Live Help Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 09-234 13 11

Waar ben je naar op zoek?

Landinformatie Suriname

Landinformatie Suriname

Landinformatie Suriname

Wil jij binnenkort naar Suriname reizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Suriname. De Nederlandse kolonisatie van Suriname heeft zijn tekenen achtergelaten. Zo wordt dit tropische land bevolkt door Javanen, Hindoestanen en Creolen. In Boven-Suriname zijn de Marrons gevestigd en ook Indianen, ‘inheemsen’, noemen Suriname hun thuis. Ontdek tijdens het reizen door Suriname de centrale markt in Paramaribo en proef tropische groenten en vruchten die van de kostgrondjes van dit hartelijke volk komen. Een fietstocht over de plantages toont weer een heel andere kant van dit groene land. Op de Brownsberg maak je prachtige jungle-wandelingen naar watervallen. In Galibi ontmoet je de Carib-indianen en in het juiste seizoen gigantische zeeschildpadden. Reizen door Suriname staat bol van de variëteit in natuur en speciale ontmoetingen.

Als specialist helpen we je graag verder met het regelen van jouw Suriname rondreis. In het linker menu vind je alle informatie over het land Suriname. Bekijk ook onze Suriname reizen.

Achtergrond informatie

Landschap Suriname
Het landschap van Suriname is te verdelen in drie delen die van zuid naar noord lopen: het bergland, het savannegebied ten noorden van het bergland en de kustvlakte.

Het bergland van Suriname
Het bergland van Suriname beslaat ruim 80 procent van de oppervlakte en is onderdeel van het hoogland van Guyana. De hoogste bergen zijn de Julianatop (1286 meter) en de Tafelberg (1080 meter) in het Wilhelminagebergte. Ten noorden van het bergland strekt zich een laag en golvend landschap uit.  Exploitatie van het oerwoud heeft als gevolg gehad dat er savanne landschap is ontstaan. De kustvlakte is een brede modderplaat van slib afkomstig van de Amazone, hetgeen de groei van mangroven en parwawouden bevordert. Daardoor ontbreken zandstranden.

Flora en fauna in Suriname
Suriname heeft een tropische plantengroei. Het aantal soorten planten bedraagt ongeveer 5000. Voor een gebied van deze omvang en zonder hoge bergen is dat vrij veel. Enkele veel voorkomende soorten zijn de vlinderbloemenfamilie, walstrofamilie, wolfsmelkfamilie, palmen en verder grassen, bromelia's, cactussen en prachtige orchideeën. De dierenwereld is van een tropisch Zuid-Amerikaans karakter en omvat onder andere ongeveer 140 soorten zoogdieren, waaronder 8 soorten apen (o.a. brulapen en kapucijnerapen) en 14 soorten roofdieren (o.a. jaguar, poema en reuzenotter). Typische vogels zijn o.a. de rode ibis, de zwarte gier, toekans en papegaaien.
Bevolking Suriname
Suriname heeft een oppervlakte van 163.820 km² (4 maal Nederland, 5,3 maal België ). Van de ruim 575.000 inwoners woont iets minder dan de helft in Paramaribo. Met 37.000 inwoners is Nieuw Nickerie de tweede stad.

Bewoners van Suriname

De bevolking bestaat uit groepen met verschillende herkomst, wat hoofdzakelijk is terug te voeren tot de plantagegeschiedenis van Suriname. De indianen of inheemsen, de oorspronkelijke bewoners, vormen nog slechts een paar procent. West-Afrikanen die als slaven naar Suriname werden gebracht vielen in twee hoofdgroepen uiteen: de slaven die hun vrijheid kregen na de afschaffing van de slavernij (1863) zijn de (stads)creolen (17,7 procent); marrons of bosnegers (14,7 procent) stammen af van slaven die de plantages ontvluchtten. Vanaf 1873 kwamen Hindoestanen het land binnen als contractarbeiders; zij vormen nu de grootste bevolkingsgroep (27,4 procent). Zo kwamen vanaf 1890 Javanen naar Suriname (nu 14,6 procent). Eerder waren al de eerste Chinezen ‘ingevoerd’ voor plantagearbeid. Die etnische groep groeit behoorlijk door de ‘nieuwe Chinezen’ (vooral arbeiders en ondernemers) die de laatste jaren het land binnenstromen. Ook het aantal Brazilianen groeit snel (voornamelijk door de goudwinning). Kleinere groepen zijn Joden, blanke Europeanen en Libanezen. Ruim 12 procent van de bevolking is moksi, gemengd en van ruim 6 procent is de afkomst onduidelijk.
Religie Suriname
Voor een land met een half miljoen inwoners is de religieuze diversiteit indrukwekkend. De populairste godsdienst is het christendom (45 procent), gevolgd door het hindoeïsme (27 procent) en de islam (20 procent). Tot slot hangt nog een klein deel van de bevolking, ongeveer zes procent, de zogenaamde natuurreligies aan. Het atheïsme bestaat in Suriname nauwelijks. Officieel is maar twee procent van de bevolking overtuigd ongelovig.

Voorouderverering in Suriname
Zowel gelovige als ongelovige Surinamers geloven echter vrijwel zonder uitzondering in voorouderverering en andere rituelen die van generatie op generatie zijn overgegaan. Dwars door de christelijke tradities heen houden ze hun eigen religieuze uitingsvormen in ere. Marrons hebben hun eigen religie, waarin de Gaan Gudu, de Grote God, een centrale rol vervult als schepper van alles wat er bestaat. Vaak maakt dit deel uit van de omvangrijke en complexe winticultuur, eeuwen geleden door slaven vanuit Afrika ‘meegenomen’ naar Suriname. Voorouderverering staat daarbij centraal, of het nu gaat om geluk af te dwingen, om zieken beter te maken of om doden zielenrust te geven. Ook inheemsen leggen hun leven en geluk liever in handen van hun voorouders, dan dat ze vertrouwen op een God. Veel inheemsen en marrons zijn inmiddels bekeerd tot het christendom, maar desondanks is het oordeel van de voorouders vaak belangrijker dan dat van God.
Festivals Suriname
De meeste feestdagen en festivals zijn een afspiegeling van de verschillende culturen die Suriname rijk is. Hoewel die dagen dus meestal maar door een beperkte groep worden gevierd, zijn overheidskantoren, banken en de meeste winkels gesloten. Dit geldt voor de officiële feestdagen, christelijke feestdagen (Goede Vrijdag, Pasen, Kerstmis), het hindoe lentefeest Holi Paghwa en een aantal islamitische feestdagen zoals het Suikerfeest en het Offerfeest. 

Officiële feestdagen in Suriname
De officiële feestdagen in Suriname zijn: Nieuwjaar (1 januari); Dag van de revolutie (25 februari), Dag van de Arbeid (1 mei); Keti Koti, Dag der Vrijheden, (1 juli) herinnert aan de afschaffing van de slavernij. Deze dag wordt vooral door creolen gevierd; Dag der inheemsen (9 augustus), Dag van de marrons (10 oktober), Srefidensi, Onafhankelijkheidsdag (25 november).  
Cultuur Suriname
In het algemeen wordt beleefdheid zeer op prijs gesteld. Men spreekt elkaar vaak met ‘u’ en mijnheer en mevrouw aan. Ook bij het groeten is men beleefd. Groet vooral even iedereen als je ergens een ruimte met mensen binnenkomt. In de meeste gevallen geef je een hand maar bij hele goede vrienden is een brasa (omhelzing) gebruikelijk. Onderdeel van de begroeting is de vraag: Hoe gaat het? of ‘Fa waka’. Men verwacht geen uitgebreid antwoord terug. Het Surinaamse antwoord op deze vraag is vaak ‘rustig’ wat goed of oké betekent.

Kleding in Suriname
Surinamers zijn over het algemeen erg beleefd en stellen nette kleding op prijs. Zorg dat je fris en goed gekleed op bezoek gaat, als je wordt uitgenodigd bij mensen thuis. Dat wordt op prijs gesteld (té netjes gekleed zijn voor een gelegenheid, bestaat niet in Suriname). En als je ergens binnenkomt is het belangrijk dat je alle aanwezigen beleefd groet. Dat lijkt voor de hand te liggen, maar het is in Suriname een ware doodzonde als je het niet doet - in een land met weinig inwoners en veel verschillende culturen houdt men elkaar graag te vriend.

Gewoonten in Suriname
Mensen met een uniform zijn gewend dat hun gezagspositie wordt gerespecteerd. Surinamers bestempelen de Nederlandse jovialiteit en directheid wel eens als vrijpostig. Dit alles neemt niet weg dat je in Suriname snel en gemakkelijk een praatje kunt maken.

Te laat op een afspraak verschijnen is niet handig. Ook al duurt het daarna enige tijd voordat de bewuste activiteit begint, het geeft geen pas om over het lange wachten te klagen. Met de tropische temperaturen ligt het tempo nu eenmaal vrij laag. ‘No span’ zeggen de Surinamers dan, maak je niet druk.

Klagen over omstandigheden kan in Nederland voor assertief doorgaan, in Suriname doet men daar niet aan; berusten is het devies. Wie 's nachts in het centrum van Paramaribo geen oog dicht doet door muziek, luidruchtige gesprekken of blaffende honden – allemaal mogelijk – kan beter oordopjes in doen dan met veel tamtam bij de herriemakers verhaal gaan halen.

Eten en drinken Suriname
In Suriname moet je geen haute cuisine verwachten; er wordt geserveerd uit de smakelijke volkskeuken van voormalige contractarbeiders, vrije slaven en ondernemende Chinezen. In Paramaribo vind je rondom het toeristische uitgaanscentrum uitstekende Chinese, Javaanse en een aantal Europese restaurants. Er is zelfs een authentiek Hollands pannenkoekenhuis. Elders in de stad zijn ook de  Amerikaanse fastfoodketens vertegenwoordigd.

Gerechten van Suriname
De doorsnee gerechten bestaan uit rijst, gecombineerd met kip of vis in alle mogelijke variaties. Achter deze ogenschijnlijke eentonigheid schuilt een keur aan exotische maaltijden. Erg geliefd is de pindasoep, vloeibare pindakaas met zout vlees en kip. Licht verteerbaar is de Javaanse soto, een groentebouillon met kip. Typisch creools is heri heri: gekookte aardvruchten met zoute vis. Het nationale gerecht is BB&R, ofwel bruine bonen met rijst. De Hindoestaanse roti, een met kip en aardappelen gevulde pannenkoek, is prima voor de lunch. Lekkere snacks zijn bakbananen met pindasaus of teloh, als friet gebakken cassave.

Fruit in Suriname
Fruit is er in alle soorten en maten. Mango’s (heten in Suriname manja’s), meloenen en markoesa (passievrucht) zijn populair. De gewone banaan heet in Suriname bacove. Van iets dat in Suriname wél banaan heet worden chips gemaakt. Die banaan wordt ook gekookt en heet dan kookbanaan. De kleine vingerbananen zijn heerlijk: om je vingers bij op te eten.

Drinken in Suriname
Naast verse vruchtensappen vind je in Suriname ook de bekende frisdrankmerken, hier bekend onder de verzamelnaam 'soft'. Soms wordt dit vanuit het flesje overgeheveld naar een plastic zakje met een rietje (vanwege het statiegeld of een tekort aan glazen). Ook wordt in Suriname veel bier gedronken. Parbobier wordt lokaal gebrouwen en is bijna overal in het land te krijgen. Wie met een groter gezelschap drinkt - of gewoon erg veel dorst heeft - doet er wijs aan een djogo, een literfles, te bestellen.
Taal Suriname
Nederlands is de officiële taal in Suriname. Het wordt gebruikt bij de overheid, in het onderwijs en in de kranten, vaak op een wat plechtige manier. Je kunt er overal mee terecht alleen in het binnenland kun je mensen tegenkomen die nooit (goed) Nederlands hebben geleerd. De meeste Surinamers hebben dan ook een andere moedertaal: Sarnami of Hindi bij de Hindoestanen, Javaans Maleis bij de Javanen en Mandarijn, Hokka of Kantonees bij de Chinezen. Marrons spreken Saramaccaans, Aucaans of Matawai. De indianen spreken hun stamtaal zoals Karaïbs, Trio of Wayana.

Volkstaal in Suriname
Het Sranan of Sranan Tongo was de taal van de slaven en ontwikkelde zich verder als de taal van de stadscreolen. Het is de verbindende taal geworden in deze smeltkroes van culturen; praktisch elke Surinamer spreekt (ook) Sranan. Het is een echte contacttaal met een eenvoudige grammatica en een beperkte woordenschat. Sranan wordt niet op scholen onderwezen.
Fooien Suriname
In de horeca en in de toeristenbranche zijn de salarissen van eenvoudige werknemers tamelijk laag. Bedienend personeel rekent, zeker bij toeristen, derhalve op een fooi van rond de vijf procent.
De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 1 à 2 euro per reiziger per dag.
Duurzaamheid Suriname
Groen in Suriname:
- In Suriname maken we altijd gebruik van een lokale Surinaamse reisbegeleider. Iemand die het land grondig kent en je met alle bijzonderheden en eigenaardigheden kan laten kennismaken!
Weer en klimaat Suriname
Suriname heeft een tropisch klimaat. Overdag is het meestal rond de 30 graden en gemiddeld komt het kwik niet onder de 18 graden. In het binnenland zijn de verschillen tussen dag en nacht iets groter dan in de stad. Overdag is het daar rond de 35 graden en ’s nachts kan het rond de 16 graden zijn. Dit is voor Surinaamse begrippen berenkoud.

Seizoenen in Suriname
Er zijn vier seizoenen: de kleine regentijd van begin december tot eind januari; de kleine droge tijd van begin februari tot eind april; de grote regentijd van eind april tot half augustus; de grote droge tijd van half augustus tot begin december. Vaak valt er in de regentijd in de namiddag of 's nachts een enorme bui en is het de rest van de dag droog. Af en toe regent het ook wel eens een hele dag. 

Beste reistijd voor Suriname
De beste periode om Suriname te bezoeken is tijdens de droge periode van februari tot en met april, en van half augustus tot en met november. 

Klimaattabel:
De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing).

PARAMARIBO

Maand

T Gem

Zon

Regen

T W

Januari

30

6

18

27

Februari

30

7

13

26

Maart

30

7

15

26

April

31

6

17

26

Mei

31

6

23

27

Juni

32

7

24

27

Juli

32

8

21

27

Augustus

32

9

15

27

September

31

9

9

28

Oktober

31

9

9

28

November

31

8

12

27

December

31

6

18

27

Praktische informatie

Adressen Suriname
Consulaat-generaal van Suriname:
De Cuserstraat 11, 1081 CK, Amsterdam
T 020-6426137/642 6717  
I www.consulaatsuriname.nl   

Ambassade van Suriname in België
Franklin Rooseveltlaan 200, 1000 Brussel
T 02 640 1172  
F 02 646 3962 
E [email protected]

Ambassade van Nederland in Suriname
Van Roseveltkade 5, Paramaribo
T +597 477 211  
E [email protected]  
I www.nederlandwereldwijd.nl/landen/suriname  

Belgisch consulaat in Suriname 
Domineestraat 32 boven, Paramaribo
T +597 472 545  
E [email protected]
Communicatie Suriname
Post van Suriname naar Nederland of België doet er 1 à 2 weken over. Omgekeerd geldt ongeveer hetzelfde, 5 tot 8 werkdagen. Behalve bij postkantoren zijn postzegels verkrijgbaar bij (boek)winkels die ansichtkaarten verkopen.

