Veelgestelde vragen over Colombia

Veelgestelde vragen over Colombia

 1. Heb ik een visum nodig voor Colombia?
 2. Kan ik veilig reizen in Colombia?
 3. Welke inentingen heb ik nodig?
 4. Hoe zijn de accommodaties in Colombia?
 5. Moet ik een klamboe meenemen naar Colombia?
 6. Is er Wifi in Colombia aanwezig?
 7. Kan ik mobiel telefoneren in Colombia?
 8. Kan er vegetarisch worden gegeten in Colombia?
 9. Hoeveel kilo bagage kan ik meenemen op de binnenlandse vluchten?
 10. Kan ik een koffer meenemen naar Colombia?
 11. Waar vind ik informatie over stopcontacten in Colombia?
 12. Wat is de beste reistijd voor Colombia?
 13. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 14. Wat is het tijdsverschil met Nederland/Belgie?
 15. Wat kan ik het beste meenemen aan valuta naar Colombia?
 16. Wat voor kleding moet in meenemen naar Colombia?

1. Heb ik een visum nodig voor Colombia?

Internationaal paspoort:

Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:

Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

 

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

 

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:

- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl

- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

 

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

 

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Kan ik veilig reizen in Colombia?

Colombia heeft jarenlang te kampen gehad met (drugs-)criminaIiteit. De laatste jaren is er echter veel ten goede veranderd. Het toerisme is dan ook snel in opkomst geraakt. Tegenwoordig kun je in de meeste delen van Colombia veilig reizen.  De Colombianen verwelkomen reizigers met open armen! 

Houd in de grote steden wel rekening met zakkenrollers; buiten de grote metropolen is het over algemeen veilig en rustig. Laat je waardevolle spullen zo mogelijk achter in de kluisjes van het hotel.

3. Welke inentingen heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Hoe zijn de accommodaties in Colombia?

Bij onze Colombiareizen overnachten we in centraal gelegen middenklasse hotels met eigen toilet en douchegelegenheid. Je ontbijt is op basis van logies en ontbijt.

Meer informatie over de accommodaties en foto's van onze hotels in Colombia vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

5. Moet ik een klamboe meenemen naar Colombia?

Nee, het is niet nodig om een klamboe mee te nemen.

6. Is er Wifi in Colombia aanwezig?

Op de meeste plaatsen in Colombia is Wifi vrij goed beschikbaar . De meeste hotels hebben Wifi en ook in veel restaurants is Wifi aanwezig. Er is géén Wifi in de afgelegen hotels zoals in San Agustin en in de Tatacoa-woestijn.

Onder het tabblad “Accommodaties” staat bij de hotelfoto’s vermeld of er Wifi in het hotel is.

7. Kan ik mobiel telefoneren in Colombia?

We raden je aan om contact op te nemen met de provider. Zij kunnen het beste informatie geven over het bereik van de mobiele telefoon in het buitenland.
Op verschillende plaatsen zul je wel bereik hebben, maar is het bellen vaak erg duur. Vaak is er ook geen bereik in afgelegen gebieden. 

8. Kan er vegetarisch worden gegeten in Colombia?

In Colombia wordt veel vlees gegeten. Het begrip vegetariër is inmiddels al wel bekend in de toeristische plekken.  Echter in de grote steden zijn er vaak wel goede mogelijkheden om vegetarisch te eten. Ook lekkere vis- en schaaldierenschotels en versgevangen vis staan op de menukaart van vele eetgelegenheden, vooral in het kustgebied bij Cartagena en Santa Marta. Salades en veel soorten vers fruit zijn overal te krijgen. 

9. Hoeveel kilo bagage kan ik meenemen op de binnenlandse vluchten?

Houd er rekening mee dat je op de binnenlandse vluchten maximaal 15 kg bagage kunt inchecken.  Indien je bagage zwaarder is, kun je het extra gewicht het beste in de handbagage doen.   

10. Kan ik een koffer meenemen naar Colombia?

Wij raden aan een backpack, reistas of trolley (met zachte buitenkant) mee te nemen. Een hardschalige koffer is minder handig, omdat deze veel ruimte inneemt in de bussen. Probeer het gewicht te beperken tot maximaal 15 kg. 

11. Waar vind ik informatie over stopcontacten in Colombia?

Op de volgende website kun je veel informatie vinden over stekkers en stopcontacten in de hele wereld: http://www.wereldstopcontacten.nl/

12. Wat is de beste reistijd voor Colombia?

Colombia heeft 2 seizoenen. Het regenseizoen is van half maart t/m mei en van september t/m half december. Het droge seizoen is van december t/m half maart en van juni t/m augustus, behalve in de noordelijke vlaktes waar een lang regenseizoen is van mei t/m oktober. De beste reistijd is van december t/m maart en van juli t/m augustus. 

13. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

14. Wat is het tijdsverschil met Nederland/Belgie?

In Colombia is het gedurende de Nederlandse zomertijd 7 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is het in Colombia 6 uur vroeger.

15. Wat kan ik het beste meenemen aan valuta naar Colombia?

Je kunt het beste lokale valuta opnemen bij geldautomaten met je bankpas met het Maestro/Cirrus-logo. Ook is het handig een Creditcard mee te nemen.

Kijk voor de laatste mogelijkheden op http://www.mastercard.com/nl of http://www.mastercard.com/be

Een deel cash Dollars, (bijvoorbeeld USD 200) of Euro's is handig om mee te nemen in geval je snel geld wilt wisselen en er geen pinautomaat voor handen is. De veiligste manier om je geld en papieren mee te nemen is in een katoenen moneybelt die je onder je kleding draagt.

16. Wat voor kleding moet in meenemen naar Colombia?

Aan te raden is luchtige zomerkleding, vooral voor in het noorden Denk aan badkleding, een paar slippers of sandalen en een paar goed ingelopen wandelschoenen. Zware bergschoenen zijn niet nodig. Ook een pet of hoedje tegen de zon zijn aan te raden. Handdoeken zijn aanwezig in de hotels.

Neem verder een warme (fleece) trui mee, een of meer shirts met lange mouwen en een jack, voor als het toch eens wat frisser is. Ook in de bergen kan het snel afkoelen. Verder is een  regenjack of poncho handig.