Veelgestelde vragen over Maleisie

Veelgestelde vragen over Maleisie

 1. Heb ik een visum nodig?
 2. Heb ik inentingen nodig voor Maleisië?
 3. vega
 4. Welke vervoermiddelen worden er gebruikt?
 5. Welke soort accommodatie wordt er gebruikt?
 6. Moet ik een klamboe meenemen naar Maleisië?
 7. Moet ik een lakenzak/slaapzak/slaapmatje meenemen naar Maleisië?
 8. Is er Wifi in Maleisië?
 9. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Maleisië?
 10. Kan ik pinnen in Maleisië?
 11. Kan ik tijdens de ramadan goed reizen in Maleisië?
 12. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?
 13. Wat is de beste reistijd om te reizen door Maleisië?
 14. Wat voor kleding/bagage kan ik het beste meenemen naar Maleisië?
 15. Heb ik een wereldstekker nodig?
 16. Zijn er kleding voorschriften in Maleisië?
 17. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 18. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
 

2. Heb ik inentingen nodig voor Maleisië?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. vega

De Maleisische keuken is een mix van vele keukens. Op elke hoek van de straat kan heel smakelijk (ook vegetarisch) gegeten worden. Denk hierbij aan soep, curry's, rijstgerechten en groente snackjes.

4. Welke vervoermiddelen worden er gebruikt?

We reizen voor het grootste gedeelte met een eigen bus. Voor de transfers worden een of twee mini-bussen ingezet (afhankelijk van de grootte van de groep).

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in de Maleisië vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' bij de reis.

5. Welke soort accommodatie wordt er gebruikt?

We overnachten in goede middenklasse hotels. Het zijn schone en verzorgde hotels, altijd met eigen douche en toilet. Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen. Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

6. Moet ik een klamboe meenemen naar Maleisië?

Het is niet noodzakelijk om een klamboe mee te nemen op onze Maleisië reizen. In de hotels is het niet nodig en is soms ook aanwezig. In de nationale parken zijn er klamboes aanwezig of indien gewenst te huur.

Wel is het raadzaam om DEET mee te nemen, een insekten afwerend middel.

7. Moet ik een lakenzak/slaapzak/slaapmatje meenemen naar Maleisië?

Voor alle Maleisie reizen is het niet noodzakelijk om een slaapzak mee te nemen.

8. Is er Wifi in Maleisië?

In de meeste hotels is Wifi gratis beschikbaar.  Bij het tabblad 'Accommodaties' kan je zien in welk hotel Wifi beschikbaar is.

9. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Maleisië?

In Maleisië is het tijdens onze wintertijd 7 uur later. In onze zomertijd is het 6 uur later.

10. Kan ik pinnen in Maleisië?

In de grotere plaatsen kan gepind worden. De reisbegeleiding weet altijd wanneer de volgende pingelegenheid is. Voor de zekerheid kan je wat cash euro’s meenemen, in het geval de pinautomaat het niet doen, maar je wel geld kan wisselen.

11. Kan ik tijdens de ramadan goed reizen in Maleisië?

De Ramadan (de vastenmaand) kan een beetje lastig zijn. Er kunnen restaurants en andere eetgelegenheden dicht zijn, maar ze houden vaak rekening met toeristen. Voor toeristen wordt vaak wel gekookt en gezorgd. Het spreekt vanzelf dat men de mensen niet de ogen moet uitsteken door vlak voor hun neus te eten. In de Chinatowns zijn de restaurants overigens wel open. De Ramadan begint in 2021 op 12 april en duurt een maand.  

 

12. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?

Wij raden onze reizigers gaan om te reizen met een zachte reistas, maar het is niet verplicht. Dat kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer. Deze zijn moeilijk te verstouwen in het vervoer.

13. Wat is de beste reistijd om te reizen door Maleisië?

In Maleisië heerst een tropisch klimaat. Het is er altijd warm en vochtig. De gemiddelde temperatuur in de laaggelegen kustgebieden bedraagt 26° C. In de Cameron Highlands bedraagt de gemiddelde temperatuur 18° C. Het klimaat wordt beheerst door noordoostelijke en zuidwestelijke moessonregens. De noordoostelijke moesson waait van oktober tot februari en zorgt in december en januari voor zware regenval en overstromingen aan de oostkust. In Sarawak is het in die periode ook het natst. Tijdens de zuidwestelijke moesson is het droger. Omdat er in Maleisië veel neerslag valt (jaarlijks gemiddeld 2500 mm) en er geen echt droog seizoen is, oogt het er altijd groen.

14. Wat voor kleding/bagage kan ik het beste meenemen naar Maleisië?

Neem niet te veel bagage mee. Met name kleding kun je altijd goedkoop ter plekke aanschaffen. Bovendien heeft bijna elk hotel een 'laundry service'. Maleisië heeft een aangenaam klimaat dus luchtige, katoenen kleding is aan te raden. Neem voor het bezoek aan de Cameron Highlands een sweater of een dunne jas mee. Een regenjas/poncho kan van pas komen. Neem voor de reis in ieder geval een paar goede, ingelopen wandelschoenen met goed profiel en een paar slippers mee. Dat is alles wat je voeten vereisen. Verder voldoende spullen om je tegen de felle zon te beschermen: een hoed, zonnebril en zonnebrand.

15. Heb ik een wereldstekker nodig?

We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt: www.wereldstopcontacten.nl/

16. Zijn er kleding voorschriften in Maleisië?

Maleisië is een islamitisch land. Discreet gekleed gaan is wel respectvol. Denk aan kleding wat de knieën en schouders bedekken. Dit is zeker van belang als je een heilige plaats gaat bezoeken. Wanneer je je bevindt in een badplaats kan je je kleding daar ook weer op aanpassen. De reisbegeleider kan je daarin ook tips geven.

17. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

18. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen