Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Japan

Landinformatie Japan

Landinformatie Japan

Wil jij binnenkort naar Japan reizen. Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Japan. Een groepsreis door Japan staat garant voor een unieke ervaring! Wissel een wandeling door hypermoderne straten in steden als Fukuoka en Tokyo af met een moment van bezinning in een verstilde zentuin, bezoek oude heiligdommen in Miyajima en Kyoto, ontmoet leerling-geisha’s en sumoworstelaars, doe je te goed aan sushi of ga heerlijk uit in de hippe wijk Harajuku. Ook de natuurliefhebber komt tijdens een rondreis door Japan aan zijn trekken, je kunt mooie fietstochten of wandelingen maken over het platteland of langs de vele vulkanen. Vooral op het eiland Hokkaido staat de natuur op de eerste plek! Een reis door de Japanse archipel blijft boeien!

Als specialist helpen wij je graag verder met het regelen van jouw Japan rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Japan. Bekijk ook onze Japan reizen en selecteer je favoriete Japan rondreis.

Achtergrond informatie

Bevolking Japan
Japan heeft een oppervlakte van 380.000 km² (9 maal Nederland en 12,5 maal België) en telt ongeveer 130 miljoen inwoners. De bevolking is zeer ongelijk verdeeld over het land. De grootste concentratie (driekwart van de totale bevolking) woont in het verstedelijkte zuidelijke deel van Japan. Slechts 15 procent van het landoppervlak is geschikt voor de landbouw.

Bevolking van Japan: De bevolking in Japan kent weinig diversiteit. De overgrote meerderheid (99 procent) zijn etnische Japanners, de rest bestaat uit Koreaanse immigranten en kleine aantallen Chinezen, Amerikanen en Europeanen. De meeste Koreanen zijn in Japan geboren en nakomelingen van Koreaanse arbeiders die tijdens de Japanse bezetting van Korea tussen 1910 en 1945 in Japan te werk werden gesteld.
Cultuur Japan
Japan behoort economisch tot een van de machtigste landen op aarde. Het Japanse succes is ten dele gebaseerd op oude traditionele waarden van saamhorigheid, hulpvaardigheid en betrokkenheid bij het bedrijf waar je voor werkt. Religie heeft in Japan lange tijd de normen en waarden bepaald en gezorgd voor hechte familiebanden waarbij het heel gewoon was dat verschillende generaties onder een en hetzelfde dak wonen en voor elkaar zorgen. Samenwerken en elkaar helpen, zijn eigenschappen die je op verschillende niveaus binnen de samenleving tegenkomt.

Begroetingen in Japan: Personeel in hotels, restaurants , treinen e.d. begroeten hun klanten met een buiging. Ook Japanners begroeten elkaar doorgaans met een buiĀ­ging. Japanners die vaker met westerlingen te maken hebben, begroeten hun gasten met het schudden van de hand. Het is gebruikelijk om bij een eerste kennismaking visitekaartjes (meishi) uit te wisselen.

Gewoonten en gebruiken in Japan: Japanners vinden het ongepast om de neus in een zakdoek of tissue te snuiten als daar anderen bij zijn. Wel vindt men het vanzelfsprekend dat iedereen zijn eigen rommel opruimt en mee naar huis neemt. Wanneer men moet wachten voor een metro of restaurant gaan Japanners keurig in de rij staan. En voetgangers steken pas over als het stoplicht op groen staat.

Kleding in Japan: Japanners gaan over het algemeen netjes gekleed. Op werkdagen dragen ze westerse kleding. Salarymen zijn strak in het pak en vrouwelijk kantoorpersoneel draagt een mantelpakje. Op bijzondere dagen zoals met bruiloften en tijdens Nieuwjaar en de Golden Week wordt de traditionele kimono uit de kast gehaald. Die wordt om het lichaam gewikkeld en vastgebonden met een obi. De kimono's van jonge meisjes zijn vrolijk gekleurd, die van oudere vrouwen wat ingetogener en die van mannen helemaal donker gekleurd.
Eten en drinken Japan
Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep, pickles en vis of vlees. Voor het kruiden wordt gewoonlijk sojasaus (shoyu) gebruikt, en bij rijst wordt vaak gedroogd zeewier (nori) gegeten. Een bekende gerecht is sashimi, dunne schijfjes rauwe vis met hete mierikswortelpasta (wasabi), en sushi, schijfjes rauwe vis op of in reepjes licht met azijn besprenkelde rijst. Ook Japanse saté (yakitori) is erg populair, en ook sukiyaki, rundvlees gekookt met groenten en tofu in een pot op tafel, is een geliefd gerecht. Ook noedels (soba, udon) zijn in Japan erg populair en worden vaak in plaats van rijst gegeten, opgediend in een diepe kom hete soep met groenten, vlees of vis.

Drinken in Japan: Kraanwater is overal goed drinkbaar hoewel het wat naar chloor kan smaken. Verder wordt er in Japan veel thee gedronken en dan met name in de variant ‘groene thee’. Sake is wellicht de meest bekende drank van Japan, maar er wordt toch vooral veel bier gedronken.
Feestdagen en festivals Japan
Het belangrijkste feest in Japan is het Nieuwjaar, o-Shogatsu. Alle winkels en bedrijven zijn van 1 tot 3 januari gesloten. Het is een echt familiefeest. In maart viert men Hanami Matsuri, ofwel het Kersenbloesemfeest waarmee de komst van de lente wordt gevierd. Japanners trekken er massaal op uit om te picknicken. Eind april tot begin mei wordt de Golden Week genoemd waarin diverse feestdagen vallen zoals Constitution Day, Greenery Day en Childrens Day. In deze eerste week van mei gaan veel Japanners op vakantie. Dat geldt ook voor Obon, een boeddhistisch feest (in augustus) waarbij men de voorvaderen herdenkt. Ook bijzonder is Shubun No Hi (23 september). Dan komen, volgens de traditie, de geesten van dierbare overledenen naar huis. Huizen en grafstenen worden schoongemaakt en speciaal voedsel wordt achtergelaten als offer aan de geesten. Er vinden grote feesten plaats met speciale dansen en vuurwerk.

Festivals in Japan: 
In de zomer organiseert ieder zichzelf respecterende stad of dorp een natsu matsuri (zomerfestival). Het Gion Matsuri in Kyoto is een van de grootste festivals van Japan. Het festival duurt de hele maand juli. Hoogtepunt is de parade Yamaboko Junko waarbij een dertigtal praalwagens in een kilometerslange stoet door de stad wordt getrokken. Ook tijdens het Nebuta festival in Aomori trekt een stoet van praalwagens door de stad. Het feest vindt begin augustus plaats en duurt een week. Rond dezelfde tijd vindt in Tokushima het Awa Odori-festival plaats. Vier nachten lang vullen de straten van dit anders zo rustige provinciestadje aan de westkust van het eiland Shikoku zich met kleurrijk uitgedoste dansgroepen. In het najaar vinden o.a. in Nagasaki en Karatsu kunchi’s plaats, optochten waarbij lokale groepen met schrijnen door de stad paraderen en dansers spectaculaire dansen ten uitvoer brengen.

