Veelgestelde vragen over Roemenië

Veelgestelde vragen over Roemenië

  1. Heb ik een visum nodig?
  2. Welke inentingen heb ik nodig?
  3. Waar overnachten we in Roemenië?
  4. Is er Wifi aanwezig in de accommodaties in Roemenië?
  5. Hoe wordt er gereisd?
  6. Wat zijn populaire dranken in Roemenië?
  7. Wat is de munteenheid van Roemenië en kan ik daar pinnen?
  8. Moet ik een andere stekker meenemen?
  9. Hoe is de keuken in Roemenië?
  10. Wat is de beste reistijd?

1. Heb ik een visum nodig?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be


Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Welke inentingen heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Waar overnachten we in Roemenië?

Bij de selectie van onze hotels en guesthouses hebben we met name gelet op locatie, hygiëne en sfeer. Een aantal keer slapen we in hotels afgewisseld met overnachtingen in een sfeervol (door een familie gerund) guesthouse.

Meer informatie en foto's de hotels en guesthouses vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

4. Is er Wifi aanwezig in de accommodaties in Roemenië?

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. De geplande hotels beschikken over wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding zeker niet overal optimaal zijn.

Meer informatie over de Wifi beschikbaarheid per hotel/guesthouse vind je onder het tabblad 'Accommodaties'. 

5. Hoe wordt er gereisd?

Tijdens onze reis maken we gebruik van een eigen bus. Het hebben van een eigen bus heeft veel voordelen in deze landen. Veel bezienswaardigheden liggen ver van de gangbare routes en zouden met openbaar vervoer amper te bezoeken zijn. Wel is het zo dat deze bussen van mindere kwaliteit zijn dan we in Nederland en België gewend zijn.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Roemenië vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'.

6. Wat zijn populaire dranken in Roemenië?

Roemenië is een wijnland bij uitstek. De grootste wijnvelden liggen in de Donauvlakte en de zuidelijke en oostelijke uitlopers van de Karpaten. De wijnheuvels van Cotnari nabij Moldavië hebben nog inheemse wijnstokken van muskaatwijn, de Francusa, en de ‘witte meisjesdruif’. De grootste wijnhuizen zijn die van HusiPanciu Odobeti en Bucium. In Muntenia laat men met veel succes wijnsoorten uit andere landen groeien: Cabernet SauvignonMerlot en de ‘zwarte meisjesdruif’. 
Beroemd zijn de lokale alcoholische dranken: brandewijn uit wijngist of pulp en uit verschillende soorten fruit zoals pruimen, appels en peren: TuicaHorinca of Palinka.

Kleinere wijngebieden zijn er in Banaat en Arad. De wijnen van Banaat waren lange tijd in Midden-Europa zeer geliefd. De Zwaben  hebben de wijnstokken gecultiveerd, vandaar dat men van Zwabenwijn spreekt. In Arad bevinden de wijngebieden zich op de heuvels van de Zarander bergen. Een bekende wijnboerderij is Minis. De wijn uit Zevenbergen geniet bijzondere faam. Het wijnhuis Tarnave heeft met zijn Feteasca Regala menige prijs in de wacht gesleept.

7. Wat is de munteenheid van Roemenië en kan ik daar pinnen?

De nationale munt van Roemenië is de leu (RON), letterlijk vertaald betekent het leeuw. De leu (meervoud: lei) is verdeeld in 100 bani(enkelvoud ban). Voor een euro krijg je 4,5 leu (kijk voor de dagkoers op www.wisselkoers.nl). Er zijn munten van 1 (goud), 5 (koper), 10 (zilver) en 50 (goud) bani, maar 1 en 5 ban munten zijn zeldzaam. Bankbiljetten zijn er van 1 (groen), 5 (paars), 10 (rood), 50 (geel), 100 (blauw), 200 (bruin) en 500 (blauw en paars) lei, ze zijn gemaakt van polymeer plastic. Ze zijn even groot als de euro biljetten, met uitzondering van het 200 leu biljet. Dit biljet en ook het biljet van 500 worden nauwelijks gebruikt.

Pinnen in Roemenië
Het wordt aangeraden geld te wisselen in banken, postkantoren of wisselkantoren (Birou de Schimb Valutar). Met de bekende bankpassen kun je geld pinnen bij geldautomaten (Bancomat of ATM).  Ook in kleine steden vind je tegenwoordig wel een of twee geldautomaten en een filiaal van een bank. In dorpen zijn geldautomaten vaak in het postkantoor. Hotels wisselen tegen een ongunstiger koers dan banken.

Creditcards in Roemenië
Hoewel je in steeds meer veel winkels en supermarkten met een bankpas kunt betalen, wordt er in Roemenië nog veel contant betaald. Betaal liever niet met euro’s, meestal is het erg onvoordelig. Creditcards worden geaccepteerd in de meeste hotels en betere restaurants, grote supermarkten en winkelcentra in de steden. Wees voorzichtig met het gebruik van creditcards in verband met het gevaar voor skimming. Het is aan te raden altijd een bedrag aan contanten bij je te hebben.

8. Moet ik een andere stekker meenemen?

In Roemenië vind je dezelfde stopcontacten als in de Benelux. De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz. Een verloopstekker is niet nodig.

9. Hoe is de keuken in Roemenië?

De Roemeense keuken weerspiegelt de geografie en de geschiedenis van het land. De weelderige natuur heeft het land rijk gezegend. De bewoners van de graanschuur van Europa zijn meesterlijke broodbakkers. Tijdens feestdagen maken huisvrouwen van gistdeeg gevlochten broden en broden in de vorm van konijntjes, vogeltjes, herten. Daarmee worden voorbijkomende zangers beloond zodat Gods zegen op het huis rust. Met Kerstmis en nieuwjaar eet men graag koolbroodjes: het in kool- en wijnbladeren verpakte gehakt heet sarmale. In plaats van aardappelen eet men vaak mamaliga, een soort maispap. Ook populair is ciorba, een zurige soep.

10. Wat is de beste reistijd?

De beste reistijd voor Roemenië zijn de maanden juni tot en met september. Vooral zonliefhebbers komen in de zomermaanden aan de kust van de Zwarte Zee aan hun trekken, maar ook actieve vakantiegangers kunnen mooie trektochten door het binnenland en bijvoorbeeld de Karpaten maken. Langs de Donau en landinwaarts kan het in de zomermaanden juli en Augustus erg heet worden, waardoor de maanden juni en september beter geschikt zijn voor deze regio. 

In Roemenië regent het gemiddeld een stuk minder dan in Nederland. In Boekarest valt gemiddeld ongeveer 580 mm neerslag per jaar en aan de kust is dit zelfs nog een stuk minder. In de Karpaten regent het juist wat meer dan in Nederland, met een gemiddelde hoeveelheid neerslag tot ongeveer 1400 mm per jaar. In de lente en zomer valt de meeste regen, waarin juni de natste maand is.