Veelgestelde vragen over Turkije

Veelgestelde vragen over Turkije

 1. Heb ik een visum nodig voor Turkije?
 2. Heb ik inentingen nodig voor Turkije?
 3. Hoe overnachten we tijdens de reis?
 4. Hoe wordt er gereisd door Turkije?
 5. Is er Wifi aanwezig in Turkije?
 6. Is het veilig om als vrouw alleen door Turkije te reizen?
 7. Kan je als vegetarier goed eten in Turkije?
 8. Kan ik overal water kopen ?
 9. Mag je als niet-moslim ook een moskee in, in Turkije?
 10. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 11. Welke invloed heeft de Ramadan op mijn Turkije rondreis ?
 12. Wat is de ideale periode om te reizen naar Turkije?
 13. Wat voor kleding kan ik het beste meenemen naar Turkije?
 14. Welke stekkers heb ik nodig voor Turkije ?

1. Heb ik een visum nodig voor Turkije?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. 

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.
Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb ik inentingen nodig voor Turkije?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Hoe overnachten we tijdens de reis?

Tijdens deze reis maken we gebruik van schone, centraal gelegen hotels. Je slaapt in een tweepersoonskamer, met eigen sanitair. Je verblijf is op basis van logies en ontbijt. De inchecktijd in de hotels is meestal 12.00 uur.

Voor meer informatie over de accommodaties tijdens de reis ga dan naar het tabblab 'meer reisinfo' en klik op het kopje 'accommodatie en transport'. 

4. Hoe wordt er gereisd door Turkije?

Bij onze reis door Turkije heb je de beschikking over een goede eigen aircoconditioned (mini)bus. Op deze wijze heb je volop de gelegenheid om (in overleg, rekening houdend met de reistijd) te stoppen waar je wilt. Zo kom je beter in contact met de bevolking en zijn gebruiken, en proef je beter de lokale sfeer.

Voor meer informatie over het vervoer en de reisafstanden tijdens de reis, ga naar het tabblad 'Meer informatie' en klik op het kopje 'Accomodatie en transport'.

5. Is er Wifi aanwezig in Turkije?

De aanwezigheid van Wifi tijdens de reis door Turkije wisselt sterk. In sommige hotels is wel Wifi beschikbaar maar vaak tegen betaling en alleen in de lobby. 
Voor meer informatie over de beschikbaarheid van Wifi tijdens de reis, ga naar het tabblad 'accommodaties'.

6. Is het veilig om als vrouw alleen door Turkije te reizen?

Voor vrouwen is het zeker veilig om alleen door een stad te zwerven. Turkije is een overwegend Islamitisch land en als vrouw moet je je daarom wel aanpassen qua kleding. Het wordt dan ook op prijs gesteld dat je je als vrouw voldoende bedekt. Wel raden we het af om 's avond laat op de avond alleen als vrouw bars bezoeken.

7. Kan je als vegetarier goed eten in Turkije?

Er zijn verschillende gerechten zonder vlees beschikbaar. Zo kent Turkije ook veel verschillende vegetarische mezze, dit zijn gerechten die oorspronkelijk zijn bedoeld als voorgerechten. 

8. Kan ik overal water kopen ?

In Turkije kan je overal flessen water kopen.

9. Mag je als niet-moslim ook een moskee in, in Turkije?

Voor toeristen zijn moskeeën over het algemeen vrij toegankelijk, behalve als er een gebedsdienst is. Het is daarom raadzaam op vrijdag de moskee te mijden. Het kan voorkomen, dat een deel van de moskee is afgeschermd voor moslims, zodat die daar kunnen bidden, zonder gestoord te worden door toeristen. Voordat je een moskee bezoekt, moet je ervoor zorgen dat je gepast gekleed bent. Vrouwen en mannen moeten kleding dragen waarbij schouders en knieën bedekt zijn. Vrouwen dienen ook nog een hoofddoek te dragen. Bij het betreden van de moskee moet je je schoenen uit doen. Er staan speciale rekken, waar je je schoenen kunt achterlaten. Het wordt op prijs gesteld als je in de moskee niet te hard praat en geen foto's neemt van biddende mensen. Let er ook op dat je niet voor biddende mensen langs loopt. Een donatie wordt bij het verlaten van de moskee op prijs gesteld, maar is niet verplicht.

10. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

11. Welke invloed heeft de Ramadan op mijn Turkije rondreis ?

 

Tijdens de Ramadan kun je prima reizen in Turkije. Het zal wel moeilijker zijn om restaurantjes te vinden die overdag open zijn, vaak kun je wel in het hotel overdag wat eten. Op straat eten en drinken is dan niet aan te raden. Het verkrijgen van alcohol kan tijdens de Ramadan moeilijk zijn. Qua sfeer is het erg boeiend om tijdens de Ramadan in Turkije te reizen.

De Ramadan begint in 2021 op 12 april en duurt een maand.

12. Wat is de ideale periode om te reizen naar Turkije?

De lente (april tot juni) en de herfst (september tot november) zijn het meest geschikt om te reizen. In het voorjaar is het erg groen en veel staat dan in bloei. De zomermaanden zijn nog steeds geschikt alleen is het dan wel flink warm.

13. Wat voor kleding kan ik het beste meenemen naar Turkije?

Turken zijn soms conservatief met betrekking tot kleding en niet gewend aan de (in hun ogen) soms bizarre manier waarop toeristen zich kleden. Toch zijn ze minder conservatief in dit opzicht dan de bewoners van de buurlanden. Vrouwen kunnen het beste een lange broek dragen. Zorg er ook voor dat je schouders bedekt zijn. Mannen zullen meestal geen problemen hebben als ze rondlopen in (niet te) korte broeken. Lange broeken worden zeker meer gewaardeerd.

Kleed je een beetje conservatief als je een moskee wilt betreden. Sommige zullen je een overjas geven als ze vinden dat je er niet decent genoeg bij loopt. Mannen in korte broek lopen het risico niet in de moskee toegelaten te worden, omslagdoek of niet. In het zomerseizoen kun je het beste makkelijke kleding meenemen; goede dichte loopschoenen, eventueel sandalen, een zonnebril, zonnehoed of sjaal, badkleding en een trui of dunne jas voor de avonden. Verder is alles wat je eventueel nodig zou kunnen hebben ook in Turkije te koop.

14. Welke stekkers heb ik nodig voor Turkije ?

Voor Turkije heb je geen reisstekker nodig als je in Nederland of België woont. De stopcontacten zijn namelijk hetzelfde. Voor meer informatie over de stopcontacten ga dan naar www.wereldstopcontacten.nl