Live Help Chat

Reizen naar Suriname

Gezondheid Suriname

Hoewel inentingen voor Suriname niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be/N/reisgeneeskunde

Vaccineren bij je thuis!
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.

Zika virus
Op dit moment heerst in een groot gedeelte van Midden en Zuid Amerika het zogenaamde Zika virus. Dit virus wordt verspreid door muggen (dezelfde muggen die ook het dengue virus verspreiden). Het Zika virus is voor alsnog voor volwassenen niet gevaarlijk gebleken maar kan voor zwangere vrouwen mogelijke complicaties opleveren. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan adviseren we je om contact op te nemen met de GGD of je huisarts voor het meeste actuele nieuws en advies. 

Reisapotheek voor Suriname
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten en muggenolie met DEET.

Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Preventieve maatregelen
In bepaalde delen van het Surinaamse binnenland komen muggen voor die malaria overbrengen. Ter bescherming tegen malaria is een smeer- of spuitmiddel met DEET zeer aan te bevelen; in Suriname is bij Chinese winkels voor een paar euro een goed middel te koop: Tropical Bush. Klamboe’s zijn meestal aanwezig bij een bed. Zo niet, de bazars (Jeruzalem Bazar bijvoorbeeld) aan de Saramaccastraat, langs de rivier, verkopen alle soorten en maten en ook hangmatten. In muggengebieden zijn lange mouwen, een lange broek en sokken vanaf zonsondergang aan te raden. In het kustgebied komt soms dengue of knokkelkoorts voor. De muggen die deze ziekte overbrengen, steken overdag. Dus smeer je overdag ook in met DEET.

In Suriname zijn in vergelijking met Nederland en Belgie relatief veel mensen besmet met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. Openlijk praten over seksualiteit is zeer ongebruikelijk; hiv en aids zijn helemaal taboe. Condooms zijn goed verkrijgbaar in Suriname.

Als je een rivier in gaat zijn waterschoenen aan te bevelen; bij stroomversnellingen (sula’s) loop je dan over de rotsen zonder je voeten onder water te verwonden. Pirengs (piranha’s) komen voor in Surinaamse rivieren. Ze komen alleen op mensen af met een open wond en wanneer zich etensresten in het water bevinden.