Live Help Chat

Reizen naar Suriname

Landschap Suriname

Het landschap van Suriname is te verdelen in drie delen die van zuid naar noord lopen: het bergland, het savannegebied ten noorden van het bergland en de kustvlakte.

Het bergland van Suriname
Het bergland van Suriname beslaat ruim 80 procent van de oppervlakte en is onderdeel van het hoogland van Guyana. De hoogste bergen zijn de Julianatop (1286 meter) en de Tafelberg (1080 meter) in het Wilhelminagebergte. Ten noorden van het bergland strekt zich een laag en golvend landschap uit.  Exploitatie van het oerwoud heeft als gevolg gehad dat er savanne landschap is ontstaan. De kustvlakte is een brede modderplaat van slib afkomstig van de Amazone, hetgeen de groei van mangroven en parwawouden bevordert. Daardoor ontbreken zandstranden.

Flora en fauna in Suriname
Suriname heeft een tropische plantengroei. Het aantal soorten planten bedraagt ongeveer 5000. Voor een gebied van deze omvang en zonder hoge bergen is dat vrij veel. Enkele veel voorkomende soorten zijn de vlinderbloemenfamilie, walstrofamilie, wolfsmelkfamilie, palmen en verder grassen, bromelia's, cactussen en prachtige orchideeën. De dierenwereld is van een tropisch Zuid-Amerikaans karakter en omvat onder andere ongeveer 140 soorten zoogdieren, waaronder 8 soorten apen (o.a. brulapen en kapucijnerapen) en 14 soorten roofdieren (o.a. jaguar, poema en reuzenotter). Typische vogels zijn o.a. de rode ibis, de zwarte gier, toekans en papegaaien.