Live Help Chat

Reizen naar Japan

Geldzaken Japan

De munteenheid is de Japanse yen (¥ of JPY). De 'sen' is het honderdste deel van de yen, maar deze waarde zie je nergens meer.Kijk voor de actuele dagkoers op www.oanda.com.

ATM in Japan: Een makkelijke plek om geld te pinnen (met een Maestro bankpas) tijdens je reis door Japan is bij bijna alle Convenience stores van 7Eleven, Family Mart of Lawson. Je treft deze op veel plaatsen. Ook bij de meeste postkantoren lukt het pinnen over het algemeen prima.

Pinautomaten bij banken zijn wat moeilijker. Vaak zijn ze alleen overdag beschikbaar en lang niet alle pinautomaten accepteren buitenlandse kaarten. Zo accepteren een aantal pinautomaten alleen Japanse bankpassen. Bij de JP Bank (voorheen de Postspaarbank) en bij de Citibank kun je meestal wel geld pinnen met een Maestro bankpas. Pin alleen als de bank geopend is. Banken zijn meestal (!) van maandag tot en met vrijdag geopend van 9 uur tot 15 uur.

Veilig pinnen in Japan: Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Japan dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.

Geld wisselen: Dit kan alleen nog op de luchthavens. Als je een vroege of late aankomst op een luchthaven hebt, kun je echter geen geld wisselen. Ook kun je geen buitenlandse valuta wisselen in postkantoren en veel banken (dat staat vaak op de deur). Je zou (als reserve) alvast in Nederland of België een bedrag aan contante Japanse yen kunnen wisselen.

Creditcards: Creditcards worden in de meeste (niet alle!) hotels, restaurants, warenhuizen en toeristenwinkels geaccepteerd. Zorg wel dat je je pincode weet.

Virtueel geld: Als je een Apple telefoon hebt (dus geen Android) kun je via de Apple wallet een SUICA kaart (soort OV-kaart) kopen en deze via je bank en virtuele wallet blijven aanvullen. Het voordeel van een digitale SUICA kaart op je telefoon is dat je daar niet alleen in het openbaar vervoer mee kan betalen, maar ook bij bijvoorbeeld kiosken of supermarkten.

Zakgeld: Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor je maaltijden, drankjes, optionele excursies, entreegelden, ter plaatse te betalen luchthavenbelastingen en fooien. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavenpatroon, souvenirs zijn mede daarom niet inbegrepen.