Veelgestelde vragen over Kirgizië

Veelgestelde vragen over Kirgizië

 1. Heb je een visum nodig voor Kirgizië?
 2. Welke inentingen heb ik nodig?
 3. Hoe wordt er gereisd in Kirgizië?
 4. Waar slaap je onderweg in Kirgizië?
 5. Heb ik een slaapzak nodig voor reizen in Kirgizië?
 6. Is er Wifi tijdens de reis?
 7. Hoe kan ik het best betalen in Kirgizië?
 8. Is Kirgizië veilig?
 9. Is mineraalwater overal verkrijgbaar in Kirgizië?
 10. Kan je veel wandelen in Kirgizië?
 11. Wat is de beste reistijd voor Kirgizië?
 12. Wat zijn de kledingvoorschriften in Kirgizië?
 13. Welke stekker moet ik meenemen?

1. Heb je een visum nodig voor Kirgizië?

Internationaal paspoort:

Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:

Voor Kirgizië is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

 

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

 

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:

- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl

- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

 

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Welke inentingen heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Hoe wordt er gereisd in Kirgizië?

Tijdens onze reis maken we overwegend gebruik van eigen airconditioned (mini)bussen. Het hebben van een eigen bus heeft veel voordelen in deze landen. Veel bezienswaardigheden liggen ver van de gangbare routes en zouden met openbaar vervoer amper te bezoeken zijn. Wel is het zo dat deze bussen soms van mindere kwaliteit zijn dan we in Nederland gewend zijn. In de bergen zullen de chauffeurs niet met de airconditioning aan rijden omdat de bus het vermogen nodig heeft om over de bergpassen te komen.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Kirgizië vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'.

4. Waar slaap je onderweg in Kirgizië?

Bij de 22-daagse Centraal Azie en de 65-daagse Zijderoute reis slaap je afwisselend in hotels, homestays en in de maanden juni t/m augustus ook in een yurt. Bij een overnachting in een yurt is buiten een WC en een kraantje en slaap je met meerdere personen in een yurt. In een homestay slaap je bij mensen thuis, vaak wel een eigen slaapkamer, maar gedeeld sanitair en soms zeer eenvoudig sanitair. De groep wordt dan verdeeld over meerdere huizen.

Voor meer informatie over de accommodaties in Kirgizië zie het tabblad ‘Accommodaties’ bij iedere reis.

5. Heb ik een slaapzak nodig voor reizen in Kirgizië?

Je hebt geen slaapzak nodig voor de reis. Er is overal voldoende beddengoed. ook in de homestay;s en Yurts. Je zou kunnen overwegen in dunne lakenzak mee te nemen.

6. Is er Wifi tijdens de reis?

Je vindt nauwelijks tot geen Wifi tijdens je reis door Kirgizië. Voor meer informatie over Wifi in de accommodaties in Kirgizië zie het tabblad ‘Accommodaties’ bij iedere reis.

7. Hoe kan ik het best betalen in Kirgizië?

Kirgizië is nog echt een cash economie. Je kunt alleen in de grote stad pinnen. Verder kan je alleen cash geld wisselen. Je kunt dus het beste cash dollars of euro's meenemen.

8. Is Kirgizië veilig?

Het is zeker een veilig land. Er zijn wel eens politieke onlusten in de hoofdstad Bishkek. In Bishkek moet je wel oppassen voor zakkenrollers.

9. Is mineraalwater overal verkrijgbaar in Kirgizië?

Ja, in principe kun je overal mineraalwater krijgen.

10. Kan je veel wandelen in Kirgizië?

In principe zijn onze reizen geen wandelreizen. Je bent een hele dag bij Son Kul en daar kan je prachtig wandelen. Je reist met eigen bus door het berglandschap en maakt wel diverse stops onderweg. Afhankelijk van de conditie van de weg (die van reis tot reis kan verschillen) kom je vroeg of laat aan. Als je vroeg bent, kun je natuurlijk zelf lekker nog even in de omgeving gaan wandelen.

11. Wat is de beste reistijd voor Kirgizië?

De beste periode is de zomer, dan is de temperatuur in de bergen het lekkerst. Vanaf mei verdwijnt de sneeuw in de bergen en trekken de nomaden weer de bergen in met hun kudden en yurts (vilten tenten). Rond september gaan de mensen terug naar hun dorpen in de lager gelegen gebieden.

12. Wat zijn de kledingvoorschriften in Kirgizië?

Kirgizië is en islamitisch land, maar door haar jarenlange Russische overheersing en de nomadische traditie zijn westerse kleedgewoonten heel gebruikelijk, zeker in de grote steden. Het dragen van niet al te uitdagende kleding wordt wel op prijs gesteld, zeker op het platteland. Je zult zien dat als je geen ontblote schouders en benen laat zien mensen meer respect tonen. Draag dus eerder een lange wijdere broek dan een korte of strakke broek en een T-shirt of blouse met korte mouwen dan een strak hemdje. Voor een bezoek aan moskeeën moet je wel conservatief gekleed zijn.

13. Welke stekker moet ik meenemen?

Voor meer informatie over elektriciteit, voltage en stekkers verwijzen we je door naar de volgende website: http://www.wereldstopcontacten.nl/