Golden Week in Japan: De ‘Golden Week’ is een aaneenschakeling van vier nationale feestdagen binnen zeven dagen. Het is een van de drie drukste vakantieperiodes in Japan, naast Nieuwjaar en de Obon-week (midden augustus). Veel Japanners maken van de gelegenheid gebruik om te reizen tijdens de ‘Golden Week’. Een deel van die reizigers gaat naar het buitenland, maar een groot deel blijft in eigen land om de binnenlandse toeristische trekpleisters te bezoeken. Treinen, luchthavens en bezienswaardigheden zijn tijdens de ‘Golden Week’ erg druk. Ondanks de drukte is het wel een leuke periode om in Japan te zijn. Je kunt in deze periode festiviteiten meemaken en prachtige traditionele versiering bewonderen zoals de kleurrijke karper-vlaggetjes (koinobori), een traditionele versiering voor Children’s Day op 5 mei. Ook gaan veel Japanners traditioneel gekleed.
Fooien Japan
In hotels en restaurants is het ongebruikelijk om personeel een fooi te geven. Ook taxichauffeurs verwachten geen fooi.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je Nederlandssprekende reisbegeleider is 1 à 2 euro per reiziger per dag.
Land en landschap Japan
Japan is een eilandenrijk en bestaat uit de vier grote eilanden: Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu, die samen 98 procent van het grondgebied beslaan. Verder zijn er nog bijna 4000 kleine eilanden. De eilanden van Japan bestaan voor driekwart uit dichtbeboste bergen en heuvels. Het grootste deel van de bergen en bergkammen komt niet boven 2000 meter. Een uitzondering vormt het Hidagebergte ofwel de Japanse Alpen in Zuid-Honshu, dat gemiddeld 3000 meter hoog is.

Geologie van Japan: Japan heeft meer dan 240 vulkanen, waarvan er nog meer dan vijftig werkzaam zijn. Japan ligt op het raakvlak van drie geologische platen en is seismisch gezien het actiefste gebied ter wereld. Ieder jaar zijn er in Japan 7000 tot 8000 aardschokken. De meeste daarvan hebben zo'n geringe kracht dat men die nauwelijks voelt, maar soms kan een aardbeving grote schade veroorzaken zoals in 2011 toen als gevolg van een zeebeving de noordoostkust van het eiland Honshu zwaar werd beschadigd. Bij de bouw van gebouwen wordt overigens rekening gehouden met het gegeven dat zich regelmatig aardbevingen voordoen. Door de geothermale activiteit zijn er in heel Japan duizenden natuurlijke heetwaterbronnen ontstaan.
Religie Japan
De religieuze traditie van Japan laat een samengaan zien van shintoïsme en boeddhisme. Ook is er in Japan een verregaande religieuze tolerantie en openheid, waardoor externe invloeden zoals die van het confucianisme,  het taoïsme en christendom gemakkelijk werden geabsorbeerd. In vele Japanse huizen ziet men twee schrijnen: een voor de Boeddha en een shintoïstische voor de voorouders. Ondanks die onderlinge verwevenheid, hebben shintoïsme en boeddhisme hun eigen identiteit bewaard.

Shintoïsme in Japan: Shinto is de oorspronkelijke religie van Japan. Shinto is in wezen natuurverering en -aanbidding. Deze is gebaseerd op ontzag en bewondering voor alle natuurverschijnselen en de energieën die daarachter schuil gaan. De natuur is voor de Japanner nog altijd heilig, omdat zij doortrokken is van een mysterieuze goddelijke aanwezigheid. Een berg, een oude boom, een bijzondere steen, een waterval, aan alles kan een heilige status worden toebedacht die tot verering aanleiding geeft. Shinto kent geen stichter, geen heilige schriften, er is geen vaste geloofsleer, er zijn geen dogma's noch is er een specifieke moraal. Shinto is een weg, karakteristiek en organiek voor het Japans-zijn. In de shinto-praktijk bidt men dagelijks voor het eigen huisaltaar. Er zijn veel religieuze feesten, matsuri, die op bepaalde tijden plaatsvinden rondom de talloze shinto-heiligdommen. Bij deze feesten gaan het om het reinigen van de plaats en van de mensen.
Taal Japan
De taal van Japan is het Japans. Het standaard Japans wordt gebruikt en begrepen in heel Japan door mensen van uiteenlopende achtergrond. Maar op het niveau van de spreektaal zijn er aanzienlijke verschillen in uitspraak en woordgebruik, zelfs tussen de gebieden van Tokyo en Kyoto. Er bestaan verschillende niveaus van beleefdheid in de Japanse taal, naar gelang status, leeftijd en situatie. In de dagelijkse conversatie wordt beleefdheid aangegeven met de lengte van werkwoordsuitgangen (langer is beleefder), maar in formele conversatie gebruikt men specifieke woorden. Japans is in tegenstelling tot het Chinees of Vietnamees geen toontaal. Het is niet zo moeilijk wat Japans te spreken tijdens je Japan reis. Wel moeilijk is het schrift.