Bellen in Suriname 
Vaste telefoons zijn er voornamelijk in het dichter bewoonde noorden van Suriname, ruim 80.000 aansluitingen. Vandaag de dag beschikken de meeste Surinamers boven de 12 over een mobiele telefoon (cellulair of cell genoemd). Marktleider Telesur concurreert met  Digicel. In Paramaribo en aan de kust is praktisch overal bereik. Ook langs de Boven-Surinamerivier kan mobiel gebeld worden en in steeds meer dorpen langs de Marowijne en de Tapanahoni. Mobiel internet is beperkt beschikbaar; alleen in Paramaribo, Nieuw Nickerie en Albina bestaat er kans op 3G. Vanuit dorpen in het binnenland zonder bereik verloopt de communicatie met de hoofdstad via de radio.

Het landnummer van Suriname is (00)597. Telefoonnummers in Paramaribo bestaan uit zes cijfers. Voor nummers buiten de stad (ook zes cijfers) kies je eerst een 0.

Mobiel bellen in Suriname 
Bellen in/vanuit Suriname met je eigen mobiel en gebeld worden in Suriname kost circa € 2 per minuut, afhankelijk van provider en abonnement. Goedkopere alternatieven zijn het aanschaffen van een Surinaamse prepaid sim-kaart of de ‘tweelandensim’ van Telesur. Deze laatste kun je voor vertrek al aanschaffen in Nederland, online via www.telesur.nl of bij Kruidvat en BP. Het beltegoed is online op te waarderen via Ideal.

Internet in Suriname
Internet is beschikbaar in hotels en in internetcafés of -winkels. De meeste hotels en guesthouses bieden WiFi, veelal gratis voor gasten. 
Elektriciteit Suriname
De standaard netspanning in Suriname is 110 volt. Sommige hotels beschikken over 220 volt. Opladers van telefoon, laptop, camera en dergelijke en ook scheerapparaten en föhns schakelen automatisch naar 110 Volt. Er is geen andere stekker nodig.
Resorts in het binnenland hebben geen stroom of bieden in de avond stroom die door een (lawaaierige) generator wordt opgewekt. Enkele resorts maken gebruik van zonnecollectoren voor stroomopwekking. Reservebatterijen en een zaklamp zijn zeker handig om mee te nemen.
Gezondheid Suriname
Hoewel inentingen voor Suriname niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be/N/reisgeneeskunde

Vaccineren bij je thuis!
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.

Zika virus
Op dit moment heerst in een groot gedeelte van Midden en Zuid Amerika het zogenaamde Zika virus. Dit virus wordt verspreid door muggen (dezelfde muggen die ook het dengue virus verspreiden). Het Zika virus is voor alsnog voor volwassenen niet gevaarlijk gebleken maar kan voor zwangere vrouwen mogelijke complicaties opleveren. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan adviseren we je om contact op te nemen met de GGD of je huisarts voor het meeste actuele nieuws en advies. 

Reisapotheek voor Suriname
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten en muggenolie met DEET.

Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Preventieve maatregelen
In bepaalde delen van het Surinaamse binnenland komen muggen voor die malaria overbrengen. Ter bescherming tegen malaria is een smeer- of spuitmiddel met DEET zeer aan te bevelen; in Suriname is bij Chinese winkels voor een paar euro een goed middel te koop: Tropical Bush. Klamboe’s zijn meestal aanwezig bij een bed. Zo niet, de bazars (Jeruzalem Bazar bijvoorbeeld) aan de Saramaccastraat, langs de rivier, verkopen alle soorten en maten en ook hangmatten. In muggengebieden zijn lange mouwen, een lange broek en sokken vanaf zonsondergang aan te raden. In het kustgebied komt soms dengue of knokkelkoorts voor. De muggen die deze ziekte overbrengen, steken overdag. Dus smeer je overdag ook in met DEET.

In Suriname zijn in vergelijking met Nederland en Belgie relatief veel mensen besmet met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. Openlijk praten over seksualiteit is zeer ongebruikelijk; hiv en aids zijn helemaal taboe. Condooms zijn goed verkrijgbaar in Suriname.

Als je een rivier in gaat zijn waterschoenen aan te bevelen; bij stroomversnellingen (sula’s) loop je dan over de rotsen zonder je voeten onder water te verwonden. Pirengs (piranha’s) komen voor in Surinaamse rivieren. Ze komen alleen op mensen af met een open wond en wanneer zich etensresten in het water bevinden.

Bagage en kleding Suriname
We adviseren je om je bagage mee te nemen in een rugzak of in een weekendtas (met wieltjes). Een koffer is voor deze reis ook mogelijk, maar houd er rekening mee dat vooral een harde koffer vaak moeilijk op te bergen is in de bus en in de boot. We raden je aan om voor je eigen gemak maximaal 12-15 kilo bagage mee te nemen (het maximum van de luchtvaartmaatschappij is 20 kilo). Je kunt je grote tas in Paramaribo achterlaten, en een kleinere tas meenemen voor de meerdaagse excursies vanuit Paramaribo.

Wat betreft je kleding raden we je aan om luchtige en lichte (in verband met muskieten) kleding voor de jungle, t-shirts met korte én lange mouwen, minimaal twee a drie lange broeken eventueel met afritsbare pijpen (spijkerbroek droogt langzaam en loopt zwaar!), een trui en/of fleece voor de koelere nachten, en regenkleding mee te nemen. Een paraplu is handig zowel tegen de regen als tegen de felle zon. Surinamers houden ervan om er 's avonds goed uit te zien. Als je een keer op stap wilt is het aan te raden om ook wat gepaste kleding mee te nemen. Je kunt je kleding in Paramaribo laten wassen.

Denk verder bij het samenstellen van je bagage bijvoorbeeld aan stevige wandelschoenen of eenvoudige bergschoenen met een goed profiel, (Teva-)sandalen en/of gympen, badslippers, lakenzak, zaklamp, verrekijker, naaigerei, wasmiddel, dagrugzak, universeel geldige verloopstekker, reis- en taalgids, oordopjes, opblaaskussen (voor de lange busritten), voldoende fotomateriaal, reserve fotobatterijen, toiletartikelen, zwemkleding, zonnewerende creme (voor gezicht hoge factor), zonnebril, pet of hoofddoek, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker en een zakmes. Het is niet nodig om een slaapzak, slaapmatje of muskietennet mee te nemen. Een lakenzak kan handig zijn. Ook dien je zelf een (sneldrogende) handdoek mee te nemen; deze zijn niet overal aanwezig.
Geld Suriname
De munteenheid van Suriname is de Surinaamse Dollar. De cambio’s (wisselkantoren) langs de weg bieden doorgaans een betrouwbare indicatie voor de dagkoers. Zie ook: www.wisselkoers.nl.

ATM  in Suriname
Op steeds meer plaatsen in Suriname zijn geldautomaten (ATM) waar je met je bankpas SRD’s kunt pinnen. Behalve in Paramaribo kan dat in Groningen, Nieuw Nickerie, Moengo, Domburg en Lelydorp. Ook op het vliegveld van Zanderij is een ATM. Zorg wel dat je voldoende cash geld achter de hand hebt voor het geval de pinautomaat defect is. Ook voor trips naar het binnenland heb je cash geld nodig

Veilig pinnen in Suriname
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Suriname dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.

Betalen met creditcard en dollars
Creditcards worden slechts beperkt als betaalmiddel geaccepteerd. Duurdere gebruiksgoederen en auto’s zijn veelal in Amerikaanse dollars geprijsd (men zegt dan bijvoorbeeld 800 US) en onroerend goed vaak in euro’s.  

Openingstijden Suriname
De meeste winkels zijn open van 8.00 tot 16.30 uur, zaterdag tot 13.00 uur; in het centrum van Paramaribo is er koopavond op vrijdag, tot 19.00 uur. Chinese supermarkten zijn tot laat in de avond open. Kantoren van de post, banken en de overheid zijn op werkdagen van 7.00 of 7.30 tot 14.00 uur open. Op zondag zijn Chinese winkels open, net als de shopping malls in Paramaribo-Noord en -Zuid.

