk met gepast geld, zodat je geen ‘grote biljetten’ terugkrijgt.

ATM in Tibet
In Lhasa en Shigatse kun je pinnen met een bankpas met Maestro- of Cirrus logo. Let wel goed op dat je je pas terugneemt, eerst krijg je je geld en pas daarna moet je op een knopje drukken om je pas terug te krijgen. Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in China dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.
Openingstijden Tibet
Banken en kantoren hebben min of meer dezelfde openingstijden als in Nederland en België, maar er is soms wel een lange middagpauze. Loketten van trein- en busstations zijn vanaf het vertrek van het eerste vervoer geopend en gaan pas ‘s avonds laat dicht. Rond Chinees Nieuwjaar (8-11 februari 2016) en rond 1 mei en 1 oktober hebben veel banken en kantoren beperkte openingstijden of zijn gesloten. Winkels hebben ruime openingstijden zijn vaak ook ’s avonds en in het weekend open. Kloosters zijn ‘s ochtend doorgaans geopend terwijl ze in de middag vaak hun deuren sluiten. 
Overige praktische informatie Tibet
Invoerbepalingen Tibet
Volwassenen personen mogen belastingvrij 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak en 1 liter sterke drank of 2 liter wijn invoeren Het is streng verboden om de Tibetaanse vlag, afbeeldingen en teksten van de Dalai Lama, alsmede andere kritische literatuur ten aanzien van China in te voeren. Als je dergelijke materialen aan Tibetanen geeft, kunnen zij daardoor flink in de problemen raken. In- en uitvoer van Chinese valuta is eveneens verboden. Verder mag je bepaalde mineralen en edelstenen niet meenemen. Ook is het verboden om souvenirs of medicijnen te kopen waarin bedreigde diersoorten zijn verwerkt. Uitvoer van antiek kan inbeslagname tot gevolg hebben. Verscherpte controle aan de grens en op het vliegveld staat vaak in nauw verband met politieke strubbelingen. Je mag tot € 430,- aan spullen belastingvrij invoeren. Meer informatie vind je op de app ‘douane reizen’ of op www.douane.nl/reizigers.  
Fotografie Tibet
Fotograferen in Tibet is een bijzondere ervaring, niet alleen vanwege de prachtige tempels en imposante natuur maar vooral ook vanwege de karakteristieke bewoners. Over het algemeen vinden Tibetanen het geen probleem om gefotografeerd te worden. Maar als je mensen fotografeert tijdens een rondreis door Tibet, doe het dan met respect. Vraag altijd om toestemming. Neem de tijd om een foto te maken en toon belangstelling, bijvoorbeeld door iemand eerst te begroeten en een praatje te maken.

Fotograferen in Tibetaanse kloosters

Om in kloosters te mogen fotograferen wordt soms een (fikse) bijdrage verplicht gesteld, een regel die is opgelegd door de Chinezen. Verder is het verboden opnamen te maken van bepaalde rituelen. Een voorbeeld zijn de zogenaamde ‘hemelse’ begrafenissen waarbij het lichaam van de overledene door de gieren wordt verslonden.

Verboden te fotograferen in Tibet

Het is verboden om foto- of filmopnamen te maken van militaire en strategische objecten, zoals legerdepots, bruggen, vliegvelden en gevangenissen. Ook is het verboden om een afbeelding van de Dalai Lama bij je te hebben. Zelfs een afbeelding van de Dalai Lama in een reisgids kan problemen veroorzaken.
Veiligheid Tibet
Tibet is een relatief veilige reisbestemming. Vrouwen kunnen er zonder problemen alleen rondreizen. Wel is de afgelopen jaren de kleine criminaliteit toegenomen. Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets overkomen, zorg dan dat je de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. In verband met verzekering is het van belang dat je aangifte doet bij de politie.

Reisadvies voor Tibet
Actuele informatie over de veiligheid in Tibet vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen (kijk onder ‘reisadviezen’ bij China). Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken (http://diplomatie.belgium.be) vind je nuttige reistips.
Tijdsverschil Tibet
In heel China en Tibet hanteert men één tijdzone, namelijk die van Beijing. Het tijdsverschil tussen Tibet en de Benelux bedraagt in de zomer zes uur en in de winter zeven uur.
Reisdocumenten Tibet

Visum

Internationaal paspoort:

Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.


Voor deze bestemming is een visum benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

De complexiteit die het regelen van een visum voor China momenteel met zich meebrengt, heeft ons doen besluiten om de visumaanvraag verplicht bij ons te laten verzorgen. Mocht dit tot onoverkomelijke problemen leiden dan vragen wij je om contact met ons op te nemen. 

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:

- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl

- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.