Enkele woordjes Japans
Goedemorgen – ohayo gozaimasu.
Goedemiddag/goedendag – konnichi wa.
Goedenavond – konban wa.
Dank u (zeer) – arigato (gozaimasu).
Spreekt u Engels (Duits)? - Eigo (Doitsugo) ga dekimasuka?
Hoe heet u? - o namae wa?
Mijn naam is Piet - namae wa Piet desu.
Ik ben Nederlander/Belg - (watashi wa) Orandajin/Berugi desu.
Ik kom uit A’dam - A’dam kara kimashita.

Voor meer woordjes Japans en de uitspraak, download de app 'google translate'.
Weer en klimaat Japan
Japan is meer dan 3000 kilometer lang en heeft dus vele verschillende weertypes. Het klimaat op het noordelijk eiland is te vergelijken met dat in Nederland en België. Meer naar het zuiden, ten noorden van Tokyo, komt het klimaat overeen met dat in Frankrijk. Het gebied tussen Tokyo en Nagasaki laat zich kenmerken door warme zomers met een hoge luchtvochtigheid. In deze tijd valt de meeste neerslag. Na de zomer wordt het weer onbestendiger en kunnen er zich tyfoons voordoen. Op de eilanden ten zuiden Nagasaki heerste een subtropisch klimaat, te vergelijken met dat in de landen rond de Middellandse Zee. Ook in de winter is het hier nog aangenaam met temperaturen van rond de 15 graden.

Seizoenen in Japan: Japan kent net als Europa vier duidelijk te onderscheiden seizoenen. Eind maart, begin april ontwaakt het land uit haar winterslaap als de sakura (kersenbloesems) gaan bloeien. Het hele land verkeert dan in een collectieve roes, iedereen is in de ban van hanami (bloemen kijken). De zomermaanden zijn door de hoge luchtvochtigheid erg drukkend warm. Vanaf september beginnen de temperaturen langzaam te dalen.

Beste reistijd voor Japan: De maanden april en mei zijn uitstekend voor een rondreis Japan of een familiereis Japan. Ook het najaar is een geschikte periode waarin je kunt genieten van de schitterende herfstkleuren.

Klimaattabel: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater.

TOKYO
Maand  T Gem  Zon Neerslag T W
Januari 10 6 9 17
Februari 10 6 11 16
Maart 13 6 17 16
April 19 5 16 17
Mei 23 6 16 20
Juni 25 4 20 22
Juli 29 5 21 24
Augustus 31 6 17 26
September 27 4 20 25
Oktober 21 4 17 23
November 17 5 12 21
December 12 6 9 19


NAGASAKI
Maand  T Gem Zon Neerslag T W
Januari  9 3 15 18
Februari 10 4 15 17
Maart 14 5 16 17
April 19 5 15 19
Mei 23 6 15 21
Juni 26 5 18 23
Juli 29 6 19 26
Augustus 31 7 17 28
September 28 6 16 27
Oktober 23 6 12 25
November 17 5 12 23
December 12 4 14 20

SAPPORO
Maand  T Gem Zon Neerslag T W
Januari -1 3 29 6
Februari -1 4 25 4
Maart 3 5 25 5
April 11 6 19 6
Mei 17 6 18 9
Juni 21 6 17 13
Juli 25 5 17 18
Augustus 26 5 18 21
September 22 6 18 20
Oktober 16 5 20 16
November 8 3 25 12
December 2 3 28 8

Praktische informatie

Adressen Japan
Ambassade van Japan in Nederland
Tobias Asserlaan 2, 2517 KC Den Haag
T 070 346 95 44
E [email protected]
www.nl.emb-japan.go.jp

Ambassade van Japan in België
Van Maerlantstraat 1, 1040 Brussel
T 02 500 0580
E [email protected]
I  www.be.emb-japan.go.jp/english