Tijdens trips naar het binnenland kan handwerk worden gekocht, zoals omslagdoeken en houtsnijwerk bij de marrons. Bij de indianen kun je sieraden en aardewerk kopen. De prijzen zijn vrij laag, afdingen is niet erg gebruikelijk. Deze artikelen zijn ook verkrijgbaar in souvenirwinkels in Paramaribo zoals Sibi Busi Designs op Kerkplein 8. Andere leuke winkels zijn de giftshop van Zus & Zo tegenover de Palmentuin en Ready Tex aan de Maagdenstraat waar ze originele souvenirs en prachtig gemaakte sieraden en kunstwerken verkopen. Ook op de SMS-pier, links van De Waag aan de Waterkant, is handwerk te koop. Tot slot kun je bij De Kus aan de Aukalaan in de wijk Uitvlugt terecht voor Surinaamse kunst en design.
Fotografie Suriname
Foto’s en filmopnames zijn de tastbare herinneringen van een onvergetelijke reis. Houd er wel rekening mee dat je niet overal alles mag fotograferen. Het is verboden foto’s te maken van militaire objecten, regeringsgebouwen, grensovergangen, vliegvelden, enz. Wil je mensen fotograferen in Suriname, doe het dan met respect en vraag altijd eerst om toestemming. Vooral in indianendorpen en dorpen van boslandcreolen in het binnenland stellen bewoners er bepaald geen prijs op om op de foto te gaan. Wees zeer terughoudend met het fotograferen van religieuze gebeurtenissen of biddende mensen.
Veiligheid Suriname
In vergelijking met andere grote steden in Zuid-Amerika valt het reuze mee met de criminaliteit in Paramaribo. In het binnenland bestaat er, met uitzondering van Albina in het westen, nauwelijks risico. Neem in de stad voorzorgsmaatregelen. Let op uw spullen als veel mensen dicht op elkaar staan of lopen zoals bij de busstations, in winkelstraten en rond de Centrale Markt. Vermijd ’s avonds donkere en rustige straatjes, zeker in het centrum. Ook al is het maar een paar minuten lopen, neem na zonsondergang liever een taxi. Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets naars overkomen, zorg dan dat je de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt.

Reisadvies voor Suriname
Nuttige reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in Suriname vind je op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen (kijk onder reisadviezen bij Suriname) of op http://diplomatie.belgium.be/nl. Nederlanders kunnen in geval van nood 24/7 bellen met het contactcenter van Buitenlandse Zaken, telefoon +31 247 247 247. Ook via het Twitteraccount @247BZ of de 24/7 BZ Reisapp kun je direct contact opnemen met het contactcenter.  

Reisdocumenten Suriname

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Suriname reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum:
Voor een toeristisch bezoek aan Suriname moet er voorafgaand aan de reis een 'entree fee' (entreegeld) betaald worden. Vanaf 15 januari 2024 moet je een bewijs van betaling hiervan laten zien bij het inchecken voor je heenvlucht naar Suriname. Bij aankomst in Suriname moet je het bewijs van betaling aan de lokale autoriteiten laten zien. Wij raden je aan om het entreegeld zo'n 3-4 weken voor vertrek van je groepsreis te betalen (op het moment dat de reis een gegarandeerd vertrek heeft).

Klik hier voor meer informatie over het betalen van het entreegeld voor Suriname. 

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Traveldocs helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via +31 (0) 23 2210004. Traveldocs is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Traveldocs voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-nl
- Belgische reizigers bezoeken: visum-legalisatie.nl/koningaap-be

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad ‘Meer reisinfo’ bij iedere reis.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Tijdsverschil Suriname
In Suriname is het in onze zomer vijf uur vroeger dan in Nederland en België. In de winter is dat vier uur.