Live Help Chat

Reizen naar Suriname

Eten en drinken Suriname

In Suriname moet je geen haute cuisine verwachten; er wordt geserveerd uit de smakelijke volkskeuken van voormalige contractarbeiders, vrije slaven en ondernemende Chinezen. In Paramaribo vind je rondom het toeristische uitgaanscentrum uitstekende Chinese, Javaanse en een aantal Europese restaurants. Er is zelfs een authentiek Hollands pannenkoekenhuis. Elders in de stad zijn ook de  Amerikaanse fastfoodketens vertegenwoordigd.

Gerechten van Suriname
De doorsnee gerechten bestaan uit rijst, gecombineerd met kip of vis in alle mogelijke variaties. Achter deze ogenschijnlijke eentonigheid schuilt een keur aan exotische maaltijden. Erg geliefd is de pindasoep, vloeibare pindakaas met zout vlees en kip. Licht verteerbaar is de Javaanse soto, een groentebouillon met kip. Typisch creools is heri heri: gekookte aardvruchten met zoute vis. Het nationale gerecht is BB&R, ofwel bruine bonen met rijst. De Hindoestaanse roti, een met kip en aardappelen gevulde pannenkoek, is prima voor de lunch. Lekkere snacks zijn bakbananen met pindasaus of teloh, als friet gebakken cassave.

Fruit in Suriname
Fruit is er in alle soorten en maten. Mango’s (heten in Suriname manja’s), meloenen en markoesa (passievrucht) zijn populair. De gewone banaan heet in Suriname bacove. Van iets dat in Suriname wél banaan heet worden chips gemaakt. Die banaan wordt ook gekookt en heet dan kookbanaan. De kleine vingerbananen zijn heerlijk: om je vingers bij op te eten.

Drinken in Suriname
Naast verse vruchtensappen vind je in Suriname ook de bekende frisdrankmerken, hier bekend onder de verzamelnaam 'soft'. Soms wordt dit vanuit het flesje overgeheveld naar een plastic zakje met een rietje (vanwege het statiegeld of een tekort aan glazen). Ook wordt in Suriname veel bier gedronken. Parbobier wordt lokaal gebrouwen en is bijna overal in het land te krijgen. Wie met een groter gezelschap drinkt - of gewoon erg veel dorst heeft - doet er wijs aan een djogo, een literfles, te bestellen.