Veelgestelde vragen over Azerbaijan

Veelgestelde vragen over Azerbaijan

 1. Heb ik een visum nodig voor deze reis?
 2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen?
 3. Heb ik vaccinaties nodig?
 4. Hoe is het eten en drinken tijdens de reis?
 5. Hoe is het weer in Azerbaijan?
 6. Hoe wordt er gereisd?
 7. Hoe wordt er overnacht?
 8. Is er Wifi tijdens de reis?
 9. Kan ik pinnen in Azerbaijan?
 10. Kan ik vrij fotograferen?
 11. Wat is het voltage in Azerbaijan?
 12. Zijn er bepaalde keldingvoorschriften?

1. Heb ik een visum nodig voor deze reis?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. 

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen?

Je hebt aangegeven dat je het visum voor Azerbaijan via onze partner, het Visumloket, wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het een en ander dient te doen. Voor meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner Visumloket.


Wij raden je aan 4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen. Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het visumloket/CIBT te versturen. 
Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.

3. Heb ik vaccinaties nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Hoe is het eten en drinken tijdens de reis?

De Azerbaijaanse keuken kent Turkse, Georgische en Centraal-Aziatische invloeden. Het nationale gerecht is plov, een stoofschotel van rijst en vlees. Er zijn ook variaties met kip, groente en gepofte kastanjes. Ook sjasliek en kebab zijn populaire gerechten. In eenvoudige restaurants bestaat het menu vaak uit maaltijdsoep.

Drinken in Azerbaijan
In de theehuizen (tshai khanas) drinken mannen de hele dag thee met veel suiker. Hoewel moslims eigenlijk geen alcohol mogen drinken is wijn en wodka ruimschoots verkrijgbaar. Ook buitenlandse sterke drank is verkrijgbaar in hotels en restaurants.

5. Hoe is het weer in Azerbaijan?

Azerbaijan kent verschillende klimaatzones. Het kustgebied aan de Kaspische Zee heeft een droog steppeklimaat met hete zomers en winters waarbij de temperatuur tot rond het vriespunt kan dalen. De laagvlakte heeft een subtropisch klimaat met hete zomers en zachte winters. Het binnenland en het berggebied hebben een landklimaat met warme zomers en winters waarin de temperaturen tot ver onder het vriespunt.

De beste reistijd voor Azerbaijan is het voor- en najaar.

6. Hoe wordt er gereisd?

Tijdens onze reis maken we gebruik van een eigen airconditioned bus. 

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in de Azerbaijan vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' bij de reis.

7. Hoe wordt er overnacht?

Bij de selectie van onze accommodatie hebben we met name gelet op locatie, hygiëne en sfeer. Je overnacht over het algemeen in goede middenklasse hotels. Soms zul je geconfronteerd worden met niet of slechts gedeeltelijk functionerend sanitair.

Een selectie van de hotels die wij tijdens deze reis gebruiken vind je onder het tabblad 'accommodaties'. 

8. Is er Wifi tijdens de reis?

In onder andere het geplande hotel in Bakoe beschik je over Wifi. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn. In de karavanserai is geen Wifi beschikbaar.

Meer informatie over Wifi in de door ons geselecteerde accommodaties (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad 'accommodaties'.

9. Kan ik pinnen in Azerbaijan?

De nationale munt in Azerbaijan is de manat (AMD). Een manat is 100 kepik. Er zijn biljetten van 1,5,10,20, 50 en 100 manat en munten van 1,3,5,10,20 en 50 kepik. Voor één euro ontvang je 1 manat (augustus 2014). Kijk voor de actuele wisselkoers op: www.wisselkoers.nl.
In Azerbaijan kun je euro’s en Amerikaanse dollars in de grote steden wisselen bij één van de vele wisselkantoren. Over het algemeen wordt er door de lokale bevolking met contant geld betaald. Buitenlandse hotelketens, grote supermarkten en restaurants accepteren internationale creditcards.

Pinnen in Azerbaijan

In Azerbaijan vind je in de meeste grote steden geldautomaten. Houd er rekening mee dat de pinautomaten niet altijd werken, neem daarom ook contante euro’s of Amerikaanse dollars mee.

Veilig pinnen in
Azerbaijan 
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Azerbaijan dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.
NB Belgen kunnen hun bankpas in Rusland standaard onbeperkt gebruiken. Belgische banken rekenen Azerbaijan bij Europa.

10. Kan ik vrij fotograferen?

Vraag altijd om toestemming als je mensen wilt fotograferen. Het gebruik van fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan, maar er moet soms extra voor betaald worden. Het is strikt verboden om militaire objecten, politie en grensposten te fotograferen.

11. Wat is het voltage in Azerbaijan?

De netspanning in Azerbaijan is 220 volt. De stopcontacten zijn Europese stijl, een verloopstekker is niet nodig. Meer informatie vind je hier: http://www.wereldstopcontacten.nl/

12. Zijn er bepaalde keldingvoorschriften?

Westerse vrouwen wordt aangeraden om degelijk gekleed te gaan, dus geen short, korte rok of laag uitgesneden jurk.
Voor mannen geldt ook geen korte broek.