Veelgestelde vragen over Moldavië

Veelgestelde vragen over Moldavië

 1. Heb ik een visum nodig?
 2. Heb ik bepaalde inentingen nodig voor Moldavië?
 3. In wat voor een hotels overnachten we in Moldavië?
 4. Is er Wifi beschikbaar in de hotels?
 5. Hoe wordt er gereisd?
 6. Heb ik een adapter nodig?
 7. Kan ik het beste met een koffer or reistas reizen?
 8. Kan ik pinnen of moet ik contact geld meenemen?
 9. Wat is de beste reistijd?
 10. Wat is er zoal te eten in Moldavië?
 11. Wat is het tijdsverschil met Nederland?

1. Heb ik een visum nodig?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb ik bepaalde inentingen nodig voor Moldavië?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. In wat voor een hotels overnachten we in Moldavië?

Bij de selectie van onze hotels en guesthouses hebben we met name gelet op locatie, hygiëne en sfeer. Een aantal keer slapen we in hotels (Chisinau, Soroca, Tiraspol). In de hotels hebben we de beschikking over één- en tweepersoonskamers. Je verblijft hier op basis van logies met ontbijt. Daarnaast slapen we in Butuceni een sfeervol agripension.

Meer informatie en foto's van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

4. Is er Wifi beschikbaar in de hotels?

In de meeste hotels is er Wifi beschikbaar. Je kunt de Wifi beschikbaarheid per hotel vinden onder het tabblad 'Accommmodaties' van de reis.

5. Hoe wordt er gereisd?

Tijdens onze reis maken we overwegend gebruik van een eigen (mini)bus. Het hebben van een eigen bus heeft veel voordelen in Moldavië. Veel bezienswaardigheden liggen ver van de gangbare routes en zouden met openbaar vervoer amper te bezoeken zijn.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Moldavië vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. 

6. Heb ik een adapter nodig?

Nee, je hebt geen adapter/wereldstekker nodig voor Moldavië.

7. Kan ik het beste met een koffer or reistas reizen?

Het makkelijkste is om te reizen met een reistas of een zachte koffer. Dat kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer, omdat deze lastig te vervoeren is.

8. Kan ik pinnen of moet ik contact geld meenemen?

De munteenheid in Moldavië is de leu (MDL). Je kunt euro's wisselen bij wisselkantoren, banken en hotels.

In Chisinau en een aantal andere grotere steden in Moldavië zijn pinautomaten aanwezig, waar je terecht kunt met je pinpas met Maestro- of Cirruslogo. Slechts bij een beperkt aantal banken kun je terecht met je creditcard.

Let op: in Transnistrië kun je niet pinnen. Bij de grens kun je euro's of leu omwisselen, dus het is raadzaam om genoeg cash bij de hand te hebben voor Transnistrië.

9. Wat is de beste reistijd?

De beste tijd om te gaan is van mei t/m september. De gemiddelde temperatuur is dan rond de 20 graden. Maar, in deze maanden valt er ook heel wat regen. Ga je eerder of later, dan heb je weer te maken met strenge winters

10. Wat is er zoal te eten in Moldavië?

Vlees is wel een belangrijk onderdeel van de maaltijd maar er zijn veel gerechten met groente en salades. De ontbijten die inbegrepen zijn bij deze reis, zijn bij de meeste hotels erg uitgebreid.

11. Wat is het tijdsverschil met Nederland?

Het is in Moldavië 1 uur later dan in Nederland/België.