Veelgestelde vragen over Maleisie

Veelgestelde vragen over Maleisie

 1. Heb ik een visum nodig?
 2. Heb ik een wereldstekker nodig?
 3. Heb ik inentingen nodig voor Maleisië?
 4. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Maleisie?
 5. Is er Wifi in Maleisie ?
 6. Kan ik pinnen in Maleisië?
 7. Kan ik tijdens de ramadan goed reizen in Maleisië?
 8. Moet ik een klamboe meenemen naar Maleisië?
 9. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?
 10. Moet ik een lakenzak/slaapzak/slaapmatje meenemen naar Maleisië?
 11. Wat is de beste reistijd om te reizen door Maleisië?
 12. Wat voor kleding/bagage kan ik het beste meenemen naar Maleisië?
 13. Zijn er kleding voorschriften in Maleisië?

1. Heb ik een visum nodig?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
 

3. Heb ik inentingen nodig voor Maleisië?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Maleisie?

In Maleisie is het 7 uur later dan in Nederland/Belgie

5. Is er Wifi in Maleisie ?

In de meeste hotels is wifi gratis beschikbaar.  Bij het tabblad 'accommodaties' kan je zien in welk hotel WIFI beschikbaar is.

6. Kan ik pinnen in Maleisië?

In de grotere plaatsen kan gepind worden. De reisbegeleiding weet altijd wanneer de volgende pingelegenheid is. Voor de zekerheid kan je wat cash euro’s meenemen, in het geval de pinautomaat het niet doen, maar je wel geld kan wisselen.

7. Kan ik tijdens de ramadan goed reizen in Maleisië?

De ramadan (de vastenmaand) kan een beetje lastig zijn. Er kunnen restaurants en andere eetgelegenheden dicht zijn, maar ze houden vaak rekening met toeristen. Voor toeristen wordt overal wel gekookt en gezorgd. Het spreekt vanzelf dat men de mensen niet de ogen moet uitsteken door vlak voor hun neus te eten. In de Chinatowns zijn de restaurants wel open. In 2019 start de ramadan omstreeks 6 mei en duurt een maand.

8. Moet ik een klamboe meenemen naar Maleisië?

Het is niet noodzakelijk om een klamboe mee te nemen op onze Maleisië reizen. In de hotels is het niet nodig en is soms ook aanwezig. Ook in de National Parken zijn er klamboes aanwezig of indien gewenst te huur.

Wel is het raadzaam om DEET mee te nemen, een insekten afwerend middel.

9. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?

Wij raden onze reizigers gaan om te reizen met een zachte reistas, maar is niet verplicht. Dat kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer. Deze zijn moeilijk te verstouwen in het vervoer namelijk

10. Moet ik een lakenzak/slaapzak/slaapmatje meenemen naar Maleisië?

Voor alle Maleisie reizen is het niet noodzakelijk om een slaapzak mee te nemen.

11. Wat is de beste reistijd om te reizen door Maleisië?

In Maleisië heerst een tropisch klimaat. Het is er altijd warm en vochtig. De gemiddelde temperatuur in de laaggelegen kustgebieden bedraagt 26° C. In de Cameron Highlands bedraagt de gemiddelde temperatuur 18° C. Het klimaat wordt beheerst door noordoostelijke en zuidwestelijke moessonregens. De noordoostelijke moesson waait van oktober tot februari en zorgt in december en januari voor zware regenval en overstromingen aan de oostkust. In Sarawak is het in die periode ook het natst. Tijdens de zuidwestelijke moesson is het droger. Omdat er in Maleisië veel neerslag valt (jaarlijks gemiddeld 2500 mm) en er geen echt droog seizoen is, oogt het er altijd groen.

12. Wat voor kleding/bagage kan ik het beste meenemen naar Maleisië?

Neem niet te veel bagage mee. Met name kleding kun je altijd goedkoop ter plekke aanschaffen. Bovendien heeft bijna elk hotel een 'laundry service'. Maleisië heeft een aangenaam klimaat dus luchtige, katoenen kleding is aan te raden. Neem voor het bezoek aan de Cameron Highlands een sweater of een dunne jas mee. Een regenjas/poncho kan van pas komen. Neem voor de reis in ieder geval een paar goede, ingelopen wandelschoenen met goed profiel en een paar slippers mee. Dat is alles wat je voeten vereisen. Verder voldoende spullen om je tegen de felle zon te beschermen: een hoed, zonnebril en zonnebrand.

13. Zijn er kleding voorschriften in Maleisië?

Maleisië is een islamitisch land. Discreet gekleed aan is wel respectvol. Denk aan kleding wat de knieën en schouders bedekken. Dit is zeker van belang als je een heilige plaats gaat bezoeken. Wanneer je je bevindt in een badplaats kan je je kleding door ook weer op aanpassen. De reisbegeleider kan je daarin ook tips geven.