Veelgestelde vragen over Nicaragua

Veelgestelde vragen over Nicaragua

 1. Elektriciteit Nicaragua: welk voltage hebben ze?
 2. Geldzaken Nicaragua
 3. Heb ik een gele-koorts vaccinatie nodig voor Nicaragua?
 4. Heb ik een visum nodig voor Nicaragua?
 5. Heb ik inentingen nodig voor mijn Nicaragua rondreis?
 6. Hoe veilig is het in Nicaragua?
 7. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Nicaragua?
 8. Is er wifi in Nicaragua beschikbaar ?
 9. Wat is de beste periode om naar Nicaragua te reizen?
 10. Wat kan ik allemaal zien in Nicaragua?
 11. Wat voor soort eten en drinken is er in Nicaragua?

1. Elektriciteit Nicaragua: welk voltage hebben ze?

In Nicaragua is het voltage 110. U heeft een stekker met twee platte polen nodig.

2. Geldzaken Nicaragua

Pinnen tijdens de reis:

Alleen met Mastercard, Eurocard en bankpassen met een Cirrussymbool. Vaak is het maximum wat je kunt opnemen gelijk aan USD 200 - 300 per dag. Vertrouw hier echter niet 100 procent op, dus zorg altijd dat je contant geld achter de hand hebt. Het is daarom raadzaam een gedeelte van het zakgeld in contant geld - liefst Amerikaanse dollars - mee te nemen. Belangrijk: de dollarbiljetten dienen onbeschadigd te zijn.

 

Het is raadzaam om naast je bankpas een extra bankpas of  bij voorkeur creditcard mee te nemen. Wij adviseren je om voor vertrek bij je bank te checken of je met je huidige pinpas wel buiten Europa kunt pinnen en dit zo mogelijk nog aan te passen voor je vertrek.  Dit in verband met actuele ontwikkelingen bij de banken om steeds meer pinpassen die in het buitenland gebruikt worden, extra te beveiligen. Dit kan met zich meebrengen dat je soms moeilijk een buitenlandse bank kunt vinden waar je je pas kunt gebruiken.

 

3. Heb ik een gele-koorts vaccinatie nodig voor Nicaragua?

Ja, het ministerie van Gezondheid heeft de regels verscherpt als volgt voor de reizigers:

Yellow Fever Vaccination required upon entry to Nicaragua 

The new vaccination requirement was announced by the Ministry of Health (Minsa) to prevent the spread of yellow fever to Nicaragua as per the alert issued by the World Health Organization (WHO). The measure requires that all travelers entering Nicaragua from an area where WHO has determined that there is a risk of transmission must present an international certificate of Yellow Fever Vaccination.The priority countries of origin are Argentina, Bolivia, Brazil, Colombia, Ecuador, French Guiana, Panama, Venezuela, Paraguay and Peru. The measure also includes all African countries except the Democratic Republic of Congo, Tanzania, Sao Tome and Principe, and Somalia.The vaccination certificate must be by the competent health authority of the travelers country of origin and must be valid for a least 10 days when the person enters the country. 4. Heb ik een visum nodig voor Nicaragua?

Indien je de nederlandse nationaliteit bezoekt is voor een bezoek aan Nicaragua is een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden na terugkomst geldig is. Een visum is niet nodig.

5. Heb ik inentingen nodig voor mijn Nicaragua rondreis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 
De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

6. Hoe veilig is het in Nicaragua?

Nicaragua is, in tegenstelling tot wat mensen soms denken, een relatief veilig land. Politieke gevoeligheden zijn er wel, maar leiden zelden of nooit tot spanningen. Zoals overal geldt natuurlijk wel dat het verstandig is op te letten waar je loopt. Vooral 's avonds is het niet raadzaam je alleen op straat te begeven, vooral niet in de hoofdstad Managua.

7. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Nicaragua?

Tijdens onze wintertijd is het in Nicaragua 7 uur eerder dan in Nederland. Tijdens de zomertijd bedraagt het tijdsverschil 8 uur

8. Is er wifi in Nicaragua beschikbaar ?

Bijna overal is WIFI beschikbaar. Sommige hotels hebben alleen WIFI in de lobby en/of restaurant & zwembad, dus niet in de kamers.

9. Wat is de beste periode om naar Nicaragua te reizen?

De meest ideale periode om het land te bezoeken is in de maanden juli - september en november - januari. Nicaragua kent een tropisch klimaat. Dat betekent dat er een droog en een nat seizoen is. Het droge seizoen loopt van januari tot en met juni; vooral april en mei zijn bijzonder droge maanden. Beide seizoenen hebben voor- en nadelen. Over het algemeen is in het droge seizoen de warmte nog wat groter, maar anderzijds zijn er weinig insecten en is alles goed te bereiken. In het natte seizoen worden wegen soms moeilijk begaanbaar, maar het grote voordeel is wel dat het land dan op haar mooist is qua natuur. Alles ziet er schitterend veelkleurig uit en het is ongetwijfeld de mooiste periode voor het maken van wandelingen en het bezoeken van Nationale Parken

10. Wat kan ik allemaal zien in Nicaragua?

Wat Nicaragua vooral interessant maakt, zijn de grote verschillen tussen de west-en oostkant van het land. In het westen, aan de Grote Oceaan, wonen de meeste mensen en komen ook de meeste bezoekers. Hier kan men een bezoek brengen aan bijvoorbeeld Granada en León, twee prachtige koloniale steden. Ook ligt hier het meer van Nicaragua, dat met een oppervlakte van meer dan 8000km2 het tweede zoetwatermeer van Latijns-Amerika is. Hier kan men o.a. een excursie maken naar het vulkanische eiland Isla de Ometepe. San Juan del Sur biedt de reiziger prachtige stranden. De oostelijke kant van het land is zeker niet minder interessant, maar wel veel moeilijker bereikbaar. Hier kenmerkt het landschap zich namelijk door tropisch regenwoud. Vervoer gaat meestal het meest effectief over water, alhoewel vanuit Managua ook lokale vluchten die kant op gaan. Aan de caribische kust wordt, in tegenstelling tot de rest van het land, veel Engels gesproken. Hiernaast heeft Nicaragua een aantal tropische bounty-eilanden, de Corn Islands, in de Caribische Zee liggen.

11. Wat voor soort eten en drinken is er in Nicaragua?

Nicaragua kent redelijk wat typische gerechten, waaronder de nacatamal, een soort gestoomd deegpakketje gevuld met groenten en eventueel vlees. Het meest gebruikelijke gerecht voor Nicaraguanen zelf is 'gallo pinto', rijst met rode bonen. Dit eten zij zowel 's ochtends als 's middags als 's avonds, zeker in meer rurale gebieden. Ook heeft Nicaragua een eigen merk rum; Flor de Caña.