Ambassade van Nederland in Japan
3-6-3 Shibakoen, Minato-ku, Tokyo 105-0011
T +81 3 5776 5400
E [email protected]
www.nederlandwereldwijd.nl

Ambassade van Belgie in Japan
Nibancho 5-4, Chiyoda-ku, Tokyo 102-0084
T +81 3 3262 0191, +81 90 773 798 43 (noodnummer)
E [email protected]
http://japan.diplomatie.belgium.be
Bagage en kleding Japan
We adviseren je dringend om tijdens je Japan rondreis of je Japan familiereis je bagage mee te nemen in een rugzak (met binnenframe) en het totale gewicht te beperken tot vijftien kilo per persoon. Een compacte weekendtas van hetzelfde gewicht is ook mogelijk. Het gebruik van een 'harde' koffer raden we sterk af voor al onze reizen, zeker ook in Japan, denkend aan de beperkte bagageruimte in de bus.

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen naar Japan die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Zo worden korte broeken of rokken niet op prijs gesteld in boeddhistische tempels. In een aantal hotelletjes in Japan is laundry service aanwezig.

Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: wandelschoenen, naaigerei, wasmiddel, universeel geldige verloopstekker, reisgids, voldoende fotomateriaal, toiletartikelen, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, schaartje en zakmes. Zorg er wel voor dat je dit laatste in je grote bagage verpakt.

Het is niet nodig om tenten, slaapzakken, slaapmatjes of muskietennetten mee te nemen naar Japan.

Op de reizen in het voor- en najaar vermijd je extreem hoge of lage temperaturen. In een eilandenrijk als Japan is de zee nooit heel veraf, waardoor het tegen de avond frisjes kan worden. Houd daar rekening mee als je houdt van een avondwandelingetje. In de maanden juli en augustus regent het regelmatig in Japan. Regenkleding of een paraplu mag dan niet ontbreken in je bagage.

Het elektriciteitsnet in Japan werkt op 100 Volt, voor een videocamera of scheerapparaat neem je dus een internationale adapter mee.

Japanners zijn gek op kleine geschenkjes. Tijdens een ontmoeting met Japanse mensen zul je veel bijval oogsten als je een klein souvenirtje uit ‘Oranda’ (Nederland) of 'Berugii' (België) te voorschijn kunt toveren.
Communicatie Japan
Japan beschikt over een uitgebreid mobiel netwerk. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com (klik op ‘buitenland’). . Het internationale landennummer voor Nederland is +31, voor België +32 en voor Japan +81.

Mobiel bellen vanuit Japan: 
Een alternatief is kopen of huren van een mobiele telefoon. Dat laatste kan bijvoorbeeld via Wi-Ho!. Aangeraden wordt bijtijds te reserveren.

Internet in Japan: 
De goedkoopste manier om contact te hebben met het thuisfront is via internet. De meeste hotels bieden gratis WiFi aan. Neem voor de zekerheid een netwerkkabel mee, voor het geval het hotel nog geen goede WiFi heeft. Bij restaurants als Starbucks en McDonalds kan je ook gratis gebruik maken van het WiFi netwerk
Elektriciteit Japan
De netspanning in Japan is 100 volt en men gebruikt stekkers met platte pennen (Amerikaanse stekkers). Een adapter of een verloopstekker zijn raadzaam om mee te nemen. In de meeste hotels heeft men 110 V en 220 V. Dus geen enkel probleem voor opladers van accu’s en voedingen van laptops.Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Japan gebruikelijk zijn.
Fotografie Japan
Fotograferen in Japan is niet altijd toegestaan. Er zijn plaatsen waar je absoluut niet mag fotograferen zoals op sommige plekken in tempels of in musea. Een dergelijk fotografeerverbod wordt duidelijk met bordjes aangegeven. Over het algemeen vinden Japanners het geen probleem om gefotografeerd te worden. Maar vraag altijd wel om toestemming en maak bij voorkeur eerst contact voordat je mensen fotografeert.
Geldzaken Japan
De munteenheid is de Japanse yen (¥ of JPY). De 'sen' is het honderdste deel van de yen, maar deze waarde zie je nergens meer.Kijk voor de actuele dagkoers op www.oanda.com.

