Veelgestelde vragen over Cambodja

Veelgestelde vragen over Cambodja

 1. Heb ik een visum nodig voor Cambodja?
 2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
 3. Welke vaccinaties heb ik nodig voor deze Cambodja groepsreis?
 4. Hoe is het vervoer geregeld in Cambodja?
 5. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 6. Kan ik vegetarisch eten in Cambodja?
 7. In wat voor hotels wordt er geslapen tijdens deze Cambodja groepsreis?
 8. Is er Wifi in Cambodja?
 9. Hoe zit het met de elektriciteit/voltage in Cambodja?
 10. Kan ik pinnen tijdens deze Cambodja groepsreis?
 11. Moet ik een klamboe meenemen op mijn reis door Cambodja?
 12. Wat is de ideale periode om te reizen door Cambodja?
 13. Wat is het tijdsverschil met Nederland/België ?
 14. Wat kan ik het beste meenemen op mijn Cambodja rondreis?
 15. Kan ik beter een koffer of rugtas meenemen naar Cambodja?
 16. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 17. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Cambodja?

Internationaal Paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseis
en.

Notehet visum voor Cambodja kun je eventueel ook ter plaatse aanschaffen bij de grensovergang. Hier is het van belang dat je voldoende pasfoto's en dollars bij je hebt. Houd er rekening mee dat het regelen van het visum ter plaatse veel tijd in beslag kan nemen, helemaal wanneer het druk is. Wij adviseren daarom om het visum voor vertrek te regelen.

2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?

Je hebt aangegeven dat je het visum voor bestemming via onze partner, het Visumloket, wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het een en ander dient te doen. Voor meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner Visumloket.

Wij raden je aan 3-4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen.
Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het visumloket/CIBT te versturen. 
Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.

3. Welke vaccinaties heb ik nodig voor deze Cambodja groepsreis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Hoe is het vervoer geregeld in Cambodja?

Tijdens het grootste deel van deze reis staat een eigen bus tot je beschikking. Houdt er rekening mee dat de wegen in Cambodja erg slecht kunnen zijn, zeker in het regenseizoen.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Cambodja vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. 

5. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand

6. Kan ik vegetarisch eten in Cambodja?

Jazeker kan je vegetarisch eten in Cambodja. De Cambodjaanse keuken heeft ook veel variaties in groenten en vegetarisch curry's.

7. In wat voor hotels wordt er geslapen tijdens deze Cambodja groepsreis?

Tijdens deze reis naar Cambodja overnacht je zoveel mogelijk in tweepersoonskamers met douche en toilet. Bij de selectie van de hotels hebben we vooral gelet op de locatie, hygiëne en sfeer. De hotels en guesthouses zijn over het algemeen gelegen in het centrum van de plaats waar we verblijven.Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen. Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

8. Is er Wifi in Cambodja?

In de meeste hotels kan je tegenwoordig gebruik maken van Wifi en over het algemeen is het gebruik hiervan gratis. Bij tabblad  'Accommodaties' kun je per hotel zien of er Wifi beschikbaar is.

9. Hoe zit het met de elektriciteit/voltage in Cambodja?

Het voltage bedraagt 230V. Een set met wereldstekkers wordt aangeraden, maar is in principe niet strikt noodzakelijk.
Meer informatie vind je op de volgende website: https://www.wereldstopcontacten.nl/cambodja

10. Kan ik pinnen tijdens deze Cambodja groepsreis?

Pinnen (geld opnemen) is mogelijk in Cambodja: je pint dan US dollars. Het belangrijkste betaalmiddel voor toeristen is de US dollar. Restaurants, hotels, supermarkten, souvenirverkopers en reisbureaus rekenen in dollars. Met creditcards kun je alleen in de betere hotels en restaurants terecht. De Visa Card is algemener geaccepteerd dan de Master Card. Er zijn maar weinig banken die contant geld uitbetalen op je creditcard. We adviseren om naast je pinpas ook cash dollars mee te nemen. De lokale munteenheid is Riel en wordt voornamelijk gebruikt voor kleinere uitgaven.

Houd er rekening mee dat je zelf bij je bank moet aangeven dat je je pinpas wereldwijd wilt kunnen gebruiken. Om fraude te voorkomen, is het profiel voor veel pinpassen standaard ingesteld op Europa.

11. Moet ik een klamboe meenemen op mijn reis door Cambodja?

Muggen zijn niet helemaal te ontlopen in Cambodja, maar een aantal maatregelen kan de overlast toch flink terugdringen. In sommige hotels worden op aanvraag muskietennetten verstrekt, of elektrische muggenverdrijvers op je kamer geplaatst. Effectief is ook de zogenaamde 'mosquito-coil', een groene spiraalvormige wierook die de muggen ongeveer acht uur op een afstand houdt. Als je erom vraagt wordt zo'n 'coil' onder je tafel in een restaurant gezet. Ook zijn deze coils alom in Cambodja te koop.

12. Wat is de ideale periode om te reizen door Cambodja?

Cambodja heeft geen vier seizoenen zoals we die in Europa kennen. Het klimaat van dit land wordt vooral bepaald door droge en natte tijden. Grofweg valt in de streken waar we doorheen reizen de regentijd van mei tot oktober en de droge tijd van november tot en met april. Over het algemeen moet je er rekening mee houden dat er het hele jaar door buien kunnen vallen. Het is echter ook het hele jaar warm en vaak zeer zonnig. De beste tijd om op deze reis te gaan is tussen eind oktober en maart, tijdens deze maanden regent het het minst en is de temperatuur niet al te hoog.

13. Wat is het tijdsverschil met Nederland/België ?

In Cambodja is het tijdsverschil met Nederland/België +6 uur (wintertijd), +5 uur (zomertijd). Als het hier 12.00u 's middags is, is het in Cambodja 18.00u of 17:00u.

14. Wat kan ik het beste meenemen op mijn Cambodja rondreis?

Cambodja is een tropisch land. Neem daarom dunne, katoenen kleding mee. Voor 's avonds is een hooggesloten T-shirt met lange mouwen of een dunne katoenen coltrui handig als bescherming tegen de muggen. Neem liever te weinig mee dan teveel. Wat je mist kun je vaak voor een habbekrats aanschaffen. Een paar goede, ingelopen wandelschoenen met goed profiel en een paar slippers zijn alles wat je voeten vereisen. Bedenk dat je de heiligdommen van het land op blote voeten dient binnen te treden. Slippers zijn dan een uitkomst. Verder zijn belangrijk: zonnebril, zonnebrandmiddelen, toiletartikelen, een reisapotheek, een hoofddeksel/doek, zaklantaarn, zakmes (niet tijdens de vlucht in je handbagage stoppen), paspoort, kopieën van paspoort en reisverzekering, je vliegticket(s), een pasje van je reisverzekering met daarop het alarmnummer.

15. Kan ik beter een koffer of rugtas meenemen naar Cambodja?

We raden aan om een rugzak of sterke weekendtas mee te nemen, liefst niet een harde koffer, omdat die lastig te vervoeren is. Soms moet je de bagage een eindje dragen. Zorg dat je bagage niet te zwaar is. Meer dan 12 kilo lijkt ons in de regel niet nodig. Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage.

16. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

17. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen