Veelgestelde vragen over Madagascar

Veelgestelde vragen over Madagascar

 1. Heb ik inentingen nodig voor Madagascar?
 2. Hoe gaan de 2 nachten kamperen?
 3. Hoe zwaar zijn de wandelingen?
 4. Is er WIFI?
 5. Is mineraalwater overal verkrijgbaar in Madagascar?
 6. Kan ik pinnen?
 7. Moet ik een slaapzak, slaapmatje en een klamboe meenemen?
 8. Wat is de beste reisperiode?
 9. Welke vervoermiddelen worden er gebruikt?
 10. Welke dingen (behalve kleding) zijn handig om mee te nemen ?
 11. Welke kleding moet ik meenemen ?
 12. Welke schoenen moet ik meenemen ?
 13. Welke soort accomodatie wordt er gebruikt?
 14. Welke valuta moet ik meenemen?

1. Heb ik inentingen nodig voor Madagascar?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

2. Hoe gaan de 2 nachten kamperen?

We kamperen 2 nachten op de oevers van de Tsiribihina rivier. De tenten worden opgezet op het strand, aan de rand van de oever, waar je alle indrukken kunt laten bezinken bij een maaltijd bij het kampvuur. Douchen doe je onder de waterval. Faciliteiten zijn tijdens het kamperen minimaal. Op dag 5 zijn lunch en diner inbegrepen in de reissom. Op dag 6 ontbijt, lunch en diner en op dag 7 is het ontbijt inbegrepen.

Tijdens de Tsiribihinariviertocht verblijf je in kleine twee-persoons tenten. Je bagage blijft deze nacht op de boot dus het enige wat je meeneemt in je tent zijn je slaapzak en je matras.In Ankanin'ny Nofy maken we gebruik van appartementjes waarbij een huisje gedeeld wordt, je hebt wel met een eigen slaapkamer maar met gedeeld sanitair.

Je verblijf aan de Tsiribihinarivier is op basis van volpension.

3. Hoe zwaar zijn de wandelingen?

Vaak kun je zelf bepalen of je een lange of korte wandeling wilt maken. De natuurparken liggen ook op verschillende hoogtes en het reliëf is verschillend. Er zijn paden, maar houd er rekening mee dat de paden moeilijker begaanbaar zijn als er regenval is geweest. Bovendien loop je weleens van de paden af om een dier te zoeken; je hebt dan schoenen nodig met een goed profiel, zoals b.v bergschoenen. Om optimaal van de wandelingen te kunnen genieten is een redelijke tot goede conditie een voordeel.

Mensen met speciale wensen voor wat betreft het wandelen in de parken kunnen vaak een privé gids huren bij de ingang van het betreffende Nationale Park.

4. Is er WIFI?

In de hotels is er regelmatig Wifi. Vaak alleen bij de receptie en niet heel snel internet.

5. Is mineraalwater overal verkrijgbaar in Madagascar?

Ja, in principe kun je overal mineraalwater krijgen. Wellicht kun je met grote flessen water een kleiner flesje vullen, om het milieu zo minder te belasten met plastic flessen.

6. Kan ik pinnen?

In tegenstelling tot hetgeen wat in diverse reisgidsen vermeld wordt, is het vaak niet mogelijk om gebruik te maken van een pinautomaat in Madagascar. De automaten zijn veelal buiten werking of hebben niet voldoende geld op voorraad. Wij verzoeken alle klanten om (minimaal) het geadviseerde zakgeldbedrag aan contante euro's mee te nemen. Bij aankomst in Antananarivo kan het zakgeld omgewisseld worden in de lokale valuta (Ariary). Indien aan het einde van de reis nog lokaal geld over is, kan dit terug gewisseld worden ( met een minimale waarde van € 10) of in het laatste hotel. 

Gedurende de reis is het ook mogelijk om geld te wisselen in sommige hotels of bij de bank, echter dit kan soms lang duren. 

7. Moet ik een slaapzak, slaapmatje en een klamboe meenemen?

Voor de 30-dagse reis geldt: Tijdens de Tsiribihinatocht kamperen we 2 nachten. Er zijn tenten en een eenvoudig schuimrubberen matjes aanwezig.  Je kan ook zelf een extra matje (bv zelfopblaasbaar) meenemen als je dat fijn vindt. Een slaapzak of lakenzak is wel nodig. Er wordt op de boot (chaland) gegeten.  
Een slaapzak is in elk geval nodig in de koude wintermaanden van mei t/m september of oktober.
Een klamboe is in principe niet noodzakelijk, de tent is de klamboe.

Bij de 24-daagse reis is er geen boottocht inbegrepen en hoeft er geen slaapzak etc meegenomen te worden.

8. Wat is de beste reisperiode?

Het is lastig om een pasklaar antwoord te geven op deze vraag, aangezien Madagascar veel verschillende klimaatzones heeft, wat uiteraard als voordeel heeft dat er een grote diversiteit in flora en fauna is. Echter, voor wat betreft het weer, kan het zijn dat de ene plaats perfect weer heeft,  terwijl het elders veel regent. In het algemeen kunnen we zeggen dat van april tot en met oktober er een relatief droge periode is. De maanden november en december zijn de natte maanden, maar zelfs dan regent het er niet zo veel en is het nog goed mogelijk om te reizen. Februari en maart zijn de maanden met de hevigste regenval.
Vanaf ongeveer begin juli tot half september zijn er wellicht walvissen te zien in Ifaty en Ile St Marie.

9. Welke vervoermiddelen worden er gebruikt?

Voor de 30-daagse reis geldt:Tijdens de reis wordt gebruik gemaakt van een combinatie van eigen bussen en jeepvervoer naar Bekopaka (indien beschikbaar wordt hiervoor een bus ingezet ).
Tijdens de boottocht op de Tsiribihinarivier wordt gebruik gemaakt van een 'chaland', een motorboot met dakterras en een klein keukentje. Er is meestal geen toilet aanwezig. Onderweg wordt regelmatig gestopt voor een toiletstop aan de oever van de rivier. De boot heeft aan de zijkanten banken en de bagage wordt meestal op het voordek geplaatst.
De tocht van Ankan'ny Nofy naar Tamatave over het Kanaal van Pangalanes gaat deels per kleine motorboot.

Bij de 30-daagse reis maken we gebruik van een binnenlandse vlucht. Daar de vluchten, vluchttijden en vluchtschema's van Air Madagascar (of andere lokale luchtvaartmaatschappijen) met grote onregelmatigheid wijzigingen hebben of niet uitgevoerd worden kan het voorkomen dat we hierdoor een wijziging in het programma moeten aanbrengen. Dit betekent dat we op dag 28 met de boot vanuit Ile St.Marie naar Tamatave reizen en hier overnachten om op dag 29 vanuit Tamatave naar Tana te vliegen. Indien dit van toepassing is, zal de reisbegeleider ter plekke de groep hierover informeren.

Voor de 23-daagse reis geldt: Tijdens de reis wordt gebruik gemaakt van een combinatie van eigen bussen en jeepvervoer (in het westen van Madagascar, van Morondava tot aan Ifaty). De tocht naar Ankan'ny Nofy over het Kanaal van Pangalanes gaat deels per kleine motorboot. Er is geen binnenlandse vlucht inbegrepen.

10. Welke dingen (behalve kleding) zijn handig om mee te nemen ?

Een goede antimuggenlotion met een hoge DEET factor, zonnebrand (ook voor de lippen), een reisapotheek, toiletspullen, een verrekijker, fototoestel met toebehoren (denk aan voldoende batterij om 4 dagen te kunnen overbruggen), een zaklamp en een een driewegstekker/stekkerdoosje (er zijn niet overal veel stopcontacten). Voor de overnachtingen tijdens het kamperen: een (hoofd)lamp en een slaapzak. Voor informatie over stekkers kijk op wereldstopcontacten.nl 

 

11. Welke kleding moet ik meenemen ?

Aangezien de temperatuursverschillen per dag nogal verschillen, zijn laagjes kleding het handigste. Neem wat mee voor koelere dagen en avonden maar er zullen ook zeker warme en hete dagen zijn.

12. Welke schoenen moet ik meenemen ?

Handig is om een paar goedzittende sandalen en een paar dichte schoenen mee te nemen. Bergschoenen hoeft niet maar goede wandelschoenen met profiel zijn wel belangrijk voor de wandelingen die je gaat maken. 

13. Welke soort accomodatie wordt er gebruikt?

Tijdens deze reis overnacht je in goede middenklasse en soms eenvoudige hotels met tweepersoonskamers. Bij de selectie van de hotels hebben we met name gelet op de lokatie, hygiëne en sfeer. De kwaliteit van de hotels kan per plaats verschillen. Zo is er in de kleine plaatsen vaak weinig keuze in hotels, of blijkt een hotel - ondanks tijdig reserveren - toch vol. Maaltijden worden vaak ook genuttigd in het hotel daar er weinig tot geen andere restaurants voor handen zijn.

Let wel: accommodaties in het westen van Madagascar zijn deels zeer primitief. In Belo sur Mer kan het zijn dat de groep over twee dichtbij elkaar gelegen accommodaties wordt verdeeld. De accommodatie in Manja is ook zeer eenvoudig.
In bepaalde delen van het jaar, met name na het regenseizoen, van april tot en met juni, kan het zijn dat Belo sur Mer niet te bereiken is. Er wordt dan uitgeweken naar Andavadoaka, eveneens een kustplaats die beter bereikbaar is over de weg.

Voor de 30-daagse reis: Tijdens de Tsiribihinariviertocht verblijf je in kleine twee-persoons tenten. Je bagage blijft deze nacht op de boot dus het enige wat je meeneemt in je tent zijn je slaapzak en je matras.In Ankanin'ny Nofy maken we gebruik van appartementjes waarbij een huisje gedeeld wordt, je hebt wel met een eigen slaapkamer maar met gedeeld sanitair.

Je verblijf aan de Tsiribihinarivier is op basis van volpension. Je verblijf in de overige accommodaties is op basis van logies.

14. Welke valuta moet ik meenemen?

We adviseren je om het zakgeldbedrag in contante euro's mee te nemen  en om deze te wisselen in de lokale valuta ter plaatse.  Dit wordt gedaan bij aankomst in het eerste hotel tegen normaal banktarief. Dit doen we zo, om enorme wachttijden bij banken in Antananarivo te voorkomen.