Live Help Chat

Reizen naar Japan

Feestdagen en festivals Japan

Het belangrijkste feest in Japan is het Nieuwjaar, o-Shogatsu. Alle winkels en bedrijven zijn van 1 tot 3 januari gesloten. Het is een echt familiefeest. In maart viert men Hanami Matsuri, ofwel het Kersenbloesemfeest waarmee de komst van de lente wordt gevierd. Japanners trekken er massaal op uit om te picknicken. Eind april tot begin mei wordt de Golden Week genoemd waarin diverse feestdagen vallen zoals Constitution Day, Greenery Day en Childrens Day. In deze eerste week van mei gaan veel Japanners op vakantie. Dat geldt ook voor Obon, een boeddhistisch feest (in augustus) waarbij men de voorvaderen herdenkt. Ook bijzonder is Shubun No Hi (23 september). Dan komen, volgens de traditie, de geesten van dierbare overledenen naar huis. Huizen en grafstenen worden schoongemaakt en speciaal voedsel wordt achtergelaten als offer aan de geesten. Er vinden grote feesten plaats met speciale dansen en vuurwerk.

Festivals in Japan: 
In de zomer organiseert ieder zichzelf respecterende stad of dorp een natsu matsuri (zomerfestival). Het Gion Matsuri in Kyoto is een van de grootste festivals van Japan. Het festival duurt de hele maand juli. Hoogtepunt is de parade Yamaboko Junko waarbij een dertigtal praalwagens in een kilometerslange stoet door de stad wordt getrokken. Ook tijdens het Nebuta festival in Aomori trekt een stoet van praalwagens door de stad. Het feest vindt begin augustus plaats en duurt een week. Rond dezelfde tijd vindt in Tokushima het Awa Odori-festival plaats. Vier nachten lang vullen de straten van dit anders zo rustige provinciestadje aan de westkust van het eiland Shikoku zich met kleurrijk uitgedoste dansgroepen. In het najaar vinden o.a. in Nagasaki en Karatsu kunchi’s plaats, optochten waarbij lokale groepen met schrijnen door de stad paraderen en dansers spectaculaire dansen ten uitvoer brengen.

Golden Week in Japan: De ‘Golden Week’ is een aaneenschakeling van vier nationale feestdagen binnen zeven dagen. Het is een van de drie drukste vakantieperiodes in Japan, naast Nieuwjaar en de Obon-week (midden augustus). Veel Japanners maken van de gelegenheid gebruik om te reizen tijdens de ‘Golden Week’. Een deel van die reizigers gaat naar het buitenland, maar een groot deel blijft in eigen land om de binnenlandse toeristische trekpleisters te bezoeken. Treinen, luchthavens en bezienswaardigheden zijn tijdens de ‘Golden Week’ erg druk. Ondanks de drukte is het wel een leuke periode om in Japan te zijn. Je kunt in deze periode festiviteiten meemaken en prachtige traditionele versiering bewonderen zoals de kleurrijke karper-vlaggetjes (koinobori), een traditionele versiering voor Children’s Day op 5 mei. Ook gaan veel Japanners traditioneel gekleed.