Veelgestelde vragen over Turkije

Veelgestelde vragen over Turkije

 1. Heb ik een visum nodig voor Turkije?
 2. Heb ik inentingen nodig voor Turkije?
 3. Hoe wordt er gereisd door Turkije?
 4. Is er wifi aanwezig in Turkije?
 5. Is het veilig om als vrouw alleen door Turkije te reizen?
 6. Kan je als vegetarier goed terecht ?
 7. Kan ik overal water kopen ?
 8. Mag je als niet-moslim ook een moskee in, in Turkije?
 9. Moet ik een slaapzak/slaapmatje meenemen naar Turkije?
 10. Wat is de ideale periode om te reizen naar Turkije?
 11. Wat voor kleding kan ik het beste meenemen naar Turkije?
 12. Welke stekkers heb ik nodig voor Turkije ?

1. Heb ik een visum nodig voor Turkije?

Als je over de Nederlandse of Belgische nationaliteit beschikt, dien je voor vertrek een eVisa aan te vragen. De aanvraag dien je op www.evisa.gov.tr te doen.
Het eVisa kost US$ 20 per persoon en dient met Visacard of Mastercard te worden betaald.

Zodra het eVisa wordt toegekend, krijgt men per email een bevestiging. Deze bevestiging zal moeten worden afgedrukt en waar nodig worden vertoond, bijvoorbeeld bij het inchecken op de luchthaven en bij de douane in Turkije.

Het eVisa kan ook door het Visumloket worden aangevraagd.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten (zoals paspoort).

Voor meer informatie:

Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl.
Belgische deelnemers bezoeken koningaap.visumloket.be.

Deelnemers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen

2. Heb ik inentingen nodig voor Turkije?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Hoe wordt er gereisd door Turkije?

Bij onze reizen door Turkije  heb je de beschikking over een goede eigen bus, waardoor je makkelijk  kunt stoppen om bijvoorbeeld foto’s te maken onderweg.

4. Is er wifi aanwezig in Turkije?

Dat wisselt sterk. Sommige hotels bieden het wel aan vaak tegen betaling en alleen in de lobby. Maar steeds meer hotels bieden wifi aan.

5. Is het veilig om als vrouw alleen door Turkije te reizen?

Turkije is een overwegend Islamitisch land en als vrouw moet je je wel aanpassen qua kleding. Maar het is voor vrouwen zeker veilig om alleen door een stad te zwerven. Je kan beter niet alleen bars bezoeken laat op de avond. 

6. Kan je als vegetarier goed terecht ?

Er zijn verschillende gerechten zonder vlees beschikbaar en ook een heerlijke linzensoep zonder vlees.

7. Kan ik overal water kopen ?

In Turkije kan je overal flessen water kopen.

8. Mag je als niet-moslim ook een moskee in, in Turkije?

Voor toeristen zijn moskeeën over het algemeen vrij toegankelijk, behalve als er een gebedsdienst is. Het is daarom raadzaam op vrijdag de moskee te mijden. Het kan voorkomen, dat een deel van de moskee is afgeschermd voor moslims, zodat die daar kunnen bidden, zonder gestoord te worden door  toeristen. Voordat je een moskee bezoekt, moet je ervoor zorgen dat je gepast gekleed bent. Bij het betreden van de moskee moet je je schoenen uit doen. Er staan speciale rekken, waar je je schoenen kunt achterlaten. Vrouwen en mannen moeten kleding dragen waarbij schouders en knieën bedekt zijn. Vrouwen dienen ook nog een hoofddoek te dragen. Het wordt op prijs gesteld als je in de moskee niet te hard praat en geen foto's neemt van biddende mensen. Let er ook op dat je niet voor biddende mensen langs loopt. Een donatie wordt bij het verlaten van de moskee op prijs gesteld, maar is niet verplicht.

9. Moet ik een slaapzak/slaapmatje meenemen naar Turkije?

Bij onze Turkije reizen maken we gebruik van goede middenklasse hotels.
Soms zijn de hotels eenvoudig maar je hebt dus geen slaapzak nodig .

10. Wat is de ideale periode om te reizen naar Turkije?

De lente (april tot juni) en de herfst (september tot november) zijn het meest geschikt om te reizen. In het voorjaar is het erg groen en veel staat dan in bloei. De zomermaanden zijn nog steeds geschikt alleen is het dan wel flink warm. 

11. Wat voor kleding kan ik het beste meenemen naar Turkije?

Turken zijn soms conservatief met betrekking tot kleding en niet gewend aan de (in hun ogen) soms bizarre manier waarop toeristen zich kleden. Toch zijn ze minder conservatief in dit opzicht dan de bewoners van de buurlanden. Vrouwen kunnen het beste een lange  broek dragen. Zorg er ook voor dat je schouders bedekt zijn. Mannen zullen meestal geen problemen hebben als ze rondlopen in (niet te) korte broeken. Lange broeken worden zeker meer gewaardeerd.

Kleed je een beetje conservatief als je een moskee wilt betreden. Sommige zullen je een overjas geven als ze vinden dat je er niet decent genoeg bij loopt. Mannen in korte broek lopen het risico niet in de moskee toegelaten te worden, omslagdoek of niet. In het zomerseizoen kun je het beste makkelijke kleding meenemen; goede dichte loopschoenen, eventueel sandalen, een zonnebril, zonnehoed of sjaal, badkleding en een trui of dunne jas voor de avonden. Verder is alles wat je eventueel nodig zou kunnen hebben ook in Turkije te koop.

12. Welke stekkers heb ik nodig voor Turkije ?

Via onderstaande link kan je precies bekijken welke stekkers je het beste kan gebruiken in Turkije.

http://www.wereldstopcontacten.nl/