Veelgestelde vragen over Marokko

Veelgestelde vragen over Marokko

 1. Heb ik een visum nodig voor Marokko?
 2. Welke vaccinaties heb ik nodig voor Marokko?
 3. Welke soort accommodatie wordt er gebruikt?
 4. Moet ik een slaapzak meenemen naar Marokko en hoe koud is het?
 5. Is er Wifi aanwezig in Marokko?
 6. Met welk vervoermiddel wordt er gereisd in Marokko?
 7. Kan ik gemakkelijk pinnen in Marokko?
 8. Wat is de beste reistijd voor Marokko?
 9. Hoe gaat de kamelenexcursie naar de woestijn in zijn werk?
 10. Wat te doen als je de kamelenexcursie in de woestijn niet wilt doen?
 11. Wat zijn de kledingvoorschriften in Marokko?
 12. Welke dingen zijn handig om mee te nemen naar Marokko?
 13. Welke invloed heeft de ramadan op mijn Marokko rondreis?
 14. Welke kleding kan ik het beste meenemen naar Marokko?
 15. Welke schoenen moet ik meenemen naar Marokko?
 16. Welke tas moet ik voor deze reis meenemen?

1. Heb ik een visum nodig voor Marokko?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Welke vaccinaties heb ik nodig voor Marokko?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Welke soort accommodatie wordt er gebruikt?

Tijdens onze reis door Marokko hebben we bijna overal de beschikking over twee- en driepersoonskamers (vaak een tweepersoonskamer met een extra bed erbij) in een hotel of auberge (herberg) met douche en toilet.

Meer informatie over de hotels in Marokko vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

4. Moet ik een slaapzak meenemen naar Marokko en hoe koud is het?

Nee, een slaapzak is niet nodig. Van oktober tot april kan het 's nachts wel flink afkoelen in de woestijn, maar ook in de bergen. In de hotels is er geen verwarming, er zijn voldoende dekens aanwezig, Wellicht kan je voor de koude nachten in die periode een warme pyjama o.i.d. meenemen.

5. Is er Wifi aanwezig in Marokko?

In de meeste hotels is Wifi aanwezig. Soms is dit enkel in de lobby bij de receptie. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van het Internet vaak niet is zoals wij gewend zijn.

Meer informatie over de beschikbaarheid van Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

6. Met welk vervoermiddel wordt er gereisd in Marokko?

Om optimaal te kunnen genieten van al het fraais wat er onderweg te zien is, maak je overwegend gebruik van eigen vervoer, dat wil zeggen gehuurde bussen. Daardoor is het mogelijk om onderweg stops te maken waar en wanneer we zelf willen. Afhankelijk van de groepsgrootte reizen we rond in één of twee minibusjes. Soms wordt er voor een volle groep ook gekozen voor een grote bus.

Meer informatie over het vervoer een de afstanden in Marokko vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. 

7. Kan ik gemakkelijk pinnen in Marokko?

In Marokko is het in alle steden mogelijk om geld (Dirham) te pinnen, ook op de luchthaven bij aankomst. Wij raden wel aan een deel (bijvoorbeeld 150 euro) van het genoemde zakgeld in contante euro's mee te nemen, voor het geval een pinautomaat buiten werking blijkt te zijn.

8. Wat is de beste reistijd voor Marokko?

Marokko is het hele jaar goed te bereizen, waarbij de zomermaanden het warmst zijn. Het voor- en najaar zijn over het algemeen de meest gunstige periodes. In het voorjaar bloeien er veel bloemen en zie je de bevolking aan het werk op het land. In zomermaanden is het verstandig om het 's middags rustig aan te doen, vanwege de hitte. 's Avonds zijn er veel mensen te vinden op straat.

9. Hoe gaat de kamelenexcursie naar de woestijn in zijn werk?

Bij de 8-daagse, 15-daagse en de 22-daagse reis naar Marokko ga je naar de Erg Chebbi woestijn. Als de meeste hitte weg is, kan je een optionele excursie doen (ook in het excursiepakket), waarbij je per kameel ongeveer 6 km de Erg Chebbi in trekt. Deze tocht duurt ongeveer 1 á 2 uur. Je zit op een zadel op de kameel waaraan je een dagrugzakje kan hangen met de benodigdheden voor de nacht. De overnachting gebeurt in tenten waarin stevige matrassen liggen. De bedden zijn opgemaakt, dus je hoeft géén slaapzak mee te nemen. In de ochtend klim je weer op de kameel en ga je terug naar de rand van de Erg Chebbi waar de herberg gelocaliseerd is, om de spullen weer op te halen en door te reizen. Tijdens deze excursie wordt er voor diner en ontbijt gezorgd er is thee en - wie weet - wordt je wel verrast door een prachtige sterrenhemel!

Bij de 28-daagse reis, ga je naar de Zagora Woestijn. Deze informatie geldt ook voor deze reis. De tenten zijn hier wel wat groter en er staan eenvoudige bedden in deze tenten.

10. Wat te doen als je de kamelenexcursie in de woestijn niet wilt doen?

Merzouga, aan de rand van de Erg Chebbi woestijn, is de plaats vanwaar de kamelenexcursies geregeld worden. Als je niet mee wilt doen aan de optionele kamelentocht inclusief overnachting in de Erg Chebbi woestijn, dan blijf je hier. Aan de rand van de woestijn bevinden zich de herbergen, met uitzicht op de oranje zandduinen. Je kan er voor kiezen om een korte wandeling te maken, te genieten van kopjes muntthee, een boekje lezen of toch nog een korte kamelentocht te maken, waarbij je gewoon overnacht in de herberg.

11. Wat zijn de kledingvoorschriften in Marokko?

Omdat Marokko een islamitisch land is, kan je je het beste conservatief kleden. 'Uitdagende' kleding wordt niet op prijs gesteld. Als je geen ontblote schouders en benen laat zien, zullen mensen je eerder open en onbevangen tegemoet treden en respect tonen. Draag dus eerder een lange wijdere broek dan een korte of strakke broek en een T-shirt of blouse met korte mouwen dan een strak hemdje. Het is overigens ook ongebruikelijk om als volwassen man een korte broek te dragen.

12. Welke dingen zijn handig om mee te nemen naar Marokko?

Een goede antimuggenlotion met een hoge DEET factor, zonnebrand (ook voor de lippen), een reisapotheek, toiletspullen, fototoestel met toebehoren (denk aan voldoende batterijen om 3 dagen te kunnen overbruggen), een stekkerdoosje indien je veel oplaadbare apparaten hebt (er zijn niet overal veel stopcontacten). Voor de overnachtingen in de woestijn: een (hoofd)lamp.

Voor informatie over een wereldstekke en voltage in Marokko kijk op www.wereldstopcontacten.nl.

13. Welke invloed heeft de ramadan op mijn Marokko rondreis?

Tijdens de ramadan kan je prima reizen in Marokko. Het zal soms wat moeilijker zijn om een restaurantje te vinden dat overdag open is, maar in de grote steden is het voor toeristen vaak wel mogelijk om in een restaurantje te eten. Eten tussen zonsopgang en zonsondergang op straat is niet raadzaam. Ook het verkrijgen van alcohol kan tijdens de ramadan moeilijk zijn.

Qua sfeer is het erg boeiend om tijdens de ramadan in Marokko te reizen. Overdag is het rustig, 's avonds is het vaak feestelijk. De ramadan begint in 2019 op 5 mei en duurt een maand. 

14. Welke kleding kan ik het beste meenemen naar Marokko?

In de zomer en het late voorjaar is het echt warm. In het vroege voorjaar of in de winter, zijn de temperatuursverschillen erg groot.
Daarom adviseren we, met name in voorjaar en winter, om laagjes kleding mee te nemen.

15. Welke schoenen moet ik meenemen naar Marokko?

Outdoorslippers of sandalen met een goed profiel zijn handig. Als je in de bergen bent, zijn over het algemeen dichte schoenen met een goed profiel prima, bergschoenen zijn niet persé nodig.

16. Welke tas moet ik voor deze reis meenemen?

We adviseren je om de bagage mee te nemen in een zachte koffer op wielen, weekendtas of in een rugzak. Een ‘hardschalige koffer’ raden we af voor onze reizen. Niet omdat je je rugzak/weekendtas nodig hebt om lange wandelingen met je bagage te maken, maar omdat een (harde) koffer vaak moeilijk op de bus te bevestigen  is en veel ruimte in beslag neemt.