ATM in Japan: Een makkelijke plek om geld te pinnen (met een Maestro bankpas) tijdens je reis door Japan is bij bijna alle Convenience stores van 7Eleven, Family Mart of Lawson. Je treft deze op veel plaatsen. Ook bij de meeste postkantoren lukt het pinnen over het algemeen prima.

Pinautomaten bij banken zijn wat moeilijker. Vaak zijn ze alleen overdag beschikbaar en lang niet alle pinautomaten accepteren buitenlandse kaarten. Zo accepteren een aantal pinautomaten alleen Japanse bankpassen. Bij de JP Bank (voorheen de Postspaarbank) en bij de Citibank kun je meestal wel geld pinnen met een Maestro bankpas. Pin alleen als de bank geopend is. Banken zijn meestal (!) van maandag tot en met vrijdag geopend van 9 uur tot 15 uur.

Veilig pinnen in Japan: Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Japan dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.

Geld wisselen: Dit kan alleen nog op de luchthavens. Als je een vroege of late aankomst op een luchthaven hebt, kun je echter geen geld wisselen. Ook kun je geen buitenlandse valuta wisselen in postkantoren en veel banken (dat staat vaak op de deur). Je zou (als reserve) alvast in Nederland of België een bedrag aan contante Japanse yen kunnen wisselen.

Creditcards: Creditcards worden in de meeste (niet alle!) hotels, restaurants, warenhuizen en toeristenwinkels geaccepteerd. Zorg wel dat je je pincode weet.

Virtueel geld: Als je een Apple telefoon hebt (dus geen Android) kun je via de Apple wallet een SUICA kaart (soort OV-kaart) kopen en deze via je bank en virtuele wallet blijven aanvullen. Het voordeel van een digitale SUICA kaart op je telefoon is dat je daar niet alleen in het openbaar vervoer mee kan betalen, maar ook bij bijvoorbeeld kiosken of supermarkten.

Zakgeld: Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor je maaltijden, drankjes, optionele excursies, entreegelden, ter plaatse te betalen luchthavenbelastingen en fooien. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavenpatroon, souvenirs zijn mede daarom niet inbegrepen.
Gezondheid Japan
De gezondheidszorg in Japan staat op een hoog niveau. In Japan worden de mensen gemiddeld het oudst. In Japan kent men niet het systeem van huisartsen, men gaat naar het ziekenhuis en de specialist. Medische kosten zijn hoog, zeker als je in een privékliniek wordt geholpen. Zorg voor een goede verzekering op je Japan rondreis of je Japan familiereis.
Openingstijden Japan
De meeste winkels zijn geopend van 10.00 tot 20.00 uur, inclusief het weekend met uitzonderingen van enkele zon- en feestdagen. Dit geldt ook voor de grote warenhuizen, maar die sluiten veelal een half uur eerder. Musea zijn in principe alle dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur. Postkantoren van 9.00 tot 17.00 uur. Grotere postkantoren zijn ook op zaterdag geopend.
Reisdocumenten Japan

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen. 

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0) 23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.


Tijdsverschil Japan
Het tijdsverschil van Japan met Nederland bedraagt in de winter acht uur. In de zomer is het in Japan  zeven uur later dan in de Benelux.
Veiligheid Japan
Japan is een relatief veilig land met weinig criminaliteit. Toch is het verstandig om, net als overal in de wereld, goed op je spullen te letten. Mocht je hulp nodig hebben, ga dan naar de ‘kooban’, de politiepost op de straathoeken.

Reisadvies voor Japan: 
Japan wordt regelmatig geteisterd door aardbevingen en tyfoons waardoor bepaalde delen van het land soms niet bezocht kunnen worden. Actuele informatie over deze natuurrampen vind je op de app ‘BZ Reisadvies’  of op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl. Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken (http://diplomatie.belgium.be) vind je nuttige reistips.