Veelgestelde vragen over Bulgarije

Veelgestelde vragen over Bulgarije

 1. Welke reisdocumenten heb ik nodig voor Bulgarije?
 2. Wat is de munteenheid in Bulgarije? En kan ik overal pinnen?
 3. Heb ik inentingen nodig voor mijn reis door Bulgarije?
 4. Hoe reizen we in Bulgarije?
 5. Is er regelmatig Wifi?
 6. Wat is de beste reistijd voor Bulgarije?
 7. Wat zijn de populaire dranken in Bulgarije?
 8. Wat kun je zoal eten in Bulgarije?
 9. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 10. Moet ik een andere wereldstekker meenemen?
 11. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 12. De feiten op een rij

1. Welke reisdocumenten heb ik nodig voor Bulgarije?

Internationaal paspoort of ID-kaart (identiteitskaart):
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is of een identiteitskaart die na terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:

Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

 

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:

- Nederlandse reizigers bezoeken http://koningaap.visumloket.nl/

- Belgische reizigers bezoeken http://koningaap.visumloket.be/

 

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

 

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Wat is de munteenheid in Bulgarije? En kan ik overal pinnen?

De munteenheid in Bulgarije is de LEV (Lv). De LEV (meervoud leva) is onderverdeeld in 100 Stotinki en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 Stotinki en 1 LEV en biljetten van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 Leva.

Pinnen in Bulgarije
Er zijn op veel plaatsen in Bulgarije pinautomaten (bankomats) waar je met je Maestro- of Cirrus-logo pinpassen geld kunt pinnen. Eventueel kun je euro’s wisselen bij banken en officiële wisselkantoren. Creditcards worden alleen in grote steden geaccepteerd bij de luxere hotels en restaurants, en in sommige winkels. In een supermarkt betalen met je bankpas is nog vrij ongebruikelijk. Zorg dus dat je altijd voldoende Leva op zak hebt.

3. Heb ik inentingen nodig voor mijn reis door Bulgarije?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten in sommmige gevallen noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Hoe reizen we in Bulgarije?

Tijdens onze reis maken we gebruik van een eigen bus. Het hebben van een eigen bus heeft veel voordelen in deze landen. Veel bezienswaardigheden liggen ver van de gangbare routes en zouden met openbaar vervoer amper te bezoeken zijn. Wel is het zo dat deze bussen van mindere kwaliteit zijn dan we in Nederland en België gewend zijn, houd hier dus rekening mee.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Bulgarije vind je terug onder het tabblad 'Meer reisinfo' bij deze reis.

5. Is er regelmatig Wifi?

Op de meeste plaatsen, zoals hotels en restaurant in Bulgarije is, maar ook in de openbare ruimtes is er Wifi beschikbaar.

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je terug onder het tabblad 'Accommodaties' van deze reis.

6. Wat is de beste reistijd voor Bulgarije?

Bulgarije heeft een gematigd landklimaat met hete zomers, lange, koude winters en zeer wisselende  seizoenen. Er kan in het hele land overvloedige sneeuwval zijn van december tot midden maart, vooral in de bergachtige gebieden. In het zuiden is het gemiddeld 3 graden warmer dan in het noorden. Neerslag valt er het hele jaar. In de zomer zijn er vaak regenbuien en onweer, vooral in de bergen.

7. Wat zijn de populaire dranken in Bulgarije?

Ayran is de favoriete dorstlesser in Bulgarije. Dit verfrissende yoghurtdrankje komt oorspronkelijk uit Turkije. Bulgarije kent ook eigen wijnen en bieren. Rakija is Bulgaarse brandewijn van abrikozen of druiven. 

Bestel je in Bulgarije koffie dan gaat men ervan uit dat je espresso bedoelt. Je krijgt dan een klein kopje sterke koffie. Wil je een normale koffie vraag dan om een Schwartz café, een koffie van een koffiezetapparaat, of Dulgo kafé (‘lange koffie’) een espresso, maar in een groter kopje met meer water waardoor de koffie minder sterk is.

8. Wat kun je zoal eten in Bulgarije?

Bij het ontbijt krijg je in Bulgarije vaak koffie met zoete of hartige broodjes. Voor een tussendoortje kun je terecht bij de vele snackbars waar je pizza, dönner kebab of belegde broodjes kunt krijgen. Ook vind je Bulgarije leuke, kleine Tea rooms (sladkarnitsas) waar ze heerlijke taartjes verkopen.

Zowel lunch als diner bestaat uit een warme maaltijd. Het menu biedt een keuze uit diverse soepen, groentegerechten en vers fruit van het platteland. Een voorgerecht bestaat uit diverse kleine hapjes, mezes, of een salade. Populaire mezes zijn gevulde druivenbladeren, gerookte ham en Bulgaarse kaassoorten zoals sirene en kashkaval. Als hoofdgerecht serveren de Bulgaren vaak een stoofschotel, maar ook gegrild vlees en langs de kust is vis. Yoghurt en kaas zijn veel gebruikte ingrediënten en men brengt de maaltijd op smaak met verse kruiden zoals dille en chubritsa, dat vergelijkbaar is met oregano.

Populaire gerechten in Bulgarije
Typische Bulgaarse gerechten zijn sirene po shopski, een in een aardewerken pot bereid gerecht met gesmolten kaas, tomaat, paprika en ei en tarator, een koude komkommersoep met yoghurt, dille, knoflook en walnoot en de shopskasalade, die bestaat uit paprika, tomaat, ui en geraspte schapenkaas. Met kaas gevulde paprika’s en bladerdeegflapjes zul je ook veel tegenkomen. Deze laatste kun je goed als tussendoortje eten. De zoete baklava vind je ook in Bulgarije, net als de uit Griekenland afkomstige ovenschotel moussaka.

9. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand

10. Moet ik een andere wereldstekker meenemen?

Bulgarije heeft dezelfde stopcontacten als in de Benelux. De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz. Een verloopstekker is niet nodig.

11. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

12. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?
Lees hier de veelgestelde vragen